Møde i udvalget d. 6. april 2021

6.     Kommuneplan 2021 - forslag til kommuneplanens HOVEDSTRUKTUR (B)

Sagsnr.: 330-2020-27731               Dok.nr.: 330-2021-98227                                            Åbent
Kompetence:
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget
Beslutningstema
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan beslutte at godkende forslag til kommuneplanens hovedstruktur.
Sagens indhold
Med udviklingsstrategiens endelige vedtagelse den 22. juni 2020 blev det besluttet, at der skal gennemføres en delvis revision af kommuneplanen.
Kommuneplanen er den overordnede plan for kommunens fysiske udvikling og består af tre dele:
-      Hovedstruktur (hvad vil vi?)
-      Retningslinjer (hvordan gør vi?)
-      Rammer (hvor gør vi hvad?)
Hovedstrukturen beskriver de overordnede mål for udviklingen og arealanvendelsen i kommunen og er dermed kommuneplanens visionsafsnit.
Hovedstrukturen indeholder:
-      En kort indledning, et afsnit om mål og strategi, et afsnit om omverdenen, et afsnit om bymønster, et afsnit om købstæderne, et afsnit om lokalbyerne, et afsnit om landsbyerne, et afsnit om landdistrikterne, et afsnit om øerne og et afsnit om arealudlæg.

Hovedstrukturen er samlet i ét dokument i bilag 1. Ændringer til arealudlæg fremgår af bilag 2, og kommunens rummelighed fremgår af bilag 3.

Mål og strategi
Mål og strategi, som i den nuværende kommuneplan hedder ”Redegørelse for forudsætninger”, er blevet omstruktureret og dermed også omskrevet med fokus på udviklingsstrategien og de deraf følgende indsatsområder samt bæredygtighedsstrategien. Endvidere er der tilføjet et nyt afsnit om ”Almen boligstrategi”, som er skrevet i dialog med de almene boligselskaber, med det formål at påpege hvordan den almene boligsektor kan støtte op om en langsigtet byudvikling, herunder med fokus på omdannelserne af Ringparken i Slagelse og Motalavej i Korsør.

Omverden
Indholdet er tilpasset i forhold til gældende planer og strategier på regionalt, nationalt og internationalt plan.

Bymønster
Afsnittet, der før hed ”By og land”, beskriver kommunens struktur og netværk af byer, som så efterfølgende uddybes i hvert sit selvstændige afsnit med dertilhørende nye kortbilag (købstæder, lokalbyer, landsbyer, landdistrikter og øer).

Arealudlæg
De mest væsentlige ændringer til kommuneplanens hovedstruktur sker inden for arealudlæg (bilag 2) og rummelighed (bilag 3).

Med udgangspunkt i de henvendelser administrationen har modtaget, den aktuelle efterspørgsel, kommuneplanens retningslinjer for byudvikling og de strategiske muligheder, der ligger inden for et 12 årigt sigte, foreslår administrationen følgende ændringer i forhold til Kommuneplan 2017:
Nye rammer
1.2B37. Ny boligramme nord for Skovbrynet i Slagelse.
1.2B38. Ny boligramme mellem Skovbrynet og Tidselbjerget i Slagelse.
1.2B39. Ny boligramme mellem Skovbrynet og Tidselbjerget i Slagelse.
L.B1. Ny boligramme nordøst for Korsør Lystskov.
2.4B4. Ny boligramme ved Musholmparken i Korsør.
2.4R7. Nyt område til ferie-, konference og fritidsanlæg lige nord for Korsør Station.
11.B3. Ny boligramme ved Agersø Campinggård.
11.R2. Nyt område til rekreativt formål ved Agersø Campinggård.
Ændrede rammer
1.2D9. Øst for den kommende børnehave ved Skovbrynet. Området ændres fra offentlig formål til boligområde (1.2B41).
1.2D10. Vest for den kommende børnehave ved Skovbrynet. Området ændres fra offentlig formål til boligområde (1.2B40).
1.2R9. Rekreativt område i Ringparken. Området ændres til boligområde i henhold til udviklingsplanen for Ringparken (1.2B45).
1.2B8. Boligområdet Ringparken. Maks. etageantal ændres fra 4 til 6 etager og bebyggelsesprocent øges.
1.5E4. Mindre erhvervsområde ved Marievangsvej i Slagelse ændres til boligområde og inddrages i ramme 1.5B8.
1.3B18. En mindre del af boligområdet ved REMA 1000 og Børnehaven Østervang ved Jordbærvej i Slagelse ændres til offentlige formål og inddrages i ramme 1.3D14 for at skabe mulighed for fremtidig udvidelse af børnehaven.
1.2E6. Erhvervsområde ved Skovbrynet ændres til blandet bolig og erhverv, så anden etape af Skovbrynet kan lokalplanlægges og realiseres i planperioden (1.2BE7).
1.2E9. En del af erhvervsområdet ved Nordvej og Kalundborgvej i Slagelse udpeges til byomdannelsesområde (1.2E15).
1.2E4. Dele af erhvervsområdet, der i dag består af boliger, ændres til flere boligrammer (1.2B42, 1.2B43 og 1.2B44), og en eksisterende boligramme (1.2B2) udvides.
1.2E4 og 1.2E9. Der formes en ny erhvervsramme (1.2E16) af dele af erhvervsrammerne 1.2E4 og 1.2E9.
1.2B15. Boligrammen for Tidselbjerget i Slagelse opdeles i to rammer, så der skabes en selvstændig ramme for etape 3 (1.2B46).
71.B6. Entreprenørservices materielgård ændres fra boligområde til erhvervsområde i henhold til de faktuelle forhold.
2.2D1. Mindre del af ramme til offentlig formål ved Skovvej i Korsør ændres til boligområde (2.2B4).
3.3B6. En større boligramme i Skælskør opdeles i to dele, så der i den nye ramme (3.3B11) skabes mulighed for både at opføre parcelhuse og rækkehuse.
3.4R3. Mindre del af ramme til rekreativt område ved Parkvænget i Skælskør ændres til boligområde (3.4B8).
3.4B1. REMA 1000s matrikel i Skælskør ændres fra boligområde til centerområde (3.4C1).
16.BE1. Blandet bolig- og erhvervsområde i Svenstrup ændres til boligområde (16.B2).
Udvidede rammer
L.5R. Den rekreative ramme, der rummer Bildsø Feriekoloni og Bildsø Camping, udvides med henblik på at skabe grundlag for en udvikling af Bildsø Camping.
4.B7. Ramme til boligformål i Bisserup udvides for at forbedre infrastrukturen og skabe en større sammenhæng.
6.B1. Boligområde i Dalmose udvides, så et eksisterende parcelhusområde kan forlænges.
Perspektivområder
Området nord for det nye boligudlæg mellem Skovbrynet og Tidselbjerget i Slagelse udpeges som perspektivområde til boliger.
De foreslåede rettelser til kommuneplanens rammeområder kan ses i bilag 2.
De henvendelser, som administrationen har modtaget vedrørende forslag til ændringer til kommuneplanens arealudlæg, som administrationen ikke har inddraget i forslaget, kan ses i bilag 4, hvor begrundelserne også fremgår.
Retligt grundlag
Planlovens bestemmelser om kommuneplanlægning (kapitel 4) samt oversigt over de statslige interesser i kommuneplanlægningen.
Handlemuligheder
A.    Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan vælge at godkende forslag til kommuneplanens hovedstruktur.
B.    Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan vælge at komme med ændringer til forslag til kommuneplanens hovedstruktur.
Vurdering
Nye rammer
I nærværende planperiode har Slagelse Kommune oplevet en stor efterspørgsel på at bygge boliger, særligt i Slagelse. Med den forestående udvikling af etape 2 af Tidselbjerget og den igangværende og kommende udbygning af Skovbrynet, vurderes der at være grundlag for at binde de to boligområder sammen. Derfor udlægges et større boligområde med den kommende børnehave centralt i området. Endvidere udlægges et større område nord for Skovbrynet til boligformål, da området kan ses som en naturlig forlængelse af Skovbrynet mod nord. Det er dog en forudsætning for udbygningen af området, at områdets forsyning, spildevand og infrastruktur, kan kobles på Skovbrynet. Alternativt skal området indgå som en del af udbygningen af området mellem Skovbrynet og Tidselbjerget. I så fald vil området indgå som etape 4 i rækkefølgeplanen for områdets udbygning. I rammerne for etape 2 af Skovbrynet mod øst og det nye boligområde nord for Skovbrynet vil der blive tilføjet en bestemmelse, der sikrer, at der i kommende lokalplaner udlægges et rekreativt bånd langs Nykøbing Landevej.
I Korsør udlægges et mindre boligområde i tilknytning til en mindre skov, sydvest for Beredskabet og nord for en daginstitution. Grundejer ønsker at opføre 20 rækkehuse inde mellem store klynger af træer for at kunne tilbyde boliger til primært det ældre segment, der gerne vil have nærhed til natur. Det er en interessant forespørgsel, der sætter fokus på nye typer af boliger, som er et af indsatsområderne i kommunens udviklingsstrategi.
I Korsør udlægges endvidere et nyt boligområde øst for Musholmparken, hvor nye parcelhuse vil kunne placere sig ganske naturligt mellem eksisterende parcelhuse nord og syd for området.
Korsør har med dens placering midt i landet potentiale for at tiltrække ferie- og konferencegæster, særligt hvis der place­res et anlæg, der både ligger naturskønt og som er koblet ideelt op på infrastrukturen i form af det overordnede vejnet og den kollektive trafik. Lige nord for Korsør Station udlæg­ges derfor en ramme, som muliggør, at der kan planlægges for et ferie- og fritidsanlæg med respekt for omgivelserne og de eksisterende natur- og beskyttelseshensyn.
Folkene bag Agersø Campinggård ønsker at udvikle den eksisterende campingplads med plads til 100 campingenhe­der til et større ferie- og fritidscenter med blandede aktivi­teter og mulighed for delvis beboelse, så der kan skabes et fællesskab med fokus på bæredygtighed og Agersøs natur og landskab. Det vurderes at være i tråd med kommunens Ø-politik og Udviklingsstrategiens fokus på alternative boformer og bofællesskaber. Forhold vedrørende Natura 2000 skal undersøges forud for planlægning.
Der vurderes ikke at være behov for yderligere erhvervsudlæg i Kommuneplan 2021. I planperioden skal fokus rettes mod at lokalplanlægge og byggemodne de attraktive erhvervsarealer i Slagelse vest.
Ændrede rammer
Ringparken i Slagelse står overfor en større omdannelse de kommende år, jf. Regeringens lov om parallelsamfund. Der skal investeres i infrastruktur, rives boliger ned, tilføjes nye, blandende funktioner og bygges nye, private boliger i form af etageboliger (familieboliger og ungdomsboliger) og rækkehuse med fokus på seniorer og børnefamilier. Området rummer med dets nærhed til byen og den kommende Nordskoven et stort potentiale i forhold sammenhængen med byen, hvorfor området bør være et opmærksomhedspunkt for Slagelse Kommune i den kommende planperiode.
Kalundborgvej nord for Slagelse Station består af en stor blanding af diverse formål, hvorfor der med kommuneplanen ”ryddes” op, så kommuneplanen stemmer overens med de faktiske forhold. Endvidere udpeges et større område, der i dag består af autoophug, Stena Recycling og Starks oplagsplads, til byomdannelsesområde, så der i kommende planperiode kan arbejdes for en afvikling af dele af erhvervet med henblik på omdannelse til et boligområde.
Bildsø Camping i den nordvestlige del af kommunen rummer et stort potentiale i forhold til kyst- og naturturisme. Rammen udvides for at give mulighed for, at der i planperioden kan arbejdes for en udvidelse på den anden side af vejen.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Tværgående konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,
1.    at Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget godkender forslag til kommuneplanens hovedstruktur.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 6. april 2021:
Fraværende: 
Udsat.