§ 17 stk. 4 udvalg – Helhedsplansudvalget (Campus) – Dagsorden – 14. december 2017



1. Campus Slagelse siden sidst (O)

1.     Campus Slagelse siden sidst (O)

Sagsnr.: 330-2017-44525               Dok.nr.: 330-2017-757069                                          Åbent
Kompetence: § 17 stk. 4 – Helhedsplanudvalget for Campus Slagelse
Beslutningstema
Under henvisning til Proces- og Tidsplanen (med som bilag) gives en status for de igangværende delprojekter, herunder Campushallen, Bevægelsesbåndet, Bro over jernbanen, Studieboliger, Uddannelsesbyggeriet, Godsbanebygningen og posthuset samt status fra den nedsatte styregruppe for koordinering af forestående projekter.
Baggrund
Om Byliv før Byggeri kan oplyses, at denne indsats bliver gennemgået som et særskilt punkt på dagens møde.
Om Campushallen kan oplyses, at Økonomiudvalget har bedt administrationen om at udarbejde oplæg til mulige finansieringsformer som sammen med tilsagnet fra Lokale og Anlægsfonden kan skabe det nødvendige finansielle grundlag for en mulig igangsættelse af byggeriet. Der er et oplæg klar til behandling i Økonomiudvalgsmødet i januar 2018.
Om Bevægelsesbåndet kan oplyses, at projektet er opdelt i tre faser som består af et vestligt forløb som er hele arealet langs den nuværende SDU bygning, et østligt forløb som er fra det eksisterende Fodspor og ind til Kalundborgvej samt et mellemliggende forløb som strækker sig fra Kalundborgvej via DSB grunden og langs Godsbanebygningen frem til SDU bygningen.
I første ½-år 2018 vil der blive udarbejdet et projektforslag med en samlet beskrivelse af udformning og indhold af aktiviteter for det østlige og vestlige forløb. Beskrivelsen af det mellemliggende forløb afventer udformningen af Absalons nye byggeri og beslutningen om en mulig Campushal.
Arbejdet med projektforslaget vil foregå i tæt dialog med relevante interessenter som Fritidsafdelingen, Uddannelsesinstitutionerne og skoler, Natur, Vej og Trafik og SK Forsyning m.fl. Det forventes at der bl.a. afholdes workshops i stil med dem der blev afholdt vedrørende Campushallen. Fra den 1. februar 2018 vil der tillige blive tilknyttet to Bachelorstuderende fra SDU Idræt i Odense.
Med hensyn til forlængelsen af det eksisterende Fodspor ind til Kalundborg samarbejdes der desuden med Banedanmark, Naturstyrelsen og Nordea Fonden.
Om ny bro over jernbanen kan oplyses, at der vil ske en tidsmæssig forskydning af det mulige opførelsestidspunkt dels fordi Banedanmark har varslet tidsmæssige ændringer vedrørende de planlagte sporarbejder som påbegyndes i foråret 2019 dels fordi det vil være mere hensigtsmæssigt økonomisk at udskyde opførelsen til foråret 2020. Et tidspunkt som også passer til Absalons tidsplaner for færdiggørelse af deres byggeri.
De første forhandlinger med DSB Ejendomme om deres mulighed for økonomisk støtte til broprojektet er afsluttet, men vil blive genoptaget i nær fremtid.
Om studieboliger kan oplyses, at denne indsats bliver gennemgået som et særskilt punkt på dagens møde.
Om Uddannelsesbyggeriet kan oplyses, at Absalon vil bidrage med et indlæg om den aktuelle status.
Om Godsbanebygningen kan oplyses, at bygningen er lukket af pr. 1. december 2017, og vil blive ryddet i løbet af december. Center for Kommunale Ejendomme (CKE) er i gang med at udsende udbudsmateriale for den kommende nedrivning. Der forventes tilbud klar medio januar 2018, hvorefter nedrivningen vil blive påbegyndt, og arbejdet forventes afsluttet i løbet af maj måned 2018.
Om Posthuset kan oplyses, at 1. etape som bl.a. omhandler miljøsanering, indretning af 1. sal til Slagelse Erhvervscenter (SEC), etablering af nyt ventilationssystem og el nærmer sig sin afslutning og SEC vil kunne flytte ind primo januar 2018.
Der arbejdes nu på, hvordan Posthuset kan videreudvikles i forhold til indhold og den fysiske ramme.
Om status fra Styregruppen kan oplyses, at der afholdes regelmæssige møder hvor SDU og Absalon afstemmer forventninger om samlokering m.m., og der gives opdatering på tidsplaner samt drøftelser af udformningen af ”krydsningspunktet” mellem de to uddannelsesbygninger og den mulige nye bro over jernbanen.
På det seneste møde den 4. december 2017 blev det aftalt at der i den kommende periode skal være meget fokus på en løsning af parkeringssituationen i området nu hvor Godsbanebygningen skal nedrives. Alle relevante parter bliver indkaldt til møde herom.
Konsekvenser for andre udvalg
Beslutninger og tiltag i Helhedsplanudvalget for Campus Slagelse vil have konsekvenser for øvrige udvalg.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller,
1.    at Helhedsplanudvalget tager orienteringen til efterretning.

2. Byliv før Byggeri - status og fremadrettet indsats (O)

2.        Byliv før Byggeri - status og fremadrettet indsats (O)

Sagsnr.: 330-2017-30184               Dok.nr.: 330-2017-757070                                          Åbent
Kompetence: § 17 stk. 4 – Helhedsplanudvalget for Campus Slagelse
Beslutningstema
Der orienteres om status på aktiviteter relateret til indsatsen Byliv før Byggeri og et oplæg til den fremadrettede indsats.
Baggrund
Udvalget præsenteres for en status her ved udgangen af 2017, hvor der har der været arbejdet med en lang række aktiviteter, der har til hensigt at synliggøre campusprojektet og styrke Slagelse som studieby. For hvert punkt fremlægges plan/anbefalinger til den fremtidige indsats.  
Slagelse som Studieby
På tværs af virksomheder, selskaber, uddannelser og kommune i Slagelse arbejdes der i disse år dedikeret med at gøre Slagelse til en attraktiv studieby. For at støtte op om dette arbejde samt understøtte en fælles retning blev et bredt felt af aktører og interessenter på tværs af sektorer og institutioner i foråret 2017 inviteret til at deltage i tre workshops under temaerne studieliv, studieboliger og studiejobs. Der var stor opbakning og positive tilbagemeldinger fra aktørerne, der har efterspurgt en fælles retning for arbejdet med Slagelse som Studieby.
Det konkrete resultatet af workshopforløbet blev ”Studiebyen Slagelse – Potentialekatalog” (jf. bilag 1), der samler op på erfaringer og anbefalinger til, hvordan vi kan styrke studieby indsatsen i Slagelse. Udvalget blev på det seneste møde den 5. oktober 2017 præsenteret for indholdet i kataloget som nu er distribueret til alle deltagere samt relevante samarbejdspartnere.
I forlængelse af dette arbejde er der blevet oprettet et tværgående kommunikationsnetværk med repræsentanter fra alle videregående uddannelser og kommunen. Dette med henblik på at koordinere de gode historier knyttet til studiebyen.
Det er anbefalingen, at indsatsen ”Byliv før Byggeri” fremadrettet går under betegnelsen ”Slagelse som Studieby”. Erfaringerne har vist at indsatsen allerede rammer bredere og det giver mulighed for ikke kun at fokusere på det fysiske campusområde (jf. bilag 2) men studiebyen mere generelt. Indsatsen vil stadig have fokus på at skabe samarbejde og aktiviteter på tværs af uddannelserne og have de studerede på de videregående uddannelser som primær målgruppe. Italesættelsen af Slagelse som Studieby, kan have en vigtig værdi, for at skabe opbakning ikke kun til campusprojektet men hele studiebyen.
Formålet med Slagelse som Studieby indsatsen vil være:
· At formidle og synliggøre de positive historier om Studiebyen Slagelse samt Campus Slagelse – et byudviklingsområde i forvandling
· At opbygge og styrke et attraktivt studiemiljø på tværs af uddannelser f.eks. ved at koordinere tilbagevendende aktiviteter og events, der styrker samarbejde.
· At tiltrække investorer og andre interessenter, som kan medvirke til at udvikle området med f.eks. studieboliger.
Midlertidighed i Godsbanebygningen
Aktiviteterne i Godsbanebygningen er lukket ned den 1. december 2017, og bygningen vil blive ryddet for indhold i løbet af december, da grunden overgår til den nye ejer Professionshøjskolen Absalon.
Godset har de sidste år dannet ramme om midlertidige events og streetaktiviter. Erfaringerne med streetaktiviteterne, der har været drevet af Fritidsafdeligen i samarbejde med gadeidrætsplatformen Streetmoves, har vist, at der er et behov for en lokation til de selvorganiserede idrætsudøvere i Slagelse. Indsatsen i Godsbanebygningen har skabt liv i campusområdets, og givet viden om brugernes ønsker og adfærd, samtidig med at de har fået en tilknytning til området.
For at sætte punktum for Godsbanebygningens aktiviteter blev der afholdt et afslutningsevent midt i november. Det blev et velbesøgt arrangement med aktiviteter i streetzonen, skate, parkour, basket, optrædende dansere og musik m.m. De studerende afholdte fredagsbar på tværs af uddannelserne og udenfor Godset var der opstillet madvogne. Der var et stort fremmøde fra en bred brugergruppe bl.a. unge fra Slagelse, studerende, børn med forældre, unge fra Gerlev Idrætshøjskole m.fl. 
Det gode samarbejde med Fritidsafdelingen fortsætter, og der sikres en ny lokation, hvor streetaktiviteterne kan fortsætte midlertidigt. En mulig placering i Kasernehallen på Kastanievej er ved at blive undersøgt.
I planen for den mulige campushal er der medtænkt et overdækket parkourområde samt et større udendørs streetområde til skatere m.fl. Fritidsafdelingen oplyser, at der er et stort behov for de faciliteter som campushallen tilbyder til de selvorganiserede og marginaliserede idrætsudøvere.
Samarbejde om events og arrangementer
I løbet af 2017 har der været afholdt en række arrangementer i samarbejde med uddannelserne og relevante samarbejdspartnere (Business Slagelse, uddannelsesinstitutionerne, idrætsforeninger, boligforeninger m.fl.) med det formål at styrke samarbejdet om studiebyen på tværs af erhvervsliv, uddannelse og kommune og formidle campusprojektet til den brede offentlighed. De største arrangementer har været:
· Den nationale videnskabsfestival Forskningens Døgn - to arrangementer.
· Study Start Slagelse 2017. Velkomstarrangement for nye studerende på de videregående uddannelser.
· Diverse andre events fx SUK festival, Sct. Michaels Nat med fokus på Studiebyen Slagelse og formidling af campusprojekt i samarbejde med relevante aktører.
Planen/anbefalingen er at fortsætte disse arrangementer med kommunen som tovholder og koordinator. Vi har gjort os vigtige erfaringer med inddragelse og samskabelse på tværs af sektorer. De deltagende parter har ønske om at fortsat at bidrage til samarbejdet også økonomisk, og det er en stor værdi at kunne tage udgangspunkt i de indhentede erfaringer og derved opretholde de nye traditioner.
Uddannelsernes Fællescase 2017
Fra september til november 2017 har SDU Slagelse, Absalon og EASJ gennemført et forløb, hvor hele 179 studerende på tværs af fagligheder har indtaget rollen som udviklingsafdeling for den lokale virksomhed AnyGroup. Projektet udspringer af Triple Helix tiltaget jf. Vækststrategien, og er et samarbejde mellem de tre uddannelsesinstitutioner, erhvervslivet og Slagelse Kommune. Den 27. november 2017 præsenterede de studerende deres projekter i SDU/Absalons kommende fællesområde (den tidligere Døgn Netto), og der blev kåret en vindergruppe bestående af studerende fra sygeplejerskeuddannelsen på Absalon.
Forløbet er en gentagelse af succesen fra de seneste to år, hvor henholdsvis virksomhederne Ergolet og Fødevarelokalt har været centrum for årets case.
Uddannelsernes Fællescase 2018 er under planlægning.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller,
1.    at Helhedsplanudvalget tager orienteringen til efterretning.

3. Status vedrørende studieboliger (O)

3.     Status vedrørende studieboliger (O)

Sagsnr.: 330-2017-30184               Dok.nr.: 330-2017-763090                                          Åbent
Kompetence: § 17 stk. 4 – Helhedsplanudvalget for Campus Slagelse
Beslutningstema
Der gives en status i forhold til arbejdet med studieboliger i tilknytning til campus.
Baggrund
Campusteamet har et meget tæt samarbejde med de tre store uddannelsesinstitutioner SDU, Absalon og EASJ men også med de øvrige uddannelser.
I foråret 2017 blev der afholdt tre temamøder som omhandlede studieliv, studieboliger og studiejob. Det samlede resultat er blevet til det udarbejdede potentialekatalog ”Studiebyen Slagelse”. I temamødet om studieboliger deltog repræsentanter fra FOB, Slagelse Boligselskab, alle uddannelser i Slagelse og administrationen.
Det er i princippet hverken kommunen eller uddannelserne, der skal bygge studieboliger men kommunen kan fremme interessen for, at der investeres i studieboliger. Kommunen har en stor interesse i at få flere til at bosætte sig og uddannelserne vil stå stærkt, hvis de kan annoncere, at der er ledige studieboliger når der ansøges.
Status ved udgangen af 2017 er at der i Slagelse er ca. 2.800 studerende på de videregående uddannelser og der er pt. kun ca. 650 studieboliger, dette viser at der er et reelt behov for flere studieboliger. De to boligselskaber oplyser at de samlet set har ca. 275 personer på venteliste til en studiebolig (en del har dog søgt begge steder).
Frem mod sommeren 2020 etablerer Absalon nyt campusbyggeri i Slagelse, og lukker derved Camps Sorø ned og flytter til Slagelse. Administrationen og Ernæring- og Sundhedsuddannelsen bliver samlet med de nuværende uddannelser i Slagelse – pædagog, og sygeplejerske samt socialrådgiveruddannelsen som er startet op i september 2017.
I 2020 vil der være ca. 800 nye studerende flere studerende i campus fra Absalon. Hertil kommer ca. 337 medarbejdere (heraf 177 nye) i den nye campus bydel.
Der er således et ret stort potentiale i en målrettet indsats for de mange nye studerende og medarbejdere i forhold til bosætning.
Fra Studielivsundersøgelsen (2015-16) er der et klart billede af de studerendes ønsker til boliger:
· De studerende ønsker at bo centralt, men ikke nødvendigvis i topmoderne boliger.
· De studerende efterspørger grønne miljøer i deres nærområde.
· De studerende ønsker at bo tæt på sports- og fritidsaktiviteter.
Siden foråret 2017 har der været en målrettet indsats for at skabe opmærksomhed for behovet for studieboliger, og der begynder at tegne sig en positiv udvikling.
Indledningsvis er der lokaliseret nogle områder som ligger tæt på Campusområdet. De fleste arealer er privat ejede, og de respektive ejere har på forskellig vis forsøgt at etablere nyt byggeri der dog endnu ikke er realiseret. Rent faktisk ligger der godkendte lokalplaner for mange af områderne, hvilket også giver mulighed for at bygge studie- og ungdomsboliger.
Før sommerferien kom den første reelle henvendelse fra en københavnsk investor, som hurtigt blev sat i forbindelse med ovennævnte grundejere med det resultat, at der på det seneste EPM møde blev rejst en sag om principiel tilladelse til opførelse af et kollegium med 40-45 boliger på Thomsensvej 1 i Slagelse. Samme investor har også været i kontakt med ejeren af Løvegade 4 (Sericolgrunden).
På EPM mødet var der tillige en sag om forslag til lokalplan om etageboliger ved Danasvej i Slagelse. Forslaget indeholder ca. 180 boliger af varierende størrelse, herunder et muligt antal studieboliger.
En anden positiv henvendelse som der arbejdes på er en henvendelse fra en af de store pensionsfonde som kan se muligheder for studieboliger centralt i Slagelse på baggrund af de erfaringer som de har med studieboligbyggeri i de store byer København, Odense, Aarhus og Aalborg.
Endelig er der modtaget et forslag om studieboliger udformet som modulbyggeri (ikke at forveksle med containerboliger). Forslaget tager afsæt i den nye Planlov, som åbner op for at der opstilles midlertidige boliger i op til 10 år på tomme grunde.
Et forslag som reelt betyder at vi måske kan have op til 200 studieboliger klar til efter sommerferien 2018, hvis en af de private grundejere byder ind eller hvis vi fra kommunens side kan anvise en grund.
Alt i alt en positiv udvikling som kan sikre et antal studieboliger på kort sigt, men fremfor alt studieboliger, som burde kunne stå klar til 2020.
I tilknytning til ovenstående er der udarbejdet det vedhæftede notat ”Slagelse som studieby i tal”. Et notat som bygger på oplysninger fra Danmarks Statistik, Bosætningsstrategien for Slagelse Kommune, Studielivsundersøgelsen og andre rapporter. Notatet vil blive opdateret løbende.
Konsekvenser for andre udvalg
Beslutninger og tiltag i Helhedsplanudvalget for Campus Slagelse vil have konsekvenser for øvrige udvalg.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller,
1.    at Helhedsplanudvalget tager orienteringen til efterretning.