Møde i udvalget d. 8. august 2017

7.     Ungeindsats 2017 (O)

Sagsnr.: 330-2017-8250                 Dok.nr.: 330-2017-436733                                          Åbent
Kompetence: Beskæftigelses- og Integrationsudvalget
Beslutningstema
Udvalget orienteres om Regeringens udspil om sammenhængende ungeindsats og sammenhængen til Ungehuset.
Baggrund
Nyt udspil fra Regeringen
Regeringen har før sommeren fremlagt et udspil til en reform af de forberedende tilbud til de unge, der ikke går ”den lige vej” i uddannelse. Regeringen har haft nedsat en ekspertgruppe, der det seneste år har arbejdet med problemstillingen. I den overordnede konklusion peger gruppen på, at de unge, der ikke tager den lige vej, bliver mødt af et komplekst system af forberedende tilbud, hvor snitfladerne mellem stat og kommune og mellem uddannelses- og beskæftigelsesindsatsen er uoverskuelige, og hvor ingen står med det fulde og klare ansvar for den unge. Derfor vil Regeringen samle 6 eksisterende tilbud i én ramme under den ny Forberedende Grunduddannelse for de unge, der har behov for en anden vej i uddannelse.
Slagelse Kommune har siden 2008 arbejdet målrettet sammen med uddannelsesinstitutionerne på at skabe et formelt og engageret samarbejde i forbindelse med promoveringen af Slagelse som uddannelsesby, og arbejdet med 95% målsætningen på uddannelsesområdet. I det samarbejde er der udviklet mange procedurer for overgange mellem folkeskolen og uddannelserne, og jobcentret og uddannelserne, men også internt i kommunen er der udviklet procedurer for overgangen fra ung til voksen og hele koordineringen omkring den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse (STU) m.fl.
Ungehuset var også et led i det samarbejde, og blev etableret som de unges og uddannelsesinstitutionernes indgang til kommunen. Slagelse Kommune har derfor allerede en række erfaringer i forhold til en del af forslagene. Disse erfaringer vil indgå i det arbejde, der hen over efteråret, skal beskrive en ny sammenhængene og enkelt vej for de unge ind i uddannelsessystemet.
Ungeindsatsen skal ifølge regeringens udspil sikre sammenhæng i varetagelsen af de funktioner og den ekspertise, som de unge møder i det kommunale system. 
Nedenstående viser det samlede tiltænkte kommunale ansvar for de unge i reformen: 
1. Kommunen skal følge alle unge op til 25 år
2. Koordineret og sammenhængende ungeindsats:
• Varetagelse af Ungdommens Uddannelsesvejlednings (UU) opgaveportefølje
• Koordinering af støtte- og vejledningsfunktioner som f.eks. Specialpædagogisk støtte, Pædagogisk Psykologisk Rådgivning og misbrugsindsats
• Én plan, der leder til uddannelse og beskæftigelse
• Én fast kontaktperson gennem hele forløbet for de unge, der har behov
• Jobcentrenes funktioner og opgaver over for den unge
• Koordinering af opsøgende funktioner bl.a. i forhold til virksomhedspraktikker
• Kommunalt ansvar for den nye Forberedende Grunduddannelse
3. 10. klasse styrkes med en ny praksisfaglig 20/20-ordning
Ungehuset
Ungehuset bidrager allerede i dag med en række initiativer, som gør det lettere for den unge at finde vej til den rette uddannelse. Det vurderes, at disse understøtter på flere områder den vej, som regeringen ønsker at gå med deres nye udspil. Det drejer sig bl.a. om:
Nem adgang
Ungehuset er åben i kommunens normale åbningstid, men indenfor åbningstiden er der aftalt faste tidsrum, hvor de unge kan møde de forskellige samarbejdspartnere f.eks. vejledere fra de forskellige uddannelsesinstitutioner, UU, uddannelsespsykologer, frivillig mentor-tilbud m.m.
Velkomstfunktionen i Ungehuset består af en medarbejder, der modtager alle unge, der henvender sig i huset. Pt. har 4.000 unge været igennem velkomsten. Mellem 18-20 % ”vendes i døren” efter at have talt med enten velkomstmedarbejderen alene, en vejleder eller f.eks. har fået tilbudt en frivillig mentor. De resterende unge kommer for at melde sig ledig eller søge ydelser. Velkomstfunktionen hjælper endvidere de unge med at printe og finde relevante papirer samt hjælper med at udfylde dem.
Velkomstfunktionen sidder i samme lokale som vejlederne, således at de unge præsenteres for UU-vejlederne og Uddannelsesinstitutionernes vejledere i forbindelse med velkomsten. UU vejlederne møder både de unge, som allerede er tilknyttet en af ungevejlederne, men også alle nye unge under 25 år, som har brug for vejledning omkring valg af ungdomsuddannelse. Som noget nyt har jobcentret indgået aftale med UU om vejledning af de 25-30 årige, som ellers ikke er en del af UU’s målgruppe.
Derudover mødes de unge af vejledere fra Selandia, SOSU, VUC, Slagelse Produktionsskole, Korsør Produktionshøjskole og Sprogcentret. Her er der bl.a. en stor synergieffekt i, at UU og produktionsskolerne sidder side om side, da UU foretager målgruppevurderingen af de unge der skal ind på produktionsskolerne. Og når de unge er afklaret i deres valg, så kan de få en mere uddannelsesspecifik vejledning fra de enkelte uddannelser.
Ungehuset har fokus på det forebyggende arbejde, netop for at unge ikke havner i Jobcentret. Derfor har der været behov for at oprette virksomhedsrettede tilbud deriblandt en erhvervspraktik-mulighed for alle unge – ikke kun ledige unge, men også for øvrige unge som et led i at kunne bruge det til cv’et eller til kvote-ansøgning. Som led i Ungehusets tilbud er der etableret Pop-Up Job cafe, hvor rekrutteringskonsulenter, fra Jobcentrets Virksomhedsservice, understøtter de unge i søgning af praktikpladser, fritidsjob, studiejob og job.
Der har fra august 2016 til og med januar 2017 været afprøvet et psykologtilbud, hvor fokus er fastholdelse i uddannelse. Uddannelsespsykologerne og tilbuddet bygger på en platform af et klart fokus på uddannelsesforløb og med retningen imod et helt konkret defineret mål mod uddannelse.
I dette tilbud er det psykologerne selv, der står for både modtagelse af henvisninger og eventuelle viderehenvisninger til andre tilbud. Dette gør også, at psykologerne kan være med til at afdække behov for eventuelle gruppeforløb indenfor forskellige temaer. Eksempelvis er der på den baggrund afprøvet et mindfulness-forløb på 8 uger for en gruppe på 12 unge. Derudover har psykologtilbuddets telefonrådgivning vist sig at være en gevinst for både de unge, men også sagsbehandlerne i en hurtig afklaring af, hvad der kan være en rigtig vej for en ung.
I forbindelse med budgetforliget for 2017 blev der bevilget økonomi til netop gratis psykolog tilbud i Ungehuset, som nu er løbet i gang efter ovenstående model. Tilbuddet indeholder her i maj 2017 følgende:
• Samtaler med de unge to dage om ugen
• Telefonrådgivning fire dage om ugen fra kl. 8-10
• Gruppeforløb målrettet de problematikker, der viser sig i henvisningerne og samtalerne
Tilbuddet er udviklet sammen med Selandias psykologer, som forestår rådgivningen. Det forventes at Selandia ansætter en fuldtidspsykolog efter sommerferien, hvorefter antallet af samtaledage for de unge øges og psykologerne vil indgå i Ungehusets netværkssamarbejde med henblik på refleksion og læring blandt husets samarbejdspartnere. Tilbuddet vil svare til lidt mere end en fuldtidsstilling, der fordeles mellem tre psykologer.
Herudover har Ungehuset i dag en række andre tilbud til de unge, så som:
Vejledning og match til frivillig mentor
· Frivillig mentorordninger
· Rollemodelkorpset
· Ung-til-Ung-netværket
· Torsdagscafé m.v.
Herudover har Jobcentret sammen med både Center for Skole og Center for Børn og Familie gennemgået de nuværende aktiviteter i Ungehuset med henblik på den revitalisering, som tidligere har været drøftet politisk. Gennemgangen peger på nogle steder, hvor der er behov for justeringer, men for nuværende er arbejdet med justeringerne sat på stand by, indtil det er afklaret, i hvilket omfang Ungehuset kan/skal indgå i udmøntningen af regeringens udspil om en sammenhængende ungeindsats.
Retligt grundlag
Diverse love om ungdomsuddannelse, udbud heraf, samt lov om aktiv beskæftigelsesindsats m.fl.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger.
Vurdering
Administrationen arbejder videre med et konkret oplæg for den samlede indsats på ungeområdet, men afventer pt. en mere konkret udmelding fra Regeringen.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Kan ikke vurderes på nuværende tidspunkt.
Konsekvenser for andre udvalg
Administrationen forventer, at et konkret udspil for den samlede indsats på ungeområdet fremlægges for alle relevante udvalg.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at Orienteringen tages til efterretning.
Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 8. august 2017:
Fraværende: 
Taget til efterretning.
F ønsker en status for psykologtilbuddet i Ungehuset, herunder hvordan information om tilbuddet bredes ud.
Kunne ikke indlæse data fra Slagelse Kommunes hjemmeside.