Møde i udvalget d. 3. april 2017

9.     DBU Velfærdsalliance (B)

Sagsnr.: 330-2017-9558                 Dok.nr.: 330-2017-165519                                          Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Beslutningstema
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal beslutte, om man vil tiltræde en 2-årig velfærdsalliance med Dansk Boldspil Union (DBU).
Baggrund
Administrationen har i samarbejde med DBU arbejdet på at definere indholdet af en velfærdsalliance. En alliance, der skal imødekomme nogle konkrete, kommunale problemstillinger og udfordringer samt tilgodese udviklingen inden for den prioriterede idræt, fodbold. I Velfærdsalliancen tages der således hånd om udfordringer, der styrker områder bredt i kommunen.
Der er desuden positive tilkendegivelser fra Center for Skole samt Center for Sundhed og Ældre, som har været involveret i det forud liggende arbejde.  
Følgende hovedområder ønskes styrket gennem Velfærdsalliancen:
· Fokus på sundhed – målrettet bestemte grupper – f.eks. KOL-patienter eller ældre.
· Oplevelser for borgerne i kommunen - Aktivering af Slagelse Stadion.
· Styrkelse af foreningslivet – Klubudviklingsforløb samt nye medlemsgrupper.
· Den åbne skole og Get2Sport – FIFA 11th for Health – fodbold i folkeskolen.
· Slagelse Kommune på landkortet – Landskampe og repræsentantskabsmøde.
· Arbejdsmarkedsområdet – Aktivering af ledige i foreningslivet (EDANS-projekt).
Retligt grundlag
Kommunalfuldmagten samt kommunens idrætspolitik.
Handlemuligheder
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan
a) godkende tiltrædelsen af Velfærdsalliancen
b) takke nej til tiltrædelse af Velfærdsalliancen
c) tiltræde elementer i Velfærdsalliancen
Vurdering
Administrationen vurderer, at en tiltrædelse af Velfærdsalliancen vil øge kendskabet til Slagelse Kommune som en aktiv idrætskommune, hvor foreningslivet løfter et væsentligt socialt ansvar. Det vil samtidig være i tråd med kommunens idrætspolitik bl.a. indenfor områderne: ”Idrætten sætter Slagelse Kommune på landkortet” og ”Idræt og bevægelse for alle aldre og niveauer” samt den overordnede vision ”Bevæg dig for livet”, hvor der i år 2025 skal være 50 % af kommunens borgere, som dyrker idræt i en idrætsforening, og 75 % af kommunens borgere som er idrætsaktive.
Ved at få store kommercielle landskampe til byen, får kommunen benyttet Slagelse Stadion samt sat kommunen på landkortet bl.a. via presse og tv-eksponering. Desuden vil det tilføre væsentlig omsætning i kommunen via hotelovernatninger, restaurantbesøg og shopping.
DBU stiller op med spillere, trænere samt følge til kampene, som foreningerne kan benytte ifm. træning og oplæg samt netværk og dermed en styrkelse af viden ved inddragelse af trænere/ledere, som er af stor værdi for foreningslivet.
De lokale klubber involveres i selve afviklingen på stadion ved at bidrage med frivillige, omdeling af markedsføring forud for kampe, salg i boder, bolddrenge/-piger samt bemanding i VIP-lounge – så de også får et økonomisk udbytte til klubben. Kommunens borgere inviteres desuden til landskamp på stadion.
Elever fra kommunens 5. klasser deltager i ”FIFA 11th for health” – en indsats, der foregår i samarbejde med Syddansk Universitet. DBU tilbyder samtidig klubudviklingsforløb med fokus på fodboldfaglig udvikling til at kunne indgå partnerskaber med folkeskolen og dermed understøtte folkeskolereformen.
Endvidere er der EDANS projekter, hvor udvalgte målgrupper via forløb kan dyrke fodboldfitness, så der støttes op om kommunens idrætspolitik og 25-50-75-målsætningen.
Intentionen i Velfærdsalliancen er desuden, at der arbejdes for et samarbejde med arbejdsmarkedsområdet for at få gjort ledige foreningsaktive og dermed styrke deres kompetencer i retning af en tilbagevenden til arbejdsmarkedet.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Administrationen har fået markedsføringsværdien af Velfærdsalliancen vurderet af Sport One, som vurderer værdien til samlet 100.000 kr.
Velfærdsalliancen finansieres af Fritidsafdelingens aktivitetsbudget i 2017 og 2018 med 70.000 kr. årligt.
Indstilling
Børne- og ungedirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget tiltræder en 2-årig Velfærdsalliance med DBU.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 6. marts 2017:
Fraværende:  Jørgen Andersen (A)
Sagen udsættes og ønskes suppleret med konkrete eksempler på indsatser.
Administrationens bemærkninger
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har på udvalgsmødet den 6. marts 2017 bedt om eksempler på konkrete indsatser. Administrationen vil i det følgende tydeliggøre eksempler på disse.
Administrationen har foreløbigt positive tilkendegivelser fra fodboldformændene for henholdsvis FC Storebælt, B73 Slagelse og Skælskør B&I om at ville engagere sig i EDANS projekterne.
Projekterne i Velfærdsalliancen skal gavne både Slagelse Kommune og det lokale foreningsliv ved at sikre:
· At kommunen løser en samfundsudfordring med hjælp fra foreningslivet
· At de lokale klubber udvikles, styrkes og forbedres
· At borgerne får flere og bedre tilbud samt unikke oplevelser.
Velfærdsalliancen handler om at optimere samarbejdet mellem Slagelse Kommune og de lokale fodboldklubber. Med fokus på sundhedsfremmende tiltag, inklusion af udsatte børn og unge, integration samt mere bevægelse i skolerne kan klubberne og fodboldens frivillige være en enorm ressource for kommunen.
Formålet med en alliance er at skabe et tættere samarbejde, som kan være med til at understøtte klubbens rolle i lokalsamfundet og være med til at udnytte potentialet og ressourcerne i klubberne. For klubberne vil det nye samarbejde være en mulighed for at skabe flere aktive borgere og dermed rekruttere medlemmer. Særligt i de grupper, som ellers ikke ville være foreningsaktive.
Alle klubber i nærområdet inviteres med i samarbejdet. Det giver klubberne mulighed for at udvikle sig og byde ind med de kompetencer, som den pågældende klub særligt besidder. DBU understøtter klubberne i hele forløbet og sikrer, at den rigtige udvikling af klubberne finder sted.
En Velfærdsalliance kan f.eks. inkludere et ”Klubudviklingsforløb”, hvor DBU’s konsulenter i samarbejde med fodboldklubben definerer de væsentligste udfordringer – og kommer med konstruktive forslag til løsninger. Det kunne f.eks. være rekruttering af frivillige/medlemmer, fastholdelse af teenagere eller fokus på fodboldfaglig udvikling til at kunne indgå i partnerskaber med folkeskoler.
Et andet fokuspunkt kunne være at introducere ”Fodbold Fitness” (motionsfodbold for voksne) i klubben. Et tilbud, der erfaringsmæssigt tiltrækker en ny målgruppe. Introduktionen kunne evt. ske i samarbejde med kommunen, der kan inkludere tilbuddet til f.eks. diabetikere, KOL-patienter eller udsatte unge. Denne nye medlemsgruppe har vist sig at være en ny – og effektiv – måde på sigt at få flere frivillige i fodboldklubben. Frivillige med andre/nye kompetencer end de gængse frivillige.
Folkeskolen er et andet fokusområde, hvor ”FIFA 11th for Health” (et 11 ugers forløb for 5. klasser) giver den lokale fodboldklub mulighed for at rekruttere medlemmer – især piger. Interaktionen mellem fodboldklubberne og skolen giver store muligheder for at gøre endnu flere unge interesserede i at blive en del af foreningslivet.
Den anden del af Velfærdsalliancen handler om, at flere landsholdsoplevelser kommer tættere på flere borgere og danskere i hele landet. I samspil med DBU skabes der nye muligheder for at skabe oplevelser til borgerne i kommunen.
DBU’s mål er, at flere landshold skaber glæde og begejstring for flere ved at skabe en fodboldfest i alliance med kommunen og fodboldklubberne til glæde for de lokale borgere og til glæde for flere fodboldglade danskere.
For de lokale fodboldklubber er det en god mulighed for at ”blive en del af en landskamp”. Fodboldklubberne skal medvirke til at finde bolddrenge/-piger, indløbsbørn, hjælpere i fanzonen mm. samt skabe en god stemning på tribunerne. Alle kommer tæt på de største fodboldtalenter.
Det er endvidere muligt for klubbernes trænere/ledere/spillere at overvære træningspas og møde DBU’s U-landstrænere, hvilket vil give inspiration og motivation til det efterfølgende arbejde i klubben.
I disse år er der øget fokus på at udbrede kendskabet til Futsal (5v5 indendørs fodbold), og i forbindelse med Futsal-landskampe i kommunen er der mulighed for at supplere med lokale aktiviteter, der kan få gjort endnu flere borgere aktive.
Indstilling
Børne- og ungedirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
2.    at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget tiltræder en 2-årig Velfærdsalliance med DBU.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 3. april 2017:
Fraværende:  ingen
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget tiltræder aftalen med den bemærkning, at det skal være frivilligt for foreninger at indgå i samarbejdet.
Kunne ikke indlæse data fra Slagelse Kommunes hjemmeside.