Møde i udvalget d. 18. maj 2021

7.     Initiativer til understøttelse af implementeringsproces vedr. Medborgerpolitikken(B)

Sagsnr.: 330-2018-83640               Dok.nr.: 330-2021-133611                                          Åbent

Kompetence:

Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser

Beslutningstema

Udvalget skal beslutte initiativer til understøttelse af implementeringsproces vedr. Medborgerpolitikken.

Sagens indhold

Byrådet tiltrådte Medborgerpolitikken den 16. september 2019. I det politiske beslutningsgrundlag fremgår, at Medborgerpolitikken erstatter de eksisterende handicap-, sindslidende- og udsatte-politikker og skaber en ny fælles politik for hele Slagelse Kommune, for hvordan vi møder borgerne på tværs af alle forvaltninger i hele kommunen.

Det fremgik endvidere, at Medborgerpolitikken ville blive direkte indarbejdet i organisationsudviklingsprojektet, som med afsæt i Medborgerpolitikken vil arbejde på at skabe en mere borgerorienteret organisation.

Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser fik den 7. april 2021 en orientering om status på Medborgerpolitikken. Udvalget bad på baggrund af orienteringen administrationen komme med et oplæg til genstart af processen vedrørende implementering af Medborgerpolitikken.

Sammenfatning af kernepunkter i den aktuelle status på arbejdet med Medborgerpolitikken

Den fremlagte status tegne et billede af, at implementeringen af Medborgerpolitikkens principper er på meget forskellige stader på tværs af organisationen. Principper berøres mest direkte i de borgernære velfærdsområder, medens der mere er tale om en indirekte berøring på de øvrige områder.

Den fremlagte status viser også, at værdisættet i medborgerpolitikken præger tilgangen til borgerinddragelse på tværs af kommunens indsatser omkring borgerinddragelse, men at der efterlyses en klarere kommunikation og en fælles forståelse førend medborgerpolitikken kan virker som den fælles værdimæssig reference.

Det at skabelsen af en ny tværgående politik skete med udgangspunkt i de tidligere handicap-, sindslidende- og udsatte-politikker og primært i regi af Center for Handicap og Psykiatri har givet vist betydet, at der har været meget forskelligt niveau af opmærksomhed omkring principperne. Der efterlyses mere fælles dialog, tydelighed og kampagner mv., som kan bidrage til at fagområderne får Medborgerpolitikken mere ind under huden og koblet på fagområdernes egne fagspecifikke politikker.

Ovenstående kontekst har betydet at Medborgerpolitikken forsat har et stykke tilbage inden den er modnet og optaget i både den administrative praksis og i den politiske referenceramme.

Den eksisterende Handlingsstrategi har 4 elementer:

1)    Slagelse Kommune administration og byråd skal gå foran.

2)    Eksterne samarbejdspartnere skal involveres.

3)    Prøvehandlinger, som fremmer handling og bred involvering.

4)    Kommunikation, som gør Medborgerpolitikken synlig og levende.

Baseret på status fra fagområder er det administrationens oplæg at den eksisterende handlingsstrategi målrettes med initiativer som understøtter forsat kulturforandring. 

Initiativer til understøttelse af implementeringsproces vedr. Medborgerpolitikken

Et sted at starte er at lave et fælles tværgående opstartsseminar med flere interessenter, hvor der udarbejdes forslag til initiativer.

Med baggrund i dialog i lederforum og chefteam kan der man peges på følge initiativer:

Initiativ: Styrket kommunikations og inspirationsindsats

ü  Inspirationskatalog, hvor gode eksempler skal give fagområder redskaber til videre implementering.

ü  Indarbejdelse af Medborgerpolitikken i interne introduktions- og kompetenceudviklingsforløb.

Initiativ: Tværgående administrativt implementeringsnetværk

ü  Løbende sparring og udvikling af initiativer og handlinger.

ü  Fagspecifikke politikker gives i fællesskab et gennemsyn med ”medborgerpolitikkens briller”

ü  Udvikling af tværgående handlinger for Medborgerpolitikken.

Initiativ: Ã…rlig Medborgerkonference

ü  Bred inddragelse på tværs af fagområder.

ü  Udveksling af erfaringer mellem borgere og fagområder omkring hvad virker til hvad.

ü  Idéudvikling omkring hvordan civilsamfundet også kan bruge Medborgerpolitikkens principper.

Da alle fagudvalg har indgået samarbejdsaftale med Handicaprådet om årlige dialogmøder, så anbefales det, at det løbende arbejde med Medborgerpolitikken bliver et fast punkt i de årlige drøftelser mellem Handicapråd og de respektive fagcentre og fagudvalg på tværs af kommunen.

Målsætningen er at ovenstående initiativer sikrer, at Medborgerpolitikken er en del af introduktionsprogrammet, når de nye fagudvalg samles i det nye år.

Retligt grundlag

Styrelsesloven og lov om retssikkerhed og administration på det sociale område § 37.

Handlemuligheder

Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser godkender initiativerne i sagen og oversende sagen til orientering i Handicaprådet og Rådet for Socialt Udsatte, som begge har været aktive i udarbejdelsen af Medborgerpolitikken.

Vurdering

Administrationen vurderer, at fremlagte initiativer vil understøtte forankringen af Medborgerpolitikken i hvert fagcentre/fagudvalgs kontekst og fremme inddragelsen af borgerne i det videre arbejde med Medborgerpolitikken.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger

Tværgående konsekvenser

Det er Byrådet, der endeligt godkender kommunens politikker. Kommunalbestyrelsen er forpligtiget til at høre Handicaprådet om alle initiativer, der har betydning for mennesker med handicap.

Indstilling

Social og projektchefen indstiller,

1.    at Udvalget godkender initiativer til understøttelse af implementeringsproces vedr. Medborgerpolitikken.

2.    at Udvalget sender sagen til orientering i Handicapråd og Rådet for Socialt Udsatte.

Beslutning i Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser den 5. maj 2021:

Fraværende: 

At 1 til 2 godkendt, idet udvalget får forelagt tidsplan for indsatser på temamødet i august.

Beslutning i Handicaprådet den 18. maj 2021:

Fraværende:  Irene Jensen, Palle Kristiansen (O), Peter Sidelmann

Orienteringen blev taget til efterretning med bemærkning om Handicaprådet noterer sig, at omend der arbejdes meget forskelligt og på meget forskelligt niveau med Medborgerpolitikken, så er det positivt at Medborgerpolitikken er begyndt at sætte spor. Handicaprådet understregede dog at der er lang vej endnu og at der er brug for stærkere politisk opmærksomhed, øget ledelsesmæssigt fokus samt øget bevidstgørelse hos medarbejderne, hvis Medborgerpolitikken over tid skal kunne skabe en reel kulturforandring for mødet mellem borger og kommune.