Møde i udvalget d. 2. november 2020

4.     Beskæftigelsesplan 2021-2022 til 1. behandling (D)

Sagsnr.: 330-2020-139083             Dok.nr.: 330-2020-416852                                          Åbent
Kompetence: Social- og Beskæftigelsesudvalget
Beslutningstema
Baggrund
Social- og Beskæftigelsesudvalget godkendte den 5. oktober 2020 rammer og proces for udarbejdelse og godkendelse af en 2-årig Beskæftigelsesplan for 2021-2022.
Første trin heri var, at administrationen skulle indarbejde retningen i Mploys optimeringskatalog i den gældende beskæftigelsesplan og tilpasse planen til ændrede vilkår og konjunktursituation som følge af covid-19.
Den godkendte proces for udarbejdelse og godkendelse af Beskæftigelsesplanen er tilpasset de fastsatte mødedatoer for Udvalget, Byrådet og Lokalt Arbejdsmarkedsråd.
·         Social- og Beskæftigelsesudvalget godkender procesplan (5. oktober 2020)
·         Administrationen indarbejder retningen i Mploys optimeringskatalog i den nuværende beskæftigelsesplan og tilpasser planen til ændrede vilkår og konjunktursituation som følge af covid-19 (oktober 2020)
·         Lokalt Arbejdsmarkedsråd har mulighed for at indgive bemærkninger til Mploys analyse af optimering og besparelsespotentiale samt implementeringen af Budget 2021-2024 (20. oktober 2020)
·         Social- og Beskæftigelsesudvalget drøfter 1. udkast til revideret Beskæftigelsesplan 2021-2022 (2. november 2020)
·         Social- og Beskæftigelsesudvalget indstiller til Økonomiudvalg og Byråd, at Beskæftigelsesplan 2021-2022 godkendes (30. november 2020)
·         Økonomiudvalget indstiller til Byråd, at Beskæftigelsesplan 2021-2022 godkendes (7. december 2020)
·         Byrådet godkender Beskæftigelsesplan 2021-2022 (14. december 2020)
·         Social- og Beskæftigelsesudvalget beslutter nye målniveauer for 2021 (februar 2021)
Efter udvalgets godkendelse af procesplanen er der blevet fastsat en dato for, at Byrådet i 2020 skal have mulighed for at orientere sig i den gennemførte analyse af beskæftigelsesområdet. Der afholdes derfor møde den 18. november, hvor Mploy, der har lavet analysen, præsenterer resultater/konklusioner/anbefalinger, og hvor Byrådet vil have mulighed for at stille spørgsmål til analysen.
Retligt grundlag
Handlemuligheder
Social- og Beskæftigelsesudvalget drøfter 1. udkast til Beskæftigelsesplan 2021-2022 og kan komme med forslag til eventuelle justeringer.
Justeringerne vil herefter blive indarbejdet i et 2. udkast med henblik på, at udvalget på mødet den 30. november kan indstille til Økonomiudvalget og Byråd, at Beskæftigelsesplan 2021-2022 godkendes.
Vurdering
Administrationen har udarbejdet et første udkast til beskæftigelsesplan med udgangspunkt i den godkendte procesplan og rammer. De største ændringer i forhold til tidligere år findes især i det politiske forord, hvor administrationen har indskrevet alle de overordnede konklusioner fra Mploy-anbefalingerne samt de politiske erklæringer fra Budget 2021-2022.
Selve skabelonen er som aftalt den samme som tidligere år, hvor der i hvert afsnit præsenteres de fire hovedmålgrupper og tilhørende retning for indsatserne med udgangspunkt i de fire politiske hovedspor. Som et nyt tiltag afsluttes hvert målgruppeafsnit denne gang med en oplistning af de nye konkrete handlingsinitiativer i 2021 og 2022.
Indtil videre udgør disse handlingsinitiativer en bruttoliste, som er taget fra Mploys anbefalinger og Budgettet. Denne bruttoliste skal udvalget justere, i takt med at der politisk tages stilling til, hvilke områder fra Mploy-anbefalingerne, som der skal satses på i 2021 og 2022. Flere af anbefalingerne indebærer investeringer, hvis resultaterne skal opnås.
Der er også sket justeringer inde i selve de 4 målgruppe-afsnit med henblik på at fremhæve:
·         Initiativer til at imødegå den store stigning i ledigheden som følge af covid-19, herunder sikre fortsat konkurrencedygtighed i forhold til fortsat at opretholde et effektfuldt kontaktforløb ved stigende ledighed.
·         Sikre at flere går fra ufaglært til faglært og styrke muligheden for skift til nye jobområder.
·         Øge volumen og styrke kvaliteten i samtaler og virksomhedstilbud for alle målgrupper.
·         Opbygningen af en fælles ungeenhed fra 7. klasse til 30 år.
·         Synliggørelse af den øgede brug af de handicapkompenserende ordninger.
Endelig er Beskæftigelsesministerens mål for 2021 indarbejdet på side 4 i forhold til målgrupperne. Det nye ministermål om, at alle borgere skal have en værdig sagsbehandling er desuden indarbejdet som en del af selve kerneopgaven, som handler om at sikre jobmatch via værdig sagsbehandling.
Lokalt Arbejdsmarkedsråds input til kommende Beskæftigelsesplan
Lokalt Arbejdsmarkedsråd har på mødet den 20. oktober 2020 tilkendegivet følgende input til Beskæftigelsesplanen med udgangspunkt i Mploys analyse og anbefalinger:
·         Mploy-analysen er rigtig velbeskrevet, saglig og objektiv – og dermed et godt grundlag til beskæftigelsesplanen. Rådet finder det positivt, at der tænkes i investeringer, som er afgørende for at kunne opnå resultater og ændre fokus på beskæftigelsesområdet.
·         Stor anerkendelse af, at Jobcentret er lydhøre i samarbejdet. Men der er også ønske om, at udvalget forholder sig til, hvordan man vil profilere sig med en værdig sagsbehandling. Der blev talt om vigtighed af at øge relationstilgangen, værdien af mødereferater, evalueringskultur og tab af borgere, når Jobcentret går med livrem og seler i kommunikationen for at overholde lovgivningen. I drøftelserne var der særligt fokus på sygedagpengemodtagerne, hvorfor udvalget blev anbefalet at læse og lade sig inspirere af ”Undersøgelse af psykisk helbred og livskvalitet hos mennesker med sygdom, der er tilknyttet et jobcenter”. Undersøgelsen er udarbejdet af Psykiatrifonden i samarbejde med Landsforeningen for psykisk sundhed (SIND), 2019.
·         Investeringer på sygedagpengeområdet bør fokuseres til social- og sundhedsområdet i kommunen, som er den største bidragsyder. Rådet er enige i, at det er afgørende med en tidlig indsats for at kunne fastholde sygemeldte. FOA vil meget gerne inddrages og komme med ideer til at sikre øget arbejdsfastholdelse i relation til kommunens HR-arbejde og nye måder for at sikre relationsarbejde til sygemeldte (Forslag 2).
·         Rådet er fuldstændig enig i, at der er behov for en styrket indsats til de jobparate ledige i den nuværende covid-19-situation. De nødvendige ressourcer skal være til rådighed, så jobcentret forbliver konkurrencedygtig. Vigtigt med en tæt relation til erhvervslivet om, hvad der faktisk efterspørges af arbejdskraft (Forslag 1).
·         Støtter op om styrket indsats til de unge, hvor der især ses store problemer omkring det psykiske (Forslag 4). Men gør også opmærksom på i forhold til de meget sårbare grupper med psykiske udfordringer (Forslag 3), at der kan være risiko for at skære alle over en kam med virksomhedstilbud. Der er behov for at kigge mere på den enkelte borger. Tidligere havde jobcentret ansat fastholdelseskonsulenter på sygedagpengeområdet, som var virksomhedernes sparringspartner. Det kunne mange virksomheder godt bruge igen, især fordi der er mange små virksomheder.
·         Opbakning til, at jobcentret øger volumen i de virksomhedsrettede forløb (Forslag 6), men kommunen skal også være bevidst om, at kommunen også er nødt til at tiltrække flere virksomheder at sende borgerne ud i. Der er specielt behov for flere ufaglærte job i stedet for at stræbe efter højtkvalificerede arbejdspladser. Behov for flere handlinger og ikke lige så mange mål. Jobcentret har rigtigt meget at byde på, men der er desværre fortsat for mange virksomheder, som ikke ved nok om det.
·         Korsør Erhvervsforening har positive oplevelser med at iværksætte frivillige projekter for unge mennesker. Virksomhederne har mulighed for at møde de unge på nye måder og under andre rammer end jobcentret. Der er dog behov for flere midler til at understøtte/drifte initiativet, alternativt løft af flere arbejdsopgaver fra jobcentrets side, hvis erhvervsforeningen fortsat skal stå for sådanne frivillighedsprojekter.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Konsekvenser for andre udvalg
Lokalt Arbejdsmarkedsråd har givet input til Beskæftigelsesplan 2021-2022 på baggrund af Mploys servicetjek af beskæftigelsesområdet – Opsamlings- og optimeringskatalog 2021.
Beskæftigelsesplanen skal godkendes af Byrådet inden årets udgang.
Indstilling
Chef for Arbejdsmarked og Integration indstiller,
1.    at Udvalget drøfter første udkast til Beskæftigelsesplan 2021-2022 med henblik på eventuelle justeringer.
Beslutning i Social- og Beskæftigelsesudvalget den 2. november 2020:
Fraværende:  Morten Hass Augustsen (V)
Drøftet.
Social- og Beskæftigelsesudvalget vil frem mod anden behandlingen fremsende ændringsforslag til administrationen, således disse kan tilgå udvalget forud for anden behandlingen.