§ 17 stk. 4 udvalg – Helhedsplansudvalget (Campus) – Dagsorden – 18. december 2019



1. Status vedrørende Slagelse som studieby (O)

1.     Status vedrørende Slagelse som studieby (O)

Sagsnr.: 330-2018-67133               Dok.nr.: 330-2019-514831                                          Åbent
Kompetence: § 17 17 stk. 4 – Helhedsplanudvalget for Campus Slagelse
Beslutningstema
Der gives en status på de tiltag, der hører under indsatsen ”Slagelse som studieby”. Som led i indsatsen afholdes en række fælles arrangementer og aktiviteter, der har til formål at styrke studielivet i Slagelse og skabe samarbejde på tværs af institutioner. Indtil nu har denne indsats været forankret i Campusprojektet, og der er behov for en drøftelse af, hvordan der sikres et fremtidigt forpligtende samarbejde om Slagelse som studieby efter campusprojektets afslutning. 
Afholdte aktiviteter og arrangementer
Siden seneste udvalgsmøde i maj 2019 er følgende aktiviteter blevet afholdt:
Study Start Slagelse 4. september 2019
Onsdag den 4. september blev ”Study Start Slagelse” afholdt for fjerde år i træk. ”Study Start Slagelse” er et velkomstarrangement for de studerende på Slagelses videregående uddannelsesinstitutioner SDU, Zealand og Professionshøjskolen Absalon. Arrangementet har til formål at skabe sammenhold på tværs af uddannelserne, øge de studerendes kendskab til byen og dens tilbud samt gøre de studerende mere synlige og attraktive for byen. Programmet stod traditionen tro på: optog gennem bymidten, velkomsttale, konkurrencer og uddeling af goodiebags. Programmet for dagen i videst omfang er tilrettelagt af de studerende selv for at sikre medindflydelse og ejerskab. Desuden er der tæt samarbejde med Business Slagelse, byens butikker m.fl.
Cirka 450-500 studerende deltog i arrangementet, hvilket er et højere antal end de forrige år. I evalueringsprocessen har både de studerende og uddannelsesinstitutionerne givet positive tilbagemeldinger og ytret ønske om at fastholde traditionen. 
Sct. Michaels Nat i Posthuset den 27. september
I forbindelse med kulturnatten Sct. Michaels Nat, blev der den 27. september 2019 afholdt ”Fredagsbar og drag banko” i Posthuset. Bag arrangementet stod Campusteamet, SDU og Zealand. Målet med arrangementet er at lave en ”skæv/sjov” event på kulturnatten, der henvender sig til den unge målgruppe/studerende i Slagelse. Desuden at tiltrække de studerende på tværs af uddannelser til at mødes og socialisere med hinanden i posthuset, og vise hvilke muligheder huset har. Lige som i 2018 var arrangementet en stor succes, der var fuldt hus i Posthuset, og tiltræk mange mennesker. De studerende er med i planlægning af eventen og har mulighed for at tjene penge (salg af bankoplader) til sociale arrangementer på deres uddannelse. Der er interesse i at afholde arrangementet igen i 2020.
Uddannelsernes fællescase vinter 2019
Uddannelsernes fællescase er en gentagelse af succesen fra de sidste fire år, hvor studerende i grupper arbejder med en lokal virksomhed. Forløbet er et samarbejde mellem Slagelse Kommune og de deltagende uddannelsesinstitutioner – SDU og Zealand. I år strækker forløbet sig fra oktober til december, og de studerende har arbejdet med Gerlev Legepark som case virksomhed. De studerende skal i perioden agere udviklingskonsulenter for virksomheden og komme med konkrete bud på løsningsforslag til problemstillinger eller på nye initiativer, der kan fremme eller øge virksomhedens omsætning/kendskab/besøgstal.
Formålet med forløbet er at skabe synergi og vidensamarbejde på tværs uddannelsesinstitutioner- og retninger, erhvervsliv og kommune med henblik på at understøtte et attraktivt og tværfagligt studiemiljø samt fastholde kvalificeret arbejdskraft, vækst og bosætning i Slagelse Kommune.
Bright Over Night december 2019
”Bright Over Night” – et innovationsprojekt i samarbejde mellem Slagelse Gymnasium, SDU og Slagelse Kommune (herunder Udviklingssekretariatet, Folkesundhed og Kultur og Fritid).
Slagelse Kommune bidrager med tre cases, som tre 2.g klasser skal komme med innovative bud på, hvordan kan løses/arbejdes videre med. Innovationsprocessen designes og faciliteres af studerende fra SDU. I år omhandlede de tre cases Halsskov Færgehavn, unges mentale sundhed og trivsel samt pigers idrætsdeltagelse. Forløbet er netop afsluttet med stor tilfredshed. Det giver stor værdi for de deltagende parter med sådan et samarbejde. Eleverne får indblik i kommunens projekter og problemstillinger og kommunen får adgang til en ung målgruppe, der under normale omstændigheder kan være svær at få i tale. Forløbet forventes at fortsætte i 2020.
Det er en styrke at flere af arrangementer som Study Start, Sct Michaels Nat m.fl., nu er blevet en integreret del af årshjulet på uddannelserne, der peges på vigtigheden i fortsat at have en fælles tovholder og facilitator på de fælles aktiviteter. I det følgende afsnit fremlægges derfor et behov for at afdække mulige modeller for det fremtidige samarbejde. 
Fremadrettet organisering af det tværgående studiebysamarbejde
Den hidtidige indsats for studiebysamarbejdet
Indsatsen der har løbet over de sidste 4-5 år med opbygge et samarbejde på tværs af institutioner i form af et videnssamarbejde og et fokus på skabe et attraktivt studieliv i Slagelse har indtil nu været forankret i campusteamet.
Campusprojektet har haft to vigtige ben: 1) Opbygning af de fysiske rammer og 2) Fokus indsats for ”den mentale omdannelse”. Det vil sige der har været arbejdet aktivt med tiltag der fremmer byliv og studiemiljø allerede inden de fysiske rammer står færdige. Metoden har været midlertidighed og afprøvning af funktioner og aktiviteter, som har givet vigtige erfaringer til det videre samarbejde. Det har sikret ejerskab hos brugere og aktører og synliggjort potentialerne. I 2019 har der været fokus på drift, vedligehold og opretholdelse af engagement fra de deltagende parter. 
Fremtidig indsats
Campusprojektet går i 2020 ind i en ny fase - fra udviklingsfase til realiseringsfase frem i mod færdiggørelsen af Professionshøjskolen Absalons nye uddannelsesbyggeri, der forventeligt står færdigt i 2021. Derfor er det oplagt, at der frem i mod 2021 arbejdes på at sikre at dette samarbejde forankres og organiseres fremadrettet i en fælles struktur.
Administrationen anbefaler, at 2020 har fokus på 1) drift og vedligehold af det opbyggede samarbejde 2) bruges på at afsøge mulighederne for forskellige modeller for et fremtidigt tværgående studiebysamarbejde med de videregående uddannelser som omdrejningspunkt.
I landets forskellige studiebyer findes eksempler på måder at organisere og finansiere et sådant samarbejde f.eks. med en samfinansieringsmodel mellem uddannelser, erhvervsliv og kommune, hvilket i mange tilfælde indbefatter ansættelse af en fælles studiebykoordinator og dertilknyttede studentermedhjælpere, der repræsenterer hver uddannelsesinstitution. Med en samfinansieringmodel sikres ejerskab og forpligtelse fra alle parter. Imidlertid er der mange måder at organisere samarbejdet på, og det kræver yderligere undersøgelser og research at finde frem til den passende model for Slagelse.    
Tidslinje for studiebysamarbejdet 2020
2019 - 2020
2021
 
·         Vedligehold og drift af aktiviteter og events:
Studiestartsevent, Forskningens Døgn, Sct. Michaels Nat, Åbent Hus i studiebyen m.m.
 
·         Indledende research og undersøgelse af mulige modeller for tværgående organisering af studiebysamarbejde
 
·         Dialog og inddragelse af uddannelsesinstitutionerne om mulige modeller for fremtidigt samarbejde
 
·         Erfaringsudveksling med andre studiebyer – fx studietur til udvalgte byer, Kolding, Esbjerg, Odense.
 
·         Løbende drøftelser i 17.4 campusudvalget
 
·         Endelig beslutning om organisering, finansering, ansættelser af medarbejder(e)/studentermedhjælpere
 
 
 
 
 
 
 
è  Oprettelse af et fælles studiebysekretariat
 
-       Projektbeskrivelse og målsætninger
 
-       Fælles identitet og kommunikationsplan
 
-       Evt. oprettelse af fællesportal studiebyenslagelse.dk
 
 
Retligt grundlag
Ingen bemærkninger
Handlemuligheder
Administrationen anbefaler, at drøftelser om mulige modeller for en tværgående organisering tages i Campusudvalget, hvor både det politiske niveau og uddannelsesinstitutionerne er repræsenteret. Herfra kan anbefalinger bringes videre i det politiske system samt ledelsen på de respektive uddannelser, så der kan træffes endelig afgørelse til modellen af samarbejdet i løbet af 2020.
Vurdering
Ingen bemærkninger
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller,
1.    at Udvalget tager orienteringen til efterretning
2.    at Udvalget indleder drøftelser om mulige modeller for en tværgående organisering

2. Status for udviklingen af Campusområdet (O)

2.     Status for udviklingen af Campusområdet (O)

Sagsnr.: 330-2018-67036               Dok.nr.: 330-2019-514832                                          Åbent
Kompetence: § 17 stk. 4 – Helhedsplanudvalget for Campus Slagelse
Beslutningstema
Med udgangspunkt i Proces- og Tidsplanen (bilag 1) gives der en orientering om status for indsatsen i Campus. Organiseringen af projekterne fremgår af den vedhæftede organisationsoversigt (bilag 2).
Baggrund
På udvalgets seneste møde blev det anbefalet at de tidligere delprojekter som omhandler disponering af arealet ved SDU og Stationspladsen samt bevægelsesåren bør indgå i et samlet projektforslag. Det forventes, at de første idéskitser vil foreligge i begyndelsen af 2020.
Med hensyn til bevægelsesåren, er der efterfølgende sket nogle ændringer idet det står klart, at Campushallen ikke bliver etableret, og derfor bortfalder muligheden for en etablering af bevægelsesåren i fuldt omfang.
Der er fremdrift i arbejdet med at føre Fodsporet frem til Kalundborgvej vest for Campusarealet, hvilket betyder at der fortsat er disponeret et areal der skal sikre, at der kan skabes en direkte forbindelse fra Fodsporet via en mulig cykel- og gangbro over Kalundborgvej. Forbindelsen føres bagom Absalons nye byggeri, og via Sdr. Stationsvej til bymidten.
Den resterende del (størstedelen) af Campusarealet indgår nu i drøftelserne om etablering af et muligt fælles parkeringsareal for Absalon og SDU.
Planerne om ophold og grønt område fra bevægelsesbåndet langs SDU bygningen fastholdes, og indgår nu i det samlede projektforslag som er under udarbejdelse.
I erkendelse af, at bevægelsesbåndet ikke realiseres i sit fulde omfang anbefaler administrationen, at forbindelsen langs Sdr. Stationsvej fremadrettet omtales som Campus strøget, hvilket også er identisk med de oprindelige planer fra Helhedsplanarbejdet tilbage i 2014.
Gangbro over jernbanen
Færdigprojektering og en tidskrævende myndighedsbehandling af gangbroen været i gang siden medio september 2019. Tidsplanen er vedhæftet som bilag 3, og heraf fremgår at der kan afholdes udbud af opgaven medio august 2020.
Broelementerne bliver produceret på fabrik, og parallelt hermed bliver der støbt fundamenter på perronerne, og øvrige monteringsarbejder m.m.
Broelementerne vil ankomme til stationsområdet i slutningen af marts 2021, hvorefter de bliver samlet, og broen monteres i den sidste del af april 2021. Forventet ibrugtagning ultimo maj 2021
Broprojektet er afstemt med Absalons byggeri.
Parkering
Foruden arbejdet med en fælles parkering for Absalon og SDU, vil der i begyndelsen af 2020, blive afholdt møder med DSB vedrørende pendlerparkering for både biler og cykler i stationsområdet. Cykelparkeringen indgår tillige i projektarbejdet for stationspladsen.
I hele 2020, vil hele stationsområdet dog være præget det omfattende spor- og perronarbejde som Banedanmark skal gennemføre.
Retligt grundlag
Ingen bemærkninger
Konsekvenser for andre udvalg
Beslutninger og tiltag i Helhedsplanudvalget for Campus Slagelse vil have konsekvenser for øvrige udvalg.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller,
1.    at Udvalget tager orienteringen til efterretning.

3. Status vedrørende Absalons nye byggeri (O)

3.     Status vedrørende Absalons nye byggeri (O)

Sagsnr.: 330-2019-87076               Dok.nr.: 330-2019-514835                                          Åbent
Kompetence: § 17 stk. 4 – Helhedsplanudvalget vedrørende Campus Slagelse
Beslutningstema
Baggrund
Torsdag den 7. marts 2019 blev der taget første spadestik til Absalons nye uddannelses-byggeri, og dermed er byggeprocessen for alvor gået i gang.
Absalon og SDU har et tæt og velfungerende samarbejde som bl.a. sikre den bedste løsning for koblingszonen mellem de to uddannelses institutioner, og den nye gangbro over jernbanen.
Der arbejdes tillige med en fysiske sammenkobling mellem SDU og Absalons byggeri samt parkeringssituationen for de to uddannelser
Handlemuligheder
Der foregår et tæt samarbejde mellem uddannelserne og de respektive kommunale myndighedsområder frem mod de mest optimale og realistiske løsninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller,
1.    at Udvalget tager orienteringen til efterretning.

4. Status vedrørende studieboliger (O)

4.     Status vedrørende studieboliger (O)

Sagsnr.: 330-2018-67050               Dok.nr.: 330-2019-514834                                          Åbent
Kompetence: § 17 stk. 4 – Helhedsplansudvalget for Campus Slagelse
Beslutningstema
Der orienteres om status i arbejdet med at få tilvejebragt flere studieboliger centralt i Slagelse.
Baggrund
I 2018 stod det klart, at de investorer og grundejere som har vist interesse for at opføre studieboliger i Slagelse, vil foretrække at bygge permanente studieboliger, og ikke midlertidige boliger.
Der afholdes fortsat møder med interessenterne, hvor den oprettede ”Task Force Gruppe” bestående af en repræsentant fra henholdsvis Planafdelingen, Byggeri, Vej- og Trafikafdelingen samt fra Campus gennemgår mulighederne for løsninger som vil kunne realiseres.
Samtidig er administrationen ved at kortlægge det samlede udbud af studieboliger i Slagelse.
Her medtages ungdomsboliger ved FOB og Slagelse Boligselskab, private udlejere samt de studieboligprojekter som investorer og andre arbejder på.
Målet er fortsat, at der etableres omkring ca. 500 nye studieboliger.
Konsekvenser for andre udvalg
Beslutninger og tiltag i Helhedsplanudvalget for Campus Slagelse, vil have konsekvenser for øvrige udvalg.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller,
1.    at Udvalget tager orienteringen til efterretning.