Møde i udvalget d. 5. februar 2018

18.   Baltic Pipe - mulig gasledning gennem Slagelse Kommune (O)

Sagsnr.: 330-2017-50396               Dok.nr.: 330-2018-48339                                            Åbent
Kompetence: Miljø-, Planlægning- og Bæredygtighedsudvalget
Beslutningstema
Udvalget orienteres om Baltic Pipe – en mulig gasledning igennem Slagelse Kommune.
Baggrund
Baltic Pipe er en gasledning, der skal transportere naturgas fra den norske Europipe II i Nordsøen til Danmark og Polen. Ifølge Energinet og GAZ-SYSTEM vil Baltic Pipe give Danmark, Polen og andre lande i regionen mulighed for direkte adgang til norsk gas. Projektet er på EU’s liste over projekter af fælles europæisk interesse.
Linjeføringen løber i gennem Slagelse Kommune fra Storebælt til Næstved Kommune. Krydsningen af Storebælt sker i eksisterende rørledninger fra Fyn til den eksisterende linjeventilstation ved Kongsmark Strand. Herfra skal ledningen løbe syd om Hegninge, syd om Slots Bjergby, nord om Skørpinge, nord om Gimlinge og videre ind i Næstved Kommune. Linjeføringen er i sin helhed lagt i det åbne land på landbrugsjord. Gasledningen skal krydse fire større vandløb, samt nogle større infrastrukturanlæg som motorvej, landeveje og banelegeme.
Der skal ikke udføres større anlægsarbejder ved Storebæltskysten. Nordøst for Gimlinge er der udlagt et projektområde for en linjeventilstation. På side 11 i vedhæftede ideoplæg ses et eksempel på en linjeventilstation. En linjestation har en udbredelse på ca. 1.500 m2. I Slagelse Kommune er der ikke planlagt større anlæg på landjorden, fx en kompressorstation, transformerstation eller lignende. I forbindelse med projekteringen over Sjælland har der ikke været overvejelser om alternative linjeføringer.
Miljøstyrelsen og Energistyrelsen har på baggrund af ansøgning fra Energinet og den polske virksomhed GAZ-SYSTEM sat en miljøvurdering i gang.
Den 21. december 2017 sendte Miljøstyrelsen og Energistyrelsen et ”Ideoplæg i forbindelse med afgrænsningen af miljøkonsekvensrapporten for Baltic Pipe - en gasforbindelse fra Nordsøen til Polen” i offentlig høring (1. offentlighedsfase).
Formålet med høringen var at identificere ønsker til indholdet af miljøkonsekvensrapporten og de miljøundersøgelser, der skal indgå i miljøkonsekvensrapporten. Høringen sluttede den 22. januar 2018. Slagelse Kommune har indsendt teknisk høringssvar.
Projektet skal gennemløbe følgende faser:
· Borgerne høres (1. offentlighedsfase) - december 2017 til januar 2018
· Miljøvurdering - januar 2018 til efteråret 2018
· Borgerne høres (2. offentlighedsfase) - efterår 2018
· Endelig investeringsbeslutning - slutningen af 2018
· VVM-tilladelse – sommer 2019
· Ekspropriationskommissionen indkalder lodsejere – sommeren 2019 til vinteren 2021
· Anlæggene bygges – foråret 2020 – 2022
· Baltic Pipe begynder at sende gas - 2022
Da plangrundlaget over land gennemføres med et landsplandirektiv, skal der ikke ske kommunal myndighedsbehandling efter planloven. Der skal derfor ikke udarbejdes kommuneplantillæg, lokalplaner eller landzonetilladelser.
Center for Teknik og Miljø skal i forlængelse af en mulig VVM-tilladelse meddele dispensationer og tilladelser efter natur- og miljølovgivningen. Myndighedsarbejdet forventes at skulle gennemføres fra sommeren 2019 til sommeren 2020.
Retligt grundlag
Plangrundlaget for Baltic Pipe over land gennemføres med et landsplandirektiv efter § 3, stk. 5 i planloven.
Idéoplægget tager udgangspunkt i § 35, stk. 2 i miljøvurderingsloven.
Handlemuligheder
P.t. ingen lokale handlemuligheder, da 1. offentlighedsfase handlede om en teknisk udtalelse i forhold til den kommende miljøvurdering af projektet.
I forbindelse med 2. offentlighedsfase vil miljøvurderingen blive forelagt politisk.
Vurdering
I forbindelse med nedgravningen af gasledningen vil der være et synligt og markant arbejdsbælte med store entreprenørmaskiner. Når nedgravningen af gasledningen er afsluttet, er det vurderingen, at der ikke vil være væsentlige spor i landskabet i Slagelse Kommune.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Teknik og Miljø indstiller,
1.    at orienteringen tages til efterretning
Beslutning i Miljø-, Planlægning- og Bæredygtighedsudvalget den 5. februar 2018:
Fraværende: 
Orientering taget til efterretning.