§ 17 stk. 4 udvalg – Helhedsplansudvalget (Campus) – Dagsorden – 6. september 2016



1. Campus Slagelse - siden sidst (O)

1.      Campus Slagelse - siden sidst (O)

Sagsnr.: 330-2013-53388               Dok.nr.: 330-2016-505123                                          Åbent
Kompetence: § 17 stk. 4 – Helhedsplanudvalget (Campus)
Beslutningstema
Udvalget orienteres om status i aktuelle projekter og initiativer.
Baggrund
De delprojekter som pt. er i gang under Campus Slagelse fremgår af ”Proces- og tidsplanen” som er bilagt sagen, og vil også blive udleveret på udvalgsmødet.
På mødet vil der blive orienteret om status for Posthusprojektet.
Desuden præsenteres ”Studielivsundersøgelsen” med fokus på EASJ, SDU og UCSJ. Den samlede Studielivsundersøgelse er bilagt sagen.
Indstilling
Borger- og Udviklingsdirektøren indstiller,
1.    at Udvalget tager orienteringen til efterretning.

2. BevægelsesLab Slagelse - Præsentation af bevægelsesbånd og idrætshal (O)

2.      BevægelsesLab Slagelse - Præsentation af bevægelsesbånd og idrætshal (O)

Sagsnr.: 330-2016-62973               Dok.nr.: 330-2016-506290                                          Åbent
Kompetence: § 17 stk. 4 – Helhedsplanudvalget for Campus Slagelse
Beslutningstema
Der orienteres om status for arbejdet med idrætshallen, og bevægelsesbåndet præsenteres. Desuden orienteres om de midlertidige aktiviteter i campus – Byliv før byggeri.
Baggrund
Siden januar 2016 er arbejdet målrettet og dedikeret for at kortlægge og inddrage brugerne af det nye idrætsområde. Det har været afgørende med en grundig brugerinddragelse i dette projekt, da der skal skabes en helt ny idrætsfacilitet, som vil samle mange forskellige og selvorganiserede brugergrupper.
Første fase har derfor været en åben og bred kortlægning af potentielle brugere gennem analyser, telefoninterview med over 50 forskellige aktører (foreninger, skoler, dagtilbud, selvorganiserede etc.) samt afholdelse af en åben idéworkshop i marts måned.
På baggrund heraf blev projektets primære brugergrupper identificeret, og næste tiltag var indsamling af ønsker fra de primære brugere der sammen med viden fra undersøgelser og studieture, er samlet i en analyserapport - ”Rapport - Interessenter og deres idéer, Fase 2” (vedhæftet sagen).
Om idrætshallen:
Hallen har nu den officielle projekttitel – BEVÆGELSESLAB Slagelse
Som oplyst på udvalgsmødet i juli måned er det et rådgiverteam bestående af Christensen & Co Arkitekter og Masu Planning på landskabssiden samt Rambøll A/S som ingeniører.
Der ligger en fast procestidsplan fra Lokale og Anlægsfondens (LOA) side for hele efteråret som omhandler udarbejdelse af byggeprogram frem til slutningen af oktober måned, og efterfølgende udarbejdelse af idéoplæg frem til og med januar 2017. I februar måned tager LOA stilling til projektet og beslutter omfanget af deres økonomiske støtte med op til 10 mio. kr.
Herefter skal det besluttes politisk om der er opbakning til at iværksætte halprojektet.
Bruger analyserapporten omhandler både hal og bevægelsesbånd, og den 11. august blev der afholdt en Streetworkshop med speciel fokus på bevægelsesbåndet men også koblingen til hallen og ikke mindst til Fodsporet.
Disse tiltag har dannet afsæt for rådgivernes indledende programmering i form af det programforslag (vedhæftet sagen) som blev præsenteret for brugerne på en workshop den 24. august.
Der er nu dannet en projektgruppe bestående af de primære brugere fra 19 forskellige foreninger, virksomheder, skoler og uddannelsesinstitutioner. Projektgruppen agerer som kvalitetssikrende led i forhold til brugerne, og giver løbende oplysninger og input gennem programmeringsfasen.
Om midlertidige aktiviteter i campus – Byliv før byggeri:
For at sikre input fra de brugere, der almindeligvis ikke deltager i traditionelle brugerinddragelsesprocesser arbejdes der sideløbende med en række midlertidige aktiviteter i området vest for Godsbanebygningen. De midlertidige aktiviteter skal teste og afprøve nye funktioner til leg og bevægelse, og give en konkret anledning til dialog og forventningsafstemning med selvorganiserede brugere, unge og studerende.
De midlertidige aktiviteter udvikles sammen med Fritidsafdelingen og i tæt samarbejde med de unge skatere, studerende, unge og naboskolerne, og i foråret 2017 forventes det at der bliver indviet et aktivitetsområde, hvor aktiviteterne skal være med til at skabe synlighed og opmærksomhed om projektet, vænne brugerne til området og indsamle viden frem til byggestart i området.
Konsekvenser for andre udvalg
Beslutninger og tiltag i Helhedsplanudvalget for Campus Slagelse vil have konsekvenser for øvrige udvalg.
Indstilling
Borger- og Udviklingsdirektøren indstiller,
1.    at Udvalget tager orienteringen til efterretning.

3. Helhedsplansudvalget Campus - koordinering af delprojekter (O)

3.      Helhedsplansudvalget Campus - koordinering af delprojekter (O)

Sagsnr.: 330-2016-62968               Dok.nr.: 330-2016-507042                                          Åbent
Kompetence: § 17 stk. 4 – Helhedsplanudvalget for Campus Slagelse
Beslutningstema
Der orienteres om det videre arbejde i løbet af efteråret 2016, hvor der vil blive foretaget en sam koordinering af fire delprojekter under Campus Slagelse.
Baggrund
I løbet af efteråret 2015 og foråret 2016 har der været arbejdet på fire delprojekter som alle har en indbyrdes sammenhæng.
Delprojekterne er alle klar til at overgå til en realiseringsfase, og her er det afgørende at der foretages en sam koordinering med henblik på at opnå det mest hensigtsmæssige udfald.
Det drejer sig om følgende delprojekter:
· Arkitektkonkurrencen
· Bro over jernbanen
· Bevægelsesbåndet
· Idrætshallen
Om arkitektkonkurrencen:
Arkitektkonkurrencen beskriver et forløb som begynder i den nordlige del af byen og ned over jernbanen via en cykel- og gangbro. Herfra videre via Sdr. Stationsvej frem til Stationspladsen og midtbyen, og videre ud til hospitalet i den sydlige del af byen.
I forløbet er der en række nedslagspunkter som har et sammenfald med de andre delprojekter. Det drejer sig specielt om broen og området ved Godsbanebygningen samt parkeringsarealet foran SDU bygningen.
Om broen:
Projektforslaget til den nye bro omhandler alene en gangbro dog med sliske til at trække cykler op og ned samt elevatorer. Spørgsmålet er hvilken type bro er der brug for?
Broen tager sit udgangspunkt syd for jernbanen i samme område hvor UCSJ forventes at bygge, og hvor arkitektkonkurrencen arbejder med et aktivt streetområde. Spørgsmålet er hvorledes bro og nybyggeri samt pladsdannelse kan kombineres?
Om bevægelsesbåndet:
Planen om et bevægelsesbånd langs Sdr. Stationsvej er opstået i forbindelse med ansøgningen til Lokale og Anlægsfonden, og ud fra en viden om at Vej- og Trafik har et ønske om at neddrosle Sdr. Stationsvej til en sivegade. Med købet af DSB grunden er der tillige opstået en oplagt mulighed for at få Fodsporet ind til bymidten via en cykel- og gangbro over Kalundborgvej.
Aktiviteterne på bevægelsesbåndet skal tilpasses aktiviteterne omkring hallen, og i forløbet langs Sdr. Stationsvej skal der afstemmes med tanker og idéer fra arkitektkonkurrencen.
Om hallen:
Et væsentligt parameter i halprojektet er at hallen skal åbne sig op aktivitetsmæssigt og ud i det nærliggende areal hvorved der sker en naturlig kobling til bevægelsesbåndet og Fodsporet.
Hallen kommer også til at ligge relativ tæt på det forventede UCSJ byggeri, hvilket givet stor mulighed for en interessant brugsmæssig kobling som bør undersøges.
Ovenstående eksempler er blot de mest iøjnefaldende områder hvor en sam koordinering bør finde sted.
Vurdering
Administrationen anbefaler at der arbejdes videre med at sam koordinere de fire delprojekter, og at der udarbejdes en samlet og sammenhængende beskrivelse af hensigtsmæssige løsninger. Det vurderes at der kan foreligge et første udkast til udvalgets møde i december 2016.
Konsekvenser for andre udvalg
Beslutninger og tiltag i Helhedsplanudvalget for Campus Slagelse vil have konsekvenser for øvrige udvalg.
Indstilling
Borger- og Udviklingsdirektøren indstiller,
1.    at Udvalget tager orienteringen til efterretning.