Møde i udvalget d. 6. juni 2017

13.   Evaluering af rejsehold og 3 års besøg (D)

Sagsnr.: 330-2017-24510               Dok.nr.: 330-2017-212240                                          Åbent
Kompetence: Uddannelsesudvalget, Sundheds- og Seniorudvalget samt Handicap og Psykiatriudvalget.
Beslutningstema
Udvalgene orienteres om evaluering af den 4-årige afprøvning af indsatserne ”3 års besøg”, ”rejsehold i seksuel sundhed” og ”rejsehold i rygeforebyggelse”.
Baggrund
I juni 2013 blev det i udvalgene Børn,- Unge og Familieudvalget, Børne-, Uddannelses- og Integrationsudvalget, Handicap- Socialpsykiatriudvalget samt Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttet at samfinansiere tre indsatser over en fireårig periode 2014-2017. Indsatserne er forankret i Sundhedstjenesten. Indsatserne er fulgt og justeret løbende, men der foreligger nu evaluering af indsatserne, som udvalgene orienteres om.
De tre indsatser ”3 års besøg” og ”rejsehold i seksuel sundhed” og ”rejsehold i rygeforebyggelse” tager afsæt i Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker, der er vidensbaseret værktøj til kommunerne med faglige anbefalinger, der kan bidrage til at prioritere og kvalitetsudvikle det kommunale forebyggelsesarbejde indenfor sundhedsområdet.
3 års besøg
Det primære formål med 3-års besøg er, at opspore overvægt hos småbørn, forebygge overvægt senere i barndommen, sekundært at vurdere motorik, trivsel og sprogudvikling.
I 2016 var antallet af 3-årige børn 747, hvoraf 482 (64,5 %) har modtaget besøg af sundhedsplejersken.
I 2016 blev der opsporet 18,3 % børn med overvægt, 4,1 % familier med dårlig trivsel, 5,7 % med motoriske vanskeligheder og 20,1 % med sproglige vanskeligheder.
Det anbefales, at samarbejdet mellem dagtilbud, sundhedsplejersker, motorikkonsulenter, tale-hørekonsulenter styrkes, så det sikres, at der bliver fulgt op på de fund, der måtte være i forbindelse med 3 årsbesøget.
Det anbefales, at indsatsen fortsætter, på grund af den store andel af opsporede overvægtige.
Rejsehold i rygeforebyggelse
Formålet med rejseholdet er, at fastholde de unge i Slagelse Kommune som ikke-rygere af tobak og hash, samt at flere stopper med at ryge, før de når at blive psykisk, fysisk og socialt afhængige. Målgruppen er unge i alderen 13-15 år (7. og 8. klassetrin).
Rejseholdet har i skoleåret 2015/2016 besøgt 97 % af alle Slagelse Kommunes 7. klasser. 96,6 % af disse elever oplever, at rejseholdet var gode til at fortælle om rygningens konsekvenser. 74,1 % af eleverne oplever, at de har fået ny viden. 100 % af klasselærerne oplever, at rejseholdet var gode til at fange eleverne og møde eleverne på deres præmisser.
Rejseholdet bruger en del tid på opsøgende arbejde, det anbefales derfor, at samarbejdet med Center for Uddannelse styrkes, så der på sigt indgås faste aftaler med besøg på skolerne.
Rejseholdet forholder sig i deres undervisning til misbrug af hash, det anbefales derfor at samarbejdet mellem misbrugscentret og Perron 3 styrkes. Det anbefales, at indsatsen fortsætter.
Rejsehold i seksuel sundhed
Formålet med rejseholdet er, at fremme unges handlekompetence i relation til seksualitet, sundhed, trivsel og rettigheder.
Målgruppen er unge i alderen 13-25 år herunder primært unge på ungdomsuddannelserne og specialområdet. Foruden undervisning deltager rejseholdet i events som fx Slagelse Festuge, SUK-Festival, Sct. Michaels Nat.
Rejseholdet understøtter kampagner som ”Kun med Kondom” og ”Uge sex”. 90,8 % af de unge mener, at sundhedsplejerskerne var gode til at fortælle om emnerne, 88,7 % af de unge oplever, at sundhedsplejerskerne var gode til at lytte. 68,5 % af de unge mener, de lærte noget nyt. 
Det er rejseholdets erfaring, at det særligt er unge fra specialområdet, der har gavn og behov for undervisning i seksuel sundhed. Det anbefales derfor at styrke samarbejde mellem Center for Uddannelse og Center for Handicap og Psykiatri.
Rejseholdet underviser også i tidsaktuelle emner som hævnporno og grænsesætning. Særlig grænsesætning har også vist sig relevant for de unge i andre sammenhænge end seksuel sundhed. Det anbefales, at indsatsen fortsætter.
Retligt grundlag
Ingen bemærkninger
Handlemuligheder
Evalueringerne tages til efterretning
Vurdering
Det er administrationens vurdering, på baggrund af de tre evalueringer, at indsatserne har en værdifuld effekt, og samtidig har et stort potentiale til at forbedre folkesundheden blandt børn og unge på både kort og lang sigt.
Der har efterfølgende været drøftelse mellem Center for Børn og Familie, Sundhedstjenesten og Folkesundhed, for at styrke sammenhængen mellem de eksisterende indsatser 3 års besøg og rejseholdene.
Administrationen vurderer det hensigtsmæssigt, at indsatserne overgår til drift i regi af sundhedsplejen. Overgang til drift forudsætter stillingtagen til finansiering og/eller prioritering af sundhedsplejens øvrige opgaver.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger i forhold til evalueringen. I forhold til at føre indsatserne videre forudsætter det en økonomisk stillingtagen.
Konsekvenser for andre udvalg
Indsatserne er udført af Sundhedstjenesten og er gennemført i samarbejde med daværende Børne-, Uddannelses- og Integrationsudvalg, med (Børn,- Unge og Familieudvalget) nuværende Uddannelsesudvalg, (Handicap- og Socialpsykiatriudvalget) nuværende Handicap- og Psykiatriudvalg og (Sundheds- og Omsorgsudvalget) nuværende Sundheds- og Seniorudvalg.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren og Børn- og Ungedirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at Udvalget drøfter evalueringerne
2.    at Udvalget drøfter overgang fra projekt til drift
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 6. juni 2017:
Fraværende:  Tonny Borgstrøm (Udenfor partierne)
Udvalget tager evalueringen til efterretning
Udvalget ønsker at få forelagt en prioritering af indsatserne og de økonomiske konsekvenser ved overgang til drift.