Nyhed

Mundtlig eksamen? Her er 3 gode råd til dig

Udgivet den
Bemærk: Dette indlæg er udgivet før den 20. november 2021, hvilket er før hvor Christopher Trung endeligt besluttede at træde ind i Det Konservative Folkeparti fra Venstre af.

 Skal du til mundtlig eksamen? Så læs de her 3 gode råd jeg har til dig. 

Mit navn er Christopher Trung, og jeg er politiker. Jeg sidder som medlem af Slagelse Byråd for Det Konservative Folkeparti.
Jeg vil i denne artikel give dig 3 gode råd, der hjalp mig meget da jeg selv skulle til eksamen.

Lad os starte:

1. Forbered dig ordentligt inden eksamen

Slap af dagen inden:
Planlæg din eksamenslæsning, så du har mindst 1 dag inden eksamen hvor du ikke skal noget. Brug disse dage på at slappe af, eller hvad du finder afslappende – altså noget der giver dig ro på.

Forbered dig ordentligt:
Sørg også for at forberede dig ordentligt. Jeg selv læste op på det hele 2 gange. Udover at læse denne artikel, så prøv at høre dine skolekammerater ad hvordan de går til eksamen. Kender du nogen der fik høje karakterer, så spørg dem endelig hvordan de forberedte sig og hvordan de gjorde. Husk også at skrive vigtige guldkorn ned, som du vil huske at sige ved eksamensbordet, så du kan genopfriske disse til din forberedelse.

Det er ikke afgørende, men jeg selv plejer at øve mig foran et spejl, eller optage mig selv for at se hvordan jeg ser ud fra andres synsvinkel af.

Få ordentlig næring:
Inden du skal til eksamen, vil jeg foreslå at du sikre at du har fået nok at spise, meget gerne noget sukkerholdigt. Sørg også for at du har fået noget vand at drikke.

2. Vær afslappet, smilende og selvsikker i din entré

Du gør din entré på en selvsikker og afslappet måde, når du kommer ind i lokalet hvor du skal til eksamen.

Men nogle minutter inden du skal til eksamen, vil jeg foreslå at du gør følgende: Tag en dyb indånding, og stå derefter i 2 minutter med rank ryg, armene strakt i vejret og benene lidt spredte, så du minder om bogstavet X. I løbet af disse 2 minutter skal du blive ved med at tænke at du er magtfuld og helt fantastisk – for det er du!

Hvad jeg her har beskrevet, kaldes en power-position, og gør at du kan snyde din hjerne til at få dig til at virke mere selvsikker. Det virker for mig, inden jeg skal debattere eller holde en tale.

Når du skal til at træde ind i eksamenslokalet
Jeg vil foreslå at du først tager en dyb indånding, skyder brystet en smule frem, retter ryggen og holder skuldrene nede. Husk at bevare det gode smil og de gode vejrtrækninger – også når du går ind i lokalet.

Husk følgende:

  • Vær afslappet, smilende og selvsikker.
  • Giv hånd til både lærer og censor, og præsentér dig selv – på afslappet, tydelig og selvsikker vis.
  • Husk den gode vejrtrækning.

 

Det vil give dig en god start.

3. Under eksamen: Spørg ind til spørgsmålene

Jeg brugte følgende formulering til en mundtlig eksamen i dansk, hvor jeg ikke helt forstod spørgsmålet som censor stillede:
“Jeg forstår ikke din formulering, vil du prøve at uddybe eller spørge på en anden måde?”
– Dette er en rigtig god sætning at bruge, hvis du kommer i tvivl! Din lærer vil jo også gerne have, at du er så god til eksamen som muligt – det er jo dét de er ansat til. Når censor eller lærer forsøger at stille spørgsmålet igen på en anden måde, kan de til tider sætte lidt mere “kød” på, så det bliver lettere for dig at give det rigtige svar.

Og husk: Du er en stjerne!

Jeg håber at du med denne artikel føler dig bedre forberedt til den mundtlige eksamen – disse råd hjalp mig utrolig meget under min egen mundtlig eksamen, da jeg gik i skole.

Hvis du har spørgsmål til mine råd, eller har ris/ros/forslag, så er du meget velkommen til at kontakte mig.
Jeg kan træffes på e-mail trung@slagelse.dk eller via telefon på 21 40 80 28 – eller over Facebook.

Ha’ en fantastisk eksamen! 🙂

 

De bedste hilsner
Christopher Trung (V)
Medlem af Slagelse Byråd for Det Konservative Folkeparti

Christopher Trung Paulsen