Møde i udvalget d. 4. maj 2021

8.     Forebyggelse af overvægt blandt voksne (O)

Sagsnr.: 330-2021-27697                 Dok.nr.: 330-2021-127241          Åbent

Kompetence:

Forebyggelses- og Seniorudvalget

Beslutningstema

Forebyggelses- og Seniorudvalget orienteres om forebyggende indsatser til voksne med overvægt.

Sagens indhold

Forebyggelses- og Seniorudvalget har på mødet den 2. marts 2021 punkt 7 ønsket at drøfte forebyggende indsatser til voksne med overvægt. I denne sag gives en orientering om nuværende forebyggende indsatser til voksne med overvægt. Udvalget vil medio 2021 få forelagt en sag med udviklingspotentialer bl.a. iht. indsatser til forebyggelse af overvægt ifm. implementering af Budgetaftalen 2021-2024 punkt 9 om forbedring af Sundhedsprofilen. 

Overvægt i Danmark

Andelen af overvægtige børn og voksne er steget de sidste mange år og stiger fortsat både i Danmark og på verdensplan. I flg. Sundhedsprofilen fra 2017 er 51 % af danskerne fra 16 år og opefter moderat til svært overvægtig dvs. med et BMI over 25. (BMI er en måde at finde ud af, om man er normalvægtig, overvægtig eller undervægtig). Heraf er 16,8 % svært overvægtige (BMI over 30). I Slagelse Kommune er 56,3 % af borgerne over 16 år moderat til svært overvægtige. Heraf er 22 % svært overvægtige.

Nuværende tilbud til voksne med overvægt

Forebyggelse af udviklingen af overvægt indgår som en del af kommunens forebyggelsesindsats jf. Sundhedsloven § 119.

På nuværende tidspunkt tilbyder Kommunens Forebyggelsesenhed en eller flere af følgende tiltag til voksne med overvægt:

Tilbud til forebyggelse af overvægt blandt voksne

MÃ¥lgruppe

(Henvisningskriterier)

Afklarende samtale

Afklaring af borgerens helbredstilstand, funktionsevne og kontekstuelle faktorer jf. ICF (International klassifikation af funktionsniveau), samt afklaring af motivation og ønsker. Ud fra dette tages der stilling til hvilke tilbud, borgeren kan profitere af, og om borger skal tilbydes et sundheds-/livsstilsforløb i kommunalt regi eller henvises til civilsamfundet/foreningsliv eller andet.

 

Varighed: Ca. 1- 1½ times samtale enten med fysisk fremmøde, virtuelt eller telefonisk

·     =16 år

·     BMI >35 eller BMI 28-30 i kombination med hhv. slidgigt i hofter og knæ, kroniske rygsmerter eller permanent kørestolsbrug.

Vejen til vægttab

Holdtilbud med deltagerinvolverende undervisning. Specifik viden om og brug af redskaber ift. vægttab og sundhed, i relation til at mestre egen livsstil. Borgeren tilegner sig handlekompetencer, så vedkommende selv bliver i stand til at tage vare på og forbedre egen sundhed.

 

Varighed: 9 moduler á 2 timer over ca. 6 måneder.

·     =16 år

·     BMI =35 eller BMI = 30 i kombination med en livsstilssygdom eller slidgigt.

·     Relativ lav egenomsorg

Sundhed, Krop og Psyke

Holdtilbud hvor formålet med indsatsen er, at borgeren tilegner sig handlekompetencer, så vedkommende selv bliver i stand til at anvende kognitive redskaber og derigennem tage vare på egen fysiske og mentale sundhed.

 

Varighed: 16 moduler á 2½ time, over ca. 1 år.

·     =16 år

·     BMI >35

·     Psykisk sårbar

LIVA – digitalt sundhedsforløb

Digitalt understøttet livsstilsforløb, hvor en sundhedskonsulent videovejleder via en app. Formålet med interventionen er, at borgeren tilegner sig viden og handlekompetencer, så vedkommende selv bliver i stand til at tage vare på og forbedre egen sundhed.

 

Varighed: 1x ugentlig vejledning de første 3 mdr.

Herefter vejledning 1-2 gange pr. måned over ca. 1 år.

·     =16 år

·     BMI >30

Motionsvejledning

Individuel motionsvejledning, der afdækker behovet og forståelsen for vigtigheden af fysisk aktivitet i relation til egen problemstilling samt instruktion i øvelser/aktiviteter rettet mod generel fysisk aktivitet.

 

Varighed: Vejledningen foretages over 1-3 gange.

·     BMI >35 eller BMI 28-30 i kombination med hhv. slidgigt i hofter og knæ, kroniske rygsmerter eller permanent kørestolsbrug

Fysisk træning

Tilbud om fysisk træning på hold 2 x ugtl. i forbindelse med forløb i Forebyggelse. Træningen tager afsæt i at motivere borgere med kronisk sygdom til faste motionsvaner og kan foregå både indendørs og udendørs. Der arbejdes med fokus på udslusning til anden fysisk aktivitet, når borgere afslutter deres forløb.

 

Varighed: 8 uger.

·     =16 år

·     BMI >35 eller BMI 28-30 i kombination med hhv. slidgigt i hofter og knæ eller kroniske rygsmerter

Livsstilsbaseret gruppeforløb

Tilbud hvor borger tilegner sig handlekompetencer, så vedkommende selv bliver i stand til at mestre egen sundhed, både fysisk og mentalt. Tilbuddet foregår i grupper på 3-5 deltagere, så vidt muligt med samme livsstilsudfordring/kroniske sygdom.

 

Varighed: 5 fremmødegange der planlægges efter deltagernes behov.

·     =16 år

·     BMI = 35

·     Kan ikke indgå på større hold pga. psykiske eller sociale årsager

 

Overvægt som fokusområde iht. en forbedret Sundhedsprofil

Administrationen er på nuværende tidspunkt i gang med at udarbejde et oplæg til det fremtidige arbejde med at forbedre borgernes sundhed og trivsel iht. budgetaftalens punkt 9. På baggrund af tallene fra Sundhedsprofilen og de helbredsmæssige konsekvenser af overvægt, peger administrationen på, at overvægt bliver ét af fem prioriterede indsatsområder.

Administrationen er ved at kortlægge de nuværende forebyggende indsatser indenfor de fem udvalgte indsatsområder. Ovenstående skema med nuværende tilbud til forebyggelse af overvægt er en del af denne kortlægning. Kortlægningen skal danne grundlag for at kunne pege på relevante udviklingspotentialer og dermed sikre en kvalificeret fremtidig prioritering. Udvalget vil medio 2021 blive præsenteret for det nuværende arbejde med henblik på en drøftelse af bl.a. forebyggende indsatser til voksne med overvægt. 

Overvægt under corona-pandemien

Der findes ingen valide undersøgelser, der siger noget om, hvordan corona-pandemien har påvirket graden af overvægt hos danskerne. Nogle har måske oplevet at få ekstra kilo på kroppen efter måneder med hjemmearbejde og nedlukningen af fritidsaktiviteter, træningscentre mm.

På nuværende tidspunkt kan vi ikke sige, om corona-pandemien får betydning for den generelle udvikling i overvægt på lang sigt, eller om det blot er en forbigående effekt, som ophører igen i takt med at samfundet åbner mere op og borgerne får deres normale hverdag tilbage.

Et relevant fokus kan derfor være at understøtte borgerne i at komme hurtigt tilbage til deres hverdag med fysisk aktivitet og aktive fællesskaber, når dette bliver muligt igen.

Retligt grundlag

Sundhedsloven §119

Budgetaftalen 2021-2024 pkt. 9.

Handlemuligheder

Forebyggelses- og Seniorudvalget kan tage sagen til orientering.

Vurdering

Det er administrationens vurdering, at den igangværende kortlægning og udpegning af udviklingspotentialer ifm. Budgetaftalens punkt 9 vil danne grundlag for en relevant drøftelse af indsatser til forebyggelse af overvægt blandt voksne.

De nuværende tilbud til forebyggelse af overvægt hos voksne læner sig op af Sundhedsstyrelsens anbefalinger på området (Sundhedsstyrelsen, 2021, Livsstilsintervention ved svær overvægt).

I et forebyggende perspektiv, kan der med fordel sættes ind endnu tidligere fx ved BMI =25. På denne måde vil det være muligt at forebygge og reducere følgerne af overvægt som fx kroniske smerter, dårlig trivsel, øget sygelighed og dødelighed. Dette vil dog kræve flere ressourcer til det forebyggende område.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Sundheds- og Ældrechefen indstiller,

1.    at Forebyggelses- og Seniorudvalget tager sagen til orientering.

Beslutning i Forebyggelses- og Seniorudvalget den 4. maj 2021:

Fraværende: 

At 1 - Taget til orientering.

Forebyggelses- og Seniorudvalget ønsker at holde et temamøde i efteråret 2021 om forebyggelse af overvægt blandt voksne.

Ann Sibbern (Udenfor parti), ønsker en drøftelsessag om forebyggelse af overvægt blandt voksne.