Møde i udvalget d. 2. september 2019

3.     Månedlig orientering om nøgletal på beskæftigelsesområdet (D)

Sagsnr.: 330-2018-38133               Dok.nr.: 330-2019-340185                                          Åbent
Kompetence: Social- og Beskæftigelsesudvalget
Beslutningstema
Baggrund
Social- og Beskæftigelsesudvalget følger på hvert møde op på de politiske mål, der er politisk udpeget som de vigtigste i Beskæftigelsesplan 2019 samt øvrige ønskede nøgletal.
Retligt grundlag
Handlemuligheder
Social- og Beskæftigelsesudvalget kan drøfte orienteringen om nøgletal.
Vurdering
Administrationens vurdering og forklaring på udviklingen for de enkelte effektindikatorer på beskæftigelsesindsatsen fremgår af bilag, herunder sammenligning til landsplan og sammenlignelige klyngekommuner. Sammenlignelige kommuner er: Esbjerg, Fredericia, Guldborgsund, Ishøj, Kalundborg, Norddjurs, Nyborg, Odsherred, Randers, Samsø, Skive, Thisted, Tønder, Vesthimmerland og Vordingborg.
Udviklingstendenser, hvor der er væsentlige ændringer siden sidste opfølgning er nedenstående fremhævet med fed skrift.
De overordnede udviklingstendenser gennem det sidste år er:
·         Stagnation i antal borgere på kommunal forsørgelsesydelse. I Slagelse er der en minimal stigning, mens der fortsat er en minimal reduktion på landsplan og i sammenlignelige kommuner. For første gang siden den økonomiske krise er der tale om stagnation både i Slagelse, på landsplan og i sammenlignelige kommuner.
·         Stabil samarbejdsgrad med virksomhederne, som følger sammenligningsgrundlag.
·         Stagnation i beskæftigelsen for borgere med bopæl i kommunen. I Slagelse og sammenlignelige kommuner er der en mindre reduktion, mens der fortsat er en minimal stigning på landsplan. Siden forrige opfølgning er udviklingen vendt fra stigning til stagnation. Slagelse påvirket af, at antallet af lokale arbejdspladser er 1,52 % færre end samme tidspunkt sidste år.
·         Reduktion i bruttoledigheden følger tilnærmelsesvis sammenligningsgrundlag.
·         Reduktion i langtidsledigheden er mindre end i sammenligningsgrundlag, men udviklingen er vendt i 2019.
·         Reduktion i antal flygtninge og familiesammenførte til flygtninge, som er i beskæftigelse efter 3 år i Danmark. Andelen i beskæftigelse er dog fortsat lidt højere end i sammenligningsgrundlag. Det var i 3. kvartal 2018, at Slagelse oplevede en dårligere udvikling end i sammenligningsgrundlag. OBS – Udlændinge- og Integrationsministeriet har endnu ikke opdateret data på grund af Folketingsvalg og ny regeringsdannelse.
·         Stigning i antal unge uden en uddannelse (uddannelseshjælp) både i Slagelse og sammenlignelige kommuner, mens der er et fald på landsplan. Siden forrige opfølgning er udviklingen vendt fra en reduktion til en stigning. Det skyldes, at der er kommet flere helt nye unge til i juli måned end der plejer. Udviklingen følges tæt, herunder om der kan være tale om afledte og ukendte effekter på den korte bane som følge af implementeringen af ny sammenhængende ungeindsats og ny forberedende grunduddannelse.
·         Reduktion i langtidsforsørgede er større end på landsplan og i sammenlignelige kommuner. Siden forrige opfølgning er reduktionen blevet større end på landsplan og i sammenlignelige kommuner.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller,
1.    at Opfølgning tages til efterretning.
Beslutning i Social- og Beskæftigelsesudvalget den 2. september 2019:
Fraværende:  Morten Hass Augustsen (V)
Taget til efterretning.