§ 17 stk. 4 udvalg – Helhedsplansudvalget (Campus) – Referat – 2. marts 2017



1. Status for udarbejdelse af lokalplan (O)

1.     Status for udarbejdelse af lokalplan (O)

Sagsnr.: 330-2017-16085               Dok.nr.: 330-2017-132961                                          Åbent
Kompetence: § 17 stk. 4 – Helhedsplanudvalget for Campus Slagelse
Beslutningstema
Helhedsplanudvalget orienteres om status for udarbejdelse af ny lokalplan og kommuneplantillæg for Campus vest.
Baggrund
Lokalplan 1172 omhandler den vestlige del af området for Campus Slagelse. Indenfor lokalplanområdet kan der etableres nye bygninger til undervisning, idræts- og fritidsformål, ungdomsboliger, kontor/liberale erhverv samt nye byrum og en ny gangbro over jernbanen. Målet er etablering af et levende studie- og bymiljø i et godt samspil med omgivelserne.
Lokalplanen bygger på anbefalinger og principper i ”Byrumsanalyse og masterplan for Campus Slagelse” udarbejdet af Gehl Architets og Dansk Bygningsarv a/s for Slagelse Kommune i 2014.
Forslaget om Lokalplan og Kommuneplantillæg behandles på Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalgets (EPM) møde den 6. marts 2017 med en forventet vedtagelse i Slagelse Byråd den 27. marts 2017.
Lokalplanforslaget fremlægges i offentlig høring i perioden fra den 31. marts 2017 til den 27. maj 2017.
I høringsperioden vil der blive afholdt et Borgermøde hvor lokalplanforslaget vil blive præsenteret.
Den endelige vedtagelse af lokalplanforslaget vil efterfølgende kunne ske på Byrådsmødet den 26. juni 2017.
Konsekvenser for andre udvalg
Beslutninger og tiltag i Helhedplanudvalget for Campus Slagelse vil have konsekvenser for øvrige udvalg.
Indstilling
Erhvervs- og arbejdsmarkedsdirektøren indstiller,
1.    at Helhedsplanudvalget tager orienteringen til efterretning.
Beslutning i § 17 stk. 4 udvalg - Helhedsplansudvalget (Campus) den 2. marts 2017:
Fraværende: 
Udvalget tager orienteringen til efterretning

2. Status for ny idrætshal Campus Slagelse (O)

2.     Status for ny idrætshal Campus Slagelse (O)

Sagsnr.: 330-2016-62968               Dok.nr.: 330-2017-134050                                          Åbent
Kompetence: § 17 stk. 4 – Helhedsplanudvalget for Campus Slagelse
Beslutningstema
Helhedsplanudvalget orienteres om status for den nye mulige idrætshal som har arbejdstitlen – Slagelse Bevægelseslaboratorium
Baggrund
Masterplanen for Campus er udarbejdet i samarbejde med UCSJ, SDU og EASJ, og et væsentligt element er at der udvikles en ny bydel som ud over uddannelsesbyggeri også skal indeholde en række fællesfaciliteter og samdriftsmuligheder herunder en Multihal til brug for uddannelserne og de lokale skoler i dagtimerne samt byens borger og foreningslivet om aftenen og i weekenderne.
I efteråret 2015 giver Lokale- og Anlægsfonden (LOA) landets kommuner m.fl. mulighed for at blive udvalgt til et samarbejde om "Nye tider - Nye haller" hvor der skal skabes eksempler på, hvordan nybyggede multifunktionelle idrætshaller kan udformes som haller med rum til en lang række veletablerede og nyere idrætsaktiviteter, kulturtiltag, kreative udfoldelser og sociale fællesskaber. Nye idrætsvaner og brugergrupper, forandringer i brugsmønstre og trangen til også at flytte aktiviteter udendørs, stiller nye krav til udformning af idrætsfaciliteter.
På Helhedsplanudvalgsmødet den 20. oktober 2015 anbefaler udvalget at der skal gøres et forsøg på at komme i betragtning til LOA´s halprojekt.
Den 2. december 2015 meddeler LOA at Slagelse Kommune er blevet udvalg som en af de tre kommuner (ud af 27 ansøger) som skal være med til at udvikle fremtidens nye idrætshal og med udsigt til at modtage støtte på 10 mio. kr. fra LOA.
I hele projektforløbet har der været et tæt samarbejde med uddannelserne, skolerne og ikke mindst Kultur- og Fritidsforvaltningen samt Center for Kommunale Ejendomme.
Samarbejdet med det valgte rådgiverteam Christensen & Co, MASU-planning og Rambøll samt Lokale- og Anlægsfonden (LOA) om konceptet for fremtidens nye idrætshal har fulgt den fastlagte tidsplan (jf. bilag 1), og der foreligger nu et udkast til Dispositionsforslag. Forslaget vil blive præsenteret i en 3D model på udvalgsmødet.
Den nye hal - Bevægelseslaboratoriet - skal med henvisning til Helhedsplanen for Campus være et fælles samlingspunkt for både unge og studerende fra Campus samt foreningslivet som står klar til at tage huset i brug. De idrætsgrene som huset vil favne er de såkaldte marginaliserede aktører, som er aktive rundt om i byen og omegn, hvor de ofte mangler træningsfaciliteter som ud over at leve op til deres krav om moderne sportsfaciliteter, også skal tilbyde rumligheder og inventar som gør at man holder af huset og gerne vil opholde sig her – også efter endt træning.
Frem til medio marts foretages der projektgranskning, hvorefter det endelige dispositionsforslag afleveres til LOA´s bestyrelse som primo april melder tilbage om hvorvidt forslaget støttes med de mulige 10 mio. kr.
Udgangspunktet har været at udvikle en ny hal indenfor en ramme på 40 mio. kr. Der er fokuseret på rummelighed, brug og indretning og der udestår en afklaring og prissætning på de jordbundsmæssige forhold nu hvor hallens placering er fastlagt i forhold til det kommende UCSJ byggeri.
Et samlet økonomioverslag kan først præsenteres for Helhedsplanudvalget på udvalgsmødet den 27. april 2017, som en del af det endelige Dispositionsforslag.
Der pågår pt. en række miljø- og geotekniske undersøgelser i området hvor hallen tænkes placeret, ligesom der arbejdes på at beskrive en mulig finansieringsmodel.
I tilknytning til de samlede planer for Campus kan det oplyses at der er en konstruktiv dialog mellem Naturstyrelsen, Banedanmark og kommunen om muligheden for at få Fodsporet ført helt frem til Kalundborgvej og Campusområdet.
Konsekvenser for andre udvalg
Beslutninger og tiltag i Helhedsplanudvalget for Campus Slagelse vil have konsekvenser for øvrige udvalg.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller,
1.    at Helhedsplanudvalget tager orienteringen til efterretning.
Beslutning i § 17 stk. 4 udvalg - Helhedsplansudvalget (Campus) den 2. marts 2017:
Fraværende: 
Udvalget tager orienteringen til efterretning

3. Fortællingen om Slagelse som studieby (O)

3.     Fortællingen om Slagelse som studieby (O)

Sagsnr.: 330-2014-85422               Dok.nr.: 330-2017-129394                                          Åbent
Kompetence: § 17 stk. 4 – Helhedsplanudvalget for Campus Slagelse
Beslutningstema
Helhedsplanudvalget orienteres om status for udviklingen af en fælles fortælling om Slagelse som studieby, og herunder om tiltag for at koordinere kommunikationen af de gode historier, der løbende produceres.
Baggrund
Helhedsplanudvalget blev på sidste møde d. 14. december 2016 orienteret om proces og baggrund for udviklingen af et fælles portræt af Slagelse som studieby. Portrættet skal sammensætte en række fælles fortællinger og visioner, der kan positionere Slagelse i forhold til andre studiebyer.
Siden sidst er inviteret til tre temamøder i foråret med udvalgte nøglepersoner fra administrationen, uddannelsesinstitutioner og erhvervsliv i Slagelse Kommune. Med afsæt i temamøderne og studielivsundersøgelsen udarbejdes et udkast til portrættet, der sendes til høring hos de deltagende parter samt fremlægges for Helhedsplanudvalget i juni med henblik på endelig lancering i september.
Som led i arbejdet med at formulere og udbrede en fælles fortælling om Slagelse som studieby, er der behov for at koordinere de mange gode historier, som parterne hver især og sammen står bag. Det foreslås derfor, at kommunen og uddannelsesinstitutionerne hver udpeger en repræsentant fra deres respektive kommunikationsafdelinger til et koordinerende kommunikationsnetværk, der kan sikre en effektiv og koordineret indsats i forbindelse med pressemeddelelser og større kommunikationstiltag.
Der lægges op til, at netværket træder sammen til en indledende drøftelse samt kvalitetssikring af portrættet inden sommerferien. Herefter kan der aftales en fast mødefrekvens på halvårlig basis, hvis der vurderes at være behov for dette, men ellers er tanken, at netværket fungerer virtuelt som ”en indgang” i forbindelse med den praktiske håndtering af presse og kommunikation.
Indstilling
Erhvervs- og arbejdsmarkedsdirektøren indstiller,
1.    at Helhedsplanudvalget tager orienteringen til efterretning, og at uddannelserne hver udpeger en repræsentant til et koordinerende kommunikationsnetværk.
Beslutning i § 17 stk. 4 udvalg - Helhedsplansudvalget (Campus) den 2. marts 2017:
Fraværende: 
Udvalget tager orienteringen til efterretning og uddannelserne vil hver udpege en repræsentant til et koordinerende kommunikationsnetværk. Administrationen tager efterfølgende kontakt de respektive deltagere.

4. Ny bro over jernbanen Campus Slagelse (B)

4.     Ny bro over jernbanen Campus Slagelse (B)

Sagsnr.: 330-2017-16400               Dok.nr.: 330-2017-135228                                          Åbent
Kompetence: § 17 stk. 4 – Helhedsplanudvalget for Campus Slagelse
Beslutningstema
Helhedsplanudvalget skal anbefale hvorvidt en gang- eller en cykelbro skaber mest værdi for den samlede udvikling af Campusområdet.
Baggrund
Ønsket om og behovet for en broforbindelse er beskrevet i ”Byrumanalysen og Masterplanen for Campus Slagelse” udarbejdet af Gehl Architets og Dansk Bygningsarv a/s for Slagelse Kommune i 2014.
Som en del af udviklingen af de nye mulige boligområder nord for jernbanen – herunder Slagelse Bypark – er det vigtigt at der skabes god adgang for både gående og cyklister til midtbyen. Det er også vigtigt at der skabes gode adgangsforhold fra busterminal og perron til den nye Campusbydel. Et forhold som DSB Ejendomme også er opmærksom på.
I juni 2015 blev der af COWI A/S udarbejdet en ”Trafikal vurdering af behov for en eventuel ny forbindelse over jernbanen ved Slagelse Station” (jf. bilag).
Den trafikale vurdering beskriver både personbelastningen i Stationsområde og den eksisterende gangtunnel og hvorledes cyklister passere jernbanen. Desuden beskriver vurderingen behov og muligheder for en gangbro, en cykel- og gangbro og en cykel- og gangtunnel under jernbanen.
Behovet for en ekstra cykelforbindelse over jernbanen vurderes at være begrænset idet de eksisterende cykelforbindelser fungere hensigtsmæssigt. Desuden vil det være omkostningstungt at opføre en cykel- og gangbro da der skal etablere en rampe på både nord- og sydsiden af jernbanen. En rampe som skal føre cyklisterne op i ca. 7 meters højde for at komme op over jernbanens køreledninger. Hver rampe vil blive på ca. 95 meter og koste ca. 10 mio. kr./stk.
En helt ny cykel- og gangtunnel vil være optimal men den er både udgiftskrævende og vil være mest realistisk hvis den kombineres i forbindelse med sporarbejde.
På baggrund af ovennævnte besluttede Helhedsplanudvalget at der skulle udarbejdes et projektforslag for en gangbro med et maksimalt budget på 25 mio. kr.
Projektforslaget for en ny gangbro blev udarbejdet af Dissing+Weitling architecture a/s og Rambøll. Projektforslaget viser en bro som kan opføres for 25 mio. kr. med mulighed for at supplere med 3 stk. elevatorer.
DSB Ejendomme har tilkendegivet at de gerne vil bidrage økonomisk til den nye bro uden dog at der er sat beløb på før den endelig broudformning er fastlagt. Administrationen er i kontakt med DSB Ejendomme herom.
I mellemtiden har der være afholdt en Arkitektkonkurrence bl.a. om en bedre kobling mellem Campus og Midtbyen. Arkitektkonkurrencen peger på en cykel- og gangbro.
Dette forhold blev drøftet på Helhedsplanudvalgsmødet den 14. december 2016, og administrationen blev bedt om at redegøre for de to mulige broløsninger.
Handlemuligheder
Meget taler for at det vil være hensigtsmæssigt at etablere en ny broforbindelse over jernbanen som supplement til den eksisterende gangtunnel ved stationen. En ny bro vil dels skabe gode adgangsforhold for bus- og togpassagerer ikke mindst til den nye Campusbydel dels skabe en god og direkte adgang fra boligområderne nord for jernbanen til midtbyen.
En gangbro som beskrevet i det foreliggende projektforslag vil skabe en god adgang fra boligområderne og for passagererne.
En gangbro bør i givet fald optimeres med 3 elevatorer af hensyn til barnevogne og svagt gående samt og slisker til at trække cykler op og ned af.
Udgiften for en gangbro er estimeret til ca. 25 mio. kr., og med elevatorer m.m. bør der disponeres med ca. 31-32 mio. kr. Heri er ikke medregnet den økonomiske støtte som DSB Ejendomme vil bidrage med.
En cykel- og gangbro vil også kunne etableres og dermed give en cykeladgang fra boligområderne. Om cyklisterne vil benytte en kommende bro over banen kommer meget an på tilgængeligheden til broen. Dette gælder både afstanden de skal cykle, men også komforten ved at benytte broen. Hvis broen bliver for stejl, vil det ikke være muligt at cykle på broen eller det vil være forbundet med en vis risiko at gøre det.
Set i forhold til de eksisterende cykelmuligheder via Kalundborgvej og Jernbanegade vurderes det at disse cyklister ikke vil gøre brug af en ny cykelbro over banen. Der er primært også tale om gennemkørende cyklister som i dette tilfælde måske er en uforenelig størrelse med de mange gående i nærområdet som vil benytte broen.
Udgiften for en cykel- og gangbro vil give et samlet estimat på ca. 55 mio. kr. idet der skal etableres to cykelramper på hver ca. 95 meter for at nå op i en højde på ca. 7 meter som vil være brohøjden. Hertil kommer nødvendigt opkøb – om muligt - af DSB areal nord for jernbanen til cykelrampen, og en sammenbygning eller integrering af en cykelrampe i det byggeri som UCSJ forventer at opfører på arealet ved Godsbanebygningen.
DSB Ejendomme forventes at yde økonomisk støtte til en gangbro til gavn for deres passagerer, men givetvis ikke til en cykelbro.
Udvalget kan:
1. Anbefale at der arbejdes videre med det eksisterende projektforslag for en gangbro.
2. Anbefale at det eksisterende projektforslag optimeres med elevatorer m.m., og at broforløbet om muligt integreres med det kommende uddannelsesbyggeri.
3. Anbefale at det nuværende projektforslag om en gangbro ændres til en cykel- og gangbro.
Konsekvenser for andre udvalg
Beslutninger og tiltag i Helhedsplanudvalget for Campus Slagelse vil have konsekvenser for øvrige udvalg.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller,
1.    at  Helhedsplanudvalget træffer beslutning om at anbefale den broløsning der skal arbejdes videre med.   
Beslutning i § 17 stk. 4 udvalg - Helhedsplansudvalget (Campus) den 2. marts 2017:
Fraværende: 
Udvalget beslutter at anbefale at anbefale handlemulighed 2, hvor det eksisterende projektforslag optimeres med elevatorer m.m., og at broforløbet om muligt integreres med det kommende uddannelsesbyggeri.