Møde i udvalget d. 7. april 2021

9.     Initiativsag: Venstre vil styrke vilkår for  mennesker med handicap og deres pårørende (B)

Sagsnr.: 330-2021-23767               Dok.nr.: 330-2021-109964                                          Åbent
Kompetence:
Byrådet
Beslutningstema
Byrådsmedlem Christopher Trung, Venstre, har den 23. marts 2021 via sin initiativret ønsket, at byrådet tager stilling til ønsket om styrkelse af vilkårene for mennesker med handicap og deres pårørende.
Sagens indhold
I mere end 40% af alle tilfælde hvor en borger i Slagelse Kommune klager til Ankestyrelsen over kommunens afgørelse om hvorvidt borgeren kan få hjælp efter serviceloven, vælger Ankestyrelsen at omgøre kommunens afgørelse. Med serviceloven er der eksempelvis tale om hjælp til borgere med handicap, socialt udsatte borgere, herunder veteraner, sårbare ældre og udsatte børn og unge.
Det viser en statistik fra Ankestyrelsen, og det gælder både for gennemsnitligt i perioden 2018-2020 samt 2020.
Kigger vi alene på omgørelsesprocenten i 2020 for sager, hvor der er tale om voksne borgere med handicap, bliver halvdelen af sagerne omgjort i Ankestyrelsen.
Det må vi kunne gøre bedre. Venstre vil styrke vilkårene for både mennesker med handicap og deres pårørende, og sårbare og udsatte borgere samt deres pårørende. Det skal ske i mødet med kommunen.
Derfor foreslås der følgende:
Pårørenderåd
Der nedsættes et pårørenderåd bestående af op til 5 personer udpeget af Danske
Handicaporganisationer og til 2 personer udpeget af Ældre Sagen. Sammensætningen af pårørenderådet kan justeres årligt på foranledning af Danske Handicaporganisationer og
Ældre Sagen.
Pårørenderådet har høringsret til alle høringer vedrørende handicapområdet, herunder hjælpemidler, og kan ligeledes indgive høringssvar til hvad pårørenderådet måtte finde relevant at indgive høringssvar til.
·         Pårørenderådet kan på eget initiativ indstille sager til behandling i fagudvalgene, så længe det ligger inden for det enkelte fagudvalgs kompetence at behandle sagen.
·         Pårørenderådet har ikke politisk repræsentation.
·         Pårørenderådet og dets sammensætning godkendes af Byrådet ultimo maj 2021.
Information om rettigheder:
Ved påbegyndelse af en sag i kommunen vedrørende handicapområdet, socialområdet eller børne- og ungeområdet, vil borgeren få udleveret materiale der skal oplyse borgeren om dennes rettigheder i mødet med kommunen, inden for grundlæggende forvaltningsret. Dette skal sikre at alle borgere bliver gjort bekendt med deres muligheder, herunder om vejledningspligten, retten til aktindsigt, partshøringer og andet der måtte vurderes at være relevant. Målet er at sikre at borgerens informationsbehov i videst muligt omfang bliver opfyldt. Slagelse Kommunes grafiske profil tages i brug, i bestræbelsen på at minimere udgiften til produktionen af informationsmaterialet.
Pårørendepolitik
·         Med afsæt i medborgerpolitikken påbegyndes arbejdet om en pårørendepolitik, der ligesom medborgerpolitikken skal dække i alle relevante dele af Slagelse Kommune. Både børn, unge, voksne og ældre.
·         Pårørendepolitikken skal fastlægge en politik for hvordan Slagelse Kommune vil samarbejde med pårørende til borgere, der modtager hjælp fra Slagelse Kommune gennem en eller flere af servicelovens ydelser.
Der skal under udarbejdelsen af pårørendepolitikken sikres løbende at denne er i tråd med Byrådets øvrige strategier og politikker samt harmonerer med strømninger og tendenser på velfærdsområdet, herunder relevant lovgivning. Politikken skal følge de værdier der italesættes i medborgerpolitikken, og derfor vil det stå frit for enhver borger i Slagelse Kommune at bidrage til udarbejdelsen af politikken.
Handicaprådet, ældrerådet og udsatterådet inddrages i tilrettelæggelsen af den endelige proces og i udarbejdelsen af den nye politik.
Processen kan overordnet inddeles i fem faser, som beskrives nedenfor.
Fase 1 - Godkendelse af proces- og tidsplan.
Byrådet godkender denne procesplan.
Fase 2 - Inddragelse af interessenter samt indsamling og produktion af data
I maj 2021 inviteres borgere og brugere samt relevante råd til dialogmøde om hvad pårørendepolitikken skal indeholde.
Efter dialogmødet udarbejdes første udkast til den nye politik, som ligeledes sendes ud til høring til borgere og brugere samt relevante råd.
Fase 3 - Politisk behandling
Første udkast til den nye politik med tilhørende input og høringssvar til politisk behandling i alle fagudvalg i august 2021.
Fase 4 - Høring
Udkastet sendes i høring hos de relevante råd og interessenter i fire uger. I denne periode har de mulighed for at komme med kommentarer og nye input til politikken.
Fase 5 – Endelig politisk behandling
Efter høringsfasen bliver de indkomne høringssvar og de nødvendige justeringer af politikken forelagt til endelig vedtagelse i Byrådet i oktober 2021.
Retligt grundlag
Styrelseslovens § 11.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger.
Vurdering
Ingen bemærkninger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Tværgående konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Udvalgsmedlem Christoffer Trung (V) indstiller,
1.    at Byrådet tager stilling til ønsket om styrkelse af vilkårene for mennesker med handicap og deres pårørende.
Beslutning i Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser den 7. april 2021:
Fraværende: 
Udvalget bakkede om at der arbejdes videre med initiativer i forlængelse af det fremlagte forslag om pårørendesamarbejde og at det igangsatte arbejde i virksomhederne på CHP i forhold til at styrke pårørendesamarbejdet inddrages.
Sag genoptages på udvalgets møde i juni. Øvrige fagudvalg involveres efterfølgende.