Møde i udvalget d. 4. december 2017

23.   Høring af forslag til justering af  Natura 2000-områdegrænser

Sagsnr.: 330-2017-69857               Dok.nr.: 330-2017-696399                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget skal beslutte, om høringssvar til Miljø– og Fødevareministeriets forslag til justering af Natura 2000-områdernes grænser kan sendes til godkendelse i Byrådet.
Baggrund
Staten ønsker med regeringens Naturpakke (maj 2016) at undersøge, om det er muligt at mindske andelen af byarealer og intensive jordbrugsarealer i Natura 2000-områderne. Det skal være arealer, der ikke bidrager til beskyttelsen af habitatarter og –naturtyper.
Man ønsker også at se på behovet for at udvide områder med mere værdifuld natur, hvor det understøtter direktivformål.
Miljøstyrelsen har udarbejdet et landsdækkende forslag til justering af Natura 2000-områdernes grænser. Miljøstyrelsens forslag er i offentlig høring i perioden 28. september 2017 til 3. januar 2018. Der er efterfølgende en procedure for godkendelse af statens forslag i EU.
Natura 2000 omfatter habitat- og fuglebeskyttelsesområder i Europa. De udgør et netværk af arealer, der er udpeget for at bevare og beskytte en række truede arter og naturtyper.
Årsagen til, at der ikke kun indgår naturarealer, men også intensive jordbrugsarealer i Natura 2000-områderne er, at sådanne kan have betydning for rastende fugle især gæs og svaner.
To Natura 2000-områder berører Slagelse Kommune (kortbilag 1):
· N116 ”Centrale Storebælt og Vresen”. I dette indgår habitatområde H100 og fuglebeskyttelsesområde F98.
· N162 ”Skælskør Fjord og havet og kysten mellem Agersø og Glænø”. I dette indgår habitatområde H143 og fuglebeskyttelsesområderne F95 og F96.
For F95 og F96 er sangsvane, knopsvane, grågås, bramgås og sædgås udpegede arter. Disse fem arter benytter blandt andet markarealer som rasteområder.
Miljøstyrelsens forslag omfatter følgende ændringer (se kortbilag 2 og 3):
N116 (H100 og F98)
· Små justeringer af habitatområde (H100) på Sprogø (primært omkring Østrevet).
· Mindre udvidelse af habitatområde (H100) og fuglebeskyttelsesområde (F98) ved inddragelse af strandarealer fra sydspidsen af Lejsø til Halsskov Odde.
· Reduktion af fuglebeskyttelsesområde (F98) med 67 ha på søterritoriet ud for Korsør Havn.
· Små reduktioner af habitatområde (H100) og fuglebeskyttelsesområde (F98) på bynær strand langs sydkysten af Korsør.
N162 (H143, F95 og F96)
· Reduktion af fuglebeskyttelsesområde med 2.550 ha på landarealer omkring Borreby (F95) og på Omø, Agersø og på kyststrækningen mellem Stigsnæs og Bisserup (F96). Af disse vil 1.460 ha fortsat være habitatområde (H143) og dermed en del af Natura 2000-området.
· Reduktion af fuglebeskyttelsesområde (F95) og habitatområde (H143) med 4 ha ved Skælskør Havn
· Udvidelse af fuglebeskyttelsesområde (F95) og habitatområde (H143) med 4 ha på søterritoriet i Skælskør Yderfjord ved Vasebro.
· Udvidelse af habitatområde (H143) med 6 ha ved Sylten og 1 ha ved Flasken, begge nær Stigsnæs industriområde.
Herudover er der mindre tekniske justeringer.
Center for Teknik og Miljø har spurgt Miljøstyrelsen om tilgængeligheden af faglige vurderinger især for udtagningen af 2.550 ha fuglebeskyttelsesområde i N162 (F95 og F96). Miljøstyrelsen har svaret, at man konkret har vurderet, at udtagningen ikke er af væsentlig betydning for udpegningsgrundlaget. Der er ikke modtaget en uddybende faglig vurdering fra Miljøstyrelsen.
Reduktionen af de to fuglebeskyttelsesområder kan for nogle lodsejere betyde en lempelse, idet der ikke længere vil være krav om konsekvensvurderinger, hvis man ønsker at plante læhegn eller vildtbeplantninger, opføre bebyggelse eller forskellige former for virksomhed. Samme lempelse vil gælde i forhold til en eventuel kommunal planlægning i de udtagne områder.
For nogle lodsejere kan ændringerne betyde en reduceret mulighed for tilskud til naturvenlig drift rettet mod fuglelivet. Langt størstedelen af de arealer, der foreslås udtaget af fuglebeskyttelsesområderne F95 og F96, er p.t. ikke udpeget som støtteberettiget til naturpleje. Enkelte steder er det dog tilfældet, for eksempel på Agersø. Her vil en lodsejer aktuelt kunne miste EU-støtte til vigtige græsningsarealer, hvor både kommunen og EU har investeret i naturpleje for fuglene. På arealer, der udtages af fuglebeskyttelsesområderne, vil det i fremtiden ikke være muligt at udpege nye støtteberettigede arealer. En sådan støtte ville kunne være attraktivt for nogle lodsejere. Eksempelvis omkring Stigsnæs, hvor der er foretaget naturpleje og lagt agerjord ud til fuglevenlig drift på arealer, som p.t. ikke er støtteberettiget. 
Slagelse Kommunes Natursamråd og Ø-udvalget har haft mulighed for at komme med bemærkninger. Der er indkommet bemærkninger fra to medlemmer fra Natursamrådet. Herudover er der uopfordret indkommet bemærkninger fra et lodsejerpar på Agersø. Alle bemærkninger fremgår af bilag 4.
Private og organisationer kan indgive høringssvar direkte til Miljøstyrelsen.
Slagelse Kommune kan foreslå en udvidelse af Natura 2000-områderne, hvor dette kan understøtte direktivformål.
I den forbindelse er det undersøgt, om der kunne være et potentiale i at foreslå en udpegning af naturarealer omkring Kobæk Sø som habitat- og fuglebeskyttelsesområde (se kortbilag 5). Området indeholder vigtig habitatnatur (blandt andet ”surt overdrev”), og det er yngleområde for vigtige fuglearter.
Retligt grundlag
Natura 2000-områderne er udpeget af staten i medfør af EF-habitatdirektivet og EF-fuglebeskyttelsesdirektivet.
Handlemuligheder
Byrådet kan i høringssvaret til Miljøstyrelsen vælge:
· at der ikke er bemærkninger til Miljøstyrelsens forslag
· at forslaget godkendes under forudsætning af, at Miljøstyrelsen dokumenterer konsekvenser for naturværdierne
· at Miljøstyrelsen bør overveje at medtage naturarealer omkring Kobæk Sø som habitat- og fuglebeskyttelsesområde
· at komme med yderligere bemærkninger.
Vurdering
Idet Slagelse Kommune ikke har modtaget de vurderinger, der ligger til grund for Miljøstyrelsens forslag til reduktion af fuglebeskyttelsesområderne F95 og F96, er det ikke muligt at vurdere konkrete konsekvenser af forslaget.
Center for Teknik og Miljø vurderer dog
· at der umiddelbart er risiko for, at lodsejere aktuelt eller fremtidigt mister muligheden for tilskud til naturpleje, som er vigtig af hensyn til udpegede fuglearter. Pt. er tilskuddet ca. 2.600 kr. pr. ha.
· at den reducerede beskyttelse eventuelt vil kunne medføre negative konsekvenser for udpegede fuglearter, idet der ikke længere er krav om konsekvensvurderinger. For eksempel vil etablering af læhegn og vildtbeplantninger i visse situationer kunne mindske egnetheden som rasteområder for gæs og svaner.
En godkendelse af forslaget bør forudsætte, at konsekvenserne dokumenteres.
Endvidere bør en udpegning af naturarealer omkring Kobæk Sø (bilag 5) som nyt habitat- og fuglebeskyttelsesområde overvejes af Miljøstyrelsen. Området indeholder blandt andet en for EU særligt prioriteret naturtype ”surt overdrev”. Området er ligeledes yngleområde for vigtige fuglearter. Udpegningen vil kunne gøre naturpleje i området tilskudsberettiget og dermed bidrage til bevarelsen og styrkelsen af områdets naturværdier. Center for Teknik og Miljø har aktuelt fremskredne forhandlinger i gang med lodsejere om et naturprojekt. En forudsætning for udpegningen bør være, at konsekvenser for alle områdets lodsejere vurderes.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Teknik og Miljø indstiller,
1.    at forslaget godkendes under forudsætning af, at Miljøstyrelsen dokumenterer konsekvenserne for naturværdierne
2.    at det bemærkes, at Miljøstyrelsen bør overveje at medtage naturarealer omkring Kobæk Sø som nyt habitat- og fuglebeskyttelsesområde.