Møde i udvalget d. 17. maj 2021

5.     Redegørelse om vandløbenes målopfyldelse til 2027 (O)

Sagsnr.: 330-2021-22006               Dok.nr.: 330-2021-132101                                          Åbent

Kompetence:

Miljø- Plan- og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Der orienteres om status på miljøtilstanden i vandløb omfattet af vandområdeplanerne, samt mulige tiltag til at forbedre tilstanden i vandløb, hvor der pt. ikke er målopfyldelse.

Sagens indhold

Miljø- Plan- og Landdistriktsudvalget besluttede på mødet d. 19. oktober 2020, at der via vandsynsrådet skulle udarbejdes en samlet redegørelse for, hvordan der kan opnås generel målopfyldelse i vandløbene inden 2027 med inddragelse af konkrete strækninger, hvor vandsynsrådet har forslået indsatser.

Status for målopfyldelse
Slagelse Kommune har i alt 142 km vandløb fordelt på 37 vandområder, som er målsat i statens vandområdeplaner. Målet er, at vandløbene skal opnå ’god økologisk tilstand’ for smådyr, planter og fisk inden 2027. Visse mindre vandløb er dog, ud fra en konkret biologisk vurdering, undtaget fra målet om god økologisk tilstand for fisk. Generelt er miljøet i vandløbene blevet væsentlig forbedret de sidste 30-40 år, hovedsageligt på grund af spildevandsrensning og forbedring af de fysiske forhold, men de fleste af vores vandløb er endnu ikke i mål i forhold til vandområdeplanens krav til tilstanden.

Pt. er der kun ca. 10 km vandløb i Slagelse Kommune, som opfylder miljømålet. Mange vandløb opfylder eller opfylder næsten miljømålet for smådyr, men opfylder samlet set ikke målet fordi tilstanden for fisk eller planter er enten dårlig eller ringe.

Årsager til manglende målopfyldelse

Der kan findes mange årsager til, et vandløb ikke opfylder miljømålet og ofte er der tale om et kompliceret sammenspil af årsager, uden at der nødvendigvis findes en enkelt nem løsning. Vandløbene påvirkes af udledninger af spildevand fra bebyggelse, veje og industri, af næringsstoffer og sprøjtemidler fra omkringliggende marker og af den grødeskæring og oprensning, som kommunen er forpligtiget til at udføre. Mange vandløb er reguleret i et unaturligt og ofte dybt forløb, som er skabt for at tilgodese de afvandingsinteresser, der findes ved vandløbet. Dernæst påvirkes vandløbene af vores arealanvendelse i form af drænede marker og befæstede arealer, idet at hydrologien og dynamikken i vandløbene er anderledes, end det ville være tilfældet for et helt naturligt opland.

Det er derfor vanskeligt at sige, hvad der præcist skal til, for at Slagelse Kommunes vandløb kan komme til at opfylde miljømålene.

Igangværende indsatser

Der arbejdes allerede på en række tiltag, som har til formål at forbedre miljøet generelt i vandløbene. Det drejer sig i høj grad om større længerevarende indsatser, som der har været arbejdet målrettet med igennem flere år, og som vil fortsætte mange år endnu: forbedret spildevandsrensning i byerne og i det åbne land, mere miljøvenlig grødeskæring, revision af vandløbsregulativerne og forbedring af de fysiske forhold i vandløbene via vandløbsrestaurering. Desuden arbejdes der målrettet med vandløbenes målsætning i forbindelse med den almindelige sagsbehandling – dvs. at miljømålet inddrages, når der gives udledningstilladelser, miljøgodkendelser, udarbejdes lokalplaner mv.

Forslag til yderligere tiltag

Hvis vandløbene skal opfyldte kravet op god økologisk tilstand, er det administrationens vurdering, at der fortsat skal arbejdes målrettet med de allerede igangsatte tiltag og med implementeringen af vandområdeplanens indsatsprogram. Indsatsprogrammet for vandløb indeholder imidlertid primært tiltag, som fokuserer snævert på vandløbenes fysiske udformning via f.eks. genslyngning og udlægning af sten og grus i vandløbet. Der tages i mindre grad højde for samspillet med ådalen og de interesser, der i øvrigt knytter sig til vandløbet.

Det er derfor administrationens vurdering, at der med fordel kan arbejdes mere med større ådals projekter, udtagning af lavbundjord og samspil med ånær natur. Det er administrationens vurdering, at udtagning af lavbundsjorde eksempelvis kan give et større råderum ift. at indføre en mere miljøvenlig grødeskæringspraksis. Der er fra statslig side afsat midler og oprettet en række nye støtteordninger, som ville kunne understøtte dette arbejde.

Status for vandløbenes målopfyldelse og forslag til forbedrende tiltag har været drøftet ved et møde i Vandsynsrådet den 12. januar 2021.

Drøftelsen i Vandsynsrådet endte ud i en række anbefalinger til konkrete tiltag der kan øge muligheden for vandløbenes målopfyldelse til 2027:

1.    At mindske sandvandring i vandløbene.

2.    At forbedre de fysiske forhold i vandløbene gennem restaureringsprojekter og fokus på skånsom vedligeholdelse.

3.    Begrænsning af forurening med miljøfremmede stoffer og spildevand.

4.    Et konkret forslag om at øge vandløbenes bundbredde på udvalgte strækninger.

På baggrund af Vandsynsrådets anbefalinger, har administrationen igangsat en optimering af driften af sandfangene og der vil fremadrettet være et fokus på dimensionering og udformning af eksisterende sandfang og evt. placering af nye sandfang.

Retligt grundlag

Lov om vandplanlægning, bekendtgørelse om miljømål for overfaldevandområder og grundvandsforekomster, samt vandområdeplanerne.

I forbindelse med konkrete projekter, planer samt administration af lovgivningen i øvrigt skal kommunen forebygge forringelse af tilstanden i målsatte vandløb og andre vandområder samt sikre, at opfyldelse af miljømålene ikke forhindres. Kommunen er i øvrigt forpligtet til at gennemføre de konkrete indsatser, som fremgår af ’Bekendtgørelse om indsatsprogrammer for vandområdedistrikter’.

Handlemuligheder

Ingen bemærkninger.

Vurdering

Det er administrationens vurdering, at der allerede arbejdes målrettet med tiltag, som vil være med til at forbedre miljøtilstanden i vandløbene: spildevandsrensning, vandløbsrestaurering og revision af vandløbsregulativer. Det vurderes, at hvis ressourcerne kan findes, kan Slagelse Kommune med fordel gøre en større indsats i forbindelse med lavbunds- og ådals projekter, og generelt kunne det betyde, at der kunne gennemføres flere restaureringsprojekter til gavn for de fysiske forhold i vandløbene. Tiltag til begrænsning af sandvanding i vandløbene vil også gavne i forhold til at nå miljømålene.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller,

1.    at Miljø- Plan- og Landdistriktsudvalget tager orienteringen til efterretning.

Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 3. maj 2021:

Fraværende: 

Udsat.

Bilag

330-2021-101462

Bilag 1 - Notat om Redegørelse om vandløbenes målopfyldelse til 2027

330-2021-147959

Bilag 2 - Hvidbog for Redegørelse for vandløbenes målopfyldelse til 2027

Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 17. maj 2021:

Fraværende: 

Orientering taget til efterretning.

Udvalget er generelt interesseret i hvordan den generelle miljøtilstand kan forbedres og ønsker:

En konkret plan for at forbedre miljøtilstanden i forhold til de enkelte vandløb

Hvor langt er man kommet med indsatserne i VP1 og 2

Hvordan man tage hul på FØLS anbefalinger