§ 17 stk. 4 udvalg – Helhedsplansudvalget (Campus) – Dagsorden – 18. marts 2019



1. Status vedrørende Slagelse som studieby (O)

1.     Status vedrørende Slagelse som studieby (O)

Sagsnr.: 330-2018-67133               Dok.nr.: 330-2019-112099                                          Åbent
Kompetence: § 17 stk. 4 – helhedsplanudvalget for Campus Slagelse
Beslutningstema
Der gives en status på de aktiviteter og events, der skal være med til at styrke samarbejdet om Slagelse som studieby samt skabe grundlagt for et attraktivt campusområde.
Baggrund
Som led i indsatsen ”Slagelse som studieby” afholdes en række arrangementer og aktiviteter i samarbejde med de videregående uddannelsesinstitutioner. I det følgende gives en status på afholdte og kommende aktiviteter og arrangementer.
Afholdte aktiviteter og arrangementer:
Siden seneste udvalgsmøde i oktober 2018 er følgende aktiviteter blevet afholdt:
De Dødes Nat 2018
Den 2. november 2018 blev kulturbegivenheden ”De Dødes Nat” afholdt i Slagelse bymidte. For første gang var det med deltagelse af alle tre videregående uddannelsesinstitutioner, som hver især stillede op med tiltag, udsprunget af skræddersyede undervisningsforløb for de studerende.
Formålet med deltagelsen var at styrke de studerendes forhold og kendskab til deres studieby, deres relationer til hinanden og det generelle studiemiljø i Slagelse. ”De Dødes Nat” er desuden en case med gode muligheder for at bringe de studerendes forskellige fagligheder i spil i en praksiskontekst. Derfor er der hos uddannelsesinstitutionerne enighed om, at de fremadrettet skal deltage i begivenheden.
Uddannelsernes fællescase
Fra september til december 2018 gennemførte 84 studerende fra SDU og Zealand (tidligere EASJ) et forløb, hvor de i grupper på tværs af faglighed agerede udviklingsafdeling for den lokale virksomhed Kragerup Gods.
Uddannelsernes fællescase er en gentagelse af succesen fra de seneste tre år. Forløbet er et samarbejde mellem Slagelse Kommune og de deltagende uddannelsesinstitutioner, og hvert år arbejdes der med en ny lokal case virksomhed. Formålet er at skabe synergi og vidensamarbejde på tværs uddannelsesinstitutioner- og retninger, erhvervsliv og kommune med henblik på at understøtte et attraktivt og tværfagligt studiemiljø samt fastholde kvalificeret arbejdskraft, vækst og bosætning i Slagelse Kommune.
Bright Over Night
Innovationsforløbet ”Bright Over Night” blev afholdt fra den 12. til den 14. december 2018. Under forløbet arbejdede 90 elever fra Slagelse Gymnasium A-linjen i Idræt med tre relevante cases leveret af Slagelse Kommune. Dette med hjælp fra studerende fra Syddansk Universitet.
”Bright over Night” er et nystartet projektsamarbejde mellem Slagelse Gymnasium, Syddansk Universitet og Slagelse Kommune. Forløbet blev afholdt for første gang i 2018, og der er enighed om at fortsætte samarbejdet. Campusteamet fungerede som case-ejer under forløbet og forventer at fortsætte i denne rolle fremadrettet. Der ses en stor fordel i af deltage og derigennem modtage nye inputs samt skabe synliggørelse omkring Campusområdet og ”Slagelse som studieby” blandt de unge.
Åbent hus i studiebyen Slagelse
Den 23. februar 2019 samarbejdede de Videregående uddannelsesinstitutioner og Slagelse Kommune igen om at afholde ”Åbent Hus i Studiebyen Slagelse”. På dagen havde uddannelsesinstitutionerne åbent hus med hver deres program, og ”Studieby-bilen” kørte rundt og holdt ved dem på skift. I Studieby-bilen kunne man høre om muligheden for studiebolig i Slagelse samt møde repræsentanter fra Studievalg Danmark, VUC Vestsjælland Syd og Posthuset.
Et fælles ”Åbent Hus i Studiebyen Slagelse” kan styrke byens image som studieby, og have en positiv påvirkning på rekrutteringen til uddannelserne samt bosætningen i kommunen. I år var det anden gang, der blev afholdt et fælles åbent hus, og der er stor opbakning fra uddannelsesinstitutionerne til at gøre det til en fast tradition.
Kommende aktiviteter og arrangementer
Forskningens Døgn
For femte år i træk går de tre videregående uddannelsesinstitutioner og Slagelse Kommune sammen om af afholde to arrangementer i regi af den nationale videnskabsfestival ”Forskningens Døgn”. Dette gøres med inddragelse af relevante lokale aktører. I år er temaet for de to arrangementer: oplevelsesøkonomi/oplevelsesdesign.
Formålet med arrangementerne er dels at formidle forskning og faglige temaer, der relatere sig til de uddannelser der udbydes i Slagelse og dels at kunne rekruttere nye studerende fra omegnsbyerne. 
For andet år i træk er der bevilliget 50.000 kr. til arrangementerne fra Uddannelses- og Forskningsministeriet på baggrund af en fælles ansøgning.
Fremadrettet organisering
De seneste 4 år har der været et strategisk fokus på at opbygge et samarbejde på tværs af uddannelser, erhvervsliv og kommune, dels i form af et videns samarbejde dels som en fælles indsats med at skabe et attraktivt studieliv i Slagelse.
På nuværende tidspunkt ligger projektledelsen for det tværgående samarbejde forankret i Campusprojektet i Slagelse Kommune. I takt med at Campusprojektet går ind i en ny fase - fra udvikling til realisering, skal der arbejdes på at sikre at samarbejdet forankres og organiseres fremadrettet i en fælles struktur.
I foråret 2019 indsamles der oplysninger om forskellige modeller for et fremtidigt tværgående studiebysamarbejde med de videregående uddannelser som omdrejningspunkt. Der vil blive undersøgt, hvad man gør i andre danske studiebyer specielt vedrørende organisering og finansiering af et sådant studieby samarbejde.
Handlemuligheder
Intet at bemærke
Konsekvenser for andre udvalg
Beslutninger og tiltag i Helhedsplanudvalget for Campus Slagelse vil have konsekvenser for øvrige udvalg.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller,
1.    at Helhedsplanudvalget tager orienteringen til efterretning.

2. Status for udviklingen af campusområdet (O)

2.     Status for udviklingen af campusområdet (O)

Sagsnr.: 330-2018-67036               Dok.nr.: 330-2019-116250                                          Åbent
Kompetence: § 17 stk. 4 – Helhedsplanudvalget for Campus Slagelse
Beslutningstema
Der gives en status for den samlede udvikling af campusområdet, herunder gangbro over jernbanen, bevægelsesåren og en mulig campushal samt det seneste tiltag som omhandler Stationspladsen.
Baggrund
Med udgangspunkt i Proces- og tidsplanen (bilag 1), bliver der gjort status for de enkelte delprojekter.
Om broen over jernbanen
Med udgangspunkt i det foreliggende projektforslag anbefales det, at der tillige etableres tre elevatorer henholdsvis nord og syd for banen, og en elevator til fjerntogsperronen. 
Der er desuden et politisk ønske om, at DSB skal bidrage med et større beløb, og som følge heraf skal der afholdes endnu et møde med DSB dels for at afklare økonomien for broen herunder elevatorer, men også for at få en nærmere afklaring på parkeringssituationen både for biler og cykler.
Etableringen af broen bør foregå i 4. kvartal 2020, således at den er klar når Absalons byggeri er færdigt januar 2021.
På Økonomiudvalgsmødet den 18. marts 2019 foreslås, at der frigives anlægsmidler til færdigprojektering af broen. Det er nødvendigt at frigive midler nu da der er en lang myndighedsbehandlings periode hos specielt Trafikstyrelsen.
Om bevægelsesåren og trafik på Sdr. Stationsvej
I arbejdet med bevægelsesåren er der speciel fokus på strækningen langs SDU, hvor der er ønske om en ”forgrønning” og ophold for studerende.
En af forudsætningen er, at Sdr. Stationsvej omdannes til en sivegade. Det skaber mulighed for et bredere opholdsareal ind mod SDU, men der er også brug for en regulering af parkeringsarealet foran SDU. I dette arbejde er det nødvendigt at NIAM som ejer SDU bygningerne inddrages.
Muligheden for at omdanne Sdr. Stationsvej til en sivegade er medtaget i den Trafikanalyse for området omkring campus som COWI er ved at færdiggøre.
I forlængelse af arbejdet med Bevægelsesåren er vi fra kommunens side i gang med en ansøgning til Realdania Fonden vedrørende ny indretning af Stationspladsen med henblik på en bedre kobling til midtbyen.
Om Fodsporet kan oplyses, at der er ved at blive udarbejdet en ansøgning til Nordea Fonden som i sin tid også medvirkede ved etableringen af Fodsporet. Formålet er at få ført Fodsporet helt frem til Kalundborgvej, hvor det kan videreføre over til campusområdet via en cykel- og gangbro. Der arbejdes tillige på at få afklaret de ejermæssige forhold.
Om parkeringsforhold
Det står klart, at der givetvis skal tilvejebringes flere parkeringspladser i området. Der er begrænsede muligheder syd for jernbanen.
Nord for jernbanen, vil vi fra kommunens side som det første udvide og forbedre parkering ved Hellig Anders Park.
Det mest afgørende er dog hvorledes DSB løser deres udfordring med hensyn til pendlerparkering, og her kan vi som kommune også have en stor interesse for at se på alternative løsninger som eksempelvis parkeringsdæk.
Ud over pendlerparkeringen er der også en stor udfordring med hensyn til cykelparkering specielt i området syd for jernbanen.
Udfordringerne vil blive drøftet med DSB.
Om Multi-/campushallen
En af intensionerne med Masterplanen er at skabe en ny levende bydel, og ikke blot en monokultur med uddannelsesinstitutioner.
Der foreligger et projektforslag for en Campushal som indeholder alle de idrætsgrene som er i fremdrift specielt blandt unge, og den åbner sig op mod Fodsporet med en række udendørs faciliteter.
Absalon har på møder nævnt, at de kan have en interesse i et areal til mulig udvidelse eller parkering, men fastholder at der stadig er et ønske/behov for udefaciliteter til de studerende.
Eftersom der ikke kan bygges på arealer før Absalon har færdiggjort deres byggeri, vil det være hensigtsmæssigt at revurdere anvendelsen af arealet inden at der træffes endelig beslutning om den fremtidige anvendelse.
Handlemuligheder
Det videre arbejde med de enkelte delprojekter herunder koblingszonen, bevægelsesårens udformning, trafik- og parkeringsproblematikken for både fodgængere, cykler og biler varetages af den nedsatte styregruppe under 17.4 udvalget.
Konsekvenser for andre udvalg
Beslutninger og tiltag i Helhedsplanudvalget for Campus Slagelse vil have konsekvenser for øvrige udvalg.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller,
1.    at Helhedsplanudvalget tager orienteringen til efterretning.

3. Præsentation af Profesionshøjskolen Absalons nye byggeri (O)

3.     Præsentation af Profesionshøjskolen Absalons nye byggeri (O)

Sagsnr.: 330-2018-66980               Dok.nr.: 330-2019-114345                                          Åbent
Kompetence: § 17 stk. 4 – Helhedsplanudvalget for Campus Slagelse
Beslutningstema
Søren Lind Christiansen giver en orientering og status for det nye byggeri.
Baggrund
Torsdag den 7. marts 2019 blev der taget første spadestik til Absalons nye uddannelsesbyggeri, og dermed er byggeprocessen for alvor gået i gang. Absalon og SDU har et tæt og velfungerende samarbejde som i den kommende vil blive intensiveret.
For nærværende arbejdes der på den bedste løsning for koblingszonen mellem de to uddannelses institutioner, og den ønskede gangbro over jernbanen.
Handlemuligheder
Der er lagt op til et tæt samarbejde mellem uddannelserne og de respektive kommunale myndighedsområder frem mod de mest optimale og realistiske løsninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Beslutninger og tiltag i Helhedsplanudvalget for Campus Slagelse vil have konsekvenser for øvrige udvalg.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller,
1.    at Helhedsplanudvalget tager orienteringen til efterretning.

4. Status vedrørende studieboliger (O)

4.     Status vedrørende studieboliger (O)

Sagsnr.: 330-2018-67050               Dok.nr.: 330-2019-116267                                          Åbent
Kompetence: § 17 stk. 4 – Helhedsplanudvalget for Campus Slagelse
Beslutningstema
Der orienteres om status i arbejdet med at få tilvejebragt flere studieboliger centralt i Slagelse.
Baggrund
I 2018 stod det klart, at de investorer og grundejere som har vist interesse for at opføre studieboliger i Slagelse, vil foretrække at bygge permanente studieboliger, og ikke midlertidige boliger.
Der afholdes fortsat møder med interessenterne, hvor den oprettede ”Task Force Gruppe” bestående af en repræsentant fra henholdsvis Planafdelingen, Byggeri, Vej- og Trafikafdelingen samt fra Campus gennemgår mulighederne for løsninger som vil kunne realiseres.
Samtidig er administrationen ved at kortlægge det samlede udbud af studieboliger i Slagelse.
Her medtages ungdomsboliger ved FOB og Slagelse Boligselskab, private udlejere samt de studieboligprojekter som investorer og andre arbejder på.
Målet er fortsat, at der er etableret mindst 500 nye studieboliger ved udgangen af 2020.
Konsekvenser for andre udvalg
Beslutninger og tiltag i Helhedsplanudvalget for Campus Slagelse, vil have konsekvenser for øvrige udvalg.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller,
1.    at Helhedsplanudvalget tager orienteringen til efterretning.