Møde i udvalget d. 2. oktober 2017

2.     Månedlig rapportering september - Vidtgående specialundervisning og det specialiserede Børne- og Unge område (E)

Sagsnr.: 330-2017-2559                 Dok.nr.: 330-2017-561136                                          Åbent
Kompetence: Uddannelsesudvalget
Beslutningstema
Baggrund
På grund af stigende økonomiske udfordringer blev der i 2015 udarbejdet perspektivanalyser på de fire områder. Da udfordringerne fortsat er til stede, er der behov for tæt opfølgning både administrativt og politisk.
Fra 2017 fremlægges den månedlige rapportering kun for fagudvalgene.
Handlemuligheder
Rapporteringen er udarbejdet, så den giver et enkelt overblik over udviklingen i udgifter og aktiviteter, ligesom der – hvor det er muligt – er beregnet gennemsnitspriser på anvendte indsatser. Dermed opbygges der viden om den aktuelle udvikling i udgifter og aktiviteter, som kan underbygge beslutninger, der træffes enten i forbindelse med den kvartalsvise budgetopfølgning eller som et led i den løbende administrative og politiske styring af områderne.
På det specialiserede Børne- og Ungeområde blev der ultimo maj konstateret, at der forsat er stigende udgifter på det specialiserede børne- og ungeområde. Derfor blev der foretaget en fornyet vurdering på forventet regnskab for 2017 og på den baggrund igangsat nye handleplansinitiativer.
Der er udarbejdet notat, der beskriver baggrunden for den stigende udgiftsudvikling, herunder kort rids af vurderingerne til udvalget henover 2017. Der er endvidere udarbejdet opfølgende notat, der beskriver de tiltag, som er igangsat for at skabe bedre styringsgrundlag samt de initiativer og analyser, der er igangsat for at arbejde videre med de økonomiske udfordringer på området.
Vurdering
I bilag 1 ses månedlig opfølgning på økonomi og aktiviteter for vidtgående specialundervisning.
I bilag 2 viser aktivitetstal og gennemsnitspriser på det specialiserede børne- og ungeområde.
Vidtgående specialundervisning
Udvikling i forbrug pr. ultimo september:
Det forventede regnskab opgjort pr. september måned er beregnet til 155,6 mio. kr., og budgetafvigelsen udviser derved et merforbrug på 5,1 mio. kr.
Udvikling i aktiviteter:
Den vidtgående specialundervisning er stadig et område præget af udfordringer. Dette skyldes primært den øgede aktivitet på området, hvor de seneste års tendens med et stigende antal visitationer til specialundervisning umiddelbart ser ud til at fortsætte. Dette er særligt gældende for de private dagskoler og Autisme Center Vestsjælland.
Det specialiserede børne- og ungeområde
Baseret på det nuværende forbrugsmønster, kendt aktivitet og prognose for resten af 2017 vurderedes det forventede regnskab i budgetopfølgningen pr. ultimo august fortsat at lande på 228,0 mio. kr. Det samlede merforbrug i 2017 udgør således 25,6 mio. kr., heraf udgør merforbrug overført fra 2016 5.1 mio. kr.
Den månedlige aktivitetsopfølgning på økonomidata pr. ultimo august viser en stigning i det samlede antal af foranstaltninger fra 628 i juli til 645 ultimo august.
 Jf. DUBU data for perioden 1.07.2017 – 30.08.2017 er der en afgang på 149 sager og tilgang på 187 – netto 38 sager, hvoraf der er oprettet indsats i 14 af sagerne. Differencen på 2 skyldes akutanbringelser der ved opgørelsen endnu ikke er registreret i DUBU som indsats.
De væsentligste ændringer i aktivitetsoversigten under de enkelte aktiviteter skyldes effekten af oprydning i konteringer jf. Økonomi og Indenrigsministeriets generelle regler for kontering, samt en større sammenhæng i anvendelsen af servicelovens bestemmelser og kontoplan.
Derudover er der en væsentlig stigning i gennemsnitspriserne på Eget værelse og Døgninstitutioner for børn og unge.
Stigningen i udgifterne til Eget værelse skyldes, at 4 unge er anbragt jf. Servicelovens § 52.3.7 på opholdssted efter § 66 stk. 1.4 – Eget værelse, kollegie eller kollegielignende opholdssteder – på et efter paragraffen godkendt opholdssted med en udgift på gennemsnit 18.700 pr. mdr. Disse udgifter har tidligere været konteret under døgninstitutioner for børn og unge. 
Stigningen i udgifterne til Døgninstitutioner for børn og unge, skyldes en tilgang af akut sager, hvor en anbringelse var nødvendig for at skærme barnet/ den unge fra overgreb i forbindelse med en Børnehussag. Udgiften til et akutdøgn er i gennemsnit 3500 kr. og cirka 1200 kr. dyrere end et almindeligt døgn. 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchef for Børn og Familie og Centerchef for Skole indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at Den månedlige rapportering tages til efterretning
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 2. oktober 2017:
Fraværende:  Johnny Persson (V), Tonny Borgstrøm (Udenfor partierne)
Til efterretning.