Møde i udvalget d. 1. februar 2021

9.     Kommuneplan 2021 - forslag til retningslinjetemaet KULTURHISTORIE (B)

Sagsnr.: 330-2020-27731               Dok.nr.: 330-2021-11961                                            Åbent
Kompetence: Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget
Beslutningstema
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal beslutte, om forslag til retningslinjetemaet ”Kulturhistorie” skal godkendes.
Baggrund
Med udviklingsstrategiens endelige vedtagelse den 22. juni 2020 blev det besluttet, at der skal gennemføres en delvis revision af kommuneplanen.
Kommuneplanen er den overordnede plan for kommunens fysiske udvikling og består af tre dele:
-      Hovedstruktur (hvad vil vi?)
-      Retningslinjer (hvordan gør vi?)
-      Rammer (hvor gør vi hvad?)
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget godkendte på møde den 4. maj 2020 og dernæst på mødet den 31. august 2020 proces og tidsplan for Kommuneplan 2021. Kommuneplan 2021 forventes vedtaget i september 2021.
Retningslinjerne, som beskriver principperne for arealanvendelse i kommunen, revideres med udgangspunkt i at opdatere indholdet i forhold til ajourføring, ny lovgivning og internt vedtagne planer og strategier.
Kommuneplanens retningslinjer er inddelt i 12 temaer. Denne sagsfremstilling behandler temaet ”Kulturhistorie”. Under temaet ”Kulturhistorie” hører retningslinjer for:
-      Bevaringsværdige bygninger
-      Kirkeomgivelser
-      Kulturmiljøer
Ved gennemgang af ovenstående retningslinjer foreslår administrationen følgende ændringer i forhold til Kommuneplan 2017:
Bevaringsværdige bygninger
Kommuneplanen rummer en oversigt over alle bevaringsværdige bygninger, med en bevaringsværdi på 1-4, i tidligere Skælskør Kommune samt i Slagelse bymidte og Korsør bymidte.
Der findes desuden et antal bygninger i kommunen, som er udpeget som bevaringsværdige, men som ikke er optaget i kommuneplanen. Det skyldes, at de ikke er registreret i register over fredede og bevaringsværdige bygninger (FBB). Dette forekommer typisk i ældre lokalplaner og byplanvedtægter.
Store områder af kommunen har endnu ikke fået foretaget en registrering af bevaringsværdige bygninger. Der er sandsynligvis en tilsvarende mængde bevaringsværdige bygninger i disse områder.
Der er ingen ændringer til selve retningslinjerne. Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget drøfter i en særskilt sag, hvordan der fremadrettet skal arbejdes med bevaringsværdige bygninger i kommunen, hvorfor redegørelsen til ”5.1 Bevaringsværdige bygninger” kan tilpasses denne drøftelse.
Kirkeomgivelser
Kommuneplanen indeholder retningslinjer for, hvordan kirkeomgivelserne skal beskyttes mod en udvikling, der vil ødelægge oplevelsen af kirkerne. Der blev gennemført en større revision af kirkeomgivelserne ved sidste revision af kommuneplanen, hvorfor emnet ikke er blevet ændret, udover, at kirkeomgivelserne nord for Slots Bjergby er blevet rettet.
Arealerne, der er omfattet af kirkeomgivelserne, ses ikke som forbudszoner for byudvikling, placering af trafikanlæg og tekniske anlæg, råstofgravning samt skovrejsning. Inden for kirkeomgivelserne er det vigtigt i hvert enkelt projekt først og fremmest at vurdere, hvorvidt projektet kan placeres uden for kirkeomgivelserne.
Såfremt projektet ikke med rimelighed kan placeres andre steder end inden for kirkeomgivelserne, skal det sikres, at kirkernes betydning for landskabet ikke tilsidesættes.
Kulturmiljøer
Der er gennemført en større revision af nuværende kulturmiljøudpegning, baseret på besigtigelse og nye registreringer. Registreringerne er udført i 2019 og 2020 i samarbejde med Museum Vestsjælland.
Der er i revisionen taget stilling til det enkelte kulturmiljøs bevaringsværdi (lav/middel/høj) og betydning i et lokalt, regionalt og/eller nationalt perspektiv. Det er denne værdisætning, der afgør kulturmiljøets status i kommuneplanen. Kulturmiljøer, som vurderes med lav værdi i et lokalt perspektiv betydning foreslås at udgå af udpegningen.
Registreringen af de enkelte kulturmiljøer præsenteres i skemaer – se bilag 2. I skemaerne gøres der rede for kulturmiljøets bærende bevaringsværdier og sårbarheder, og der foretages en vurdering og prioritering af kulturmiljøets betydning og værdi sammenlignet med andre lignende kulturmiljøer (værdisætningen). I nogle tilfælde gives anbefalinger til videre bevaring og udvikling af kulturmiljøet. Endvidere er der vedhæftet tre eksempler på nye beskrivelser af kulturmiljøer – se bilag 3-5.
Antallet af kulturmiljøer reduceres fra 51 til 33. 5 kulturmiljøer udgår på grund af værdisætning/udpegningskriterier. 4 kulturmiljøer lægges sammen med andre kulturmiljøer. 10 kulturmiljøer udgår, da de vurderes omfatter historiske vej- og jernbanestrækninger (”linjer” i landskabet), og kun vanskeligt eller slet ikke kan rummes inden for den anvendte metodes definition af et kulturmiljø.
De foreslåede rettelser til ovenstående retningslinjer kan ses i bilag 1.
Retligt grundlag
Planlovens bestemmelser om kommuneplanlægning (kapitel 4) samt oversigt over de statslige interesser i kommuneplanlægningen.
Handlemuligheder
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan vælge at godkende forslag til retningslinjetemaet ”Kulturhistorie”.
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan vælge at komme med ændringer til forslag til retningslinjetemaet ”Kulturhistorie”.
Vurdering
Udpegning af kulturmiljøer i kommuneplanen skal sikre, at der tages hensyn til de kulturhistorisk og arkitektonisk værdifulde sammenhænge, når Slagelse Kommune behandler sager om byggeri og anlægsarbejder eller arbejder med projekter for byudvikling, skovrejsning, naturgenopretning mv.
Den reviderede kulturmiljøudpegning vurderes at give netop den indsigt i kulturmiljøernes bærende bevaringsværdier og sårbarheder, som er en forudsætning for, at der kan tages stilling til deres bevaring i udviklingen af kommunens købstæder, landsbyer og landområder. Retningslinjerne er i udgangspunktet restriktive, men også generelle. Det vil i alle tilfælde være nødvendigt at foretage konkrete vurderinger, og derfor henvises der i retningslinjerne til skemaerne med beskrivelse af de enkelte kulturmiljøer.
Det er væsentligt at nævne, at udpegning af kulturmiljøer ikke i sig selv medfører en juridisk/lovmæssig beskyttelse af f.eks. bevaringsværdige bygninger eller andre elementer. Dette kan opnås ved f.eks. at udpege bevaringsværdige bygninger (SAVE-registrering) eller med bevarende lokalplaner.
Administrationen vurderer, at revisionen af de enkelte retningslinjeemner ikke er så væsentlige, at de skal miljøvurderes i forbindelse med miljøvurderingen af Kommuneplan 2021.
På baggrund af ovenstående anbefaler administrationen, at Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget godkender forslag til retningslinjetemaet ”Kulturhistorie”.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Chefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller,
1.    at forslag til retningslinjetemaet ”Kulturhistorie” godkendes.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 1. februar 2021:
Fraværende: 
Drøftet.
Sagen genoptages.