Møde i udvalget d. 2. oktober 2017

3.     Evaluering af bykontorerne i Skælskør og Korsør (O)

Sagsnr.: 330-2017-61246               Dok.nr.: 330-2017-577797                                          Åbent
Kompetence: Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget
Beslutningstema
Baggrund
På baggrund af beslutning i Kultur-, Fritids-, og Turismeudvalget er der udarbejdet en evaluering af bykontorerne i Korsør og Skælskør. Formålet med evalueringen har været at belyse i hvilket omfang de kommunale tilskud, som er givet til bykontorerne, har skabt værdi i forhold til udviklingen af kultur, turisme og lokal organisering i de to byer.
Evalueringen har taget udgangspunkt i følgende:
· En belysning af bykontorernes aktiviteter. Hvordan fordeler aktiviteterne sig på en skala mellem driftsopgaver og udviklingsaktiviteter?
· En belysning af hvordan de kommunale midler er anvendt set i forhold til øvrige midler givet til beslægtede områder
· En analyse af bykontorernes rolle i forhold til lokale samarbejder og koordineringen af disse
· En analyse af effekterne set i forhold til den kommunale indsats indenfor kultur- og turismeudvikling
Evalueringen er beskrevet omkring emnerne udviklingspotentiale, netværk, videndeling og samarbejder, synlighed og branding og økonomi.
Beskrivelse af bykontorerne i Korsør og Skælskør
Korsør Bykontor har brugt meget tid på at skabe en organisering forankret i det lokale foreningsliv og har netop ansat en medarbejder, som skal arbejde 10 timer ugentligt i lokaler i Korsørs Bymidte. Under opstartsperioden har nogle af de lokale foreninger, som står bag initiativet, bidraget til organiseringen af flere større events i Korsør for at bane vejen for Bykontorets senere virke.
Da Korsør Bykontor endnu ikke fungerer på fuld kraft er evalueringen hovedsageligt baseret på erfaringer fra Skælskør Bykontor, som har fungeret siden 2014.
Skælskør Bykontor har kontor i Skælskør Bymidte med en medarbejder der arbejder 30 timer ugentligt. I 2017 har Bykontoret udvidet sin kapacitet med en medarbejder, der arbejder 20 timer ugentligt.
Udviklingspotentiale
Ifølge VisitVestsjælland udgør bykontorerne generelt set et potentiale i forhold turismeudviklingen. Især hvad angår det lokale værtskab, hvor bykontorerne kan servicere turister og besøgende, som er i området. Man håber derfor etablere et tættere samarbejde med bykontorerne i fremtiden.
For Skælskør Bykontors vedkommende har det været med til at give lokale events et kvalitetsløft. Eksempelvis ved at samle lokale restauranter og caféer og opfordre dem til at øge udbuddet af mad og drikkevarer, når der kommer mange gæster til byen. Eller ved at bidrage til at nye målgrupper kommer til byen, som eksempelvis i forbindelse med afholdelsen af Smagen af Skælskør. Endelig spiller det en vigtig rolle i koordineringen af den årlige keramikfestival, som involverer kunstnere, frivillige og lokale institutioner og virksomheder.
Bykontoret gør endvidere en stor indsats for at koordinere lokale aktiviteter og samarbejder og samle dem i større arrangementer, så de får et større volumen.
Netværk, videndeling og samarbejder
Blandt de lokale aktører er der stor tilfredshed med Skælskørs Bykontor og dets arbejde for at skabe netværk og koordinere samarbejde. Bykontoret skaber ramme for det frivillige arbejde og påtager sig besværlige og tidskrævende logistiske opgaver, så de frivillige kan bruge deres tid på at løse opgaver, som de brænder for. Bykontoret spiller ligeledes en stor rolle i forhold til videndeling, og sørger for at viden bliver formidlet til relevante aktører. Samtidig følger det op på de informationer, som det modtager, hvilket kommer besøgende og turister til gavn. Men det skaber også værdi for borgerne i lokalmiljøet, som bliver orienteret om lokale aktiviteter.
Synlighed og branding
Skælskør Bykontor er med til at skabe synlighed om aktiviteter i Skælskør og omegn gennem lokale hjemmesider og på sigt i kraft af en app, som er under udvikling. Man laver også fælles markedsføring, som eksempelvis den årlige Familiefestival.
Økonomi
Skælskør Bykontor er afhængig af støtte fra kommunen. Der arbejdes ud fra en forretningsmodel, hvor lønnede medarbejdere løser serviceopgaver og yder bistand til lokale aktører. Selv om der genereres indtægt gennem lokale samarbejdsaftaler, salg af billetter, provisioner og honorarer, kan indtægterne ikke dække bykontorets omkostninger.
Retligt grundlag
Handlemuligheder
Udvalget orienteres om evalueringen.
Vurdering
Evalueringen peger på at bykontorerne i Skælskør og Korsør har forskellige set-ups og fungerer meget forskelligt i forhold til den konteksts, som de er en del af. Der er således ikke grundlag for at sammenligne de to bykontorer eller at udlede en model for, hvordan bykontorer kan fungere, eller hvilke opgaver de kan/skal varetage.
Skælskør Bykontor er med til at understøtte lokale netværk og lokale samarbejder, og er i kraft af sin koordinering af aktiviteter og rammesætning for det frivillige arbejde med til at gøre det nemmere at yde en frivillig indsats til gavn for byen. Bykontoret er således med til at gøre det attraktivt at bo og virke i Skælskør området, hvilket administrationen vurderer vil have en have positiv indflydelse på turismeudviklingen og bosætningen i området omkring Skælskør. Samlet set bidrager Skælskør Bykontor sammen med andre lokale aktører til en   fortælling om Skælskør som en levende by, og at det er med til at understøtte byens identitet som en aktiv by båret af et stærkt fællesskab med et rigt kunst- og kulturliv.
Det fremgår, at en del af Skælskør Bykontors indtægter kommer fra lokale aktører, der betaler bykontoret for at løse opgaver indenfor kommunikation og markedsføring. Det vurderes imidlertid, at lokale aktører, som er kommunalt støttet, gerne må købe ydelser af bykontoret, så længe de ligger indenfor det kommunale formål. 
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Skælskør Bykontor:
År
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget,
I alt
2014-2015
165.000 kr.
165.000 kr.
330.000 kr.
2016
130.000 kr.
130.000 kr.
260.000 kr.
2017
130.000 kr.
130.000 kr.
260.000 kr.
Korsør Bykontor:
År
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget,
I alt
2016-2017
130.000 kr.
130.000 kr.
260.000 kr.
Konsekvenser for andre udvalg
Evalueringen af bykontorerne i Skælskør og Korsør behandles i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget på møde den 2. oktober 2017.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller,
1.    at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 2. oktober 2017:
Fraværende:  Johnny Persson (V)
Orienteringen taget til efterretning.
Sagen ønskes koordineret med Kultur|, Fritids- og Turismeudvalget.