Møde i udvalget d. 12. april 2021

531. Status på Familieinstitutionen Havrebjerg efter målgruppeændring (O)

Sagsnr.: 330-2021-5666                 Dok.nr.: 330-2021-112322                                Åbent
Kompetence:
Børne- og Ungeudvalget
Beslutningstema
Børne- og Ungeudvalget orienteres om det videre arbejde med Familieinstitutionen Havrebjerg efter beslutning om målgruppeændring.
Sagens indhold
Til Børne- og Ungeudvalgets møde den 1. februar 2021 pkt. 497 besluttede udvalget at ændre målgruppe på Familieinstitutionen Havrebjerg til aldersgruppen 6-12-årige med mulighed for forlængelse til det 18. år.
Målgruppen vil være familier med en eller flere af følgende udfordringer:
·        Familier med multiproblemstillinger.
·        Familier, hvor barnet/børnene er i alvorlig mistrivsel, med fokus på tilknytningsforstyrrelse.
·        Alvorligt personlighedsforstyrrede eller alvorligt psykisk syge forældre, hvor der er mistanke om vanrøgt, samt hvor forældrenes vanskeligheder er af så alvorlig en karakter, at der er fare for udvikling af tilknytningsforstyrrelse hos barnet.
·        Familier, hvor der tidligere har været/er mistanke om vold, vanrøgt eller misbrug af børn.
·        Familier, der ikke har formået at gennemføre tidligere ambulant tilbud.
Anbringelserne på Familieinstitutionen Havrebjerg vil være børn og unge fra 6-12 år med enten længerevarende eller kortere anbringelser. Der tilbydes familiebehandling af barnet og dennes familie. Det er muligt at anbringe den unge op til det 18. år, hvis det har sit udspring i familiebehandling, og der ikke er involveret forbrug af rusmidler.
Tilbuddet har 10 pladser til anbringelser af børn og unge samt og 2 akutpladser.
Der er tilknyttet en separat afdeling med to lejligheder. Lejlighederne vil blive anvendt til familieanbringelser for børn og unge fra 0-18 år og deres forældre med intensiv familiebehandling, undersøgelse eller afdækning. Hver lejlighed kan rumme op til familier på seks personer, afhængig af alder, køn og udfordringer.
Socialtilsyn Øst:
Ved ændring af målgruppe og fysiske rammer (de to lejligheder) i et tilbud skal der indsendes et ansøgningsskema til Socialtilsyn Øst. De vil herefter vurdere, om der er tale om en væsentlig ændring, der kræver en godkendelse, eller om der er tale om en ændring, der i stedet kræver en dispensation. Når Socialtilsyn Øst har meddelt deres afgørelse, vil oplysningerne ift. den nye målgruppebeskrivelse blive lagt på Tilbudsportalen.
Proces ift. omlægning til ny målgruppe:
I dag bor der otte unge på Familieinstitutionen Havrebjerg, hvor ikke alle er indenfor den nye målgruppe. For at få en god afslutning på opholdet og sikre, at den unge bevarer de opnåede kompetencer og er i stand til at arbejde videre med eget liv, er det vigtigt i god tid at forberede næste skridt i den unges liv. Der er derfor iværksat et tæt og intensivt samarbejde mellem de berørte unge, personalet på Familieinstitutionen Havrebjerg og Afdeling for Børn og Familie, så de sammen kan finde ud af hvad næste skridt er i den unges liv.
Der arbejdes på at få indrettet de to lejligheder, så de er klar til at modtage familier.
Retligt grundlag
Lov om Social Service § 66 samt Lov om Socialtilsyn § 5.
Handlemuligheder
Børne- og Ungeudvalget kan tage statusbeskrivelsen til orientering.
Vurdering
Ingen bemærkninger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Tværgående konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Social- og Projektchefen indstiller,
1.    at Børne- og Ungeudvalget tager statusbeskrivelsen til orientering.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 12. april 2021:
Fraværende: 
At 1 - Taget til orientering.