§ 17 stk. 4 udvalg – Borgerdreven Innovation i Landdistrikterne – Referat – 25. september 2017



1. Godkendelse af dagsorden (B)

1.     Godkendelse af dagsorden (B)

Sagsnr.: 330-2014-33437               Dok.nr.: 330-2017-593470                                          Åbent
Kompetence: Udvalget for Borgerdreven Innovation
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at Udvalget godkender dagsordenen
Beslutning i § 17 stk. 4 udvalg - Borgerdreven Innovation i Landdistrikterne den 25. september 2017:
Fraværende:  Jørn-Ole Didriksen, Kurt Rasmussen (A)
Godkendt. Udvalget ønskede iøvrigt Finn Berggren tillykke med den runde fødselsdag.

2. Det fortsatte arbejde med landdistriktsudviklingen (D)

2.     Det fortsatte arbejde med landdistriktsudviklingen (D)

Sagsnr.: 330-2014-33437               Dok.nr.: 330-2017-593491                                          Åbent
Kompetence: Udvalget for Borgerdreven Innovation
Beslutningstema
Baggrund
Siden januar 2014 har der været sat ekstra fokus på udvikling af landdistrikterne i Slagelse Kommune. Dette er gennemført under overskrifterne ”Borgerdreven innovation” samt ”Lokale Udviklings Planer” / ”LUP’er”.
Udvalget for Borgerdreven Innovation har sat retningen for den løbende udvikling og har fungeret som administrationens og lokalområdernes sparringspartner i processerne. Der har desuden været et tæt samspil med både Udvalget for Landdistrikter, Teknik og Ejendomme samt LAG’en, Landudvikling Slagelse.
Udvalget har sat rammen for en forskningsbaseret observation af udviklingsprocessen, hhv. i Slagelse og Vejle kommuner. Projektet ”Borgerdreven Innovation og lokale udviklingsplaner for landdistrikterne – kortlægning af samarbejde og udvikling af model” blev tæt fulgt af Udvalget. Udvalget har løbende forholdt sig til delresultaterne og sidst til den endelige rapport ”Lokale udviklingsplaner for landdistrikterne – eksempler fra to kommuner” samt ”Drejebog – lokale udviklingsplaner i landdistrikterne”, 2015”. Her giver forskerne gode råd og redskaber til landdistriktsarbejdet både i Slagelse Kommune og i hele landet.
Tilgangen til landdistriktsudviklingen har generelt været præget af en åben, undersøgende og anerkendende dialogform. Det har været vigtigt at tage afsæt i de håb, ønsker og ressourcer, som er til stede i lokalsamfundene. Det har desuden været vigtigt at fremme den bredest mulige mobilisering lokalt. De lokale ildsjæle er blevet præsenteret for mange ”konsulent-greb” – men også for en ny måde at møde kommunen i øjenhøjde på. Der har været afholdt mange lokale møder i fællesrum, private stuer, lærerværelser og forsamlingshuse.
Hovedparten af lokalområderne i kommunen har i perioden været udpeget til disse langstrakte processer, hvor konsulenter fra administrationen har fungeret som tovholdere, projektsekretærer, facilitatorer osv. Dog er der stadig et par områder, som ikke har været tilbudt denne form for landdistriktsudvikling. Det drejer sig om Vestermose og Eggeslevmagle i landområdet, om øerne og om købstæderne Skælskør og Korsør.
Det fremadrettede arbejde
Det skal overvejes, hvordan arbejdet med udvikling af landdistrikterne i Slagelse Kommune skal fortsættes.
De Lokale Udviklings Planer (LUP’er) er lokalområdernes mulighed for at synliggøre deres ønsker for planlægningen af områdets udviklingsmuligheder over for fagudvalget. Det er intentionen at fastholde en løbende formel dialog med de områder, som har udarbejdet LUP’er.
Der er desuden etableret et kontaktforum for lokalrådene, Landliv i Slagelse Kommune. Dette forum deltager i administrationens planlægning af de løbende dialogmøder for lokalråd og fagudvalg. Det er intentionen at fastholde den løbende dialog med Landliv i Slagelse Kommune.
Endelig er det en naturlig intention at fortsætte det tætte samarbejde med LAG’en, Landudvikling Slagelse.
Udvalget bedes drøfte, hvordan man kunne forestille sig den fremadrettede rammesætning af arbejdet med landdistrikterne og civilsamfundets aktører i øvrigt. Drøftelsen vil kunne indgå i konklusionerne for temamødet med LTE-udvalget den 2. oktober 2017.
Indstilling
Erhvervs- og arbejdsmarkedsdirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at At Udvalget drøfter mulige veje for det fortsatte arbejde.
Beslutning i § 17 stk. 4 udvalg - Borgerdreven Innovation i Landdistrikterne den 25. september 2017:
Fraværende:  Jørn-Ole Didriksen, Kurt Rasmussen (A)
Udvalget drøftede de indbyggede dilemmaer ved forandringsarbejdet på det frivillige område - kortsigtet kontra langsigtet indsats, strategi kontra konkrete aktiviteter, og udfordringerne med at samle ressourcer til den lokale udvikling.
Udvalget var enig om at der er skabt et godt fundament og at vi alle nu skal holde fast og være vedholdende i at fortælle om, hvordan vi ER kommunen - sammen.
Desuden anbefalede udvalget at fortsætte processerne med de lokale udviklingsplaner, at fortælle hinanden og omverdenen om de gode eksempler, at øve sig sammen i den gode metodik og at afholde fælles kurser eller temamøder for at fremme forandrings-dagsordenen, ex. ved et "Frivillig-Akademi".
Udvalgsformanden anbefaler at landdistriktsudviklingen bør medtænkes i konstitueringen.

3. Det fortsatte arbejde med "Ledetråde for samarbejde" (B)

3.     Det fortsatte arbejde med "Ledetråde for samarbejde" (B)

Sagsnr.: 330-2014-33437               Dok.nr.: 330-2017-593534                                          Åbent
Kompetence: Udvalget for Borgerdreven Innovation
Beslutningstema
Baggrund
Siden januar 2016 er der arbejdet med udvikling, planlægning og gennemførelse af en proces med fokus på udvikling af vækst, samspil og medansvar i civilsamfundet og i relationerne mellem civilsamfundet og kommunen. Der har været bred invitation af alle frivillige aktører og organiserede borgere til 3 såkaldte topmøder, hhv. i marts og november 2016 og i maj 2017.09.12
Rigtig mange mennesker både fra landdistrikterne og fra de tre købstæder, foreninger, organisationer og institutionsbestyrelser har deltaget.
Derudover har en gruppe af 13 udpegede repræsentanter fra civilsamfundet været inviteret til at udgøre en sparringsgruppe for administrationen i arbejdet med at udvikle proces og produkt undervejs i forløbet. Denne gruppe har været en værdifuld partner i processen, og gruppen har arbejdet engageret og effektfokuseret.
Den konkrete planlægning er sket i en arbejdsgruppe under Udvalget for Borgerdreven Innovation. Arbejdsgruppen har løbende og behovsbestemt koordineret tæt med de udførende konsulenter fra administrationen omkring dialogmetoder – eksempelvis med et forumteater i teatersalen på herreborgen Borreby.
Undervejs er dialogen trænet ved forskellige landdistrikts konferencer, hvor udvalget med held samtidig har afprøvet nye dialogbaserede metoder.
Den fremadrettede proces
Civilsamfundets ejerskab og udbredelsen af ledetrådene skal fortsat fremmes gennem planlagte processer, hvis værdien af indsatsen skal fastholdes.
Ved det seneste Topmøde 3 blev produktet af processen præsenteret: Ledetråde for samarbejde. Materialet blev præsenteret og omdelt ved en seance med 6 forskellige eksempler, hvor frivillighedsgrupper og kommunale medarbejdere fortalte om deres samarbejde, nogle med en ”pitch” – en 2 minutters video, som netop fremhævede gruppernes involverende metoder. Der blev desuden arbejdet med åbenhed og tillid gennem aktiverende fællessang blandt de knapt 100 deltagere.
Materialet består af plakater og dialog-kit til civilsamfundets fortsatte arbejde med at udbrede de gode tanker og den gode praksis. Der er desuden oprettet en åben Facebook-gruppe, hvor alle i civilsamfundet blev opfordret til at fortælle om deres gode lokale samarbejde med udgangspunkt i ledetrådene.
Administrationen gennemfører interne dialoger og inddrager desuden forskellige aktører og ildsjæle i sparringen omkring idéer til det fortsatte arbejde. Udvalget bedes drøfte og pege på yderligere fremadrettede tiltag i civilsamfundet.
Retligt grundlag
Intet at bemærke.
Handlemuligheder
Det foreslås f.eks. :
At inddrage sparringsgruppen af udpegede aktører i udbredelsen af arbejdet med at fortælle om den gode praksis i civilsamfundet på Facebook-gruppen.
At inddrage lokalrådene i udbredelsen af arbejdet med at fortælle om den gode praksis i civilsamfundet på Facebook-gruppen – gennem de løbende dialogmøder.
At formidle ledetrådene, dialog-kittet og Facebook-gruppen til hele foreningsområdet - i et tæt samspil med Center for Kultur, Fritid og Turisme og i de fora, der allerede eksisterer.
At formidle ledetrådene, dialog-kittet og Facebook-gruppen til bestyrelser og andre frivillige aktører på de fire velfærdsområder - i et tæt samspil med de respektive fagcentre og i de fora, der allerede eksisterer.
Vurdering
Det må vurderes, at tidshorisonten for at have gennemført de samlede 4 forslag til processer er udgangen af 2018 under forudsætning af de eksisterende ressourcer.
Konsekvenser for andre udvalg
Udvalget for Landdistrikter, Teknik og Ejendomme skal tage beslutning omkring den fortsatte indsats og ressourceanvendelse. Derefter skal de berørte udvalg for de fire velfærdsområdet orienteres.
Indstilling
Erhvervs- og arbejdsmarkedsdirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at Udvalget godkender oplægget og supplerer med idéer og forslag.
Beslutning i § 17 stk. 4 udvalg - Borgerdreven Innovation i Landdistrikterne den 25. september 2017:
Fraværende:  Jørn-Ole Didriksen, Kurt Rasmussen (A)
Godkendt.
Udvalget pegede iøvrigt på at medtænke hele kulturområdet og Kulturrådet i det fortsatte arbejde med spredningen, samt at indtænke de mange film, som i efteråret 2017 produceres i regi af tilskud fra Landudvikling Slagelse.

4. Orientering om det fortsatte arbejde med "Ledetråde for samarbejde" i organisationen (O)

4.     Orientering om det fortsatte arbejde med "Ledetråde for samarbejde" i organisationen (O)

Sagsnr.: 330-2014-33437               Dok.nr.: 330-2017-593576                                          Åbent
Kompetence: Udvalget for Borgerdreven Innovation
Beslutningstema
Udvalget skal orienteres arbejdet med udbredelse af Ledetråde for samarbejde i den kommunale organisation.
- Erhvervs- og arbejdsmarkedsdirektøren orienterer om organisationens arbejde med ledetrådene.
Indstilling
Erhvervs- og arbejdsmarkedsdirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at Udvalget tager orienteringen til efterretning.
Beslutning i § 17 stk. 4 udvalg - Borgerdreven Innovation i Landdistrikterne den 25. september 2017:
Fraværende:  Jørn-Ole Didriksen, Kurt Rasmussen (A)
Taget til efterretning.

5. Status og evaluering af Udvalgets arbejde (D)

5.     Status og evaluering af Udvalgets arbejde (D)

Sagsnr.: 330-2014-33437               Dok.nr.: 330-2017-593604                                          Åbent
Kompetence:
Beslutningstema
Udvalget skal drøfte, hvilken værdi udvalget har skabt for Slagelse Kommune.
Baggrund
Nedsættelsen af et 17,4-udvalg for borgerdreven innovation har en lang forhistorie. Helt konkret blev udvalget dog etableret hen over sommeren 2014 og er lidt løbende blev stabilt bemandet.
Udvalget adskiller sig fra øvrige 17,4-udvalg ved ikke at være rettet imod et konkret produkt/en konkret sag – men mere imod en procesmæssig udvikling af Slagelse Kommune bredt. Udgangspunktet for kommissoriet var et lokalt forankret forskningsprojekt og udvikling af metoder og redskaber for samskabelse og innovation i feltet mellem borgere og kommunale medarbejdere.
Der har løbende været udviklet visioner og temaer for arbejdet i udvalget. Det gennemgående træk har været et fokus på processer og nye måder at tilgå samarbejdet på. Det kan derfor være en udfordring for en generel faktabaseret effektvurdering at forholde sig konkret til, hvilken værdi udvalgets arbejde har skabt.
En drøftelse af værdien af udvalgets arbejde kan derfor bedst angribes ved hjælp af den samme procesmæssige tilgang. Udvalget bedes derfor drøfte – med udgangspunkt i udsagn fra de enkelte medlemmer :
· Hvilken værdi har du oplevet for borgerne i Slagelse Kommune - som et direkte resultat af arbejdet i Udvalget for Borgerdreven Innovation?
· Hvilken værdi vurderer du, der er skabt for Slagelse Kommune som forretning/virksomhed - som et direkte resultat af arbejdet i Udvalget for Borgerdreven Innovation?
· Hvad ville du gerne have opnået endnu mere af i Udvalget for Borgerdreven Innovation?
· Hvilken værdi har du som enkeltperson oplevet ved at være medlem af netop Udvalget for Borgerdreven Innovation?
På temamødet med LTE-udvalget den 2. oktober 2017 har udvalget mulighed for at drøfte de fremadrettede konklusioner.
Indstilling
Erhvervs- og arbejdsmarkedsdirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at Udvalget drøfter værdien af sit arbejde og videregiver dette til fagudvalget.
Beslutning i § 17 stk. 4 udvalg - Borgerdreven Innovation i Landdistrikterne den 25. september 2017:
Fraværende:  Jørn-Ole Didriksen, Kurt Rasmussen (A)
Udvalget drøftede værdien af sit arbejde ud fra de 4 proces-spørgsmål og udtrykte stor tilfredshed med forløbet i udvalget. Værdien fik følgende ord:
Det har givet god mening, forskelligheden er givende, det er tilfredsstillende at skabe et fælles tredje, der har været igangsat mange konkrete tiltag ud fra udvalgets drøftelser - og det har flyttet noget! Uden så mange møder.
Udvalget udtrykte stor tilfredshed med at udvalget har rummet både frivillige og embedsfolk på flere niveauer, det har skabt stor tillid og åbenhed - også for store tanker og nye metodikker, og det har været flot, at politikere og embedsfolk har turdet slippe kontrollen i processen og bare reageret løbende med den.
Udvalget ønsker at understrege, at øget tillid og stor motivation har givet de gode resultater. Dette ønskes videreført i det fremadrettede arbejde i kommunen.