Møde i udvalget d. 4. oktober 2017

4.     Medicinadministration og - håndtering (B)

Sagsnr.: 330-2017-61116               Dok.nr.: 330-2017-579503                                Åbent
Kompetence: Sundheds- og Seniorudvalget.
Beslutningstema
Udvalget skal beslutte, om den elektroniske medicinboks, DoseCan, skal implementeres i kommunens øvrige hjemmeplejeområder efter evaluering af pilotprojekt i Område Dalmose og Område Kirke Stillinge.
Baggrund
Sundheds- og Seniorudvalget besluttede d. 11. januar 2017 at igangsætte en 1-årig indsats med fokus på medicinadministration og –håndtering i Center for Sundhed og Ældre, herunder at ansætte en midlertidig udviklingskonsulent til implementering og tilpasning af indsatsen på tværs i organisationen. Indsatsen hører under indsatsområdet frihedsteknologi i den velfærdsteknologiske strategi.
Det overordnede formål med indsatsen er, at gøre borgere, der modtager hjælp til medicinadministration, mere selvhjulpne. Det er erfaringen fra andre kommuner, at borgerne oplever en frihed ved at kunne administrere egen medicin, og at det medvirker til at øge borgernes værdighed og livskvalitet.
Samtidig kan indsatsen på sigt frigive medarbejderressourcer, der kan anvendes hos de borgere, der har et merbehov og medføre en mere effektiv ressourceudnyttelse. Den skærpede opmærksomhed omkring medicinadministration og kvalitetssikring heraf, vil muligvis også kunne føre til fald i antal af utilsigtede hændelser grundet medicinadministration.
Den 1. maj 2017 blev der ansat en midlertidig udviklingskonsulent til varetagelse af indsatsen. Mulighederne for borgerrettede hjælpemidler indenfor det velfærdsteknologiske område blev herefter afdækket, og på baggrund af andre kommuners erfaringer og resultater, er den elektroniske medicinboks, DoseCan, efterfølgende blevet testet, som pilotprojekt, hos borgere i eget hjem i henholdsvis Område Dalmose og Område Kirke Stillinge.
Hvordan den elektroniske medicinboks fungerer
Den elektroniske medicinboks, DoseCan afgiver alarm ved tid for medicinindtag, og borgeren skal herefter kvittere ved hjælp af en OK-knap på medicinboksen. Kvitteres der ikke for medicinindtag, sender medicinboksen besked til hjemmeplejen om, at borgeren ikke har kvitteret for medicinindtag. Hjemmeplejen kontakter herefter borgeren pr. telefon eller besøg for at sikre, at borger har indtaget medicinen på rette tidspunkt. Borgerne kan herved opleve en tryghedsfølelse i forhold til, at de vil blive kontaktet af hjemmeplejen i dét tilfælde, de glemmer at tage medicin eller ikke kvitterer korrekt på den elektroniske medicinboks.
Pilotprojektets resultater
Pilotprojektet har inddraget borgere, der har et ønske om at opnå større selvhjulpenhed, men som er udfordrede grundet forskellige problematikker angående hukommelsen og/eller manglende evne til at skabe struktur i hverdagen. Syv borgere i eget hjem har testet den elektroniske medicinboks, DoseCan, og evalueringen viser, at 85 % af testborgerne er blevet mere selvhjulpne til medicinadministration. Disse borgere har efterfølgende været i stand til at varetage medicinering helt eller delvist selvstændigt, og hjælpen er afsluttet ud fra en individuel vurdering. Derudover er 29 % af testborgerne blevet helt selvhjulpne og dermed fri for daglige besøg fra hjemmeplejen.
Nyt produkt: medicinrobot
I løbet af pilotprojektet er der kommet en ny type elektronisk medicindispenser (også kaldet medicinrobot) på det danske marked. Denne model henvender sig umiddelbart til en anden gruppe af borgere, da hjælpemidlet fremstår mere guidende i form af talebeskeder, og der kun udleveres dén dosis medicin, der skal indtages på det givne tidspunkt. Medicindispenseren vil blive testet de kommende 6 måneder hos 10 borgere i eget hjem. Herefter vil der blive evalueret på effekt i forhold til borgerens livskvalitet og værdighed samt kommunens ressourceudnyttelse. Umiddelbart ses der en hensigtsmæssighed i denne automatiske medicindispenser til nogle borgere. Testforløbet omkring dette hjælpemiddel vil derfor lægge vægt på, hvilken målgruppe, der i givet fald, kan have gavn af denne.
Retligt grundlag
Ingen bemærkninger.
Handlemuligheder
Udvalget kan vælge at igangsætte implementering af den elektroniske medicinboks, DoseCan i kommunens hjemmeplejegrupper eller afvise forslaget.
Vurdering
Som en del af den velfærdsteknologiske strategi og i tråd med den rehabiliterende tankegang anbefaler administrationen, at den elektroniske medicinboks, DoseCan, implementeres områdevis i kommunens øvrige hjemmeplejeområder.
Baseret på erfaringer fra pilotprojektet vil indsatsen understøtte kommunens værdighedspolitik og rehabiliterende tankegang. Implementering af hjælpemidlet vil give værdi for de berørte borgere i forhold til øget livskvalitet og værdighed, da deres grad af selvhjulpenhed herved styrkes. Det vurderes, at implementering af elektroniske medicinbokse på sigt kan frigive ressourcer til de borgere, der har et merbehov.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Den omkostningsmæssige besparelse for kommunen vil være til stede, når borger opnår en vis grad af selvhjulpenhed, således at borgeren mindst 1 gang dagligt selvstændigt kan varetage medicinindtag fremfor at få støtte til dette fra hjemmeplejen.
Det anslås, at 40-60 borgere i kommunen på sigt vil kunne administrere egen medicin helt eller delvist ved hjælp af DoseCan. Den samlede årlige besparelse er på den baggrund estimeret til mellem 1,6 mio. og 2,4 mio. kr.
Implementering af den elektroniske medicinboks, DoseCan, vurderes herved, at være en økonomisk gevinst for kommunen i forhold til omkostningerne. Målgruppen for DoseCan vil blive udvalgt efter både borger-ønske og hensigtsmæssighed for plejen.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Sundhed og Ældre indstiller,
1.    at Udvalget beslutter, at igangsætte implementering af den elektroniske medicinboks, DoseCan, i Center for Sundhed og Ældre.
2.    at Udvalget tager orienteringen vedr. afprøvning af medicinrobotten til efterretning og afventer evalueringen af afprøvningen.
Beslutning i Sundheds- og Seniorudvalget den 4. oktober 2017:
Fraværende:  Kurt Rasmussen (A)
Indstillingerne følges.
Kunne ikke indlæse data fra Slagelse Kommunes hjemmeside.