Møde i udvalget d. 4. oktober 2017

3.     Budgetopfølgning 2017 Center for Sundhed og Ældre (B)

Sagsnr.: 330-2017-5849                 Dok.nr.: 330-2017-588678                                Åbent
Kompetence: Sundheds- og Seniorudvalget.
Beslutningstema
Godkendelse af månedlig opfølgning på handleplaner 2017, for områder med merforbrug i 2016.
Baggrund
De enheder/virksomheder, som havde merforbrug i 2016, har udarbejdet handleplaner, for afvikling i 2017 og 2018, hvilke blev godkendt på Sundheds- og Seniorudvalgets møde i april.
Det drejer sig om myndighedsområdet vedrørende visitation til hjemmepleje, hjælpemiddelområdet, hjemme- og sygeplejen inkl. vikarteam samt 5 plejecentre.
På udvalgets møder er der derefter hver måned fremlagt opfølgning på handleplaner, ligesom behov for justeringer i handleplanerne er behandlet og godkendt.
Handleplaner for visitation, hjælpemiddelsområdet og hjemme- og sygeplejen er senest ændret på udvalgets møde i august.
Retligt grundlag
Kommunalbestyrelsen skal jf. Styrelseslovens § 42 stk. 7 fastsætte og beskrive regler for, hvordan kommunens kasse- og regnskabsvæsen skal indrettes.
I Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn for Slagelse Kommune har Byrådet fastsat regler om, at der gennemføres 4 årlige budgetopfølgninger: primo året samt pr. ultimo marts, juni, og september. Budgetopfølgningerne forelægges fagudvalg, og efterfølgende samlet til Økonomiudvalget og Byrådet.
Handlemuligheder
Der arbejdes på udmøntning af de i handleplanerne beskrevne tiltag, med det mål at opnå det økonomiske resultat, som den enkelte handleplan beskriver.
Udvalget kan drøfte alternative indsatser, for at supplere handleplanerne med yderligere tiltag med henblik på at forbedre områdets økonomiske resultat.
Vurdering
Status på handleplaner
Den månedlige opfølgning på handleplanerne er udarbejdet med udgangen af august og forelægges til Udvalgets godkendelse. Opfølgningen på såvel indsatser som økonomisk effekt ses i bilag 1. Den månedlige opfølgning på handleplaner indledes med en ”forside”, der viser handleplanerne samlet set.
Handleplanen for et plejecenter viser positiv udvikling, hvorefter handleplanen er justeret med en hurtigere effekt end forventet. Handleplanen for et plejecenter anbefales justeret jf. vedlagte udkast. De øvrige plejecentres handleplaner følges. 
På hjælpemiddelområdet ses en stagnation i udgifterne inden for dele af handleplanens indsatser, ligesom der på nogle indsatser ses en positiv effekt før forventet. Der er områder, hvor der først forventes en effekt i september, og der er områder, hvor der er behov for yderligere indsatser for at få den ønskede effekt. Der henvises til bilag, som viser udviklingen på respektive hjælpemiddeltyper. Derudover er der, efter nærmere analyse, udpeget ”Quick Wins” og egentlige projektområder, med det formål at optimere driften af såvel selve hjælpemiddelområdet, som det tilknyttede lager. Der henvises til bilag med samlet oversigt. Derudover henvises til separat sagspunkt på denne dagsorden omhandlende de fremtidige rammer for udbringning af hjælpemidler. Endeligt skal bemærkes, at der på dele af hjælpemiddelområdet i sommer er foretaget momsberigtigelser med tilbagevirkende kraft. Konkret i 2017 betyder dette, at der er mindre udgift på 950.000 kr. til og med juli 2017. Hertil kommer effekt af momsomlægningen resten af 2017. Totalt set forventes hjælpemiddelområdets handleplan at blive efterlevet i 2017.
Handleplanen på visitationsområdet viser, at der er sket en opbremsning i udviklingen i antal visiterede timer. Dette som direkte effekt af, at visitatorer og hjemme-/sygeplejen de seneste uger er påbegyndt nye samarbejdsformer tættere på den enkelte borger. Denne indsats har direkte reference til ”Strategi for rehabilitering, omsorg og pleje” samt den igangværende ”Værdighedsproces”. Dette arbejde fortsættes, udvikles løbende, og følges tæt uge for uge. På nuværende tidspunkt forventes, at visiterede timer ved udgangen af 2017 vil være på niveau, så budget 2018 overholdes. Merforbrug siden sidste budgetopfølgning forventes at kunne dækkes inden for øvrige myndighedsområder. Dette vil nærmere blive belyst på udvalgsmødet i november i forbindelse med ordinær budgetopfølgning.
Hjemmeplejen viser nu en opbremsning i udgiftsudviklingen. Ultimo juli var forventningen til regnskab 2017 et merforbrug på ca. 9,9 mio. kr. Aktuelt er dette tal nedjusteret i størrelsesordenen 0,1 mio. kr. Hertil kommer, at det er forventningen, at der i årets sidste måneder kan ske en reduktion i størrelsesordenen 1,5 – 1,9 mio. kr. Vikarteamet viser aktuelt et merforbrug på 0,8 mio. kr., hvilket er ca. 0,2 mio. kr. lavere end sidste måned. Sygeplejen forventes at have et merforbrug ved udgangen af 2017 på ca. 2,2 mio. kr., hvilket er ca. 0,2 mio. kr. højere end sidste måned. Det skal hertil oplyses, at dette merforbrug kan vokse, afhængigt af, hvordan vikarforbruget udvikler sig de næste måneder. Endeligt skal bemærkes, at der ikke forventes at kunne ske afvikling af resterende merforbrug fra 2016 på disse 3 områder i 2017, hvor der i alt henstår overført merforbrug på 13,471 mio. kr.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen.
Indstilling
Centerchefen for Sundhed og Ældre indstiller,
1.    at Sundheds- og Seniorudvalget drøfter mulighederne for at supplere handleplanerne på områderne hjælpemidler, visitation samt hjemmepleje, vikarteam og sygepleje med yderligere tiltag
2.    at Sundheds- og Seniorudvalget godkender opfølgning på alle handleplaner jf. bilag.
3.    at Revideret handleplan for henholdsvis Lützensvej/Quistgården og Smedegade godkendes
Beslutning i Sundheds- og Seniorudvalget den 4. oktober 2017:
Fraværende:  Kurt Rasmussen (A)
"Tendens for forbrugsudvikling på hjælpemiddelområdet" & "status på hjemme- og sygepleje" er drøftet.
Udvalget følger de tre indstillingspunkter.
Udvalget ønsker, at serviceniveauet bliver fastholdt, og at de nødvendige ressourcer til opgaverne sikres.
Hvis handleplanerne ikke kan fastholdes, ønsker udvalget at blive orienteret omgående.
Steen Olsen (A) undlader at stemme, da han ikke finder, at der er belæg for forudsætningerne, primært omkring hjemme- og sygepleje.
Udvalget ønsker afklaret, om det er realistisk - og såfremt det er muligt - at hjemme- og sygeplejens handleplaner forlænges til og med 2019. Udvalget ønsker opfølgning i forbindelse med kommende budgetopfølgning.