§ 17 stk. 4 udvalg – Korsør – byen møder vandet – Referat – 28. april 2016



1. Formanden byder velkommen (O)

1.     Formanden byder velkommen (O)

Sagsnr.: 330-2015-12272               Dok.nr.: 330-2016-225076                                       Åbent
Beslutning i § 17 stk. 4 udvalg - Korsør - byen møder vandet den 28. april 2016:
Fraværende:  Jørgen Klode, Jørn-Ole Didriksen, Per B. Madsen, Troels Christensen (I)
Formanden bød velkommen.

2. Godkendelse af dagsorden (B)

2.     Godkendelse af dagsorden (B)

Sagsnr.: 330-2015-12272               Dok.nr.: 330-2016-225087                                       Åbent
Kompetence: § 17 stk. 4 udvalg, Korsør – byen møder vandet
Beslutningstema
Udvalget skal beslutte om dagsordenen for mødet kan godkendes, herunder om der er emner til punktet eventuelt.
Handlemuligheder
Udvalget kan vælge at godkende dagsordenen eller at stille ændringsforslag.
Indstilling
Borger og Udviklingsdirektøren indstiller,
1.    at udvalget godkender dagsordenen.
Beslutning i § 17 stk. 4 udvalg - Korsør - byen møder vandet den 28. april 2016:
Fraværende:  Jørgen Klode, Jørn-Ole Didriksen, Per B. Madsen, Troels Christensen (I)
Dagsordenen blev godkendt, men der blev byttet om på punkt 4 og 5.

3. Godkendelse af referat (B)

3.     Godkendelse af referat (B)

Sagsnr.: 330-2015-12272               Dok.nr.: 330-2016-225326                                       Åbent
Kompetence: § 17 stk. 4 Korsør – byen møder vandet
Beslutningstema
Udvalget skal afgøre, om referatet fra udvalgets møde den 25. februar 2016 kan godkendes.
Handlemuligheder
Udvalget kan godkende referatet eller stille ændringsforslag.
Indstilling
Borger- og Udviklingsdirektøren indstiller,
1.    at referatet godkendes.
Beslutning i § 17 stk. 4 udvalg - Korsør - byen møder vandet den 28. april 2016:
Fraværende:  Jørgen Klode, Jørn-Ole Didriksen, Per B. Madsen, Troels Christensen (I)
Referatet blev godkendt.

4. Vandsportscenter Halsskov Færgehavn: Korsør - byen møder vandet (B)

4.     Vandsportscenter Halsskov Færgehavn: Korsør - byen møder vandet (B)

Sagsnr.: 330-2015-12272               Dok.nr.: 330-2016-225017                                       Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
§ 17 stk. 4 Udvalget: Korsør – byen møder vandet skal, på baggrund af arkitektskitser, tage stilling til, om udvalget vil indstille til Erhvervs-, Plan og Miljøudvalget, at der fortsat skal arbejdes med planer om et vandsportscenter på Halsskov Færgehavn, samt om det derfor skal indstilles, at der søges frigivelse af midler til projektarbejdet. Den endelige beslutning finder sted i Byrådet.
Baggrund
§ 17 stk. 4 udvalget: Korsør – byen møder vandet har til formål at skabe grundlag for vækst i Korsør og nærmeste opland, herunder sikre øget tilflytning, skabe og bevare arbejdspladser og skabe gode oplevelser for både borgere og besøgende.
Udvalget har som primær opgave:
- at gennemføre udarbejdelsen af en udviklingsplan for Korsør og nærmeste opland,
- at arbejde for at planen eller dele af planen efterfølgende prioriteres og realiseres,
- at være rådgivende udvalg for Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget i forhold til anvendelsen af de i alt afsatte 30 mio. kr., samt
- at sikre lokal forankring i både proces og løsning.
Jævnfør tidligere beslutning arbejder § 17 stk. 4 udvalget: Korsør – byen møder vandet bl.a. på at udvikle Færgehavnen (Halsskov) til et attraktivt sted, der kan være med til at vækste Korsør.
Først arbejdes der med at udvikle et vandsportscenter på kajen og i havnebassinet. Det er planen, at vandsportscentret skal etableres i en klasse og størrelse, der kan være med til at løfte den resterende Færgehavn op til et interessant sted for kommende investorer.
Vandsportscentret skal være et sted for: Idræt, leg, bevægelse, hygge, undervisning og formidling. Stedet skal være så stort, smukt og rummende, at det er værd at rejse for at komme til. Det skal være et visionært sted for velkendt og upcomming vandsport. Der skal være spændende hele året – både dag og aften. Styrken er det meget store udbud af aktiviteter samlet på et sted. Der skal være adgang for klubber, individuelle og cafegæster.
Den internationalt anerkendte arkitekt Julien De Smedt har, på baggrund af bl.a. workshops med vandsportsklubberne i Korsør og Slagelse samt Danmarks Idrætsforbund og alle vandsports idrætsforbundene, Musholm Feriecenter, fonde m.fl., tegnet skitser til, hvordan et kommende vandsortscenter kan se ud. Skitserne fremlægges på § 17 stk. 4 Udvalgsmødet den 28. april 2016.
§ 17 stk. 4 udvalget skal tage stilling til, om det skal indstilles til Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget, at der fortsat skal arbejdes med projektet hen mod udarbejdelsen af et prospekt - indeholdende en business case for Færgehavnen og et estimeret driftsbudget - samt om der derfor skal søges frigivelse af midler.
Prospektet forventes at kunne fremlægges for § 17,4 udvalget og Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget i september 2016, hvis der frigives midler i maj 2016. I det videre arbejde vil der blive taget højde for eventuelle politiske ønsker til tilretninger, og der vil blive arbejdet tæt sammen med brugerne, idrætsforbundene, fonde og mange flere.
Retligt grundlag
Det følger af de kommunalfuldmagtslige principper, at kommunen kan anvende midler i forbindelse med forarbejde til generel byudvikling – byudvikling er en kommunal opgave.
Handlemuligheder
§ 17 stk. 4 udvalget kan indstille til Erhvervs-, Plan og Miljøudvalget:
- at der arbejdes videre med projektet hen mod udarbejdelsen af et prospekt - indeholdende en business case for Færgehavnen og et estimeret driftsbudget, samt at der derfor skal søges frigivelse af midler til dette.
- at der arbejdes videre med en del af projektet og en mindre økonomi.
- at der ikke arbejdes videre med projektet.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at der arbejdes videre med projektet hen mod udarbejdelsen af et prospekt, indeholdende en business case for Færgehavnen og et estimeret driftsbudget, samt at der derfor frigives midler. Det anbefales, at der i det videre arbejde bliver lagt stor vægt på et tæt samarbejde med brugerne, idrætsforbundene, Korsørs borgere, eventuelle fonde og investorer m.fl.
Det vurderes, at arbejdet med vandsportscentret er fint i tråd med Slagelse Kommunes idrætspolitik, som beskriver indsatser i idrætten for alle aldre og niveauer samt at idrætten som udgangspunkt kan være med til at sætte Slagelse på landkortet i form af naturturisme og outdoorcentrum.
Færgehavnens vandsportscenter er primært tænkt udendørs saltvandssted, og derfor vil det supplere projekt AquaPark i Slagelse og sammen med dette kunne være med til at løfte hele Slagelse Kommune som en sports-kommune.
Der har vist sig stor interesse for projektet blandt vandsportsklubberne i Korsør og vandsports idrætsforbundene i Danmark generelt. Der er mange af dem, der kan se potentiale i projektet. Musholm Feriecenter kan se muligheder for synergi i stedet. Lokale- og Anlægsfonden har tilkendegivet interesse i projektet, da det vil være det første af sin art i Danmark.
Det vurderes, at beliggenheden nær motorvejen og betalingsanlægget, med en fin udsigt til Storebæltsbroen og havet samt den nære beliggenhed til byen kan være med til at generere vækst i Korsør.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Der er afsat 2,0 mio. kr. på anlægsbudget 2016 under Økonomiudvalgets politikområde 1.3 Tværgående områder og initiativer til arbejdet med Korsør – Byen møder vandet. Hvis arbejdet med vandsportscentret skal fortsætte hen mod udarbejdelsen af et prospekt, indeholdende en business case for Færgehavnen og et estimeret driftsbudget mv. skal midlerne frigives. Det forventes, at arbejdet kan holdes indenfor 500.000 kr.
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2016
2017
2018
2019
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift
 
 
 
 
 
Anlæg
1.3
500
 
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb stednr. 020575
1.3
500
 
 
 
Kassen
 
 
 
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Borger- og Udviklingsdirektøren indstiller at det overfor Erhvervs-, Plan og Miljøudvalget, Økonomiudvalg og Byråd anbefales,
1.    at der arbejdes videre med projektet hen mod udarbejdelsen af et prospekt, indeholdende en business case for Færgehavnen og et estimeret driftsbudget,
2.    at der meddeles anlægsbevilling på 500.000 kr., finansieret af det afsatte rådighedsbeløb på stednr. 020575 Udvikling af Korsør/Strandparken under politikområde 1.3 Tværgående områder og initiativer,
3.    at der i det videre arbejde bliver lagt stor vægt på et tæt samarbejde med brugerne, idrætsforbundene, Korsørs borgere samt eventuelle fonde og investorer m.fl.
Beslutning i § 17 stk. 4 udvalg - Korsør - byen møder vandet den 28. april 2016:
Fraværende:  Jørgen Klode, Jørn-Ole Didriksen, Per B. Madsen, Thomas Clausen (Ø), Troels Christensen (I)
Det indstillede blev vedtaget og sagen oversendes med anbefaling til Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget. Når og hvis sagen godkendes i Byrådet den 30. maj 2016, vil udvalget arbejde videre med at undersøge en lang række punkter, herunder at udarbejde en businesscase på hele færgehavnen samlet og at undersøge og planlægge for et større område i Korsør inkl. Stationsbyen, naturrastepladsen, den gamle campingplads mv. Udvalget vil endvidere arbejde med finde investorer og fonde, at finde ekstern finansiering til kunstigt rev samt, at Korsørs egne borgere skal have en plads i projektet, f.eks. ved at etablere steder, hvor man kan sidde og slappe af og nyde udsigten.

5. Gensidig orientering (O)

5.     Gensidig orientering (O)

Sagsnr.: 330-2015-12272               Dok.nr.: 330-2016-225021                                       Åbent
Kompetence: § 17 stk. 4 Udvalget: Korsør – byen møder vandet
Beslutningstema
Kort gensidig orientering.
Administrationen vil kort orientere om:
- Hjemmeside for udvalgets arbejde
- Åbent-hus arrangement den 13. og 14. maj 2016
- Dækmolernes tilstand og eventuelle istandsættelse
Handlemuligheder
Der kan ikke besluttes under dette punkt.
Indstilling
Borger- og Udviklingsdirektøren indstiller,
1.    at der orienteres gensidigt om sager af interesse.
Beslutning i § 17 stk. 4 udvalg - Korsør - byen møder vandet den 28. april 2016:
Fraværende:  Jørgen Klode, Jørn-Ole Didriksen, Per B. Madsen, Troels Christensen (I)
Der blev orienteret om:
- Udvalget har fået en hjemmeside der hedder: http://byenmoedervandet.slagelse.dk/
- Åbent-hus arrangement den 13. og 14. maj 2016 blev besluttet, at det skulle ændres til kun 14. maj, men så til kl. 15.00
- Dækmolernes tilstand og eventuelle istandsættelse blev drøftet. Det blev besluttet, at administrationen skal undersøges mere     omkring priser på reparationer og forskellige løsningsmuligheder. Sagen tages op igen i forbindelse med 17,4 udvalgets nærmere     arbejde med Færgehavnen og skal ses i sammenhæng med økonomien generelt på et kommende møde.
-Administrationen og formanden vil holde møde med Sund og Bælt A/S for at vise Færgehavnsprojektet frem. Sund og Bælt A/S vil     gerne invitere udvalget på en guidet tur og til et møde, hvis udvalget måtte ønske dette senere.

6. Eventuelt (O)

6.     Eventuelt (O)

Sagsnr.: 330-2015-12272               Dok.nr.: 330-2016-225567                                       Åbent
Kompetence: § 17 stk. 4 udvalg Korsør – Byen møder vandet
Beslutningstema
Punkter kan tages op under Eventuelt.
Handlemuligheder
Der kan ikke besluttes noget under dette punkt.
Beslutning i § 17 stk. 4 udvalg - Korsør - byen møder vandet den 28. april 2016:
Fraværende:  Jørgen Klode, Jørn-Ole Didriksen, Per B. Madsen, Thomas Clausen (Ø), Troels Christensen (I)
Intet.