Afskaf Forsvarsforbeholdet og giv Danmark medindflydelse!

Skrevet af Christopher Trung, byrådsmedlem og medlem af Det Konservative Folkeparti

En afskaffelse af forsvarsforbeholdet vil give Danmark langt bedre muligheder for indflydelse på mellemstatslige udviklingsprojekter på forsvarsområdet i EU, i en retning der styrker den danske industri.

I år 2017 indgik alle EU-landene på nær Danmark og Malta i et permanent struktureret samarbejde på forsvarsområdet. Samarbejdet går også under navnet PESCO.

PESCO har ført til 60 konkrete projekter. Projekterne strækker sig fra uddannelse, over kapacitetsudvikling og operationelt beredskab til lands, til vands og i luften samt cyberforsvar.

Et konkret eksempel er et projekt om udvikling af teknologi, der gør det muligt for militære styrker fra de forskellige medlemslande at kommunikere ude i krigszonen med deres egne radioer. Projektet er et stort fremskridt, fordi det bryder det gamle paradigme med at radioer fra forskellige producenter ikke kunne udveksle talekommunikation eller data.

Det er et spændende projekt, som Danmark dog er totalt afskåret fra at kunne have indflydelse på som medlemsland, som følge af forsvarsforbeholdet. Ligesom at Forsvarsforbeholdet også holder den danske stat ude af de 59 andre PESCO-projekter.

Forsvarsforbeholdet forhindrer ikke danske private virksomheder i at deltage i konkrete PESCO-projekter, men det ville i så fald være uden muligheden for direkte dansk statslig indflydelse og involvering på projekternes formål, indhold og betingelser. Til gengæld risikerer danske virksomheder at stå dårligere i forhold til andre landes industri ved deltagelse i PESCO-projekterne, fordi andre landes industrier har haft bedre adgang til de tidlige stadier af PESCO-projekterne.

En afskaffelse af forsvarsforbeholdet vil give Danmark langt bedre muligheder for indflydelse på mellemstatslige udviklingsprojekter på forsvarsområdet i EU, i en retning der styrker den danske industri.

Og det var endnu en af de mange gode grunde til at stemme ja til folkeafstemningen den 1. juni i år.