Møde i udvalget d. 6. februar 2017

8.     Genoptaget - Kommuneplan 17 - forslag til retningslinjetemaet KULTURHISTORIE (B)

Sagsnr.: 330-2016-39609               Dok.nr.: 330-2017-29258                                            Åbent
Kompetence: Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget
Beslutningstema
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget skal beslutte, om forslag til retningslinjetemaet ”kulturhistorie” kan godkendes.
Baggrund
Med planstrategiens endelige vedtagelse den 27. juni 2016 blev det besluttet, at der skal gennemføres en delvis revision af kommuneplanen.
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget godkendte på møde den 8. august 2016 proces og tidsplan for Kommuneplan 2017. Kommuneplan 2017 forventes endelig vedtaget i juni 2017.
Den nye planlov giver nye muligheder i forhold til planlægning i bl.a. landdistrikterne, i kystnærhedszonen, inden for detailhandel og nye udlæg til bolig og erhverv. Loven forventes vedtaget mellem april - juni 2017. Med de ændringer, der foretages i Kommuneplan 2017, kan Kommuneplan 2017 kun vedtages endeligt, når den nye planlov er trådt i kraft.
Under temaet ”kulturhistorie” hører retningslinjer for:
- Bevaringsværdige bygninger
- Kirkeomgivelser
- Kulturmiljøer
Den nye planlov giver ikke anledning til nye muligheder inden for retningslinjetemaet ”kulturhistorie”.
Ved gennemgang af ovenstående retningslinjer foreslår Center for Teknik og Miljø følgende ændringer i forhold til Kommuneplan 2013:
Bevaringsværdige bygninger
Retningslinjer og redegørelse er blevet rettet til, og listen over bevaringsværdige bygninger er blevet revideret og opdateret. Af listen fremgår alle bygninger i købstæderne med en registreret bevaringsværdi på 1-4.
Bygninger, der er optaget som bevaringsværdige i kommuneplanen, er jf. Lov om bygningsfredning beskyttet mod nedrivning på samme måde som bevaringsværdige bygninger, der er sikret med lokalplan.
Kirkeomgivelser
For at kunne planlægge hensigtsmæssigt i det åbne land i forhold til placering af ny bebyggelse eller skovrejsning, der respekterer udsyn til landsbykirkerne, er der foretaget en opdatering af kirkeomgivelser. De nye udpegninger er vedhæftet som bilag 2. I langt de fleste tilfælde er kirkeomgivelsernes omfang blevet reduceret. Forslag til de nye kirkeomgivelser har været i høring i de respektive sogne. Inden for de nye kirkeomgivelser gælder de samme retningslinjer som tidligere. De nye kirkeomgivelser vedtages som del af retningslinjetemaet.
Kulturmiljøer
Indledning og redegørelse er skrevet om, så der skabes en bedre forståelse af, hvad et kulturmiljø er, og hvordan Slagelse Kommune arbejder med disse. Retningslinjerne er gjort mere præcise, og i redegørelsen beskrives det, hvilke overordnede tiltag, der arbejdes med i kommende planperiode. Et væsentligt tiltag vil være at opdatere de eksisterende beskrivelser af udpegede kulturmiljøer, bl.a. med tydelig formidling af det enkelte miljøs bærende kvaliteter og sårbarheder. Målet er at gøre beskrivelserne mere anvendelige i den fysiske planlægning, f.eks. i udarbejdelsen af lokalplaner inden for eller nær et udpeget kulturmiljø, hvor det vil blive lettere at vurdere, om den ønskede udvikling kan forenes med bevaringsinteresserne. De opdaterede beskrivelser vil samtidigt kunne indgå som baggrundsmateriale i en styrket formidling og evt. tværgående indsatser omkring oplevelsen af kulturhistorie og kulturarv i kommunen.
De foreslåede rettelser til ovenstående retningslinjer kan ses i bilag 1. 
Retligt grundlag
Planlovens bestemmelser om kommuneplanlægning (kapitel 4) samt oversigt over de statslige interesser i kommuneplanlægningen 2017.
Handlemuligheder
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget kan vælge at godkende forslag til retningslinjetemaet ”kulturhistorie”.
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget kan vælge at komme med ændringer til forslag til retningslinjetemaet ”kulturhistorie”.
Vurdering
Slagelse Kommune vil i kommende planperiode fortsat have fokus på kulturhistorie i arbejdet med at skabe attraktive muligheder for blandt andet bosætning, erhvervsudvikling og turisme i hele kommunen. Det er væsentligt, at arbejdet med bevaring af bygninger og helheder ses i et udviklingsperspektiv og som et bidrag til at styrke lokale sammenhænge og identiteten for både byer og landområder. I den forbindelse er der brug for at fastholde og udvide kendskabet til og forståelsen for de eksisterende forhold, hvilket understøttes af både gennemførte og planlagte tiltag.
Gennemførte tiltag omfatter opdatering af oversigten over bevaringsværdige bygninger samt revidering af kirkeomgivelserne med tilpassede beskrivelser. Fremadrettet vil der desuden blive gjort en indsats for at opdatere beskrivelser af de eksisterende kulturmiljøer.
Revideringen af kirkeomgivelserne er hensigtsmæssig i den forstand, at den er tidssvarende. De oprindelige udpegninger af kirkeomgivelserne omfatter nogle områder, hvorfra kirkerne i realiteten ikke er synlige. Det betyder, at der er områder, som egentlig ikke er indsigtsområder til kirkerne, men hvor udvikling er vanskeliggjort af en udpegning af kirkeomgivelser. Desuden er det i retningslinjerne og redegørelsen uddybet, at kirkeomgivelserne ikke er forbudszoner for udvikling. Omfanget og placeringen af hvert enkelt projekt inden for kirkeomgivelserne skal dog vurderes, så kirkens betydning i landskabet ikke tilsidesættes.
Center for Teknik og Miljø har vurderet, at revisionen af retningslinjerne for ”5.2 kirkeomgivelser” er så stor, at de skal miljøvurderes i forbindelse med miljøvurderingen af Kommuneplan 2017.
På baggrund af ovenstående anbefaler Center for Teknik og Miljø, at Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget godkender forslag til retningslinjetemaet ”kulturhistorie”.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchef for Teknik og Miljø indstiller,
1.    at forslag til retningslinjetemaet ”kulturhistorie” godkendes.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 7. november 2016:
Fraværende:  Villum Christensen (I)
Sagen genoptages.
Sagen genoptages
Der er afholdt temamøder i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget og Byrådet i januar 2017. Temamøderne har ikke medført ændringer til retningslinjetemaet ”kulturhistorie”. I forhold til udvalgsmødet den 7. november 2016 er der tilføjet et ekstra bilag (bilag 3).
Kommuneplan 2017 forventes endelig vedtaget i august 2017.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at forslag til retningslinjetemaet ”kulturhistorie” godkendes.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 6. februar 2017:
Fraværende: 
Godkendt.
Steen Olsen (A) ønskede, at der nedsættes et kulturmiljøråd.
Steen Olsen (A) fremsender ønsket med henblik på evt. særskilt udvalgssag.