Møde i udvalget d. 5. maj 2021

3.     FOKUS status og effekter (D)

Sagsnr.: 330-2018-2789                 Dok.nr.: 330-2021-133489                                Åbent

Kompetence:

Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser

Beslutningstema

Som en del af budgetprocessen skal Udvalget drøfte de kan-opgaver som varetages af Center for Handicap og Psykiatri.

Sagens indhold

Udvalget fik på forrige møde en orientering omkring FOKUS, herunder oplæg om formål, status og effekter af tilbuddet. Udvalget ønsker på den baggrund en grundigere drøftelse af formål, henvisningspraksis og tilbuddets udfordringer og udviklingsmuligheder.

Bilag 1 til sagen beskriver henvisningspraksis og den udvikling der har fundet sted siden etableringen af FOKUS.  

Udfordringer og udviklingsmuligheder

Udvalget havde på sidste møde også en række bemærkninger til FOKUS, herunder bekymringer og udfordringer som de hører fra møder med borgere og fagprofessionelle, som har været utilfredse med deres kontakt med FOKUS:

Vedr. Borgere nævntes:

-      Borgere som henvises til forløb i FOKUS, men som ikke mener det er det rette tilbud for dem.

-      Borgere som henvises og som oplever, at der ikke er tale om et frivilligt tilbud.

-      Og der blev spurgt til om de fremviste resultater er dækkende, hvad med ”pleaserne”?

Vedr. Samarbejdspartnere nævntes:

-      Fagprofessionelle som ikke i tilstrækkelig grad oplever FOKUS som en samarbejdspartner.

-      Spørgsmål til hvorfor der henvises borgere til forløb i FOKUS fra Jobcenter Slagelse.

Vedr. Lokationer nævntes

-      Der efterlyses FOKUS-forløb andre steder i kommunen end i Slagelse og mere individuelle forløb for borgere som ikke passer til gruppeforløbene.

Ovenstående bemærkninger besvares i nedenstående:

Borgerne: Spørgsmålene vedr. borgerne vurderes besvaret i bilag 1, som beskriver Center for Handicap og Psykiatris henvisningspraksis.

Samarbejdspartnere: Det er en pointe, at FOKUS primært skal understøtte borgernes egne ressourcer og netværk og deres adgang til fællesskaber i civilsamfundet. Dette er fortsat et hovedfokus, men for den gruppe som har behov for yderligere støtte, skal samarbejdet med andre udfører styrkes. Der er allerede planlagt dialogmøder med de private leverandører og der er en løbende dialog med de interne virksomhedsledere i Center for Handicap og Psykiatri, som kan styrkes yderligere via drøftelser i Lederforum.

Dialogen og samarbejdet med Jobcenter Slagelse, har været der siden FOKUS blev etableret. Dengang lå en del af budgettet for § 85 i Jobcenter Slagelse og en anden del i Center for Handicap og Psykiatri-Myndighed. Årsagen var dengang og er fortsat, at flere borgere, der matches i jobcentret som aktivitetsparate, samtidig er i målgruppen for §§ 82 eller 85 pga. udfordringer ud over ledighed. Samarbejdet mellem Center for Handicap og Psykiatri og Jobcentret har til formål at styrke den sociale indsats til særligt udsatte ledige.

Lokationer: Medarbejderne fra FOKUS møder borgerne der hvor det giver mening for borgerne at mødes. Fx. I Æblehaven, Work and Talk, eget hjem mm.

FOKUS er en af de mindste enheder i Slagelse Kommune, men ønsker, så vidt muligt, at være tilstede lokalt i hele Slagelse Kommune. FOKUS har derfor også indgået en aftale med Jobcenter Slagelse, om at kunne benytte deres lokaler i Skælskør og Korsør. Derudover er der kommunens øvrige lokationer som allerede i et vist omfang benyttes, som fx væresteder og biblioteker til møder med borgerne.

Udviklingsmuligheder i FOKUS

a.    Styrkelse af recovery (borgerens stemme) i FOKUS – det skal blandt andet ske ved at flere frivillige, som har gennemgået et forløb i FOKUS, deltager i forløb med nye borgere.

b.    Blive bedre til at se samarbejdsmuligheder med andre aktører – det skal ske ved at borgeren sidder med ved bordet og gerne for bordenden.

c.    Styrke samarbejdet med borgernes netværk og inddragelse af civilsamfundet - det skal ske ved at styrke et frivillighedsnetværk for borgere som har gennemgået forløb i FOKUS.

Allerede i dag er der etableret 2 nye foreninger som skal fungere som brobyggere til øvrige fællesskaber: en kulturforening og en idrætsforening.

Retligt grundlag

Hjemlen for forløb i FOKUS findes i servicelovens § 82a og § 82b. Der er tale om hhv. gruppebaserede og individuelle tidsbegrænsede forløb. Der er alene tale om kan-bestemmelser og FOKUS vil altid være et frivilligt tilbud til borgerne.

Handlemuligheder

Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser kan drøfte sagen med henblik på en afklaring af om Udvalgets spørgsmål ovenfor er tilstrækkeligt besvaret og om sagen skal tages med på Udvalgets temamøde i august.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger

Indstilling

Social og projektchefen indstiller,

1.    at Sagen drøftes og kan evt. tages med på temamødet i august og her kan samtidig fremlægges anonymiserede borgercases for udvalget, som kan give yderligere indblik i forløb og metoder.

Bilag

330-2021-152304

Bilag 1 henvisningspraksis og udviklingen af FOKUS

330-2021-152339

Bilag 2 Udvalgets vision og pejlemærker

Beslutning i Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser den 5. maj 2021:

Fraværende: 

At 1 - Drøftet og orienteringen taget til efterretning. På temamødet i august orienteres yderligere ved fremlæggelse af cases.