Holdning

Et forsvar for friskolerne mod Socialdemokratiet

Udgivet den

Venstre har ad flere omgange stået i spidsen for at styrke de frie skoler. Mine dygtige partikolleger på Christiansborg har øget støtten til de frie grundskoler – den såkaldte koblingsprocent fra 71 pct. til 76 pct. – så forældre har endnu bedre muligheder for at vælge den skole, der passer til lige netop deres børn. Og Venstre har for nylig sikret mere frihed til de frie skoler, så de har endnu bedre muligheder for at skabe flere og mere mangfoldige skoletilbud i hele landet. Også i landdistrikterne.

Friskoler og privatskoler kan tilbyde noget anderledes

Sidste år gik 121.000 børn på de frie grundskoler i Danmark, og det er rigtig godt at friskolerne kan tilbyde noget anderledes end folkeskolerne. Vi taler om eksempelvis grundtvig/koldske friskoler, Rudolf Steiner skoler, flersprogede friskoler, skoler med frikirke baggrund, skoler med særligt pædagogisk grundsyn og mange flere. Jeg selv har gået på en Rudolf Steiner skole.

Derfor er jeg både uforstående og ked over at Socialdemokratiet fortsætter sin kamp mod de frie skoler. For desværre vil Socialdemokratiet skære med over 350 mio. kr. i tilskuddet til fri- og privatskolerne. Det kan ifølge Friskoleforeningen betyde, at hele 100 skoler lukker. Det vil betyde at der vil være børn, der bliver splittet fra deres klassekammerater, deres hverdag og deres lærere.

Socialdemokratiet vil nedsætte koblingsprocenten til friskoler

Helt konkret vil Socialdemokratiet, ifølge dem selv, sænke støtten til fri-og privatskolerne med over 350 mio. kr. om året ved at nedsætte koblingsprocenten fra 76 pct. til 71 pct. Det betyder, at hver eneste fri-og privatskole i hele landet skal spare et stort beløb, hvis Socialdemokratiet kommer til magten.

En plads for en fri- eller privateskoleelev koster mindre for staten end pladsen for en folkeskoleelev

Jeg vil hellere tale om mennesker end om budgetter. Men hvis vi skal tale om kroner og ører, så koster en fri-eller privatskoleelev mindre for staten end en folkeskoleelev. Og de forældre, hvis børn går på en fri-eller privatskole, betaler stadig kommuneskat og er dermed med til at finansiere folkeskolerne, selvom deres børn ikke går der. Derfor forstår jeg ikke hvordan man på nogen måde kan tale om en ”overbetaling af fri-og privatskolerne”, sådan som Mette Frederiksen gør.

Bragt i Sjællandske d. 23. maj 2019