§ 17 stk. 4 udvalg – Helhedsplansudvalget (Campus) – Dagsorden – 22. oktober 2018



1. Status på de kommunale budgetforhandlinger (O)

1.     Status på de kommunale budgetforhandlinger (O)

Sagsnr.: 330-2018-66947               Dok.nr.: 330-2018-538911                                          Åbent
Kompetence: § 17 stk. 4 – Helhedsplanudvalget for Campus Slagelse
Beslutningstema
John Dyrby Paulsen giver en kort status på Projekt Campus Slagelse med fokus på hal, bro, posthus og bevægelsesåren.
Baggrund
Der er afsat midler til Campus i kommunens budget for 2019, og Professionshøjskolen Absalon har offentliggjort planerne for deres nye byggeri.
Handlemuligheder
Der vil blive lagt op til et tæt samarbejde om de enkelte delelementer, og hvad der vil være de mest optimale og realistiske løsninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Beslutninger og tiltag i Helhedsplanudvalget for Campus Slagelse vil have konsekvenser for øvrige udvalg.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller,
1.    at Helhedsplanudvalget tager orienteringen til efterretning.

2. Status for Profesionshøjskolen Absalons nye byggeri (O)

2.     Status for Profesionshøjskolen Absalons nye byggeri (O)

Sagsnr.: 330-2018-66980               Dok.nr.: 330-2018-539022                                          Åbent
Kompetence: § 17 stk. 4 – Helhedsplanudvalget for Campus Slagelse
Beslutningstema
Søren Lind Christiansen giver en orientering og status for det nye byggeri.
Baggrund
Byggeriets funktion og indretning bliver gennemgået, og tidsplanen præsenteres med angivelse af relevante deadlines.
Der fokuseres tillige på relevante delprojekter herunder koblingszonen mellem Absalon, SDU og Bro over jernbanen samt trafikafvikling og parkering for både fodgængere, cykler og biler.
Handlemuligheder
Det videre arbejde med de enkelte delprojekter herunder koblingszonen, bevægelsesårens udformning, trafik- og parkeringsproblematikken for både fodgængere, cykler og biler varetages af den nedsatte styregruppe under 17.4 udvalget.
Vurdering
Det er vigtig, at der tilvejebringes en fælles proces- og tidsplan med angivelse af diverse deadlines for at delprojekterne kan løses optimalt. Eksempelvis koblingszonen hvor alle parter har en andel og et delprojekt som skal løses.
Konsekvenser for andre udvalg
Beslutninger og tiltag i Helhedsplanudvalget for Campus Slagelse vil have konsekvenser for øvrige udvalg.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller,
1.    at Helhedsplanudvalget tager orienteringen til efterretning.

3. Tilbagemelding fra styregruppe Absalon, SDU og Slagelse Kommune (O)

3.     Tilbagemelding fra styregruppe Absalon, SDU og Slagelse Kommune (O)

Sagsnr.: 330-2018-67022               Dok.nr.: 330-2018-539293                                          Åbent
Kompetence: § 17 stk. 4 – Helhedsplanudvalget for Campus Slagelse (O)
Beslutningstema
Tilbagemelding fra møde i styregruppen.
Baggrund
Styregruppen består af: Absalon; Søren Lind Christiansen, Jesper Lambert og Birgitte Lunden Poulsen, SDU; Bjarne Kay, Martin Hansen, Kirsten Lambert/Astrid Jensen, Slagelse Kommune; Torben Hjelm og Ida Espe Andersen.
Der blev afholdt styregruppemøde den 20. september 2018, og fra mødet vil der blive orienteret om de indledende drøftelser vedrørende koblingszonen mellem SDU og Absalon samt bro.
Desuden orienteres om relevante samarbejder mellem SDU og Absalon bl.a. kantinedrift og bibliotek m.m.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller,
1.    at Helhedsplanudvalget tager orienteringen til efterretning.

4. Status vedrørende bevægelsesåren (O)

4.     Status vedrørende bevægelsesåren (O)

Sagsnr.: 330-2018-67036               Dok.nr.: 330-2018-539352                                          Åbent
Kompetence: § 17 stk. 4 – Helhedsplanudvalget for Campus Slagelse.
Beslutningstema
Der orienteres om status i de forskellige delprojekter som foregår langs bevægelsesåren.
Baggrund
Der orienteres om samarbejdet med Naturstyrelsen og Nordea Fonden vedrørende Fodsporet.
Der orienteres om en ny ansøgningsmulighed ved Realdania om et konkret byrumsprojekt der skal gøre ankomsten til Slagelse (fra stationen) mere attraktiv, og sikre en stærkere kobling mellem campusområdet, stationen og bymidten.
Der orientere om status for Banedanmarks arbejde med sporomlægning og perronfornyelse.
Konsekvenser for andre udvalg
Beslutninger og tiltag i Helhedsplanudvalget for Campus Slagelse vil have konsekvenser for øvrige udvalg.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller,
1.    at Helhedsplanudvalget tager orienteringen til efterretning.

5. Status vedrørende Slagelse som studieby (D)

5.     Status vedrørende Slagelse som studieby (D)

Sagsnr.: 330-2018-67133               Dok.nr.: 330-2018-540098                                          Åbent
Kompetence: § 17 stk. 4 – Helhedsplanudvalget for Campus Slagelse
Beslutningstema
Der gives en status på de aktiviteter og events, der skal være med til at styrke samarbejdet om Slagelse som studieby samt skabe grundlag for et attraktivt campusområde. Desuden præsenteres et oplæg til en fremtidig tværgående organisering af studiebysamarbejdet mellem uddannelsesinstitutionerne og kommunen.
Baggrund
Indsatsen ”Slagelse som Studieby” er et delprogram under Campusprojektet, og har disse fokusområder:
· Studieliv: At opbygge et attraktivt studiemiljø på tværs af uddannelserne f.eks. ved koordinering af tilbagevendende events og aktiviteter.
· Vidensamarbejde: At skabe bro mellem uddannelser, erhvervsliv og kommune f.eks. ved casesamarbejde og faglige aktiviteter.
· Byudvikling: At tiltrække investorer og andre interessenter, som kan medvirke til at udvikle Slagelse som studieby f.eks. i form af studieboliger.
· Strategisk kommunikation: At formidle og synliggøre de positive historier om Studiebyen Slagelse samt Campus Slagelse – et byudviklingsområde i forvandling.
Aktiviteter og events i samarbejde med uddannelserne og andre aktører
Som led i visionen om at styrke Slagelse som studieby er et vigtigt fokuspunkt afholdelse af fælles aktiviteter på tværs af uddannelsesinstitutionerne. Siden seneste udvalgsmøde i maj 2018 er disse aktiviteter blevet afholdt:
Study Start Slagelse 2018
Den 12. september afholdtes den store fælles studiestartevent ”Study Start Slagelse 2018”, hvor deltog ca. 350 – 400 studerende deltog. Formålet er at byde de studerende velkommen til byen samt skabe en unik Slagelsetradition og sammenhold på tværs af uddannelserne. Eventen skal desuden øge de studerendes kendskab til byen og gøre de studerende synlige for byen. Det er tredje år i træk, at Slagelse Kommune sammen med EASJ Slagelse, SDU Slagelse, Professionshøjskolen Absalon, VUC Vestsjælland Syd samt Business Slagelse afholder denne event for de studerende med bidrag fra flere lokale butikker, foreninger, byens detailhandlen m.fl. Der er stort fokus på at inddrage de studerende i planlægningen af eventen, hvorfor tutorer og studerende fra ældre årgange sidder med i planlægningsgruppen og kan præge indholdet for dagen.
Eventen afholdtes på Nytorv – indledningsvis med optog gennem byen ledet an af Gardehusaren. Herefter velkomsttale ved borgmesteren, underholdning og musik, uddeling af goodiebags og gavepræmier fra de lokale butikker. I år deltog mange lokale foreninger med aktiviteter bl.a. Volley Klubben Vestsjælland, Slagelse Basket, Slagelse Tennisklub og Ungdommens Røde Kors. Evalueringen viser, at der er stor opbakning til fortsat at afholde eventen, både fra deltagere og bidragsydere. De studerende efterspørger dog elementer, der kan højne niveauet for eventen, fx med borde/bænke sæt, flere madboder og generelt flere aktiviteter og underholdning. Hvis dette ønske skal efterkommes, er der et behov for, at de deltagende uddannelsesinstitutioner forpligter sig mere i samarbejdet og bidrager med flere økonomiske midler. Administrationen vil tage kontakt til ledelsen på institutionerne for at gå i dialog om dette.
Sct. Michaels Nat – Studieliv i Posthuset
De sidste par år har der været samarbejde mellem kommune, uddannelsesinstitutionerne, m.fl. om en fælles stand/aktivitet til Sct. Michaels Nat under temaet ”Mød Studiebyen Slagelse”. I år afholdtes studieby-aktiviteterne i Posthuset. Formålet var at gøre opmærksom på Posthuset som nyt innovations og væksthus og de muligheder, der er i stueetagen – dels for de studerende dels for byens borgere. I dagens anledning rykkede SDU’s fredagsbar ind og sammen med studerende fra EASJ og der var musik og underholdning i løbet af aftenen. Derudover var der mulighed for at besøge andre aktører i Posthuset herunder Makersspace værkstedet, LOF (aftenskolerne), Lokale Fødevarer, Manden og Konen og Ministerposten. Det blev en meget velbesøgt aften med både unge, studerende og borgere i byen.
De Dødes Nat 2018
Kulturbegivenheden ”De Dødes Nat” afholdes den 2. november 2018 og i år er også med deltagelse fra de videregående uddannelser. Både Absalon og EASJ har meldt sig som deltagende aktører med henholdsvis 120 pædagogstuderende og 30 serviceøkonomistuderende. Absalon vil åbne deres campus op med aktiviteter for børn og voksne og EASJ’s studerende vil lave aktiviteter i byens rum.
Uddannelsernes Fællescase 2018
Fra september til december 2018 gennemfører 84 studerende fra henholdsvis SDU Slagelse og EASJ Slagelse et forløb, hvor de studerende i fællesskab og på tværs af fagligheder skal fungere som udviklingsafdeling for den lokale virksomhed Kragerup Gods. 
Projektet udspringer af fokusområdet vidensamarbejder jf. Vækststrategien, og er et samarbejde mellem de deltagende uddannelsesinstitutioner og Slagelse Kommune. Den 6. december skal de deltagende grupper præsentere deres projekter og der kåres en vinder. Forløbet er en gentagelse af succesen fra de sidste tre år.
Handlemuligheder og vurdering
Fremadrettet organisering – af studiebysamarbejdet
Som led i realisering af masterplanen for Campus Slagelse har der de seneste 4 år været et strategisk fokus på at opbygge et samarbejde på tværs af uddannelser, erhvervsliv og kommune, dels i form af et videnssamarbejde dels som en fælles indsats med at skabe et attraktivt studieliv i Slagelse.  
Tilgangen bygger på en erkendelse af, at den fysiske byudvikling i campusområdet skal suppleres med en målrettet indsats for ”den mentale omdannelse”. Det vil sige bylivet og studiemiljøet skal skabes sideløbende med den fysiske forvandling.
Projektledelsen for indsatsen med at etablere et tværgående studiebysamarbejde har været forankret i Campusprojektet i Slagelse Kommune, og mange aktiviteter muliggjort med midler fra Campusprojektet. Metoden har været midlertidighed og afprøvning af funktioner og aktiviteter, som har givet vigtige erfaringer til det videre samarbejde. Det har sikret ejerskab hos brugere og aktører og synliggjort potentialerne.  
Campusprojektet går i de næste år ind i en ny fase - fra udviklingsfase til realiseringsfase frem i mod færdiggørelsen af Professionshøjskolen Absalons nye uddannelsesbyggeri, der forventeligt står færdigt i 2021. Derfor lægger administrationen op til, at der frem i mod 2021 arbejdes på at sikre at dette samarbejde forankres og organiseres fremadrettet i en fælles struktur.
Administrationen anbefaler, at 2019 og 2020 dels bruges på drift og vedligehold af det opbyggede samarbejde dels bruges på at afsøge mulighederne for forskellige modeller for et fremtidigt tværgående studiebysamarbejde med de videregående uddannelser som omdrejningspunkt.
I landets forskellige studiebyer findes eksempler på måder at organisere og finansiere et sådant samarbejde f.eks. med en samfinansieringsmodel mellem uddannelser, erhvervsliv og kommune, hvilket i mange tilfælde indbefatter ansættelse af en fælles studiebykoordinator og dertilknyttede studentermedhjælpere, der repræsenterer hver uddannelsesinstitution. Med en samfinansieringsmodel sikres ejerskab og forpligtelse fra alle parter. Imidlertid er der mange måder at organisere samarbejdet på, og det kræver yderligere undersøgelser og research at finde frem til den passende model for Slagelse.    
Administrationen anbefaler at drøftelser om mulige modeller for en tværgående organisering tages i Campusudvalget, hvor både det politiske niveau og uddannelsesinstitutionerne er repræsenteret. Herfra kan anbefalinger bringes videre i det politiske system samt ledelsen på de respektive uddannelser, så der kan træffes endelig afgørelse i udgangen af 2020.
Tidslinje for studiebysamarbejdet 2018-2021
2018- 2019 - 2020
2021
 
· Vedligehold og drift af events og aktiviteter:
Studiestartsevent, Forskningens Døgn, Sct. Michaels Nat, Åbent Hus i studiebyen m.m.
 
· Indledende research og undersøgelse af mulige modeller for tværgående organisering af studiebysamarbejde
 
· Dialog og inddragelse af uddannelsesinstitutionerne om mulige modeller for fremtidigt samarbejde
 
· Erfaringsudveksling med andre studiebyer – fx studietur til udvalgte byer, Kolding, Esbjerg, Odense.
 
· Løbende drøftelser i 17.4 campusudvalget
 
· Endelig beslutning om organisering, finansiering, ansættelse af medarbejder(e)/studentermedhjælpere
 
 
 
 
 
 
 
è Oprettelse af et fælles studiebysekretariat
 
- Projektbeskrivelse og målsætninger
 
- Fælles identitet og kommunikationsplan
 
- Evt. oprettelse af fællesportal studiebyenslagelse.dk
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Beslutninger og tiltag i Helhedsplanudvalget for Campus Slagelse vil have konsekvenser for øvrige udvalg.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller,
1.    at Helhedsplanudvalget tager den indledende orientering til efterretning.
2.    at Helhedsplanudvalget beslutter at anbefale, at der arbejdes videre med at

6. Status vedrørende studieboliger (O)

6.     Status vedrørende studieboliger (O)

Sagsnr.: 330-2018-67050               Dok.nr.: 330-2018-539410                                          Åbent
Kompetence: § 17 stk. 4 – Helhedsplanudvalget for Campus Slagelse (O)
Beslutningstema
Der orienteres om status i arbejdet med at få tilvejebragt flere studieboliger centralt i Slagelse.
Baggrund
Siden januar 2018 har der været arbejdet målrettet på at få etableret op mod 200 midlertidige studieboliger i form af modulbyggeri så hurtigt som muligt.
Til det formål er der oprettet en administrativ ”Task Force gruppe” bestående af en repræsentant fra henholdsvis Planafdelingen, Byggeri, Vej- og Trafik samt fra Campus. Gruppen har til opgave at afdække muligheder for studieboliger, og holde en tæt kontakt til interessenter med råd og vejledning i forhold til diverse lokalplaner og byggesagsbehandling.
Der har været afholdt en del møder med potentielle investorer og grundejere, og det har desværre vist sig, at det er ret svært at opnå en god økonomi med midlertidige studieboliger.
Fælles for de fleste interessenter er, at de vil foretrække at bygge permanente studieboliger.
Her træder ”Task Force gruppen” også til, og der er ret stor fremdrift i en del nye projekter, hvilket betyder at de første permanente studieboliger er ved at være klar i eksisterende bygninger. Samtidig er der fremdrift med hensyn til helt nyt byggeri.
Det overordnede mål om at have op mod 500 studieboliger klar frem mod 2020 ses fortsat som en realistisk mulighed.
Konsekvenser for andre udvalg
Beslutninger og tiltag i Helhedsplanudvalget for Campus Slagelse vil have konsekvenser for øvrige udvalg.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller,
1.    at Helhedsplanudvalget tager orienteringen til efterretning.