§ 17 stk. 4 udvalg – Helhedsplansudvalget (Campus) – Dagsorden – 14. december 2016



1. Kickstart af campusliv - sidste nyt (O)

1.     Kickstart af campusliv - sidste nyt (O)

Sagsnr.: 330-2014-85422               Dok.nr.: 330-2016-738624                                          Åbent
Kompetence: § 17 stk. 4 – Helhedsplanudvalget for Campus Slagelse
Beslutningstema
Helhedsplanudvalget orienteres om status i de aktiviteter, der parallelt med de fysiske udviklingsplaner, skal skabe grobund for et attraktivt campusområde og for udviklingen af Slagelse som studieby.
Baggrund
I løbet af 2016 har der været arbejdet med en lang række aktiviteter til at styrke campusprojektet og Slagelse som studieby. Udvalget orienteres om status for følgende aktiviteter:
Studielivsundersøgelsen:
Udvalget blev den 6. september 2016 orienteret om resultaterne af den studielivsundersøgelse, som Slagelse Kommune har udført blandt de studerende i Slagelse i foråret 2016.
Næste skridt er at få omsat undersøgelsens resultater og anbefalinger til konkrete handlinger. I løbet af vinteren 2017 afholdes en række temamøder om studiebyen Slagelse, der skal samle relevante nøglepersoner fra uddannelser, erhvervsliv, foreninger, boligselskaber og kommune. På nuværende tidspunkt mangler parterne kendskab til hinandens indsatser og planer, og det mindsker sammen med fraværet af en fælles retning for Slagelse som studieby muligheden for samspil og synergi. Ligeledes mangler parterne ofte den fornødne viden om målgruppens sammensætning, behov og efterspørgsel, der er nødvendig for at positionere Slagelse blandt de mest attraktive studiebyer i Danmark.
Temamøderne vil derfor præsentere deltagerne for den nyeste viden om de studerende, og skabe anledning til at lave en fælles status indenfor de respektive områder med hensyn til, hvad der er igangsat, og hvor der fremadrettet bør sættes ind hver for sig og sammen, og i forlængelse heraf hvilke fælles visioner, der skal guide udviklingen af Slagelse som studieby. Det hele samles i et fælles portræt af Slagelse som studieby, der sendes til høring blandt parterne i foråret og forventes udgivet i maj 2017. Helhedsplanudvalget orienteres ligesom Uddannelsesudvalget løbende om processen.
Uddannelsernes Fællescase 2016:
I oktober-november 2016 har SDU, UCSJ og EASJ gennemført et forløb, hvor 50 studerende i fællesskab og på tværs af fagligheder har fungeret som udviklingsafdeling for den lokale fødevarevirksomhed Fødevarer Lokalt. Projektet udspringer af Triple Helix tiltaget i Vækststrategien, og er et samarbejde mellem de tre uddannelsesinstitutioner, Slagelse Erhvervscenter A/S og Slagelse Kommune.
Den 1. december præsenterede de studerendes 12 projekter i Posthuset, og der blev kåret en vindergruppe bestående af studerende fra international kommunikation på SDU. Fødevarer Lokalt vil anvende vinderprojektet i deres strategi for 2017, men samtlige projekter har elementer som vil kunne benyttes.
Forløbet er en gentagelse af succesen fra sidste år, hvor Korsør-virksomheden Ergolet var i centrum. For Ergolet har det betydet, at de ved forløbets afslutning stod med to eller tre projektforslag som var af en sådan kvalitet at de valgte at gå direkte på marked med et af dem, og at de har valgt, at fortsætte samarbejdet med én af grupperne om en ny eksportsatsning.
Uddannelsernes Fællescase afvikles efter planen igen i 2017.
Midlertidige aktiviteter i campusområdet:
Helhedsplanudvalget blev den 6. september 2016 orienteret om udviklingen af halprojektet, og herunder om de midlertidige aktiviteter, der skal understøtte brugerinddragelse og indsamle viden om brugernes adfærd og ønsker i relation til udvikling af campusområdet.
I 2017 videreføres de gode erfaringer med midlertidige aktiviteter i og omkring Godsbanebygningen indtil at denne nedrives. I bygningen genetableres projektkontoret til afholdelse af møder og events, og der udvikles en multistreetzone i samarbejde med de unge streetambassadører fra platformen STREETMOVES Slagelse, Fritidsafdelingen, foreninger og potentielle leverandører af inventar til hallen.
Streetambassadørerne har allerede afholdt et velbesøgt event den 19. november 2016, hvor det var muligt for de besøgende, at prøve kræfter med parkour, slackline, streetbasket, streetfodbold og skate. Planen er at streetzonen har åbent et par gange om måneden, og fra foråret også i dagtimerne i det omfang, at skoler og dagtilbud ønsker at benytte faciliteterne til undervisning. Der arbejdes for at aktiviteterne kan rykke udenfor i sommerhalvåret for at skabe øget synlighed, involvering og viden om de kommende brugere brugerne.
Streetinventaret finansieres af Fritidsafdelingen, og der er ansøgt midler fra Nordea Gadeidrætspulje. Omkostningerne holdes på et lavt niveau via selvbyg med de unge og foreningerne, samt via aftaler med foreninger og kommende leveranderører, der ønsker at teste og afprøve nyt inventar. Drift af bygningen (strøm og koldt vand) finansieres af de driftsmidler, der er til arealet, samt af lejeindtægter fra events.
Indstilling
Erhvervs- og arbejdsmarkedsdirektøren indstiller,
1.    at Helhedsplanudvalget tager orienteringen til efterretning.

2. Helhedsplansudvalget Campus - koordinering af delprojekter (D)

2.     Helhedsplansudvalget Campus - koordinering af delprojekter (D)

Sagsnr.: 330-2016-62968               Dok.nr.: 330-2016-735367                                          Åbent
Kompetence: § 17 stk. 4 – Helhedsplanudvalget for Campus Slagelse
Beslutningstema
På baggrund af en orientering om status for de fire delprojekter under Campus Slagelse og øvrige tiltag drøftes det indledende udkast til en mulig rækkefølge for de respektive projekter.
Baggrund
I fortsættelse af det seneste udvalgsmøde har der været arbejdet med følgende delprojekter:
· Arkitektkonkurrencen
· Bro over jernbanen
· Bevægelsesbåndet
· Idrætshallen
Der har endvidere været afholdt møder med Banedanmark bl.a. vedrørende mulig nedlæggelse af rangersporet langs Godsbanebygningen og mulighederne for at få ”Fodsporet” helt frem til og over Kalundborgvej med en kobling til arealet ved den mulige nye idrætshal og det videre forløb i et ”Bevægelsesbånd” langs hele Sdr. Stationsvej frem til Stationspladsen.
Om arkitektkonkurrencen:
Der har været afholdt møde med det vindende team af arkitektkonkurrencen (Sleth, Urbancreators og Fjerring) dels for at orientere om status for udviklingen i campus dels for at drøfte de nedslagspunkter som arkitektkonkurrencen peger på. Drøftelserne omhandlede følgende:
· Broen over jernbanen
· Området ved Godsbanebygningen og DSB grunden
· Arealet foran SDU
· Stationspladsen
· Forløbet fra Stationspladsen og ud til hospitalet
Om broen over jernbanen kan oplyses at udvalget tidligere har anbefalet at der primært skal fokuseres på en gangbro gerne med sliske til cykler og elevatorer. Muligheden for en cykelbro er pt. valgt fra dels med udgangspunkt i en trafiktælling dels grundet merprisen for to cykelramper på hver 93 meter til en estimeret pris på 20 mio. kr.
Arkitektkonkurrencen peger på en cykel- og gangbro. Et forhold som bør drøftes idet en cykel- og gangbro vil nødvendiggøre opkøb – om muligt - af DSB areal nord for jernbanen, og en sammenbygning eller integrering af en cykelrampe i det byggeri som UCSJ forventer at opfører på arealet ved Godsbanebygningen. Det skal bemærkes at der i forvejen er anlagt cykelsti langs Kalundborgvej og Ndr. Stationsvej samt Jernbanegade, hvor der dog bør optimeres på en kort strækning.
Om området ved Godsbanebygningen og DSB grunden kan oplyses at arkitektkonkurrencen peger på et idrætsaktivt område ved Godsbanebygningen og uddannelsesbyggeri på DSB grunden.
Der arbejdes på begge dele, men uddannelsesbyggeriet forventes placeret på arealet ved Godsbanebygningen og på en del af DSB grunden.
UCSJ oplyser at de stiler imod at det nye uddannelsesbyggeri er klar senest til sommeren 2020.
Den mulige nye idrætshal placeres på den vestlige del af DSB grunden tæt på Kalundborgvej og den mulige kobling til ”Fodsporet”.
Om arealet foran SDU peger arkitektkonkurrencen på en omdannelse til et grønt område, hvilket falder i god tråd med tankerne om et ”Bevægelsesbånd” langs Sdr. Stationsvej, og ønsker om attraktive udearealer fra SDU (især de studerende).
Der har været afholdt møde og besigtigelse med NIAM A/S som er administrator af ”SDU bygningen”, og de kan godt følge de fremsatte tanker og ideer, men oplyser samtidig at det kan blive vanskeligt idet der skal være parkeringspladser tæt ved bygningen. Det skal også bemærkes at der er endnu en parkeringsmæssig udfordring idet SDU/NIAM i dag lejer parkeringsplads vest for Godsbanebygningen på et areal hvor der fremover skal bygges.
Om Stationspladsen kan oplyses at der som en del af arkitektkonkurrencen er udarbejdet et idéforslag for den fremtidige Stationsplads som er estimeret til 17-18 mio. kr. Næste skridt kan være at udarbejde et projektforslag som vil kunne vise en mere præcis løsning og pris som grundlag for en mulig politisk beslutning om at iværksætte et anlægsprojekt. Her udestår dog en del afklaringer med Vej og Trafik og den rette løsning for hele området. Vej og Trafik har et ønske om at Sdr. Stationsvej gerne må omdannes til en sivegade fra Stationspladsen og vestpå.
Om forløbet fra Stationspladsen og ud til Hospitalet er der i arkitektkonkurrencen et forslag til omdannelse af Skt. Mikkelsgade med etablering af cykelsti som skal/kan videreføres ud til Hospitalet. Disse tiltag skal også afklares med Vej og Trafik.
Om broen over jernbanen:
Der foreligger et færdigt projektforslag for en ny bro med estimeret budget på ca. 25 mio. kr. med mulighed for 3 elevatorer henholdsvis nord og syd for jernbanen og én elevator på perronen for fjerntog. Elevatorerne er estimeret til ca. 5 mio.kr.
Der er igangværende forhandlinger med DSB Ejendomme om hvor stor en andel af broudgiften de vil dække idet de forventes at have en stor interesse i broen ikke mindst grundet udsigten til en stor forøgelse af studerende til UCSJ.
UCSJ har også spurgt ind til muligheden for en direkte adgang fra broen og ind til deres forventede byggeri. En lignende kobling vil også kunne etableres til SDU.
Et meget afgørende forhold vedrørende muligheden for en ny bro er at Banedanmark netop har meldt ud at der bliver iværksat sporarbejde og perronforbedringer ved Slagelse Station i 2019. Det forventes at blive i løbet af foråret 2019, hvor de mange helligdage giver god mulighed for sporlukning.
Der har været afholde indledende afklarende møder, hvor Banedanmark oplyser at de gerne vil integrere broprojektet i deres arbejde således at kommunen kan undgå de udgifter til sporlukning m.m. der vil komme dersom broen opføres før eller efter 2019.
Endvidere oplyser Banedanmark at rangersporet langs Godsbanebygningen også vil blive fjernet i 2019, hvilket er en bygningsmæssig fordel for det forventede UCSJ byggeri.
Desuden vil Banedanmark også nedlægge den del af det gamle Næstvedbane spor som løber ud til ”Fodsporet”, hvilket giver en oplagt mulighed for at føre ”Fodsporet” helt frem til Kalundborgvej.
Der aftales møde med Banedanmark, Vej og Trafik og Campus for en drøftelse af de fremtidige muligheder herunder mulighederne for at få ”Fodsporet” over Kalundborgvej.
Om bevægelsesbåndet:
Der har ikke været arbejdet specifikt med en detaljering af ”Bevægelsesbåndet” idet der først skal ske en afklaring på en række afgørende forhold herunder muligheden for en omdannelse af Sdr. Stationsvej til sivegade og afklaring på det mulige grønne område ved SDU samt en mulig kobling til ”Fodsporet”.
I takt med at der sker en afklaring på ovennævnte forhold vil ”Bevægelsesbåndet” kunne etableres etapevis. Indtil da indsamles der referencer på løsninger, og der afprøves i løbet af 2017 en række mulige løsninger som en del af de midlertidige aktiviteter som vil foregå i området ved Godsbanebygningen. Etablering af et bevægelsesbånd kan have nogle af de store fondes interesse ikke mindst når det handler om bevægelse i byens rum, hvilket også er sammenfalden med kommunens nye idrætspolitik.
Om idrætshallen:
Samarbejdet med det valgte rådgiverteam Christensen & Co, MASU-planning og Rambøll samt Lokale- og Anlægsfonden (LOA) om konceptet for fremtidens nye idrætshal følger den fastlagte tidsplan. Der er udarbejdet byggeprogram, og i denne uge påbegyndes arbejdet med idéforslaget for den nye hal. Denne del af opgaven afsluttes ved udgangen af februar måned 2017, hvorefter LOA´s bestyrelse vurdere idéforslaget og beslutter om hvorvidt forslaget støttes med de mulige 10 mio. kr.
På baggrund af udmeldingen fra LOA´s bestyrelse vil der overfor udvalget blive forelagt en anbefaling for en mulig samlet finansiering og politisk godkendelse.
Tilbagemeldingerne fra LOA er at det projekt som pt. foreligger, er meget nyskabende og det favner de tiltænkte bruger både daginstitutioner, skoler og ikke mindst de selvorganiserede brugere. Samtidig giver indretningen også rum til de klubmæssige idrætsgrene som er i stor vækst.
Der har i efteråret været en omfattende og konstruktiv brugerinddragelse hvilket har skabt det det solide grundlag som der arbejdes ud fra.
Der er et tæt samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen også i forbindelse med udarbejdelsen af en kommende Facilitetsplan som er en samlet plan, der skal overskueliggøre de behov og tiltag, som er nødvendige for at kunne følge med tidens udvikling inden for idrætslivet, der samtidig understøtter idrætspolitikken.
I den kommende periode vil der blive arbejdet med de driftsmæssige betragtninger som også vil indgå i beskrivelsen af det samlede projekt.
Handlemuligheder
Et indledende udkast til en mulig rækkefølge for de respektive projekter tager afsæt i de tidsmæssige udmeldinger som foreligger på nuværende tidspunkt.
Udmeldingen fra Banedanmark om sporarbejde og perronforbedringer i foråret 2019 er ret afgørende ikke mindst for den planlægning som UCSJ skal i gang med. Hvis det nye uddannelsesbyggeri skal stå færdigt til sommeren må det forventes at byggeriet skal påbegyndes primo 2019.
Inden da skal Godsbanebygningen være nedrevet. Det vil betyde nedrivning senest i efteråret 2018.
Opførelsen af en mulig ny idrætshal skal indpasses i ovenstående, og eftersom der er be-grænset areal til rådighed i området specielt til byggeplads, vil det være mest hensigtsmæssigt at påbegynde byggeriet af idrætshallen primo 2018. Dette vil medføre at færdigprojekteringen af hallen skal påbegyndes medio 2017.
Hvis det besluttes at opføre en ny bro over jernbanen, og at den om muligt skal integreres i UCSJ´s nye uddannelsesbyggeri, vil det være mest hensigtsmæssig at opføre broen samtidig med de forestående sporarbejder, og som det sidste koble den på UCSJ bygningen og Sdr. Stationsvej.
Der er en tidskrævende godkendelses proces for broen, og derfor bør færdigprojekteringen påbegyndes senest primo 2018.
Konsekvenser for andre udvalg
Beslutninger og tiltag i Helhedsplanudvalget for Campus Slagelse vil have konsekvenser for øvrige udvalg.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller,
1.    at , Udvalget på baggrund af orienteringen om status for de fire delprojekter og øvrige tiltag drøfter det indledende udkast til en mulig rækkefølge for de respektive projekter.