Møde i udvalget d. 1. februar 2021

17.   Initiativsag - Isoleringsmaterialer i kommunale byggerier (B)

Sagsnr.: 330-2021-5722                 Dok.nr.: 330-2021-21016                                  Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådsmedlem Thomas Clausen, Enhedslisten, har den 17. januar 2021 via sin initiativret ønsket, at byrådet tager stilling til sag om brug af isoleringsmaterialer i kommunale byggerier.
Baggrund
Bygningssnedker Bodil Signe Wedele og tømrer Helga Mathiassen skrev den 1. januar 2021 et indlæg i Politiken om de miljø- og klimarelaterede samt arbejdsmiljømæssige konsekvenser af brugen af isoleringsmaterialer i byggeriet:
”SOM BYGNINGSHÅNDVÆRKER ved man, at mineraluld giver voldsom irritation på huden og i luftvejene.
Det gælder både Rockwool, Isover, Knauf, og hvad der ellers findes af mineraluldsprodukter. Det klør, man hoster, og man skal have dragt og maske på, når man arbejder med det.
Men der er også et andet stort problem med mineraluld: Det er ekstremt energitungt at producere, og en stor del af det ender sine dage gravet ned i jorden, som deponi. Det gælder især glasuld, der ifølge Miljøministeriet som udgangspunkt ryger til deponi, men også stenuld, der ikke bliver sorteret ordentligt ved nedrivning.
(…) To af de fem mest CO2-forurenende virksomheder i Danmark er mineraluldsproducenterne Saint Gobain og Rockwool.
(…) Selv om der findes mange alternativer, står mineraluld stadig for 90 pct. af isolering i Danmark.
I efteråret blev mineraluld langt om længe kategoriseret som et farligt stof, der med Beskæftigelsesministeriets ord »skal erstattes med mindre farligt stof«. Det vil sige, at arbejdsgiveren skal forsøge at finde et mindre sundhedsskadeligt materiale, og hvis ikke det er muligt, skal arbejdet planlægges, så vi, der arbejder med det, udsættes mindst muligt for det.
Al mineraluld fra før 1997 - som er overalt i eksisterende byggeri - skal fremover behandles på lige fod med andre kræftfremkaldende stoffer. Det er selvfølgelig vigtigt at nævne, at flere andre isoleringsmaterialer også støver, og man derfor altid skal bruge den nødvendige beskyttelse.
(…) De seneste år er der kommet meget høje krav til isolering af bygninger for at spare på varmen. Men hvis der bruges mere energi på at producere isoleringen end det, man sparer på varmeproduktionen, giver det ikke mening.
(…) Spørgsmålet er, hvor meget mineraluld man skal stoppe ind i en bygning, før CO2-forbruget til materialeproduktionen overstiger den mængde, man sparer på at reducere varmetabet.
Mineraluld er ekstremt energitungt at producere, fordi det er lavet af sten og glas, som skal opvarmes til meget høje temperaturer. F.eks. smelter stenuld ved 1.500 grader. Rockwool har for nylig bebudet, at de vil omlægge de danske fabrikker til biogas, men det er kun en lille del af deres produktion. Virksomheden har fabrikker i 20 forskellige lande og er lige nu i gang med at opføre en helt ny kulfyret fabrik i West Virginia i USA. Den fabrik har fået tilladelse til at afbrænde 84 tons kul og 45.000 kubikmeter gas om dagen.
Heldigvis er der andre muligheder end mineraluld, f.eks. papirisolering eller træfiberisolering. Begge produkter har en høj isoleringsværdi. Ifølge Energistyrelsens rapport 'Bæredygtige materialer' fra 2016 optager både papirisolering og træfiberisolering mere CO2, end det udleder.”
Enhedslisten foreslår, at disse synspunkter indgår i de videre overvejelser i kommunen ved fremtidigt kommunalt byggeri.
Retligt grundlag
Byrådsmedlemmernes ret til indbringe en sag for Byrådet følger af § 11 i styrelsesloven.
Handlemuligheder
Ingen.
Vurdering
Ingen.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen.
Indstilling
Byrådsmedlem Thomas Clausen, Enhedslisten, indstiller,
1.    at Slagelse kommune fremover ved licitationer og specifikationer af krav til kommunale byggerier og kommunalt støttede byggerier indarbejder krav til isoleringsmaterialer, som reducerer klimabelastningen, og som forbedrer arbejdsmiljøet for bygningsarbejderne.
Beslutning i Byrådet den 25. januar 2021:
Fraværende: 
At 1 - Sagen oversendes til behandling i Erhvervs- og Teknikudvalget.
(O) stemte imod.
Beslutning i Erhvervs- og Teknikudvalget den 1. februar 2021:
Fraværende:  Flemming Erichsen (A)
Udvalget kunne ikke tilslutte sig forslaget.
Udvalget har tillid til at administrationen kan udvælge de rette isoleringstyper passende til de enkelte projekter.
Kunne ikke indlæse data fra Slagelse Kommunes hjemmeside.