Møde i udvalget d. 30. marts 2020

3.     Månedlig orientering om nøgletal på beskæftigelsesområdet (D)

Sagsnr.: 330-2018-38133               Dok.nr.: 330-2020-119991                                          Åbent
Kompetence: Social- og Beskæftigelsesudvalget
Beslutningstema
Baggrund
Social- og Beskæftigelsesudvalget følger på hvert møde op på de politiske mål, der er politisk udpeget som de vigtigste i Beskæftigelsesplanen samt øvrige ønskede nøgletal.
Retligt grundlag
Handlemuligheder
Social- og Beskæftigelsesudvalget kan drøfte orienteringen om nøgletal.
Vurdering
Administrationens vurdering og forklaring på udviklingen for de enkelte effektindikatorer på beskæftigelsesindsatsen fremgår af bilag, herunder sammenligning til landsplan og sammenlignelige klyngekommuner. Sammenlignelige kommuner er: Esbjerg, Fredericia, Guldborgsund, Ishøj, Kalundborg, Norddjurs, Nyborg, Odsherred, Randers, Samsø, Skive, Thisted, Tønder, Vesthimmerland og Vordingborg.
På de fleste mål foreligger der nu resultater for december 2019 og for flere af målene nu også resultater for 2020. Administrationen ville derfor under normale omstændigheder fremsætte forslag til nye måltal, som skal opnås i december 2020.
Beskæftigelsesplan 2020 er imidlertid endnu ikke er godkendt af Byrådet, ligesom der er opstået en force majeure-situation på arbejdsmarkedet, herunder en suspendering af beskæftigelsesindsatsen, som følge af COVID-19. Denne ekstraordinære situation vil få endnu ukendte påvirkninger af resultaterne for både beskæftigelse, ledighed og sygdom i 2020. På nuværende tidspunkt giver det derfor ikke mening at udarbejde forslag til måltal for 2020, da disse nødvendigvis må tage udgangspunkt i Finansministeriets december-prognose for 2020. Indtil videre følges derfor blot udviklingen for 2020 sammenlignet med samme tidspunkt sidste år i forhold til landsplan og sammenlignelige kommuner. Indeks 100 i de viste udviklingskurver er ændret fra december 2018 til december 2019, hvilket gør det lettere at følge udviklingen for 2020.
Udviklingstendenser, hvor der er væsentlige ændringer siden sidste opfølgning, er nedenstående fremhævet med fed skrift.
De overordnede udviklingstendenser gennem det sidste år er:
·         Stigning i antal borgere på kommunal forsørgelsesydelse, som er større end på landsplan og i sammenlignelige kommuner. Det seneste års udviklingskurve er stort set identisk for Slagelse og nabokommunen Kalundborg.
·         Stabil samarbejdsgrad med virksomhederne, som følger sammenligningsgrundlag.
·         Stagnation i beskæftigelsen for borgere med bopæl i kommunen, i sammenlignelige kommuner og på landsplan.
·         Reduktion i antal bruttoledige. Reduktionen er større end på landsplan og på niveau med sammenlignelige kommuner. Siden forrige opfølgning har reduktionen ændret sig fra ”mindre end” til ”på samme niveau” i forhold til de sammenlignelige kommuner.
·         Reduktion i antal langtidsledige er på niveau med sammenlignelige kommuner og landsplan. Siden forrige opfølgning har reduktionen ændret sig fra ”mindre end” til ”på samme niveau” både i forhold til sammenlignelige kommuner og landsplan.
·         Reduktion i andel flygtninge og familiesammenførte til flygtninge, som er i beskæftigelse efter 3 år i Danmark. Andelen i beskæftigelse er lavere end på landsplan og sammenlignelige kommuner. Målingen tager ikke højde for, at over dobbelt så mange er blevet afsluttet til ordinær uddannelse i 2019. Opgørelse af resultattilskud for 2019 indikerer, at andelen i beskæftigelse kan forventes at stige igen ved næste opgørelse af effekten for 4. kvartal 2019. Opfyldelse af resultatmål er endnu ikke tilgængeligt.
·         Stigning i antal unge uden en uddannelse (uddannelseshjælp) i Slagelse, hvilket ikke er tilfældet i sammenlignelige kommuner og på landsplan.
·         Reduktion i langtidsforsørgede er på samme niveau som på landsplan og i sammenlignelige kommuner. Siden forrige opfølgning er der ikke længere tal om en større reduktion.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerledelsen for Arbejdsmarked og Integration indstiller,
1.    at Opfølgning tages til efterretning.
Beslutning i Social- og Beskæftigelsesudvalget den 30. marts 2020:
Fraværende: 
Administrationen orienterede om det tætte samarbejde der er mellem Virksomhedsservice i Center for Arbejdsmarked og Integration og Slagelse Erhvervscenter om tæt og koordineret kontakt til vores lokale virksomheder, herunder oplysning om de muligheder der er for arbejdsfordeling, lønkompensation, efteruddannelse m.v.
Som konsekvens af COVID-19 ser man i Slagelse en stigning i ledigheden, der særligt rammer de målgrupper, der er tættest arbejdsmarkedet. Seneste tal viser en stigning på 684 personer på offentlig forsørgelse. Heraf udgør 598 personer borgere på a-dagpenge. Der ses tillige en stigning på sygedagpenge på 70 personer. I de forgangne 3 uger har vi set en tilgang til sygedagpenge på 50-100 personer pr. uge. Der har særligt været mange selvstændige erhvervsdrivende blandt de sygemeldte.