Møde i udvalget d. 6. juni 2017

2.     Månedlig rapportering maj - Vidtgående specialundervisning og det specialiserede børne- og unge område (E)

Sagsnr.: 330-2017-2559                 Dok.nr.: 330-2017-320858                                          Åbent
Kompetence: Uddannelsesudvalget
Beslutningstema
Baggrund
På grund af stigende økonomiske udfordringer blev der i 2015 udarbejdet perspektivanalyser på de fire områder. Da udfordringerne fortsat er til stede, er der behov for tæt opfølgning både administrativt og politisk.
Fra 2017 fremlægges den månedlige rapportering kun for fagudvalgene.
Retligt grundlag
Handlemuligheder
Rapporteringen er udarbejdet, så den giver et enkelt overblik over udviklingen i udgifter og aktiviteter, ligesom der – hvor det er muligt – er beregnet gennemsnitspriser på anvendte indsatser. Dermed opbygges der viden om den aktuelle udvikling i udgifter og aktiviteter, som kan underbygge beslutninger, der træffes enten i forbindelse med den kvartalsvise budgetopfølgning eller som et led i den løbende administrative og politiske styring af områderne.
På det specialiserede Børne- og Ungeområde er der ultimo maj konstateret, at der forsat er stigende udgifter på det specialiserede børne- og ungeområde. Derfor er der foretaget en fornyet vurdering på forventet regnskab for 2017 og på den baggrund igangsat nye handleplansinitiativer.
Der er udarbejdet notat, der beskriver baggrunden for den stigende udgiftsudvikling, herunder kort rids af vurderingerne til udvalget henover 2017. Endvidere beskrives de tiltag, som er igangsat for at skabe bedre styringsgrundlag samt de initiativer og analyser, der er igangsat for at udarbejde en ny handleplan for området og få en opdateret vurdering af grundlaget for Budget 2018-2021.
Vurdering
I bilag 1 ses månedlig opfølgning på økonomi og aktiviteter for hhv. vidtgående specialundervisning
I bilag 2 er den økonomiske situation beskrevet for det specialiserede børne- og ungeområde.
Vidtgående specialundervisning
Udvikling i forbrug pr. ultimo maj:
Det forventede regnskab opgjort pr. maj måned er beregnet til 150,3 mio. kr. og budgetafvigelsen udviser derved et merforbrug på 3,5 mio. kr. På trods af en afvigende tendens styres der fortsat efter budgetoverholdelse ved årets udgang.
Udvikling i aktiviteter pr. ultimo maj:
Den vidtgående specialundervisning er stadig et område præget af udfordringer. Dette skyldes primært den øgede aktivitet på området, hvor de seneste års tendens med et stigende antal visitationer til specialundervisning umiddelbart ser ud til at fortsætte. Dette er særligt gældende for de private dagskoler og Autisme Center Vestsjælland.
Det specialiserede børne- og ungeområde
Baseret på det nuværende forbrugsmønster, kendt aktivitet og prognose for resten af 2017 vurderes det forventede regnskab at lande på 229,4 mio. kr. Det samlede merforbrug i 2017 udgør således 27 mio. kr., heraf udgør merforbrug overført fra 2016 5.1 mio. kr.
Det er særligt anbringelsesområdet, som trækker udgiftsudviklingen op, mens gennemsnitsprisen for forebyggende foranstaltninger er faldet.
På baggrund af det konstaterede forsatte stigende udgiftsniveau på det specialiserede børne- og ungeområde har Center for Økonomi og Center for Børn og Familie iværksat et udredningsarbejde, som beskrevet i vedlagt bilag 2.
Notatets hovedkonklusion er:
· At der p.t. forventes et merforbrug på 27 mio. kr. incl. merforbruget i 2016,
· at der har været en klar forsinkelse i vurderinger/reaktioner på udviklingen,
· at styringsgrundlaget ikke har været tilstrækkeligt, hvilket har været kendt, og der er igangsat arbejde hermed
· at der i juni arbejdes på en sagsgennemgang til afdækning af handlemuligheder, herunder udarbejdelse af handleplan med økonomiske og faglige milepæle, og
· at der arbejdes videre med datagrundlaget i forhold til budget 2018 og videre frem.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Børn og ungedirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at Den månedlige rapportering tages til efterretning
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 6. juni 2017:
Fraværende:  Tonny Borgstrøm (Udenfor partierne)
Udvalget bemærker, at der bør være fokus på at forsøge at finde bedre og billigere indsatser.
Udvalget tager sagen til efterretning.
Thomas Clausen (Ø) tager sagen til orientering.