Møde i udvalget d. 6. december 2017

14.   Veteranstrategi (B)

Sagsnr.: 330-2017-44427               Dok.nr.: 330-2017-707814                                Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Beskæftigelses og Integrationsudvalget har vedtaget en veteranstrategi for Slagelse Kommune. Strategien udgør ligeledes grundlaget for et efterfølgende arbejde med en årsrapport for veteranarbejdet i kommunen.
Udvalget fremsender nu denne til relevante fagudvalg samt til Byrådet. Udvalgene anmodes om at drøfte strategien samt oversende udvalgenes eventuelle kommentarer til Byrådets behandling i december.
Administrations oplæg til en revideret veteranstrategi fremgår af bilag 1.
Baggrund
Som kaserneby, der både huser Garderhusar Kasernen og Flådestationen i Korsør, har Slagelse Kommune en særlig forpligtigelse til at sikre veteraner og tidligere udsendte gode forhold og støtte i forhold til de problemstillinger, de møder. 
I Slagelse Kommune bor der ca. 800 veteraner med tidligere udsendelser bag sig. Ifølge Socialforskningsinstituttet får ca. én ud af seks tidligere udsendte problemer senere i livet som følge af de oplevelser, de har haft under deres udsendelse. Slagelse Kommune ønsker, at understøtte veteranerne i at være i stand til at håndtere de udfordringer som direkte eller indirekte skyldes deres udsendelse.
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget blev derfor på møde den 8. august 2017 præsenteret for et oplæg til en veteranstrategi for Slagelse Kommune. Udvalget besluttede, at de ønskede administrationen skulle arbejde videre med denne strategi og forelægge resultatet på et efterfølgende møde.
Udvalget ønskede ligeledes, at den reviderede strategi kom i høring blandt interessenter og interesseorganisationer. Center for Arbejdsmarked og Integration har afholdt et dialogmøde om Kommunens veteranstrategi den 12. oktober 2017. Til mødet deltog repræsentanter fra 13 forskellige organisationer, aktører og samarbejdspartnere samt repræsentanter fra frivillige organisationer på veteranområdet. Der var tale om deltagere fra såvel nationale og lokale organisationer. Mødet gav en række input til strategi og det videre arbejde, som blev indarbejdet i strategien.
Udvalget blev på baggrund heraf præsenteret for en revideret strategi på møde den 7. november 2017. Udvalget besluttede dog, at de ønskede administrationen skulle tydeliggøre, hvad strategien havde af betydning for veteranerne i Slagelse. Udvalget godkendte på samme møde administrationens oplæg til arbejde med en årlig årsrapport som beskrevet under ”årsrapport og det videre arbejdere” nedenfor. Udvalget ønskede dog allerede nu en oversigt over eksisterende tilbud målrettet veteraner fremsendt sammen med oplægget til strategien. Denne liste skal ikke ses som en endelig opgørelse over veteranindsatsen in Slagelse Kommune, men som et første udgangspunkt for det videre arbejde med veteranindsatsen i Kommunen, og et udgangspunkt for samarbejdet om at formulere en fremadrettet årsrapport for området. Listen med tilbud i kommunen fremgår af bilag 2.
Strategien
Oplægget til kommunens veteranstrategi tager udgangspunkt i den nationale veteranpolitik tilpasset til de lokale forhold, samt forskellige input der er kom på ovennævnte dialogmøde. Formålet med strategien er at styrke arbejdet omkring veteraner, og støtte særligt de udsatte veteraner i deres tilbagevenden til en almindelig hverdag sammen med deres familie og pårørende.
Veteranstrategien skal anvendes - og anvendes allerede i dag - som pejlepind for kommunens arbejde. Elementer af strategien indgår ligeledes allerede i kommunens drøftelser med andre aktører og i kommunens eksterne kommunikation på området.
Veteranstrategien definerer en veteran på følgende måde: ” En veteran er en person, der på baggrund af en beslutning truffet af folketinget, regeringen, eller en minister har været udsendt i mindst én international mission.”
Veteranstrategien er inddelt i fem spor:
1. Anerkendelse
Vi anerkender veteranerne for den indsats, som veteranerne har ydet for Danmark, ligesom vi anerkender de pårørende for den støtte og det afsavn, som de yder veteraner før, under og efter udsendelserne. Fokus er både på anerkendelse i hverdagen og ved officielle arrangementer og mærkedage.

2. Information
Kendskab til de særlige forhold, der kan være forbundet med at have været udsendt, er det første skridt i arbejdet med veteraner og deres pårørende. Samtidigt er der behov for at arbejde på en fælles ramme for deling af information om og for veteraner.
3. Pårørende
Det at være pårørende stiller i sig selv store krav og er på den måde en del af den udsendtes indsats. Dette skal anerkendes, og de pårørende skal have adgang til støtte på samme måde som veteranerne herunder især familie og børn.

4. Koordinering
Kommunen har medansvar for at finde veteraner, der har behov for hjælp. Samtidig skal vi tage medansvar for at bygge bro til de rette instanser, der hvor det er nødvendigt og relevant. Dette gælder både i forhold til forsvars-, regionale-, kommunale- og frivillige aktører. Dette arbejde involverer i høj grad et samarbejde mellem kommunens veterankoordinator og Veterancentret samt relevante aktører i kommunen.

5. Udvikling af indsatser og samarbejder
Igennem dialog med veteraner og pårørende, skal der dannes grundlag for en udvikling af indsatsen over for veteraner og pårørende. Der skal udvikles rammer, som har til formål at hjælpe veteraner med forskellige udfordringer tilbage i beskæftigelse, der hvor der er et behov. Der ønskes udvikling af private arbejdsmarkedsrettede tiltag, som skal bidrage til rehabiliteringsindsatsen og skal understøttes gennem erfaringsudveksling.
Årsrapport og det videre arbejde
For at sikre forankring af arbejdet, lægges der op til, at der hvert år udarbejdes en årsrapport for veteranindsatsen i kommunen. Denne skal både indeholde en status på det gennemførte arbejde i det forgangne år, samt potentialer for udviklingen af veteranindsatsen i det kommende år. Som et centralt element i udformningen af og input til disse årsrapporter vil kommunen gennemføre dialogprocesser blandt de berørte samarbejdspartnere, interessenter og aktører. Herunder i forhold til, hvad en sådan årsrapport skal indeholde, og hvordan man kan måle på veteranindsatsen på en meningsfuld måde.
Nedenfor forefindes administrationens oplæg til en tidsplan og årshjul for en sådan årsrapport.
Tidsplan – og fremadrettet årshjul for årsrapporter
- December 2017: Præsentation af den reviderede strategi for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget
- November og december 2017: Præsentation af den reviderede strategi for andre relevante fagudvalg og for Byrådet
- Januar 2018: Dialog med interne og eksterne samarbejdspartnere i forhold til indhold og struktur på årsrapporten
- Marts 2018: Præsentation af indholdselementer og struktur for årsrapporten for BIU
- Januar 2019: Præsentation af første årsrapport for de politiske udvalg
Retligt grundlag
Danmarks Veteranpolitik.
Handlemuligheder
Udvalget drøfter oplæg til veteranstrategi og plan for arbejde med en årsrapport. Udvalget sender veteranstrategien videre til Byrådet med eventuelle kommentarer.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at udvalget godkender oplægget til veteranstrategien og den tilhørende plan for udarbejdelse af årsrapport.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Eventuelle udgifter i forbindelse med Veteranstrategien forventes indeholdt i de enkelte områders driftsbudgetter.
Konsekvenser for andre udvalg
Strategien og den kommende årsrapport bør behandles af Uddannelsesudvalget, Handikap- og Psykiatriudvalget, Sundheds- og Seniorudvalget, samt Byrådet.
Indstilling
Arbejdsmarkedschefen indstiller,
1.    at Udvalget godkender den opdaterede Veteranstrategi
2.    at Udvalget godkender administrationens oplæg til en tidsplan for udarbejdelse af en årsrapport
3.    at Udvalget indstiller Veteranstrategi til byrådets godkendelse
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 4. december 2017:
Fraværende:  Johnny Persson (V), Thomas Clausen (Ø)
Godkendt.
Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 5. december 2017:
Fraværende: 
Godkendt.
Beslutning i Sundheds- og Seniorudvalget den 6. december 2017:
Fraværende:  Kurt Rasmussen (A)
Indstillingerne tiltrædes.