Møde i udvalget d. 5. marts 2018

8.     Kolonihaver - udmatrikulering af fælleshuse i kolonihaveforeninger (B)

Sagsnr.: 330-2013-96567               Dok.nr.: 330-2018-74789                                            Åbent
Kompetence: Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget
Beslutningstema
Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget skal tage beslutning om det videre arbejde med udmatrikulering og kloakering af fælleshuse i kolonihaverne samt finansieringen heraf.
Baggrund
Tilbage i september 2013 besluttede Teknik- og Miljøudvalget at administrationen skulle arbejde videre med at sikre kloaktilslutning til de fælleshuse i kolonihaverne, der endnu ikke var tilsluttet offentlig kloak. Beslutningen blev truffet efter en længere behandling af spildevandshåndteringen i kolonihaverne generelt. I forlængelse af beslutningen er det blevet indarbejdet i spildevandsplanen, at kolonihavernes fælleshuse skal tilsluttes kloakforsyningen.
I december 2017 blev der afholdt et møde med Formanden for Kolonihaveforbundet Vestsjælland, formanden for HF-Østervang og daværende udvalgsmedlem Kurt Rasmussen (S). Her blev det besluttet, at sagen om udstykning skulle fremskyndes, så haveforeningernes kunne få mulighed for undgå den del af vandafledningsbidraget, der opkræves for vandforbrug, der går til vanding af haver. Se desuden bilagte brev fra Kolonihaveforbundet Vestsjælland.
Når fælleshusene er udskilt, kan der etableres en supplerende vandtilslutning til grunden med havelodder, som nu ligger på en matrikel uafhængig af den nye matrikel hvor fælleshuset ligger. Til forskel for i dag vil det kun være vandforbruget fra den grund, der er tilsluttet kloak (fælleshuset) der opkræves et vandafledningsbidrag. Kolonihaverne kan hermed opnå en væsentlig besparelse, fordi de slipper for at betale vandafledningsbidrag for det vand, der bruges til havevanding. I praksis vil haveforeningerne kunne spare udgifter til vandafledningsbidrag på mellem 300-500 kr. per havelod, alt efter hvor meget de forskellige haveforeninger vander deres haver med vand fra vandforsyningen.
Derfor ønsker haveforeningerne en hurtig udstykningsproces for alle fælleshusene, uanset om de er kloakeret eller ej.
Hidtil har formålet med udstykningen dog været, at det tilslutningsbidrag, som kommunen skal betale Forsyningen, for at sætte stik ind til fælleshusene, kan holdes på et absolut minimum. Efter Betalingsloven skal der betales et tilslutningsbidrag for hver begyndte 800 m2 grundareal. Hvis tilslutning skulle ske uden en udmatrikulering af fælleshusene, ville tilslutningsbidraget beløbe sig til mange millioner kroner imod ca. 30.000 kr. for et fælleshus på en udskilt matrikel.
Fælleshusene i 7 haveforeninger (Nørrevang, Fasanvænget, Fægangen, Grønland, Halskov, Rundingen og Fælles Flid) er ikke kloakeret. I 8 havekolonier er fælleshuset tilsluttet kloak og i 2 havekolonier findes ikke et fælleshus.
Størstedelen af udgifterne til de matrikulære arbejder er afholdt, men Slagelse Kommune skal efterfølgende betale 7 x tilslutningsbidrag eller ca. 210.000 kr. (260.000 Kr. med moms) til SK-Forsyning spildevand for spildevandsstikket. Haveforeninger med fælleshuse uden kloaktilslutning skal anlægge og betale for fremføring af kloak fra fælleshusene til det nye stik.
Retligt grundlag
Betalingsloven, Udstykningsloven
Handlemuligheder
Det kan besluttes, at udstykningen gøres færdig hurtigst muligt i løbet af 2018.
Tilslutningen til kloak kan ske løbende i det omfang, der er luft i kolonihaveområdets budget, hvorefter alle fælleshuse forventes at kunne være tilsluttet i 2023
Alternativt kan tilslutningen til kloak gennemføres umiddelbart efter færdiggørelsen af udstykningen. Hermed oparbejdes et driftsmæssigt underskud på kolonihave-området på ca. 210.000 kr. Underskuddet forventes at kunne blive afviklet på 4-5 år.
Det kan også vælges at søge en anlægsbevilling på 210.000 kroner til dækning af tilslutningsbidrag.
Vurdering
Der udestår kun landinspektør-arbejder for ca. 20.000 kr., hvorefter udstyknings-arbejdet er afsluttet, så det vil ikke give mening at sætte denne del af arbejdet i stå.
Det ville være passende at gennemføre kloak-tilslutningerne over en periode på 4-5 år, så opgaven kan gennemføres inden for kolonihave-budgettet uden yderligere bevillinger, og så haveforeningerne kan få tid til at skaffe likviditet til deres del af anlægsarbejdet.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Det forudsættes, at arbejdet afholdes inden for eget driftsbudget. Hvis det besluttes at søge en anlægsbevilling foreslås det at den søges for 2019 med 210.000 kr.
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2018
2019
2020
2021
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift
 
 
 
 
 
Anlæg
 
 
210
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
 
 
 
 
 
Kassen
 
 
210
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen
Indstilling
Centerchefen for Teknik og Miljø indstiller,
1.    at Udstykningen gøres færdig i 2018
2.    at Kloaktilslutning gennemføres løbende frem til 2023
Beslutning i Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget den 5. marts 2018:
Fraværende:  Anne Bjergvang (A), Ole Drost (V)
Godkendt.