Møde i udvalget d. 10. maj 2021

550. Ungetilbud i Skælskør (B)

Sagsnr.: 330-2021-32029               Dok.nr.: 330-2021-155251                                Åbent

Kompetence:

Børne- og Ungeudvalget.

Beslutningstema

Børne- og Ungeudvalget kan beslutte den indledende procesplan for etablering af et ungetilbud i Skælskør.

Sagens indhold

På udvalgsmødet den 12. april 2021 blev Børne- og Ungeudvalget præsenteret for forslag til principielle rammer for et nyt ungetilbud i Skælskør. Udvalget efterspurgte i forlængelse heraf nærmere beskrivelser af bl.a. sammensætning af målgruppen, målgruppens ønsker og behov, uddannelsesperspektivet i tilbuddet m.m.

Den nedlagte stationsbygning blev oprindeligt foreslået som rammen for et nyt tilbud, men som følge af Børne- og Ungeudvalgets bekymring over bygningens stand og administrationens egen besigtigelse vurderes det ikke relevant at gå videre med arbejdet omkring placering af et ungetilbud i stationsbygningen. Administrationen vurderer til gengæld, at bygningen kan benyttes til for eksempel etableringen af et kulturtilbud i form af eksempelvis en kunstudstilling eller lignende.

Administrationen har undersøgt alternative muligheder for fysisk placering og i den forbindelse besigtiget en kommunal grund, som ligger placeret i nærheden af Oliemøllen. Denne grund kan potentielt udgøre den fysiske ramme, såfremt dialogprocessen peger på et behov for en sådan.

Med afsæt i Børne- og Ungeudvalgets bemærkninger fra udvalgsmødet i april 2021 præsenterer administrationen nedenstående forslag til de indledende processer i det kommende arbejde med etableringen af et ungetilbud i Skælskør.

Procesplan for det indledende arbejde: afdæknings- og involveringsprocessen

1.    Administrationen vil kortlægge ungemiljøet i Skælskør, herunder hvor mange unge der er i uddannelse, job mm. via datatræk fra relevante afdelinger i kommunen. Dataene vil blive analyseret til brug for en rammesætning og kvalificering af inddragelsesprocessen for de unge.

2.    Efter en analyse af de forskellige datatræk omkring ungemiljøet i Skælskør vil administrationen indlede en dialogproces, hvor de unge, de fagprofessionelle og civilsamfundet, herunder også det lokale forenings- og erhvervsliv, vil blive hørt. Fokus i dialogprocessen er bl.a. ønsker til og behov for et kommende ungemiljø, ideer og forslag til en placering af et kommende tilbud, hvorvidt tilbuddet skal placere i en fysisk bygning, samt om et uddannelsestilbud skal indtænkes i ungetilbuddet. Administrationen arbejder efter, at dialogen med de unge tager udgangspunkt i de unges opholdssteder og foregår i samarbejde med kommunale aktører såsom KPE, der har stort kendskab til de unge i lokalmiljøet. Hvis KPE vurderer, at en fysisk dialogproces kan finde sted på den foreslåede nye lokation i nærheden af Oliemøllen, vil administrationen arbejde efter denne model.

3.    Børne- og Ungeudvalget præsenteres for det bearbejdede data, som indsamles under dialogprocessen, sammen med forslag til konkrete tiltag på kort og lang sigt, som kan skabe et ungetilbud i Skælskør. Børne- og Ungeudvalget vil efter administrationens præsentation kunne beslutte det videre arbejde med forslagene samt tage stilling til en yderligere konkretiseret procesplan.

Administrationen vil igangsætte dialogprocessen i løbet af maj 2021 og hurtigst muligt præsentere resultaterne samt konkrete forslag til tiltag for det videre arbejde for udvalget. Udvalgets beslutning herefter vil afgøre de næste processer i etableringen af et ungemiljø i Skælskør.

For at afdække ønsker og muligheder og sikre et attraktivt og relevant tilbud for de unge er det afgørende, at de unge, de fagprofessionelle samt andre relevante aktører høres omkring et kommende tilbud, inden øvrige processer udtænkes og igangsættes. Administrationen har bl.a. fundet inspiration fra oprettelsen af ungdomstilbuddet KAOS i Randers Kommune. Tilbuddet har eksisteret i ca. 10 år og vurderes fortsat at være attraktivt og anvendes i høj grad af de unge i kommunen. Tilbuddet har formået at gøre brugerinvolvering, herunder særligt involvering af den unge målgruppe, til et omdrejningspunkt i udviklingen af tilbud.

Retligt grundlag

Den kommunale styrelseslov.

Handlemuligheder

Børne- og Ungeudvalget kan beslutte den indledende procesplan for etablering af et ungetilbud i Skælskør.

Vurdering

Administrationen vurderer, at den fremlagte procesplan vil sikre et grundigt forarbejde, hvor målgruppen i Skælskør-området analyseres og høres. Koblingen til bl.a. de fagprofessionelle og civilsamfundet sikrer en faglig, bred og lokal forståelse af ønsker og behov til et kommende tilbud og har desuden en klar kobling til Slagelse Kommunes Børne- og Ungepolitik samt Ungevision, hvor bl.a. bæredygtige beslutninger, inddragelse af de unge m.v. er centrale elementer. Det afgørende på dette stadie bliver således, at de unge og deres ønsker og behov får en central rolle i det videre udviklingsarbejde med etableringen af tilbuddet.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Et ungetilbud vil med sit afsæt i forpligtende samarbejder med kommunale og lokale aktører kunne have en sammenhæng have fokus på indsatser i relation til blandt andre Center for Handicap og Psykiatri og Center for Kultur, Fritid og Borgerservice.

Indstilling

Skolechefen indstiller,

1.    at Børne- og Ungeudvalget godkender administrationens forslag til indledende procesplan for etablering af et ungetilbud i Skælskør.

Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 10. maj 2021:

Fraværende: 

At 1 - Godkendt.

Udvalget ser frem til at følge processen med inddragelse af alle unge samt de interessenter, der har givet input frem til nu.