Møde i udvalget d. 31. maj 2021

2.     Forslag til Kommuneplan 2021 - 2032 med tilhørende miljøvurdering (B)

Sagsnr.: 330-2020-27731                 Dok.nr.: 330-2021-171248          Åbent

Kompetence:

Byrådet

Beslutningstema

Byrådet kan, på baggrund af indstilling fra Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget, beslutte, om Forslag til kommuneplan 2021 – 2032 med tilhørende miljøvurdering skal vedtages og fremlægges i 10 ugers offentlig høring.

Sagens indhold

Med byrådets endelige vedtagelse af udviklingsstrategien den 22. juni 2020 blev det besluttet, at der skal gennemføres en delvis revision af kommuneplanen. Revisionen skal tage udgangspunkt i udviklingsstrategiens tre overordnede emner; uddannelse, erhverv og boliger.

Kommuneplanen er den overordnede plan for kommunens fysiske udvikling og består af tre dele:

-      Hovedstruktur (hvad vil vi?)

-      Retningslinjer (hvordan gør vi?)

-      Rammer (hvor gør vi hvad?)

Kommuneplanen skal revideres hvert fjerde år med et 12-årigt sigte.

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget har siden august 2020 behandlet kommuneplanens retningslinjer, hovedstruktur og rammer. Byrådet har været inddraget ved et temamøde i marts 2021, og eksterne interessenter er løbende blevet inddraget.

Alle emner og temaer i Kommuneplan 2017 er blevet revideret, så de i Forslag til kommuneplan 2021 – 2032 er tidssvarende.

Hovedstrukturen beskriver de overordnede mål for udviklingen og arealanvendelsen i kommunen og er dermed kommuneplanens visionsafsnit. Hovedstrukturen er samlet i ét dokument i bilag 1. Hovedstrukturen indeholder også reviderede masterplaner for kommunens tre købstæder, som er vedhæftet som bilag 2 (Slagelse), bilag 3 (Korsør) og bilag 4 (Skælskør).

Overordnet set er de største ændringer inden for retningslinjerne og rammerne sket inden for følgende emner:

By- og boligudvikling

Der er tilføjet nye retningslinjer for fortætning af købstæderne, for krav til opholdsarealer i forhold til etagebebyggelse og for rækkefølgen af udviklingen af Tidselbjerget og området vest for Skovbrynet i Slagelse.

Der er udlagt nye arealer til boligudvikling i Slagelse øst mellem Skovbrynet og Tidselbjerget, i Korsør øst mellem eksisterende boliger og Korsør Lystskov og ved skov nord for Skovvej, i Skælskør syd i tilknytning til et rekreativt område med fremtidig skov, i Bisserup nord i forlængelse af eksisterende boligudlæg og på Agersø i forlængelse af Agersø Campinggård. Der er udpeget et større byomdannelsesområde ved erhvervsområdet ved Kalundborgvej i Slagelse, hvor hensigten er, henover en årrække, at afvikle eksisterende erhverv med henblik på at udvikle et nyt boligområde. Der er udpeget et større område nord for Korsør Station til ferie- og fritidsanlæg, og rammen for Bildsø Camping er blevet udvidet for at kunne udvikle campingpladsen på den anden side af vejen. Endvidere har administrationen revideret enkelte rammer ud fra tidligere politiske beslutninger i indeværende byrådsperiode, herunder boligområderne ved Ingemannsvej i Slagelse (1.1B11), ved Sverigesvej i Slagelse (1.3B22), ved Toften (1.3B26) i Slagelse, ved Valby (1.2B48) i Slagelse og ved Korsør Bypark syd (2.3B25) i Korsør. De største ændringer til arealudlæg fremgår af bilag 5.

Landsbyerne

Forud for Kommuneplan 2021 blev der lavet en landsbyanalyse af kommunens største landsbyer, som efterfølgende har været drøftet på dialogmøder med diverse lokalråd. Landsbyanalysen udpeger fire indsatsområder: Rum til fællesskab, Tilpasning af boligmassen, Styrkelse af kultur- og naturkvaliteter samt Bedre infrastruktur. De nye retningslinjer i kommuneplanen er udformet på baggrund af analysen og vil gælde for kommunens 35 landsbyer, der har en størrelse på 50 – 400 indbyggere, og som har et samlingspunkt i form af kirke, forsamlingshus eller en fælles grønning (gadekær, legeplads o.l.). Udvalgte landsbyer har, ud fra en helhedsbetragtning, fået tilpasset deres landsbyafgrænsning med henblik på at sikre udviklingsmuligheder.

Erhvervsudvikling

Eksisterende erhvervsområder fastholdes, og der udlægges ikke nye erhvervsområder. Der lægges vægt på, at det i planperioden prioriteres at få udviklet og byggemodnet de nuværende større, attraktive erhvervsområder med god synlighed og tilgængelighed.

Der er udpeget ni erhvervsområder forbeholdt produktionsvirksomheder, hvoromkring der er udpeget konsekvensområder på 300-500 m i radius, der har til hensigt at sikre, at der tages stilling til produktionsvirksomhederne, når der eksempelvis planlægges for nye boligområder. Det skal sikre, at fremtidige miljøkonflikter undgås.

Solenergianlæg

Der er udpeget områder, hvor der, på baggrund af konkrete ansøgninger og efter nærmere konkret vurdering, besigtigelse og politisk beslutning, kan planlægges for store solenergianlæg på terræn. Denne positivudpegning viser samtidig, hvor der ikke bør placeres store solenergianlæg i Slagelse Kommune (arealer uden for positivudpegningen).

Klimatilpasning

Hele afsnittet om klimatilpasning, der omfatter planlægning langs kysten, i byerne og i det åbne land er blevet revideret med udgangspunkt i tilpasse retningslinjerne, så der ved ny planlægning er et øget fokus på forhold vedrørende oversvømmelse og erosion.

Stier

Hele emnet er omskrevet med det formål at gøre stitemaet lidt mere konkret og anvendeligt. Det foreslås, at den nuværende Stiplan udgår, hvilket også betyder, at der ikke længere arbejdes med primære og sekundære stier. Der arbejdes i stedet ud fra retningslinjer, som beskriver nogle overordnede hensigter.

Kulturmiljøer

Der er gennemført en større revision af nuværende kulturmiljøudpegning, baseret på besigtigelse og nye registreringer. Udpegning af kulturmiljøer i kommuneplanen skal sikre, at der tages hensyn til de kulturhistoriske og arkitektoniske værdifulde sammenhænge, når Slagelse Kommune behandler sager om byggeri og anlægsarbejder eller arbejder med projekter for byudvikling, skovrejsning, naturgenopretning mv.

Natur og landskab

Hele afsnittet om Grønt Danmarkskort er blevet omstruktureret, uddybet og præciseret, så det tydeligere fremgår, hvad Grønt Danmarkskort omfatter, og hvordan Grønt Danmarkskort kan anvendes og bruges i arbejdet med at skabe sammenhængende natur til gavn for planter og dyr.

Kystområdet fra Bisserup og til Agersø og Omø er udpeget med potentiale som regional naturpark. Under temaet Naturpark er både afgrænsning, retningslinjer og redegørelse blevet ændret. Ændringerne sker på baggrund af erfaringer fra bl.a. afholdte borgermøder og dialoger med andre interessenter. Afgrænsningen af naturparken er ændret, således at interesseområdet for naturparken udvides til at omfatte et større område end Natura 2000-udpegningen.

Kommuneplanen udpeger områder uden for byerne til enten negativ eller positiv skovrejsning. Skovrejsningsemnet er blevet gennemgået med henblik på at sikre sammenhæng med Grønt Danmarkskort samt landskabs- og grundvandsinteresser. Det har medført, at 2.250 ha er ændret fra negativ til positiv skovrejsning.

Retningslinjetemaerne Byudvikling, Energi og teknik og Fritid er samlet i bilag 6. Retningslinjetemaerne Klimatilpasning og Kulturhistorie er samlet i bilag 7. Retningslinjetemaerne Landbrug, Landområder og Miljø er samlet i bilag 8. Retningslinjetemaet Natur og landskab er samlet i bilag 9, og retningslinjetemaerne Trafik og veje, Turisme og VVM anlæg er samlet i bilag 10.

Alle kommunale planer og programmer skal som udgangspunkt miljøvurderes. Miljøvurdering af Forslag til kommuneplan 2021 – 2032 er vedlagt som bilag 11. Miljøvurderingen er gennemført på et overordnet niveau, idet kommuneplanen er en overordnet plan. Miljøvurderingen fokuserer på væsentlige ændringer ved revisionen af kommuneplanen, som i miljøvurderingen er afgrænset til kommuneplanens overordnede fokusområder; uddannelse, erhverv og boliger, retningslinjer for store solenergianlæg og nye eller væsentligt ændrede arealudlæg.

I forhold til kommuneplanens overordnede fokusområder; uddannelse, erhverv og boliger, konkluderer miljøvurderingen samlet set, at planlægningen vil få en neutral til positiv indvirkning på miljøet.

Den gennemførte miljøvurdering af kommuneplanens nye retningslinjer for store solenergianlæg konkluderer samlet set, at planlægningen vil få en neutral indvirkning på miljøet.

I forhold til nye arealudlæg og væsentligt ændrede anvendelser (boligformål, blandet bolig- og erhvervsformål, rekreative formål og ferie- og fritidsanlæg) i hhv. Slagelse og Korsør samt ved Bildsø Camping ved Drøsselbjergvej, konkluderer miljøvurderingen samlet set, at planlægningen vil få en neutral indvirkning på miljøet.

Kommuneplanen er en digital kommuneplan, som fra den 18. maj 2021, og i offentlighedsfasen, kan tilgås via nedenstående link:

www.slagelsekp21.dk.

Endvidere er der udarbejdet en pixi-version, der kort fortæller om de større ændringer i kommuneplanen samt en pixi-version, der samler alle ændringer inden for udpegninger til butikker, boliger og erhverv. De to pixi-versioner vil blive udleveret i trykt udgave ved byrådsmødet den 31. maj og til borgere og offentlige institutioner under den offentlige høring.

Forslag til kommuneplan 2021 – 2032 skal, når det er vedtaget i byrådet, sendes i 8 ugers offentlig høring. Da høringen er henover en sommerferie, forlænges høringsperioden til 10 uger, så den varer fra den 4. juni – 13. august 2021. I høringsperioden vil der blive afholdt tre større borgermøder, som foreslås afholdt fysisk, ud fra gældende retningslinjer, i Korsør den 15. juni, i Slagelse den 16. juni og i Skælskør den 24. juni 2021.

Forud for byrådets behandling af planforslaget har administrationen inviteret råd, foreninger og interesseorganisationer til stormøder i maj vedrørende kommuneplanen med det formål at klæde folk på og orientere om indholdet i og tankerne bag, så de bedre kan forholde sig til forslaget, når det kommer i høring.

Retligt grundlag

Planlovens bestemmelser om kommuneplanlægning (kapitel 4) samt oversigt over de statslige interesser i kommuneplanlægningen.

Miljøvurdering af Forslag til kommuneplan 2021-2032 skal, jf. Lovbekendtgørelse nr. 973 af 25. juni 2020 af lov om miljøvurdering af planer og programmer, offentliggøres i minimum 8 uger. 

Handlemuligheder

A.    Byrådet kan, på baggrund af indstilling fra Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget, vælge at vedtage Forslag til kommuneplan 2021 – 2032 med tilhørende miljøvurdering og dermed sende det i 10 ugers offentlig høring. Derved opfyldes Planlovens formål om at skabe debat omkring planforslaget, hvilket er en forudsætning for at kunne vedtage planen endeligt.

B.    Byrådet kan, på baggrund af indstilling fra Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget, vælge at forkaste planforslaget. I dette tilfælde vil konsekvensen være, at der ikke bliver etableret et nyt plangrundlag.

C.    Byrådet har også mulighed for, evt. med afsæt i bemærkninger fra Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget, at vedtage justeringer af planforslaget inden vedtagelsen om at fremlægge planforslaget i 10 ugers offentlig høring.

Vurdering

Kommuneplanen er et vigtigt strategisk redskab, som både skal favne bredt og stille skarpt på de emner, der kræver en særlig opmærksomhed. Forslag til kommuneplan 2021 – 2032 indeholder derfor en hovedstruktur, der nemt og overskueligt introducerer kommunen og sender et signal om størrelse, attraktion og fokus. Endvidere er det vigtigt, at kommuneplanen indeholder retningslinjer, der er anvendelige i det daglige arbejde, og som kan bruges i en konstruktiv dialog med kommende bygherrer. Derfor adresserer Forslag til kommuneplan 2021 – 2032 mange af de udfordringer, der hidtil har været på en række områder med det klare formål at skabe bedre forudsætninger for en fortsat udvikling af Slagelse Kommune.

Med ændringerne i hovedstrukturen, med revisionen af retningslinjerne og med de nye arealudlæg til boligformål, tilpasninger af diverse landsbyafgrænsninger og udlæg af nye arealer til ferie- og fritidsanlæg vurderer administrationen, at Forslag til kommuneplan 2021 – 2032 forholder sig aktivt til udviklingsstrategiens indsatsområder under uddannelse, boliger og erhverv og bæredygtighedsstrategiens fokus på blandt andet skovrejsning, mere natur og biodiversitet.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller, at Byrådet på baggrund af indstilling fra Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget beslutter,

1.    at Forslag til kommuneplan 2021 – 2032 med tilhørende miljøvurdering vedtages og fremlægges i 10 ugers offentlig høring,

2.    at der afholdes borgermøde i Korsør den 15. juni, i Slagelse den 16. juni og i Skælskør 24. juni 2021.

Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 3. maj 2021:

Fraværende: 

Ad 1; Anbefales.

Udvalget erklærede Knud Vincents (V) som grundejer inhabil under behandling af 4.B7 ramme til boligformål.

Udvalget ønsker, at planlægning for håndtering af overfladevand og planlægning for rekreative/grønne arealer får større fokus.

Rammeområde 2.2B28 må kun planlægges til åben-lav boliger.

Rammeområde 1.1B11 maks. 4 etager.

Rammeområder 1.3B22 maks. 6 etager.

Solcelle:

- Steen Olsen (A): de prioriterede udlæg til solenergi bør reduceres fra 18.000 ha til 9.000 ha.

- Udvalget: det er ikke hensigten, at alle udlæg anlægges.

Rækkefølgeplan godkendes og vedlægges som bilag.

Indkaldelser til stormøderne:

- 10. maj kl. 17 - 19 vedr. Korsør

- 11. maj kl. 17 - 19 vedr. Slagelse

- 12. maj kl. 17 - 19 vedr. Skælskør

- 18. maj kl. 17 - 19 vedr. åbne land og landdistriktsudvikling

- 26. maj kl. 17 - 19 vedr. lokalråd og landbyråd.

Ad 2; Godkendt. Borgermøderne i hhv. Korsør, Slagelse og Skælskør afholdes fysisk kl. 16 - 19.

Administrationens bemærkninger:

Administrationen har på baggrund af Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalgets bemærkninger på udvalgsmødet den 3. maj 2021 foretaget følgende ændringer til Forslag til kommuneplan 2021 – 2032:

-      Under Hovedstrukturen er der tilføjet et nyt afsnit, der påpeger, at planlægning skal ske på et bæredygtigt grundlag.

-      Under retningslinjeemnet ”1.1 Byer og lokalsamfund” er der tilføjet et nyt afsnit under redegørelsen, der beskriver kommunens fokus på at skabe attraktive grønne områder.

-      Under retningslinjeemnet ”1.1 Byer og lokalsamfund” er der tilføjet et nyt afsnit under redegørelsen, der beskriver kommunens fokus på håndtering af regnvand (som et supplement til retningslinjeemnet ”4.2 Klimatilpasning i byerne”).

-      Der er tilføjet et nyt afsnit i Miljøvurderingen (side 14), der kort præciserer på hvilket niveau, miljøvurderingen screener en række miljøfaktorer.

Ovenstående tilføjelser kan ses markeret med gult i den givne kontekst i bilag 13.

-      I redegørelse for arealudlæg er der, for de områder der udlægges i kystnærhedszonen (3 km fra kysten), tilføjet redegørelser, der beskriver baggrund og formål.

-      I redegørelse for arealudlæg er der for hvert område nu både en indledende forklaring på baggrunden for de respektive udlæg samt de nye rammebestemmelser.

Den reviderede redegørelse for arealudlæg kan ses af bilag 14. 

Administrationen er endvidere, efter Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalgets møde den 3. maj 2021, blevet gjort opmærksom på nogle forhold vedrørende det foreslåede arealudlæg til et ferie- og fritidsanlæg nord Korsør Station, der gør, at administrationen anbefaler, at udlægget (2.4R7) udgår af Forslag til kommuneplan 2021 – 2032, inden forslaget vedtages og sendes i offentlig høring. En nærmere redegørelse fremgår af notatet, der er vedlagt som bilag 15.

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller, at Byrådet på baggrund af indstilling fra Økonomiudvalget beslutter,

3.    at godkende tilføjelserne til Forslag til kommuneplan 2021 – 2032 som fremgår af bilag 13,

4.    at godkende den reviderede redegørelse for arealudlæg, som fremgår af bilag 14,

5.    at arealudlægget til ferie- og fritidsanlæg nord for Korsør Station (2.4R7) udgår af Forslag til kommuneplan 2021 – 2032, inden forslaget vedtages og sendes i offentlig høring.

Beslutning i Økonomiudvalget den 25. maj 2021:

Fraværende: 

Økonomiudvalget besluttede, at Knud Vincents (V) som grundejer var inhabil under behandling af 4.B7 - ramme til boligformål. Knud Vincents (V) deltog ikke i behandlingen af dette punkt.

At 1 - Anbefales til Byrådets godkendelse.

At 2 - Anbefales godkendt, med fysiske borgermøder i Korsør den 15. juni, Slagelse den 16. juni og Skælskør den 24. juni 2021, alle dage kl. 16-19.

At 3 - Anbefales til Byrådets godkendelse.

At 4 - Anbefales til Byrådets godkendelse.

At 5 - Anbefales til Byrådets godkendelse.

I forhold til bliag 14 anbefaler Økonomiudvalget, at det indarbejdes, at Byrådets godkender udlæg af erhvervsarealer lige syd for motorvejen vest for Omfartsvejen ca.20 ha, jfr. tidligere afgrænsning.

(V) og (I) så gerne, at der indarbejdes yderligere erhvervsudlæg

- øst for Slagelse by mellem motorvej og Sorø Landevej fra tilkørslen (16 ha)

- nordvest for Slagelse by ved rundkørslen mellem Kalundborgvej og Omfartsvejen (10 ha) med skyldig hensyntagen til grundvandsinteresserne.

Ann Sibbern (UFP) kunne godt tilslutte sig at sende sagen i høring, men efterlyste generelt en sammenhæng i udviklingen af købstæderne med bolig og erhverv.

Der efterlystes også en prioritering af grønne områder i købstæderne.

Kunne ikke tilslutte sig boligområderne på Ingemannsvej og Sverigesvej, som de står beskrevet i kommuneplanens oplæg.

Efterlyste ligeledes seniorboliger og plejeboliger i Korsør og Skælskør.

Thomas Clausen (Ø) tilsluttede sig at sagen sendes i høring, idet der ikke er tilslutning til hele indholdet.

Bilag

330-2021-152793

Bilag 1 - Forslag til hovedstruktur

330-2021-151783

Bilag 2 - Forslag til masterplan for Slagelse

330-2021-151782

Bilag 3 - Forslag til masterplan for Korsør

330-2021-151752

Bilag 4 - Forslag til masterplan for Skælskør

330-2021-153140

Bilag 5 - Redegørelse for arealudlæg

330-2021-152929

Bilag 6 - Forslag til retningslinjetemaerne Byudvikling, Energi og teknik og Fritid

330-2021-152931

Bilag 7 - Forslag til retningslinjetemaerne Klimatilpasning og Kulturhistorie

330-2021-152934

Bilag 8 - Forslag til retningslinjetemaerne Landbrug, Landområder og Miljø

330-2021-152938

Bilag 9 - Forslag til retningslinjetemaet Natur og landskab

330-2021-152939

Bilag 10 - Forslag til retningslinjetemaerne Trafik og veje, Turisme og VVM anlæg

330-2021-151749

Bilag 11 - Miljøvurdering af Forslag til kommuneplan 2021 - 2032

330-2021-160637

Bilag 12 - Rækkefølgeplan

330-2021-172653

Bilag 13 - Tilføjelser til Forslag til kommuneplan 2021 - 2032 (NY)

330-2021-173204

Bilag 14 - Revideret redegørelse for arealudlæg (NY)

330-2021-172634

Bilag 15 - Notat vedr. udlæg til ferie- og fritidsanlæg ved Korsør Station (NY)

Beslutning i Byrådet den 31. maj 2021:

Fraværende:  Ebbe Jens Ahlgren (V), Morten Hass Augustsen (V), Unnie Oldenburg (A)

Byrådet besluttede, at Knud Vincents (V) var inhabil under behandlingen af pkt. 4.B.7. Knud Vincents deltog ikke i behandlingen af denne del af forslaget til Kommuneplan.

Pkt. 4.b.7 - Godkendt.

At 1 - Godkendt.

At 2 - Godkendt, med fysisk borgermøde i Korsør den 15. juni, Slagelse den 16. juni og Skælskør den 24. juni 2021. Alle dage kl. 16-19.

At 3 - Godkendt.

At 4 - Godkendt.

At 5 - Godkendt.

I forhold til bilag 14 besluttede Byrådet, at der indarbejdes udlæg af erhvervsarealer lige syd for mortorvejen vest for omfartsvejen ca. 20 ha, jfr. tidligere afgrænsning.

(V) og (I) så gerne, at der indarbejdes yderligere erhvervsudlæg

- øst for Slagelse by mellem motorvej og Sorø Landevej fra afkørslen ca. 16 ha. og

- nordvest for Slagelse by ved rundkørsel mellem Kalundborgvej og Omfartsvejen, ca. 10 ha med skyldig hensyntagen til grundvandsinteresserne.

Ann Sibern (UFP) kunne godt tilslutte sig at sende sagen i høring, men efterlyste generelt en sammenhæng i udviklingen af købstæderne med bolig og erhverv.

Der efterlystes også en prioritering af grønne områder i købstæderne.

Ann Sibbern (UFP) og (O) kunne ikke tilslutte sig at boligområderne på Ingemannsvej og Sverigesvej, som de står beskrevet i kommuneplanens oplæg.

Efterlyste ligeledes seniorboliger og plejeboliger i Korsør og Skælskør.

Thomas Clausen (Ø) tilsluttede sig at sagen sendes i høring, idet han dog ikke kan tilslutte sig hele indholdet.