§ 17 stk. 4-udvalg – Indsatsen mod Parallelsamfund – Referat – 20. september 2021



1. Godkendelse af dagsorden (B)

1.     Godkendelse af dagsorden (B)

Sagsnr.: 330-2019-32368                Dok.nr.: 330-2021-329252                                           Åbent

Kompetence:

§17 stk. 4 udvalget – Indsatsen mod Parallelsamfund

Beslutningstema

§ 17 stk. 4 udvalget – Indsatsen mod parallelsamfund, skal godkende dagsordenen.

Indstilling

Social- og Projektchefen indstiller,

1.    at § 17 stk. 4 udvalget – Indsatsen mod parallelsamfund, godkender dagsordenen.

Beslutning i § 17 stk. 4-udvalg - Indsatsen mod Parallelsamfund den 20. september 2021:

Fraværende:  Ali Yavuz (A), Morten Hass Augustsen

Godkendt.

2. Uddybende orientering om status for unge uden ungdomsuddannelse i Ringparken og på Motalvej (O)

2.     Uddybende orientering om status for unge uden ungdomsuddannelse i Ringparken og på Motalvej (O)

Sagsnr.: 330-2019-11143                Dok.nr.: 330-2021-335087                                           Åbent

Kompetence:

§17. stk. 4 udvalget – Indsatsen mod parallelsamfund

Beslutningstema

§17. stk. 4 udvalget – Indsatsen mod parallelsamfund orienteres om status på unge mellem 18-25 år i Ringparken og på Motalavej, som ikke har gennemført eller er i gang med en ungdomsuddannelse.

Sagens indhold

Den 12. april 2021 blev udvalget orienteret omkring udviklingen i ungdomsuddannelser blandt 18-25-årige i henholdsvis Ringparken og på Motalavej.

Udvalget udtrykte bekymring over den forholdsvis store andel af unge, der ikke var i gang med eller havde gennemført en ungdomsuddannelse i de to boligområder. Henholdsvis 35 % på Motalavej og 37 % i Ringparken i oktober 2020. Udvalget bad om en orientering om status på de unge i denne gruppe for de to boligområder.

Bilag 1 er en opgørelsen med oplysninger fra UU omkring den kendte status på disse unge pr. oktober 2020. Der er tale om samlet opgørelser over den kendte aktivitet for hele aldersgruppen 18-25 år for hver af de to boligområder.

Motalavej fremgår af tabel 1 i Bilag 1.

Som det fremgår af oversigten, var der samlet 57 unge på Motalavej, der ikke var i gang med eller havde gennemført en ungdomsuddannelse i oktober 2020. Det fremgår dog, at en del af disse var i arbejde eller i forskellige former for uddannelsesforberedende forløb eller lignende:

-      7 ud af de 57 unge enten helt eller delvist i arbejde.

-      1 var i gang med danskuddannelse.

-      8 var i gang med forskellige FGU-forløb.

-      3 var i gang med forskellige opkvalificeringsforløb, der sigter mod en efterfølgende ungdomsuddannelse hhv. PreIB og VUC forberedende.

-      8 var i gang med VUC HF, der ikke tæller med i statistikken over unge i gang med en uddannelse, og derfor fremgår her.

-      5 var på offentlig forsørgelse eller i gang med et vejlednings- eller opkvalificeringsforløb under LAB loven.

-      25 af de 57 unge på Motalavej var der ikke oplysninger om konkrete aktiviteter på.

Disse unge er samlet i kategorien (tom) – UU oplyser, at det netop er her, de har deres skærpede vejledningsindsats, og disse unge i høj grad har fokus i UUs arbejde.

Som det fremgår af oversigten i tabel 2 bilag 1, var der samlet 86 unge i Ringparken, der ikke var i gang med eller havde gennemført en ungdomsuddannelse i oktober 2020. Det fremgår dog, at en del af disse var i arbejde eller i forskellige former for uddannelsesforberedende forløb eller lignende:

-      22 af de 86 unge var helt eller delvist i arbejde.

-      4 var i gang med danskuddannelse.

-      11 var i gang med forskellige FGU-forløb.

-      5 var i gang med forskellige opkvalificeringsforløb, der sigter mod en efterfølgende ungdomsuddannelse mv. hhv. VUC forberedende og Teknologi, byggeri og transport – hovedforløb.

-      5 var i gang med VUC HF, der ikke tæller med i statistikken over unge i gang med en uddannelse og derfor fremgår her.

-      11 var samlet på offentlig forsørgelse eller i gang med et vejlednings- eller opkvalificeringsforløb under LAB loven.

-      1 opholdt sig i udlandet.

-      27 af de 86 i Ringparken er der ikke oplysninger om konkrete aktiviteter på.

Disse unge er samlet i kategorien (tom) – UU oplyser, at det netop er her, de har deres skærpede vejledningsindsats, og disse unge i høj grad har fokus i UUs arbejde.

Handlemuligheder

Udvalget kan tage orienteringen til orientering.

Vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Social- og projektchefen indstiller,

1.    at Udvalget tager orienteringen til orientering

Bilag

330-2021-335296

Bilag 1 - status på unge

Beslutning i § 17 stk. 4-udvalg - Indsatsen mod Parallelsamfund den 20. september 2021:

Fraværende:  Ali Yavuz (A), Morten Hass Augustsen

At 1 - Taget til orientering.

Udvalget ønsker, at det kommer til at fremgå af udvalgets anbefalinger, at der bør følges op på, hvad der sker i UU i forhold til den målgruppe, der ikke er konkrete oplysninger på, som fremstår med kategorien (tom) i gennemgangen.

3. Afrapportering fra § 17. stk 4 udvalget indsatssen mod parallelsamfund (B) (D)

3.     Afrapportering fra § 17. stk 4 udvalget indsatssen mod parallelsamfund (B) (D)

Sagsnr.: 330-2019-11143                Dok.nr.: 330-2021-329253                                           Åbent

Kompetence: Økonomiudvalget

Beslutningstema

§ 17. stk. 4 udvalget – Indsatsen mod parallelsamfund kan godkende sin slutrapportering og dennes anbefalinger til økonomiudvalget med eller uden ændringer.

Økonomiudvalget skal på baggrund af § 17 stk. 4 udvalget indsatsen mod parallelsamfunds slutrapportering drøfte, hvilke af § 17. stk. 4 udvalgets anbefalinger de ønsker skal sendes til fagområderne til videre foranstaltning.

Sagens indhold

Den 25. marts 2019 besluttede Byrådet i Slagelse Kommune at nedsætte § 17 stk. 4 udvalg – Indsatsen mod parallelsamfund. Udvalget skulle bestå af 6 byrådspolitikere og indkalde interessenter efter behov.

Kommissoriet for udvalget blev tiltrådt den 12. april 2019 og fremgår af bilag 1. Af kommissoriet fremgår det, at udvalgets anbefalinger som udgangspunkt skal vedtages i fællesskab, samt at udvalgets funktionsperiode løber frem til 30. juni 2021.

Det sidste møde i § 17 stk. 4 udvalg – Indsatsen mod parallelsamfund, har dog været udskudt til den 20. september 2021.

Udvalget har haft følgende opgaver.

1.    Drøfte og komme med anbefalinger til Økonomiudvalg og Byråd i forhold til halvårlig status på den samlede indsats, herunder at indsamle gode erfaringer fra andre lignede indsatser. 

2.    Drøfte og komme med anbefalinger til Økonomiudvalget i forbindelse med beslutninger vedrørende salg/nedrivning af almene boliger i de 2 områder. I forlængelse heraf er det også udvalgets opgave at drøfte genhusning og sikre økonomiudvalget viden i forhold til de konsekvenser det kan få for det lokale boligmarked.

3.    Udvalget kan derudover drøfte og komme med anbefalinger til fagudvalgene i forhold til beslutninger vedrørende parallelsamfund, der behandles og afgøres i fagudvalgene. Udvalget orienteres løbende om kommende sager vedrørende indsatser mod parallelsamfund, der behandlet i fagudvalg, Økonomiudvalget og Byrådet.

4.    Udvalget kan af egen drift tage emner/ temaer op til drøftelse, der har relevans for udviklingen i Slagelse Kommune med tilknytning til udvalgets formål.

Udvalget refererer til og er rådgivende i forhold til Økonomiudvalget.

Status over § 17 stk. 4 udvalget - Indsatsen mod parallelsamfunds arbejde:

Udvalget har afholdt ordinære møder den 2. maj 2019, 23. september 2019, 11. november 2019, 20. august 2020, 19. oktober 2020, 7. december 2020, 21. september 2020, samt den 12. april 2021. Afhængigt af dagsorden, har der været inviteret repræsentanter fra den Kriminalpræventive Enhed, Center for Arbejdsmarked og Integration, Politiet, BoligKorsør og FOB, samt skole- og dagtilbudsområde til de forskellige møder eller til punkter på enkelte møder.

Udvalget har besøgt Ringparken den 25. juni 2019 samt Motalavej den 19. august 2019 med henblik på feedback fra boligorganisationer og beboere. Udvalgets mødefrekvens var særligt fra starten af 2020 påvirket af Coronasituationen.

Udvalget har været inviteret til workshops med BoligKorsør og beboere på Motalavej den 15. juni 2020, 11. august 2020 samt den 3. december 2020, og de enkelte medlemmer har deltaget i en eller flere af disse. Formålet med disse workshops var at komme med input til en foreløbig helhedsplan samt infrastrukturplan for området.

Senest har § 17. stk. 4 udvalget – indsatsen mod parallelsamfund deltaget i møde med regeringens ghettorepræsentanter den 17. maj 2021.

Udvalget har holdt sig orienteret om-, og har behandlet emner i relation udviklingsplanerne for henholdsvis Ringparken og Motalavej, samt til den samlede indsats mod parallelsamfund, og den praktiske betydning heraf. Herunder i forhold til nye lovkrav til daginstitutioner samt orienteringer i forhold til genhusning i forbindelse med salget af Schakenborgvænge.

I sidste halvdel af 2020 havde udvalget særligt fokus på den konflikt, der udspillede sig mellem to familier på Motalavej. En konflikt, der medførte uro og presseomtale, og som er blevet fremhævet af regeringen som argument for behovet for yderligere stramninger i relation til ghettoområder.

Udvalgets er i forbindelse med sit arbejde kommet med en række anbefalinger i forhold til udvikling og indsatsen mod parallelsamfund. Anbefalingerne fremgår af bilag 2.

Heraf fremgår det, at:

1.    Udvalget anbefaler en række alternative målepunkter i forhold til ghettoer og ghetto-kriterier, idet den eksisterende ghettoliste og dennes kriterier giver et begrænset billede af situationen i boligområderne.

Udvalget lægger op til at udviklingen årligt følges på følgende områder:

a.    Politiets tryghedsmålinger for de to boligområder. 

b.    Antal brande i de to boligområder.

c.     Antallet af sager behandlet i ungdomskriminalitetsnævnet, der relaterer sig til de to boligområder.

d.    Udviklingen i anmeldelser til politiet.

e.    Udviklingen i antallet af ungdomsuddannelser.

f.     Udviklingen i boligselskabernes hærværkskonti.

g.    Udviklingen i det frivillige foreningsarbejde.

2.    Udmøntning af udviklingsplanerne

Udvalget anbefaler, at oprettelsen af seniorkollektiver indgår i forbindelse med udmøntning af Ringsparkens udviklingsplan. Særligt i området "Radiserækkerne", der har ældre beboere som målgruppe.

3.    Involvering og inddragelse af beboere i forbindelse med udmøntning af udviklingsplanerne
Udvalget anbefaler, at kommunen og boligorganisationerne har et særligt fokus på involvering af- og information til beboerne i forbindelse med processen omkring udviklingsplanerne og eventuel genhusning og ændringer i områderne.

Generelt anbefaler udvalget, at der i arbejdet mod parallelsamfund sker en øget og tidlig beboerinddragelse. Derudover anbefaler udvalget at arbejdet med helhedsplaner tager udgangspunkt i aktiviteter på �gadeplan.�

4.    Fokus på udviklingen i Sydbyen og på Parkvej

Udvalget anbefaler, at udviklingen i Sydbyen og på Parkvej følges, og at der er opmærksomhed på, at arbejdet med Ringparken og Motalavej ikke rykker Sydbyen og Parkvej tættere på at opfylde kriterierne for udsatte boligområder og ghettoområder.

5.    Pigeklub – som redskab i relation til konflikten på Motalavej

Udvalget ser tiltaget omkring en pigeklub som et særdeles konstruktivt tiltag.

6.    Flyttehjælp

Udvalget anbefaler, at flyttehjælp anvendes som muligt redskab i forhold til udviklingen og indsatsen i Ringparken og på Motalavej. Udvalget understreger dog, at der i arbejdet med flyttehjælp, ikke må være tale om belønning af kriminalitet.

7.    Uddannelsesniveau og rollemodeller

Udvalget anbefaler, at der sker en øget anvendelse af rollemodeller i arbejdet for at hæve uddannelsesniveauet i boligområderne.

Retligt grundlag

§ 17 stk. 4 i styrelsesloven.

Handlemuligheder

§ 17. stk. 4 udvalget – Indsatsen mod parallelsamfund kan godkende slutrapportering og dennes anbefalinger til økonomiudvalget med eller uden ændringer.

Økonomiudvalget skal på baggrund af indstilling fra § 17 stk. 4 udvalget indsatsen mod parallelsamfund drøfte, hvilke af § 17. stk. 4 udvalgets anbefalinger de ønsker skal sendes til fagområderne til videre foranstaltning.

Vurdering

Administrationen vurderer, at § 17 stk. 4 udvalget – Indsatsen mod parallelsamfund bør sende afrapporteringen til Økonomiudvalget.

Administrationen vurderer, at Økonomiudvalget bør drøfte, hvilke anbefalinger de vil sende videre til fagområderne til videre foranstaltning, idet der allerede er handlet på visse af anbefalingerne. Dette gælder blandt andet i relation til anbefalingerne omkring Sydbyen og Parkvej, hvor Økonomiudvalget allerede i april 2020 har taget hensyn til udsatte boligområder og anvisning til disse i den såkaldte udlejningsaftale.

Konsekvenser for andre udvalg

§17 stk. 4 udvalget – Indsatsen mod parallelsamfund rapporterer til Økonomiudvalget.

Indstilling

Social- og projektchefen indstiller,

1.    at § 17 stk. 4-udvalget godkender slutrapportering og anbefalinger til Økonomiudvalget. 

2.    at Økonomiudvalget drøfter hvilke anbefalinger, de ønsker der skal sendes videre til fagområderne til videre foranstaltning.

Bilag

330-2019-178564

Bilag 1. Kommissorium vedtaget 120419

330-2021-329256

Bilag 2 Anbefalinger fra 17.4 Indsatsen mod´parallelsamfund.september 2021

330-2021-363541

Erstatter Bilag 2 Anbefalinger fra 17.4 Indsatsen mod parallelsamfundopdateret med udvalgets anbefalinger fra 20. september.

Beslutning i § 17 stk. 4-udvalg - Indsatsen mod Parallelsamfund den 20. september 2021:

Fraværende:  Ali Yavuz (A), Morten Hass Augustsen

§ 17 stk. 4-udvalget godkender statusrapporteringen og sender den videre til Økonomiudvalget med følgende tilføjelser:

- at udvalgets møde med regeringens ghettorepræsentanter fremgår af dokumentet med udvalgets anbefalinger til Økonomiudvalget.

- at udvalgets anbefalinger omkring beboerinddragelse uddybes med kommentarer fra tidligere politisk behandling af såvel fysiske som boligsociale helhedsplaner.

- at det fremgår af udvalgets anbefalinger, at kommunen bør bruge ordet 'boligområder' frem for 'ghetto' eller 'omdannelsesområder' for at undgå stigmatisering af beboere og områder.

Ovenstående anbefalinger føres ind i bilag 2 med udvalgets anbefalinger, inden disse oversendes til Økonomiudvalget.

§ 17 stk. 4-udvalget opfordrer Økonomiudvalget til sende udvalgets anbefalinger videre til det kommende Byråd og de kommende fagudvalg, for at de kan tage stilling til, hvordan de vil arbejde videre med § 17. stk. 4-udvalgets anbefalinger.

§ 17. stk 4 udvalget opfordrer ligeledes til, at Økonomiudvalget sender anbefalingerne videre til den boligsociale helhedsplan.

4. Godkendelse af referat (B)

4.     Godkendelse af referat (B)

Sagsnr.: 330-2019-32368                Dok.nr.: 330-2021-335743                                           Åbent

Kompetence:

§ 17 stk. 4. udvalget – Indsatsen mod parallelsamfund.

Beslutningstema

§ 17 stk. 4. udvalget – Indsatsen mod parallelsamfund – skal godkende referatet.

Indstilling

Social- og Projektchefen indstiller,

§ 17 stk. 4. udvalget – Indsatsen mod parallelsamfund, godkender referatet.

Beslutning i § 17 stk. 4-udvalg - Indsatsen mod Parallelsamfund den 20. september 2021:

Fraværende:  Ali Yavuz (A), Morten Hass Augustsen

Godkendt.