Møde i udvalget d. 6. februar 2017

14.   Udmøntning af Affaldsplan 2014-2024 i ordning for haveaffald (B)

Sagsnr.: 330-2016-79330               Dok.nr.: 330-2016-692921                                          Åbent
Kompetence: Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget
Beslutningstema
Der skal tages stilling til om der skal etableres en henteordning for haveaffald – herunder serviceniveau for ordningen samt placering af driftsopgaven.
Baggrund
Byrådet godkendte den 28. november 2016, at der arbejdes videre med en billig fællesløsning for større haveaffald og at udformningen af ordningen, der er nødvendig for udarbejdelse af regulativer, besluttes af Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget. Med fællesløsning menes en løsning, som alle husstande kan benytte og som alle husstande betaler til.
I dag kan haveaffald afleveres på genbrugspladsen eller havepladsen. Herudover kan borgerne bruge restkapaciteten i beholderen til bioaffald til blødt haveaffald/grene, da affaldet komposteres. Fremover skal bioaffald energiudnyttes, og derfor er grene ikke egnet.
Der lægges der op til en ordning, hvor haveaffald skal tilmeldes i alle områder. Haveaffaldet hentes hver 4. uge i 8 måneder fra april til november. Der vil typisk blive tilbudt at hente større grenaffald i bundter eller sække.
Små mængder blødt haveaffald vil fortsat kunne håndteres i beholderen til bioaffald. Jf. notat af 13. september 2016 om blødt haveaffald i bio-beholder – miljø, økonomi og service.
Driftsopgaven kan enten placeres hos AffaldPlus som genbrugspladsernes henteordning eller hos kommunen som kommunens egen haveaffaldsordning.
Agersø og Omø kan omfattes af henteordningen.
”Genbrugspladsernes henteordning” betyder, at AffaldPlus varetager indsamlingen af haveaffaldet med genbrugspladsernes mandskab, materiel og fjerntransport. AffaldPlus vurderer selv at kunne udføre opgaven uden udbud, idet opgaven betragtes som in-house-opgave.
AffaldPlus har fremsendt oplæg af 10. december 2016 til fælles haveaffaldsordning udformet som genbrugspladsernes henteordning. Oplægget er bilag til sagen.
Kommunens egen haveaffaldsordning betyder, at kommunen udbyder indsamlingsopgaven til en vognmand. Det indsamlede haveaffald afleveres til behandling i AffaldPlus-regi.
Retligt grundlag
Bekendtgørelse nr. 1309 af 18/12/2012 om affald.
Handlemuligheder
Udvalget kan for hvert af punkterne vælge mellem enten a. eller b.:
1. Overordnet serviceniveau for fællesløsning
a. Aflevering af haveaffald henvises til genbrugspladsen/havepladsen.
b. En henteordning, hvor haveaffald indsamles ved husstanden.

Fordelen ved en henteordning er borgerne fortsat kan få hentet den del af haveaffaldet, der ikke længere må hentes i den almindelige husstandsindsamling af bioaffald, fx større grene.
Ulempen ved en henteordning er, at affaldet bliver synligt ved vejkanten, samt at nogle grundejerforeninger har regler imod at placere haveaffald.

2. Placering af driftsopgaven for henteordningen for haveaffald
a. I AffaldPlus-regi udformet som genbrugspladsernes henteordning.
b. I kommunens eget regi udformet som kommunens haveaffaldsindsamling.

Fordelen ved at placere driftsopgaven i AffaldPlus-regi frem for i kommunens eget regi er at al håndtering af haveaffald bliver samlet på genbrugspladserne/havepladserne.
Ulempen er, at indsamlingsopgaven for vognmænd ikke bliver udbudt særskilt.

3. Øerne
a. Med øerne Agersø og Omø
b. Uden øerne Agersø og Omø.

Fordelen ved at lade henteordningen for haveaffald omfatte øerne er at alle tilbydes samme service. Ulempen er at ordningen bliver relativt dyrere.
Som alternativ til fællesløsning kan der peges på en tilkøbsordning med egenbetaling ud fra tilbudspriser. En tilkøbsløsning er en væsentligt dyrere løsning for den enkelte, da ordningen finansieres af brugerne. Ukendt antal brugere kan betyde øgede tilbudspriser.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at der etableres en henteordning for haveaffald, der også omfatter øerne. Henteordningen for haveaffald vil sikre at borgerne forsat kan få hentet det haveaffald der ikke længere må hentes i den almindelige husstandsindsamling af bioaffald, fx større grene.
Administrationen vurderer, at driftsopgaven kan løses lige godt i AffaldPlus-regi og i kommunens eget regi. Uanset hvor driftsopgaven placeres vil der være flere indgange til affaldsområdet.
Genbrugspladsernes henteordning vurderes at være et naturligt supplement til genbrugspladserne/havepladserne, hvor borgerne allerede i dag afleverer store mængder haveaffald.
Administrationen vurderer at Agersø og Omø bør omfattes af en eventuel henteordning. Alternativt kan der arbejdes på en ordning hvor haveaffaldet bliver på øerne eller døgnåbne havepladser. Genbrugspladserne på øerne er allerede en udvidet service, hvor der også modtages haveaffald.
Henteordningen kan udformes som en tilkøbsløsning (altså ikke en fællesløsning, som Byrådet har peget på), idet færre borgere vil finde en haveaffaldsordning lige så attraktiv som en storskraldsordning.
Tendensen er at andre kommuner lægger op til krav om tilkøb og tilmelding, såfremt de overvejer at indføre en henteordning for haveaffald. Eksempelvis kan man i Vejle Kommune få tømt en 240 liters beholder 13 gange årligt for 248 kr. inkl. moms. Hvis man har tilkøbt ordningen medtages også bundter med haveaffald.
Det vurderes, at en del af de nuværende affaldsbeholdere med fordel vil kunne tilbydes, som beholder til haveaffald. I så fald skal dette indarbejdes i den endelige henteordning. I henteordningen for større samlede bebyggelser kan der med fordel indsamles i større containere der tømmes efter et fast skema og frekvens.
Generelt taler det imod en henteordning for haveaffald, at flere af fokusgrupperne i vores tidligere undersøgelse mener at tilkøb/tilmelding nok vil blive brugt, men at mange vil være afskrækket hvis det betyder en ekstra beholder. Nogle større boligselskaber foretrækker at holde haveaffaldsløsningen internt og aflevere på genbrugspladsen/havepladsen.
Henteordningerne for haveaffald bør tidligst sættes i drift i 2018 i forbindelse med udrulning af de øvrige henteordninger for husholdningsaffald.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ved en fællesløsning betaler alle husstande til henteordningen for haveaffald som en del af grundgebyret – i lighed med betaling til genbrugspladserne/havepladserne.
Ud fra AffaldPlus’ oplæg vurderes det, at den årlige udgift til en henteordning vil blive ca. 37 kr. inkl. moms per boligenhed. Den årlige udgift reduceres ca. 4 kr. per boligenhed hvis øerne ikke omfattes af henteordningen. I AffaldPlus’ oplæg er den årlige pris for en tilkøbsløsning beregnet til ca. 290 kr. inkl. moms per boligenhed - ved afhentning hver 4. uge og 6 enheder per gang. Udgifterne er med administration, men uden IT og information
Udgiftsmæssigt vurderes kommunens egen ordning at ligge på niveau med genbrugspladsernes henteordning, idet vi ikke kender prisen ved udbud. Personalemæssigt vurderes kommunens egen ordning at kunne administreres uden tilførsel af ekstra ressourcer ud over opstartsperioden.
Indførelse af henteordningen for haveaffald kan indeholdes i budget 2018 og i øvrigt finansieres af renovationens mellemværende med kommunekassen, der pr. 31.12.2015 udgør ca. 34,5 mio. kr. Vi forventer at fastholde det nuværende gebyrniveau, selvom vi skal bruge ca. 1,5 mio. kr. årligt til en henteordning for haveaffald (ca. 1,4 mio. kr. uden øerne).
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Erhvervs- & Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at der etableres en fælles henteordning, hvor haveaffald indsamles ved husstanden.
2.    at driftsopgaven for henteordningen for haveaffald placeres enten i AffaldPlus-regi udformet som genbrugspladsernes henteordning eller i kommunens eget regi, som kommunens haveaffaldsindsamling.
3.    at henteordningen for haveaffald etableres som en fællesløsning, hvor brugerne tilmelder haveaffald efter behov.
4.    at Omø og Agersø omfattes af henteordningen for haveaffald.
5.    at hvis driftsopgaven placeres i AffaldPlus-regi, så opfordres de til at fremsende konkret tilbud på genbrugspladsernes henteordning for haveaffald.
6.    at Center for Teknik og Miljø udformer den endelige henteordning for haveaffald, der er nødvendig for udarbejdelse af regulativer.
7.    at henteordning for haveaffald sættes i drift i 2018 i sammenhæng med at øvrige henteordninger for bio/rest/genbrug hos husholdninger iværksættes.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 6. februar 2017:
Fraværende: 
Godkendt.
Et flertal bestående af Villum Christensen (I), Flemming Erichsen (A), Steen Olsen (A), Ali Yavuz(A) og Frederik Pedersen (O) ønskede at ordningen placeres i AffaldPlus.
Udvalget ønskede at der ved implementering af ordningen tages hensyn til særlige vej-/ adresseforhold.
Der foretages en evaluering af ordningen.