Møde i udvalget d. 6. april 2021

10.   Genoptaget - Kommuneplan 2021 - LANDOMRÅDER - revision af landsbyer (B)

Sagsnr.: 330-2020-27731               Dok.nr.: 330-2021-55398                                            Åbent
Kompetence: Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget
Beslutningstema
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal beslutte, om det reviderede forslag til 7.1 Landsbyer under retningslinjetemaet ”Landområder”, samt de reviderede kommuneplanrammer til de omfattede landsbyer, skal godkendes.
Sagens indhold
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget behandlede på mødet den 19. oktober 2020 forslag til retningslinjetemaet ”Landområder”, herunder et nyt emne om kommunens landsbyer. Retningslinjerne blev godkendt, men udvalget havde et ønske om, at flere landsbyer blev omfattet af retningslinjerne.
De nye retningslinjer er udarbejdet med afsæt i landsbyanalysen, som tager udgangspunkt i kommunens største landsbyer på 100-400 indbyggere. Disse landsbyer er ikke de eneste bebyggelser i kommunen, der har en egentlig landsbykarakter. Derfor skal retningslinjerne gælde for alle landsbyer, der har en tilstrækkelig størrelse og et miljø til, at der er en generel interesse at varetage.
I oktober lød administrationens forslag til definitionen af landsbyer, der omfattes af retningslinjerne: Landsbyer, der har en størrelse på 65 – 400 indbyggere, og som har karakter af at være egentlige landsbysamfund.
Den nye nedre grænse forslåes nu ændret til: Landsbyer, der har en størrelse på 50–400 indbyggere, og som har et samlingspunkt i form af kirke, forsamlingshus eller en fælles grønning (gadekær, legeplads o.l.).
De landsbyer, der i dette tilfælde vil være omfattet af retningslinjerne vil være:
Agersø, Bøgelunde, Eggeslevmagle, Flakkebjerg Stationsby, Fårdrup, Gerlev, Gimlinge, Gryderup, Havrebjerg, Hejninge, Hemmeshøj, Hulby, Hyllested, Høve, Kelstrup, Kirkerup, Lille Valby, Lundby, Lundforlund, Magleby, Nordrup, Omø/Kirkehavn, Ormeslev, Rosted, Rude, Skalsbjerg/Sludstrup, Skørpinge, Sønder Bjerre, Sønderup, Tranderup, Tjæreby v. Skælskør, Vedskølle, Venslev, Ørslev og Øster Stillinge.
Landsbyerne Oreby (53), Stude (51) og Tjæreby v. Vemmelev (54) medtages ikke, selvom de har et indbyggertal på mere end 50, da de mangler et centralt samlingspunkt. Disse landsbyer vil ligesom andre mindre bebyggelser ikke være omfattet af retningslinjerne ”7.1 Landsbyer” men i stedet ”7.2 Åbent land”.
Kommuneplanrammerne
Udover antallet af landsbyer, omfattet af ”7.1 Landsbyer”, skal udvalget også tage stilling til, om forslaget til nye kommuneplanrammer for landsbyerne kan godkendes. Kommuneplanrammerne følger landsbyernes afgrænsning og afgør, hvor og hvor store udvidelsesmuligheder der er i landsbyerne, når der samtidig tages hensyn til kulturmiljøer, kirkeomgivelser, bevaringsværdier, landskabelige forhold samt vejstruktur.
Retligt grundlag
Planlovens bestemmelser om kommuneplanlægning (kapitel 4) samt oversigt over de statslige interesser i kommuneplanlægningen.
Handlemuligheder
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan vælge at godkende det reviderede forslag til ”7.1 Landsbyer” under retningslinjetemaet ”Landområder” og de tilhørende kommuneplanrammer.

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan vælge at komme med ændringer til det reviderede forslag til ”7.1 Landsbyer” under retningslinjetemaet ”Landområder” og de tilhørende kommuneplanrammer.
Vurdering
Grænsen for hvornår en bebyggelse er en stor landsby, og hvornår der er tale om en mindre bebyggelser herunder husmandssteder, spredt bebyggelse og de helt små landsbyer, er vanskeligt at tegne helt klart op alene på indbyggertal, da det kan skifte fra år til år, og overgangen samtidig er helt flydende. Derfor foreslår administrationen, at landsbyerne samtidig skal have et fysisk samlingspunkt i landsbykernen for at blive omfattet af retningslinjerne.
Det er vigtigt, at de landsbyer, der har en tilstrækkelig størrelse og et miljø til, at der er en generel interesse at varetage, gives nogle udviklingsmuligheder og samtidig beskyttes.
Målet med retningslinjerne er at værne om den enkelte landsbys særegen og sikre, at nye projekter bidrager positivt til landsbyerne for dermed at styre og styrke udviklingen af landsbyerne.

Udviklingsmulighederne i de mindre bebyggelser under ”7.2 åbent land” vil være færre men friere, hvilket efter administrationens vurdering vil være mest gavnlig for disse.
Kommuneplanrammerne:
Generelt kan landsbyerne opdeles i tre typer.
1.    Fuldt udbyggede landsbyer – her vil der kun være mulighed for ombygninger, nedrivninger og genopførelse.

2.    Landsbyer med få udbygningsmuligheder – her vil der udover ovenstående også være mulighed for huludfyldninger med nybyggeri.  

3.    Landsbyer med større udbygningsmuligheder – her vil der være mulighed for ombygninger, nedrivninger, genopførelse, huludfyldninger og forsøgsbyggeri.

Disse typer er primært vurderet ud fra hensyn til omgivelserne, da det er vigtigt, at ny bebyggelse indordner sig det eksisternede landsbymiljø.
De fuldt udbyggede landsbyer har typisk et særligt bevaringsværdigt miljø, som udvidelser kan svække, eller fysiske begrænsninger, der gør udvidelser uhensigtsmæssige heribandt tæller Gerlev, hvor kommuneplanrammen er tilpasset den eksisterende bevarende lokalplan, som beskriver landsbyen som fuldt udbygget og Hejninge hvor eventuelle udviddelser vurderes at ville svække kulturmiljøet.
Landsbyer med få udviklingsmuligheder er landsbyer, hvor der er plads til enkelte huludfyldninger enten indenfor den eksisterende afgrænsning fra 2017 eller hvor nye er tilføjet i 2021 revisionen, hvor de naturligt passer ind i landsbyen. Tilgengæld vurderes det at større udbygninger er uhensigtsmæssige. Disse tæller bl.a. Hemmeshøj, Hyllested og Skørpinge.

Landsbyer med større udbygningsmuligheder er landsbyer, hvor der efter administrationens vurdering er potentiale for udvikling pga. en særlig beliggenhed eller ses et behov for særlige muligheder. Her vil der være mulighed for forsøgsbyggeri, som eksempelvis kan åbne op for alternative boformer herunder seniorbofællesskaber, økolandsbyer og andre nytænkende boligtyper. Her i blandt tæller Havrebjerg og Lundforlund, der grundet nærhed til Slagelse har potentiale for nye tilflyttere, Sønder Bjerre, der ligger naturskønt i tilknytning til fodsporet og Gimlinge, der for at vende en negativ befolkningsudvikling, kan have brug for nye udviklingsmuligheder.  
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Tværgående konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller,
1.    at Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget godkender det reviderede forslag til ”7.1 Landsbyer” under retningslinjetemaet ”Landområder” og de tilhørende kommuneplanrammer.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 1. februar 2021:
Fraværende: 
Drøftet.
Sagen genoptages.
Genoptaget:
Administrationens bemærkninger:
Ved sidste møde bad Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget om en redegørelse for de strategiske overvejelser bag udpegningerne af nye arealer i landsbyerne i forhold til følgende interesser: Kulturmiljøet, kirkeomgivelser, skole afstand og infrastruktur herunder busnetværket.
Det bemærkes at fribusprojektet, hvor 3 ruter stadig er i høring, påvirker rigtig mange landsbyer i den sydlige del af kommunen. Således er disse landsbyers fremtidige busbetjening endnu ikke er afklaret.
De 35 landsbyer er fordel som følgende:
·         11 landsbyer af type 1 - Fuldt udbyggede landsbyer.
·         14 landsbyer af type 2 - Landsbyer med få udbygningsmuligheder.
·         10 landsbyer af type 3 - Landsbyer med større udbygningsmuligheder.
Årsagerne til de enkelte udpegninger fremgår af bilaget.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 6. april 2021:
Fraværende: 
Udsat.