§ 17 stk. 4 udvalg – Helhedsplansudvalget (Campus) – Dagsorden – 15. september 2017



1. Campus Slagelse siden sidst (O)

1.     Campus Slagelse siden sidst (O)

Sagsnr.: 330-2017-44525               Dok.nr.: 330-2017-580916                                          Åbent
Kompetence: § 17 stk. 4 – Helhedsplanudvalget for Campus Slagelse
Beslutningstema
Der gives en status for de igangværende delprojekter, herunder status for campusområdet, bro og hal, Godsbanebygningen og studieboliger.
Baggrund
· Om status for campusområdet kan oplyses, at der i løbet af sommeren 2017 har været afholdt udbud på salg af et ca. 9.000 m2 stort areal til undervisningsformål, og at der er ved at blive indgået købsaftale.
SK Forsyning har ligeledes i løbet af sommeren 2017 foretage en række forbedringsarbejder på den hovedspildevandsledning som løber via campusområdet, således at der kan påbegyndes byggeri.
· Om bro og hal kan oplyses, at ØU på mødet den 11/9-2017 har indstillet at begge projekter indgår i de igangværende budgetforhandlinger.
· Om Godsbanebygningen kan oplyses, at Center for Kommunale Ejendomme (CKE) og campusteamet har afholdt indledende møde om nedrivningen af Godsbanebygningen. Der er indgået aftale med ekstern rådgiver om udarbejdelse af udbudsmateriale for nedrivningen. Der arbejdes på at genbruge relevant byggemateriale inden for den givne økonomiske ramme. Nedrivningen forventes påbegyndt ultimo december 2017, og efter ønske fra Absalon skal nedrivningen være færdiggjort senest ved udgangen af juni måned 2018.
· Om studieboliger kan oplyses, at der arbejdes på udarbejdelsen af en samlet oversigt over potentielle arealer både private og kommunale som vil kunne egne sig til studieboliger.
Private investorer herunder pensionsfonde viser en øget interesse for at byde ind med studieboliger, og det første skitseprojekt for et mindre antal studieboliger er blevet fremsendt.
I 2017 er der pt. et akut behov for minimum 150 studieboliger, og med det forventede øgede antal studerende i 2020 vil behovet være minimum 300 studieboliger. De bør/skal bygges i de kommende år for at være klar i 2020.
Konsekvenser for andre udvalg
Beslutninger og tiltag i Helhedsplanudvalget for Campus Slagelse vil have konsekvenser for øvrige udvalg.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller,
1.    at Helhedsplaudvalget tager orienteringen til efterretning.

2. Status på Kickstart Campus (O)

2.     Status på Kickstart Campus (O)

Sagsnr.: 330-2017-64051               Dok.nr.: 330-2017-566168                                          Åbent
Kompetence: § 17 stk. 4 – Helhedsplanudvalget for Campus Slagelse
Beslutningstema
Der gives en status på de aktiviteter, der parallelt med de fysiske forandringer, skal skabe grundlag for et attraktivt campusområde og for udviklingen af Slagelse som studieby.
Baggrund
Indsatsen ”Byliv før byggeri” under Kickstart Campus er et vigtigt led i realisering af Masterplan for Campus Slagelse, som er iværksat med det formål:
- At formidle og synliggøre de positive historier om Campus Slagelse – et byudviklingsområde i forvandling
- At teste og erhverve erfaringer om forskellige anvendelsesmuligheder i området
- At opbygge og styrke et attraktivt studiemiljø på tværs af uddannelser f.eks. ved at koordinere tilbagevendende aktiviteter og events, der styrker samarbejde og skaber relationer til områdets kommende brugere
Fortællingen om Slagelse som Studieby
Udvalget blev den 27.4.2017 orienteret om processen for udarbejdelse af en fælles fortællingen om Slagelse som Studieby. I løbet af foråret 2017 er der blevet afholdt en række temamøder med deltagelse af et bredt felt af relevante nøglepersoner fra uddannelser, erhvervsliv, foreninger, boligselskaber og kommune. Under temaerne studieliv, studieboliger samt studiejobs gav interessenterne deres viden, input og anbefalinger til, hvordan Slagelse kan positionere sig endnu stærkere som studieby i fremtiden. Deltagernes tilbagemelding var bl.a., at de ser kommunen som vigtig facilitator i at styrke samarbejdet på tværs af institutionerne.
Henover sommeren er alle input og anbefalinger fra temamøderne blevet bearbejdet. Publikationen, ”Studiebyen Slagelse” er under udarbejdelse, der indfanger hovedpointerne fra temamøderne samt peger på potentialerne for det videre arbejde. Publikationen skal tegne en profil af Slagelse som Studieby og give et fælles udgangspunkt for at styrke indsatser, branding og kommunikation relateret til studiebyen Slagelse. Første udgave har været til kommentering hos deltagerne på temamøderne, og der arbejdes i sidste fase på færdiggørelsen med en forventet udgivelse ultimo september.
Som led i at udbrede og styrke fortællingen om Slagelse som studieby er der blevet oprettet et tværgående kommunikationsnetværk, hvor repræsentanter fra kommunikationsafdelingerne på uddannelsesinstitutionerne samt kommunen deltager. Netværket skal fremadrettet koordinere de mange gode historier relateret til studiebyen, som parterne hver i sær og sammen står bag. Det er blevet besluttet at mødes hvert halvår – ved demission samt til studiestart. Ind i mellem fungerer netværket virtuelt.
Midlertidige aktiviteter i Campusområdet
Godsbanebygningen har sammen med Posthuset bl.a. været fysisk ramme om indsatsen ”Byliv før byggeri”, hvor midlertidige aktiviteter har givet gode erfaringer om bylivsindsatser samt relationer til områdets kommende brugere. Nedrivningsprocessen af Godsbanebygningen igangsættes ultimo 2017, med henblik på så meget materialegenbrug som mulig. Desuden påbegyndes processen med genetablering af streetzonen udendørs som del af det kommende bevægelsesbånd. Indtil da fortsætter de midlertidige aktiviteter i Godsbanebygningen i tæt samarbejde med Kommunens Fritidsafdeling, der har god kontakt til de selvorganiserede idrætsudøvere. Af efterårets aktiviteter kan nævnes ugentlige åbne streetsportsarrangementer afholdt af organisationen Steeetmoves Slagelse og Fritid, sneakers- og tøjloppemarked og koncert. Desuden planlægges et ”Farvel til Godset”- arrangement med involvering af bygningens tidligere brugere. 
Styrke det tværgående samarbejde via events og aktiviteter
Et vigtigt fokusområde er styrkelsen af det tværgående samarbejde via en lang række fælles aktiviteter på tværs af kommune, uddannelser, studerende, erhvervsliv og byens øvrige aktører, herunder:
- Study Start Slagelse 2017: Velkomstarrangementet for nye studerende blev afholdt 6. september i samarbejde med Business Slagelse, Danske Bank, SDU Slagelse, Erhvervsakademi Sjælland, Professionshøjskolen Absalon og VUC Sjælland Syd. Ca. 500 nye studerende deltog i optog gennem byen med efterfølgende underholdning på Nytorv. Der var stor opbakning fra butikker og sponsorer. Flere idrætsforeninger var også repræsenteret med henblik på rekruttering og hvervning af nye medlemmer. Formålet med velkomstarrangementet er at skabe sammenhold på tværs af uddannelserne, gøre byen synlig og attraktiv for de studerende samt påvirke til at byen begynder at se sig selv som studieby. Arrangementet kan desuden have positiv effekt på fastholdelse på uddannelsesstederne samt for bosætning og vækst i detailhandlen.
- Diverse events: Deltagelse med henblik på synlighed og formidling af campusprojektet i samarbejde med uddannelser og erhvervsliv herunder SUK-festival, Sct. Michaels Nat, Innovationsuge, Karrieredage m.fl.
- Bylivspuljen: støtter fortsat initiativer iværksat af de unge/studerende selv, der skaber liv, aktivitet og fællesskab for de studerende i det nye campusområde, f.eks. loppemarked og koncerter.
Konsekvenser for andre udvalg
Beslutninger og tiltag i Helhedsplanudvalget for Campus Slagelse vil have konsekvenser for øvrige udvalg.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller,
1.    at Helhedsplanudvalget tager orienteringen til efterretning

3. Status for delprojekter Campus Slagelse (O)

3.     Status for delprojekter Campus Slagelse (O)

Sagsnr.: 330-2017-64064               Dok.nr.: 330-2017-566223                                          Åbent
Kompetence: § 17 stk. 4 – Helhedsplanudvalget for Campus
Beslutningstema
Der gives en status fra henholdsvis Syddansk Universitetet (SDU) og Professionsskolen Absalon (Absalon) om deres igangværende planlægning og byggetiltag m.m.
Baggrund
De to uddannelser SDU og Absalon oplyste på det senest udvalgsmøde, at de i tråd med Masterplanen har indgået en samarbejdsaftale om samlokering som bl.a. kan omhandle en fælles kantine i Absalons nye byggeri. En kantine som også vil kunne benyttes af brugerne af den mulige nye idrætshal samt byens borgere. SDU vil i deres bygning indrette et fælles bibliotek for de to uddannelser, og har tillige fået godkendt at de overtager arealerne som tidligere husede en Døgn Netto og Blockbuster. Endvidere er der en aftale om at der om muligt kan etableres direkte forbindelse via en gangbro mellem de to uddannelser.
Konsekvenser for andre udvalg
Beslutninger og tiltag i Helhedsplanudvalget for Campus Slagelse vil have konsekvenser for øvrige udvalg.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller,
1.    at Helhedsplanudvalget tager orienteringen til efterretning.

4. Præsentation af halprojekt (O)

4.     Præsentation af halprojekt (O)

Sagsnr.: 330-2017-64067               Dok.nr.: 330-2017-566272                                          Åbent
Kompetence: § 17 stk. 4 – Helhedsplanudvalget for Campus Slagelse
Beslutningstema
Helhedsplanudvalget vil sammen med de byrådsmedlemmer som ønsker at deltage blive præsenteret for halprojektet. Præsentationen vil blive foretaget af Esben Danielsen som er direktør for Lokale og Anlægsfonden.
Baggrund
Helhedsplanudvalget har ultimo 2015 anbefalet at der blev indledt et samarbejde med Lokale og Anlægsfonden (LOA) om udviklingen af fremtidens nye idrætshal med en central beliggenhed i Campusområdet jf. Masterplanen for Campus.
I 2016 har der været en omfattende brugerinddragelsesproces som har været med til at danne grundlag for det endelige Dispositionsforslag (udleveres i A3 format på mødet). Brugerinddragelsesprocessen er sket i tæt samarbejde med Fritidsforvaltningen, Skoleforvaltningen og CKE. Fritidsafdelingen har suppleret med en vurdering af halprojektet som også indgår i deres arbejde med en samlet facilitetsplan, og der er fra de aktive udøvere tillige fremsendt et partsindlæg.
Samarbejdet med LOA ligger op til at halprojektet vil kunne modtage støtte med et beløb 10 mio. kr. Det der tiltaler LOA er at der bygges i et urbant bynært område, og at det sker i sammenhæng med et stort uddannelsesbyggeri.
Efter tidsplanen vil det være optimalt hvis færdigprojektering af hallen påbegyndes umiddelbart efter sommerferien 2017 med henblik på byggestrat medio 2018, således at det tunge entreprenørarbejde med opstilling af stålkonstruktioner og betonelementer m.m. er færdiggjort inden at Absalon påbegynder deres byggeri. Den færdigindrettede hal vil herefter kunne stå klar til brug i efteråret 2019.
Konsekvenser for andre udvalg
Beslutninger og tiltag i Helhedsplanudvalget for Campus Slagelse vil have konsekvenser for øvrige udvalg.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller,
1.    at Helhedsplanudvalget tager orienteringen til efterretning.