Møde i udvalget d. 6. juni 2017

10.   Principoplæg for ny lokalplan for Korsør bymidte (B)

Sagsnr.: 330-2017-24191               Dok.nr.: 330-2017-323280                                          Åbent
Kompetence: Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget
Beslutningstema
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om nedenstående principoplæg og tidsplan for udarbejdelsen af en ny lokalplan for Korsør bymidte kan godkendes.
Baggrund
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget har på møde den 3. april 2017 besluttet at igangsætte en revision af de nuværende lokalplaner for Korsør bymidte med tilhørende vejledninger. I første omgang ønskes et principoplæg samt forslag til lokalplanproces.
Bymidten i Korsør er kendetegnet ved et velbevaret bebyggelsesmønster og attraktive gadebilleder og opleves som et historisk og bevaringsværdigt miljø. Der er relativt få enkeltbygninger, som i sig selv har en høj arkitektonisk eller kulturhistorisk værdi, men mange huse har fællestræk og fine detaljer, som tilsammen præger indtrykket i de forskellige gader.
De nuværende lokalplaner for den ældre del af bymidten er udarbejdet i første halvdel af 1980’erne og har til hensigt at sikre bevaring af det historiske købstadsmiljø og de attraktive gadebilleder, samtidig med at der gives mulighed for et aktivt handels- og byliv. At købstædernes bymidter er attraktive og levende er en væsentlig faktor i kommunens strategier for bosætning, erhvervsudvikling og turisme.
I forhold til nutidig praksis er de eksisterende bymidtelokalplaner tunge og vanskelige at administrere. De efterlever f.eks. ikke kravet om, at bestemmelser i en lokalplan skal være så klart og entydigt formuleret, at der ikke kan herske tvivl om, hvorvidt de er overholdt eller ej. Dette gør det vanskeligt at håndhæve bestemmelserne som bindende. Der skal desuden søges tilladelse hos Slagelse Kommune forud for alle udvendige ombygninger og ændringer, men uden nærmere præcisering af, hvad der kan forventes godkendt. Der henvises til fire vejledningshæfter, som ikke er vedtaget sammen med lokalplanerne, og som reelt kun kan anvendes som anbefalinger og gode råd til bevaring.
En ny lokalplan skal fortsat sikre det historiske miljø i Korsør bymidte og give mulighed for en videre udvikling af handels- og bylivet. En ny lokalplan skal også forholde sig til den udvikling, Korsør har gennemgået siden 1980’erne og til nutidens syn på bymidteudvikling og bevaring, herunder også f.eks. klimatilpasning og energirenovering. Det foreslås, at der holdes en forholdsvist restriktiv linje i forhold til bevaring, og at der samtidig lægges vægt på entydighed og klarhed, så det er tydeligt, hvad der er tilladt og ikke tilladt.
Det vil derfor fortsat være relevant med en bestemmelse om, at udvendige ombygninger og bygningsændringer udover almindelig vedligeholdelse kræver tilladelse fra Slagelse Kommune, bl.a. for at give mulighed for individuel variation og nytænkning. Dog skal det af lokalplanen fremgå, hvilke ændringer, der kan forventes godkendt – f.eks. sat i forhold til hustype, bevaringsværdi, beliggenhed (delområde/gadestrækning) mv.
Beskrivelserne og anbefalingerne i vejledningshæfterne kan i stort omfang indarbejdes som en del af den nye lokalplan i både bestemmelser, redegørelse og eventuelle bilag til lokalplanen. Eventuelle bilag vedtages samtidigt med lokalplanen som juridisk bindende dokumenter. For at understøtte lokalplanens bevarende formål er det desuden vigtigt, at redegørelsen indeholder en gennemgang af arkitekturen og de kulturhistoriske træk i bymidten.
Principper for lokalplanens bestemmelser
For at sikre både en høj grad af bevaring, gode udviklingsmuligheder og en mere enkel administration lægges der vægt på bestemmelser, der gør det klart, hvad der er tilladt, eller hvad der ikke er tilladt. Lokalplanens bestemmelser skal sikre udviklingsmuligheder og bevaring af både bebyggelsesmønster, gadebilleder og enkeltbygninger. Bestemmelserne suppleres med kortbilag i relevant omfang.
Bebyggelsesmønsteret reguleres gennem bestemmelser for bebyggelsens tæthed, omfang og placering. Dette omfatter f.eks.:
- Bebyggelsesprocent.
- Krav om placering af bebyggelse (som sluttet randbebyggelse med facade i gadelinje).
- Maks. husdybder.
- Muligheder for opførelse af bebyggelse i skel (f.eks. side- og baghuse).
- Forbud mod nedrivning, som minimum af huse med bevaringsværdi 1-4 (dvs. at nedrivning forudsætter Byrådets tilladelse).
- Størrelser af opholds- og parkeringsarealer.
Gadebillederne sikres bl.a. gennem bestemmelser for bebyggelsens omfang og udseende – og her vil der være særligt fokus på oplevelsen af Korsør bymidte som et købstadsmiljø. Det handler især om bygningernes profil og proportioner samt fællestræk i facadeudformningen:
- Fastlæggelse af maks. bygningshøjde og etageantal.
- Fastlæggelse af tagformer.
- Krav i forbindelse med opførelse af f.eks. kviste eller andre påbygninger.
- Fastlæggelse af facadehøjder.
- Fastholdelse af dør- og vindueshullers højde og bredde samt placeringen af vinduer.
- Krav om bevaring af karaktergivende bygningsdele og detaljer som f.eks. skorstene, udhæng og gesimsbånd.
- Krav til farver på tage og facader med henvisning til farveskala.
- Krav til lys og skiltning.
Bevaring af enkeltbygninger sikres til dels gennem de samme bestemmelser, som sikrer gadebillederne. Der kan dog stilles yderligere krav til bygningsdele, f.eks.:
- Bevaring af originale vinduestyper samt krav til udformning af nye vinduer i forbindelse med udskiftning, f.eks. krav om fastholdelse af vinduernes proportioner, vinduer udført i træ, karm- og rammebredder, evt. opsprosning mv.
- Bevaring af originale døre samt udformning af nye døre. F.eks. krav om fyldningsdøre uden vinduer, fastholdelse af dørenes proportioner mv.
- Krav til tag- og facadematerialer, herunder f.eks. også fastlæggelse af maks. refleksionsgrad for tagbelægning.
- Farvesætning af vinduer og døre med henvisning til farveskala.
- Bevaring af dekorative detaljer og ornamentering.
Områdeafgrænsning
Det foreslås, at området for en ny lokalplan for Korsør bymidte afgrænses som vist på vedlagte kortbilag. Denne afgrænsning vil betyde, at en ny lokalplan samler og erstatter følgende eksisterende lokalplaner for områder i Korsør bymidte:
- Lokalplan 20 for Korsør bymidte med tilhørende vejledninger 1-4.
- Lokalplan 38 for Torvet og Algade vest for Nygade samt anvendelsesregulering af stueetagen i ejendomme med facade mod Torvet og Algade vest for Nygade.
- Lokalplan 36 for Havnegadekarréen i Korsør.
- Lokalplan 41 for Jens Baggesens Gade, Nygade, Algade og Sandvejsbanken i Korsør.
- Lokalplan 102 for Cityparkeringen.
I udarbejdelsen af lokalplanen vil det blive vurderet, om det vil være hensigtsmæssigt også at inddrage tilgrænsende områder. Det kunne f.eks. være området mellem Jens Baggesens Gade og Teilmanns Allé og/eller området mellem Grevsensgade, Nygade og Møllebjergvej.
Lokalplanproces og tidsplan
Det foreslås, at der gennemføres en lokalplanproces med en høj grad af inddragelse og dialog med bymidteaktører og interessenter, herunder bymidtegruppe, Korsør Erhvervsforening, bevaringsforening og Museum Vestsjælland samt bygningsejere, butiksejere og borgere generelt. Der skal derfor indregnes tid til dette i tidsplanen for udarbejdelsen af lokalplanen. Det forventes, at endelig vedtagelse af en lokalplan vil kunne ske ca. 1 år efter godkendelse af principoplæg, f.eks. efter følgende tidsplan:
- Juni 2017: Politisk behandling af principoplæg og tidsplan.
- Juni 2017-februar 2018: Udarbejdelse af lokalplanforslag samt inddragelse/dialog.
- Februar 2018: Vedtagelse af lokalplanforslag.
- Marts-maj 2018: Offentlig høring, hvidbog mv.
- Juni 2018: Endelig vedtagelse af lokalplan.
Retligt grundlag
Lokalplaner tilvejebringes efter Planlovens kapitel 5.
Handlemuligheder
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget kan vælge at godkende principoplæg og tidsplan. Det vil betyde, at udarbejdelsen af en ny lokalplan for Korsør bymidte igangsættes.
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget kan vælge at godkende principoplæg og tidsplan med ændringer. Det vil betyde, at udarbejdelsen af et lokalplanforslag sættes i gang, men på grundlag af justeret principoplæg og tidsplan.
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget kan vælge ikke at godkende principoplæg og tidsplan. Det vil betyde, at der ikke sker ændringer i den nuværende lokalplanlægning for Korsør bymidte.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at der lægges vægt på dialogen med ejere, erhvervsdrivende, bevaringsforening, museum, bymidtegruppe, lokalråd og borgere i almindelighed, så der sikres gode forudsætninger for lokal forankring og ejerskab til lokalplanen.
Administrationen anbefaler også, at der i en videre proces er opmærksomhed omkring mulighederne for at skabe sammenhæng til kommende revisioner af lokalplanerne for Slagelse og Skælskør bymidte. Der kan f.eks. være ligheder eller fællestræk i bebyggelsen, som vil kunne formidles som dele af den samme fortælling eller som administrativt bør håndteres ensartet. En fornyet synliggørelse af de bevaringsværdige bymiljøer i købstædernes bymidte vurderes at kunne bidrage positivt til kommunens strategier for både bosætning, erhverv og turisme.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Erhvervs- og arbejdsmarkedsdirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at principoplæg og tidsplan for ny lokalplan for Korsør bymidte godkendes.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 6. juni 2017:
Fraværende: 
Godkendt.
Udvalget ønsker politisk inddragelse under lokalplanprocessen.