Møde i udvalget d. 4. september 2017

3.     Centerets orientering til Udvalget (O)

Sagsnr.: 330-2013-106411             Dok.nr.: 330-2016-672246                                          Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Udvalget informeres hermed om alle puljer på kultur-, fritids- og turismeområdet. Bilagene over forbrug på de konkrete puljer er ajourført op til deadline for udsendelse af dagsorden.
KULTUR:
Pulje
Forbrug
Restbudget
Puljen til kulturelle formål
2.458.605
2.293.049
165.556
FRITID:
 
 
 
Idræts- og Fritidspuljen
673.458
668.219
5.239
Markedsføringspuljen
1.011.269
1.010.000
1.296
Puljen til selvorganiserede
152.754
31.258
121.496
Gadeidrætspuljen
75.000
44.096
30.904
Udviklingspuljen (FOU)
104.165
50.125
54.040
TURISME:
 
 
 
Pulje til Korsør Fæstning
400.000
130.000
270.000
Turismepulje
1.214.000
943.000
271.000
Kulturområdet:
Kulturstrategi
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget godkendte på udvalgets møde d. 5. december 2016 Kulturstrategi 2017. Kulturafdelingen har i løbet af foråret arbejdet med formidling af kulturstrategien både i form af folder til udlevering og oprettelse af indhold på kommunens hjemmeside. Derudover blev kommunens kulturaktører indbudt til stort kulturtopmøde i maj for at lancere og fejre den nye strategi.
Kulturafdelingen har sammen med Slagelse Kulturråd evalueret på det første halvår med den nye strategi. En handleplan, der skitserer arbejdet med strategien fremadrettet, er vedlagt som bilag til denne orientering. Dokumentet opdateres løbende, og indsatsejere kan skifte alt efter indsatsernes udvikling.
Omø Kulturdage
Omø Kulturdage blev i år afholdt d. 27. - 29. juli. Temaet for årets kulturdage var ø-fællesskaber med fokus på de mange formelle og uformelle fællesskaber, foreninger og ”klubber” som øen er så rig på.
Deltagerantal var på omkring 300, hvilket er maksimum, ift. hvad faciliteter (især forsamlingshuset) kan rumme. I år blev der allerede meldt udsolgt på netsalg af billetter om onsdagen før kulturdagene.
Omø Kulturdage har i 2017 modtaget samlet 20.000 kr. i tilskud fra Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget – 10.000 fra Puljen til kulturelle formål og 10.000 kr. fra Turismepuljen.
Derudover har Omø Kulturdage modtaget 20.000 kr. i tilskud fra Landdistriktsmidlerne.
Musikfolder
For at synliggøre musiktilbud til unge i Slagelse Kommune har Kultur, Fritid og Borgerservice i samarbejde med Slagelse Musikskole og Slagelse Musikhus udarbejdet en folder, som samler en lang række musiktilbud til unge.
I folderen nævnes bl.a. Kulturcyklen, Ny Strøm for upcoming bands, Badeanstalten og Mix Tour, som er et samarbejde med studerende fra Slagelse Gymnasium.
Folderen ligger tilgængelig på slagelse.dk og vil blive uddelt til Study Start i september, hvor 600 nye studerende bydes velkommen til studiebyen Slagelse og får en goodiebag, hvor folderen vil være i. Musikskolen og Musikhuset har naturligvis også modtaget eksemplarer af folderen, så den kan deles ud til deres arrangementer. Det planlægges desuden, at folderen skal uddeles til velkomstarrangementer på Slagelse Rådhus, når tilflyttere bydes velkommen.
Cafeen i Kulturhuset
VASAC har valgt ikke at forlænge aftalen med Kulturhuset om drift af caféen pr. 31. december 2017. I samarbejde med Kulturhusets brugerråd vil Kulturhuset drøfte muligheder for en fremtidig drift, der baserer sig mere på partnerskaber med byens virksomheder og frivillige. Målet er stadig at have en aktiv café og at kunne servicere foreningerne i huset samt afholde større arrangementer.
Børneteaterfestival
Slagelse Musikhus afholder i dagene 11.-13. september børneteaterfestival i Musikhuset og Badeanstalten for børn til og med ca. 3. klasse. Der er gratis adgang til alle koncerter takket være samarbejde med Jan Irhøj, musikorganisationen DPA (Danske Populær Autorer) og støtte fra Slagelse Kommunes Center for Børn og Familie.
Program for dagene kan ses på Musikhusets hjemmeside HER – tilmelding efter først-til-mølle princippet.
Fritidsområdet:
Uddannelse af streetambassadører
Gadeidrætspuljen har med 9.000 kr. støttet uddannelse af kommunens streetambassadører. De skal gennemgå første modul af DGI’s eventuddannelse, som i alt består af to moduler (det andet modul tages på et senere tidspunkt). Gennem uddannelsen tilegner ambassadørerne sig kompetencer inden for idéudvikling, planlægning og eksekvering af events. Ambassadørerne vil sætte disse kompetencer i spil i kommunen ved at arrangere kvalitetssikrede events, som inviterer børn og unge ind i gadeidrætsfællesskabet.
Gadeidræt for alle
Flere børn, unge og forældre har efterspurgt muligheden for at kunne dyrke gadeidræt i Godsbanebygningen oftere. Det har ført til, at streetambassadørerne fra september og frem til nedrivningen af bygningen arrangerer ugentlige streetaktiviteter hver tirsdag fra kl. 17.00-19.00. Alle er velkomne til at dyrke skateboard, løbehjul, parkour, streetbasket, streetfodbold, slackline og bordtennis eller til blot at møde op og være social. Ud over disse ugentlige aktiviteter vil der henover efteråret også blive afviklet andre events med fokus på at oplyse flere om samt involvere flere i gadeidrætsfællesskabet.
Udstyr til selvorganiseret idræt
Puljen til selvorganiseret idræt har støttet indkøb af skateboards, løbehjul, sikkerhedsudstyr og en transportabel musikhøjtaler med i alt 15.000 kr. Udstyret vil blive opbevaret i streetzonen i Godsbanebygningen, hvor det vil bidrage til at skabe opmærksomhed omkring gadeidrætten samt skabe forudsætninger for, at flere nye børn og unge kan prøve aktiviteterne. Udstyret vil være tilgængeligt for skoler og institutioner, som lejer Godsbanebygningen til undervisningsaktiviteter, og ligeledes vil det kunne benyttes til øvrige aktiviteter og events i kommunen.
Slagelse Talent & Elite
Eliteidrætsklasserne er startet op med i alt 75 elever fordelt på 3 årgange. Ordningen er således fuldt udrullet. Opstarten for både folkeskole og ungdomsuddannelsesniveau er gået rigtig godt.
Team Danmark arrangerer i samarbejde med Slagelse Talent & Elite et nyt netværk omkring fysisk træning, hvor fysiske trænere i elitekommuner fra hele landet forventes at deltage i november måned.
Tre eksterne sponsorer har valgt at sponsorere atleternes tøjpakker de næste 2 år. En af sponsorerne er ny.
Mentalkoncept og behandlernetværk i ordningen bliver rullet ud i denne sæson og får betydning for alle elever på alle 6 årgange.
Naturens Dag
Naturens Dag finder sted den 10. september 2017 og er Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådets mærkedag for naturoplevelser. Formålet er at åbne naturen for børn og voksne, og årets tema er ”Mangfoldighed i naturen”. Fritidsafdelingen har været med til at koordinere dagen i Slagelse Kommune, hvor foreningen Aktiv Natur Velvære inviterer til naturfitness, yoga, gåtur og mulighed for kajakprøvning ved Bildsø Strand.
Udvikling af partnerskabsmodellen – Åben Dagtilbud
Fritidsafdelingen samarbejder med Center for Børn og Familie om en ny satsning på partnerskabsaftaler for børn i alderen 0-6 år. Center for Børn og Familie har givet 20.000 kr. til afprøvning af partnerskaber med idrætsforeninger, hvor fokus i begyndelsen særligt er på afvikling af forløb for før-skole-børn. Ud over det allerede eksisterende partnerskab med FC Storebælt i Korsør er Fritidsafdelingen i dialog med både Slagelse Gymnastikforening og Sørbymagle Hockeyklub om etablering af partnerskabsaftaler. For at kvalificere partnerskabsforløbene er der ligeledes etableret samarbejde med Danmarks Idrætsforbund i forhold til støtte via specialforbundene.
Etablering af dykkertavler
Puljen til selvorganiseret idræt har støttet opsætning af dykkertavler på strandene i samarbejde med projekt Kyst- og Naturturisme med i alt 3.964,96 kr.
E-sport
Administrationen afholder møder med idrætsorganisationer og relevante, lokale aktører mhp. at afsøge muligheder for et samarbejde om at udvikle E-sporten lokalt.
Opfølgning på sag vedr. øget brug af haller i dagtimer
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget og Uddannelsesudvalget blev den 6. juni 2017, efter ønske fra førstnævnte udvalg, orienteret om en redegørelse udarbejdet af administrationen. Redegørelsen beskrev muligheder for og udfordringer i at stille formiddagstimer i haller til rådighed for foreninger og selvorganiserede.
Begge udvalg tog orienteringen til efterretning. Orienteringen har medført, at skoler, der benytter haller med ledig tid, er blevet bedt om at indsende skemaer for skoleåret 2017/2018.
Der afventes svar fra enkelte skoler. Men på nuværende tidspunkt er der følgende ledige haltider i dagtimerne, som kan stilles til rådighed for foreninger og selvorganiserede grupper/borgere:
Hal/dag
Mandag
Tirsdag
Onsdag
Torsdag
Fredag
Tårnborghallen
Venter på svar
Venter på svar
Venter på svar
Venter på svar
Venter på svar
Søndermarkshallen
8:00 – 9:30
 
8:00 – 9:30
14:00 – 15:30
10:00 – 13:30
 
Boeslundehallen
8:00 – 9:30
Efter 12:00
8:00 – 9:30
Efter 12:00
8:00 – 11.:30
Hele dagen
8:00 – 11.:30
Kirkeskovhallen
Efter 13:15
8:00 – 13:15
Efter 14:45
8:00 – 10:15
Efter 12:05
9:00 – 13:15
Efter 14:45
Hele dagen
De ledige tider vil kunne bookes gennem KommuneBook. Administrationen vil gøre foreninger m.fl. opmærksom på muligheden gennem Fritidsafdelingens nyhedsbrev, infoskærme mv.
Turismeområdet:
Projekt Kyst- og Naturturisme
- Dykkertavler er opsat på 8 destinationer.
- Pegeskilte opsættes i efteråret i Skælskør, Korsør og Slagelse
- Bookbare ture er nu afsluttet med succes, og arbejdsgruppen er i gang med efterevaluering for at sikre stærkere ture fremadrettet.
Som led i projektet er der over sommeren lavet en undersøgelse af Stillinge Strand. Undersøgelsen er udført både ved at spørge udvalgte erhvervsdrivende samt strandens gæster. De indkomne svar skal være grundlag for et interessant møde, der forventes afholdt i efteråret som en del af projektet.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at  Orienteringen tages til efterretning.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 4. september 2017:
Fraværende:  ingen
Taget til efterretning.
Centerchefen orienterede om de handlemuligheder i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalgets driftsramme, som administrationen har indgivet til budget 2018.