Møde i udvalget d. 5. oktober 2020

3.     Månedlig orientering om nøgletal på beskæftigelsesområdet (D)

Sagsnr.: 330-2018-38133               Dok.nr.: 330-2020-375599                                          Åbent
Kompetence: Social- og Beskæftigelsesudvalget
Beslutningstema
Baggrund
Social- og Beskæftigelsesudvalget følger på hvert møde op på de politiske mål, der er politisk udpeget som de vigtigste i Beskæftigelsesplanen samt øvrige ønskede nøgletal.
Retligt grundlag
Handlemuligheder
Social- og Beskæftigelsesudvalget kan drøfte orienteringen om nøgletal.
Vurdering
Administrationens vurdering og forklaring på udviklingen for de enkelte effektindikatorer på beskæftigelsesindsatsen fremgår af bilag, herunder sammenligning til landsplan og sammenlignelige klyngekommuner.
De sammenlignelige kommuner er: Assens, Brøndby, Fredericia, Frederikshavn, Faaborg-Midtfyn, Kalundborg, Kerteminde, Læsø, Norddjurs, Nordfyns, Nyborg, Odense, Odsherred, Randers, Samsø, Svendborg, Sønderborg, Thisted og Vordingborg.
Denne ekstraordinære situation med COVID-19 vil få endnu ukendte påvirkninger af resultaterne for både beskæftigelse, ledighed og sygdom i 2020. Der er derfor ikke opsat måltal for 2020, men udviklingen for 2020 følges sammenlignet med samme tidspunkt sidste år i forhold til landsplan og sammenlignelige kommuner. December 2019 udgør indeks 100 i de viste udviklingskurver.
Der foreligger ikke fuldstændige data for måling 1 og 2 siden januar 2020 på grund af implementeringen af nyt sygedagpengesystem, først i pilotkommuner og siden i de resterende kommuner. Styrelsen forventer tidligst at kunne vise sygedagpengedata igen på jobindsats.dk i oktober 2020. Derfor opgøres de 2 målinger midlertidigt eksklusiv sygedagpenge for fortsat at have en indikation på den overordnede udvikling.
Udviklingstendenser, hvor der er væsentlige ændringer siden sidste opfølgning, er nedenstående fremhævet med fed skrift.
De overordnede udviklingstendenser gennem det sidste år er:
·         Stigning i antal borgere på kommunal forsørgelsesydelse (eksklusiv sygedagpenge) er større end på landsplan og i sammenlignelige kommuner. Siden forrige opfølgning er der sket en ændring fra, at udviklingen fulgte landsplan og sammenlignelige kommuner. Årsagen er, at den sæsonbetonede ledighed, som i større omfang kendetegner Slagelse, ikke er faldet lige så meget i juli 2020 som i juli 2019 som følge af covid-19. I efteråret forventes der igen at ske en udjævning af tallene, når der sammenlignes 1 år tilbage, da resultaterne så er udover de vidt forskellige sommersæsoner i 2019 og 2020.
·         Stigning i antal borgere på kommunale forsørgelsesydelser, eksklusiv fleksjob og førtidspension (og sygedagpenge), som er mindre end på landsplan og i sammenlignelige kommuner.
·         Reduktion i beskæftigelsen for borgere med bopæl i kommunen, i sammenlignelige kommuner og på landsplan. Reduktionen er større i Slagelse og sammenlignelige kommuner end på landsplan, men kan ikke aflæses tilsvarende i ledigheden. Den større reduktion i beskæftigelsen skal derfor i stedet findes hos studerende, udenlandsk arbejdskraft samt lønmodtagere, der vælger at gå ned i tid eller helt afgår fra arbejdsmarkedet til efterløn, folkepension eller selvforsørgelse (ægtefælle/formue).
·         Stigning i antal bruttoledige. Stigningen er mindre end på landsplan, men større end i sammenlignelige kommuner. Siden forrige opfølgning er sammenlignelige kommuner gået fra at følge Slagelse til at være bedre end Slagelse. Man skal dog under de nuværende omstændigheder være ekstra påpasselig med tolkning på særligt juli-tallene, da ledigheden også kan påvirkes i nedadgående retning af, at flere afholder selvbetalt ferie efter afskedigelser i foråret.
·         Stigning i antal langtidsledige er mindre end i sammenlignelige kommuner og landsplan.
·         Reduktion i andel flygtninge og familiesammenførte til flygtninge, som er i beskæftigelse efter 3 år i Danmark, er på samme niveau som på landsplan og sammenlignelige kommuner.
·         Reduktion i antal unge uden en uddannelse (uddannelseshjælp), som er større end på landsplan og i sammenlignelige kommuner. Siden forrige opfølgning er Slagelse gået fra en stigning til en reduktion - og fra at følge andre kommuners udvikling til at være bedre end dem.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Chef for Arbejdsmarked og Integration indstiller,
1.    at Opfølgning tages til efterretning.
Beslutning i Social- og Beskæftigelsesudvalget den 5. oktober 2020:
Fraværende: 
Taget til efterretning.
Administrationen orienterede om, at der arbejdes videre med at give den månedlige orientering om nøgletal på beskæftigelsesindsatsen en mere enkel opbygning suppleret med de aktuelle tal trukket i fagsystemet.