Møde i udvalget d. 6. november 2017

11.   Regnskaber for driftstilskud over 500.000 kr. til kulturinstitutioner 2016 (O)

Sagsnr.: 330-2016-78854               Dok.nr.: 330-2017-582029                                          Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Beslutningstema
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal orienteres om administrationens godkendelse af regnskaber for institutioner, der har fået tilskud på over 500.000 kr. af midler på udvalgets område i 2016.
Baggrund
Kommunalfuldmagtens principper for god forvaltning angiver, at kommunen skal føre tilsyn med foreningers anvendelse af kommunal støtte. På kulturområdet, hvor der udbetales tilskud til diverse kulturaktiviteter, ledsages bevillingen af tilskud med krav om, at foreninger og andre tilskudsmodtagere skal indsende regnskab med dokumentation for anvendelsen af tilskuddet.
Administrationen godkender regnskaberne, og for tilskud over 300.000 kr. til foreninger og tilskud over 500.000 kr. til selvejende institutioner skal udvalget orienteres om denne godkendelse.
I denne sag orienteres udvalget om godkendelsen af regnskab for de kulturinstitutioner, der har modtaget tilskud over 500.000 kr. Det drejer sig om: Vikingeborgen Trelleborg, Museum Vestsjælland, Guldagergaard og Kongegaardsfonden.
Herudover har udvalget i forbindelse med bevilling af tilskud for 2017 ønsket en orientering om regnskabet for Borreby Teater, der i 2016 modtog driftstilskud på 400.000 kr.
Udvalget har på mødet i december 2015 bevilget driftstilskud til kulturinstitutioner, og de øvrige kulturinstitutioner har modtaget tilskud på mellem 23.000 kr. og 265.000 kr.
Udvalget bevilger løbende tilskud til foreninger m.fl. fra Puljen til kulturelle formål. Det største tilskud i 2016 er på 225.000 kr., og alle regnskaber godkendes således rent administrativt. Evt. bemærkninger til foreningernes regnskaber vil fremgå ved udvalgets behandling af ansøgninger om tilskud fra Puljen til kulturelle formål for 2018.
Retligt grundlag
Kommunalbestyrelsen skal jf. styrelseslovens § 42 stk. 7 fastsætte og beskrive regler for, hvordan kommunens kasse- og regnskabsvæsen skal indrettes.
Kommunens regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn beskriver, at udvalget skal orienteres om administrationens godkendelse af regnskaber for foreninger, der får tilskud over 300.000 kr. og selvejende institutioner, der får tilskud over 500.000 kr.
Handlemuligheder
Udvalget kan tage orienteringen til efterretning eller bede om yderligere specifikation af oplysningerne.
Vurdering
Administrationen har gennemgået regnskaberne fra de fire institutioner, der har modtaget tilskud over 500.000 kr. – de konkrete tilskud i 2016 udgør:
Vikingeborgen Trelleborg                      2.423.779  kr.
Museum Vestsjælland                          2.333.556  kr.
Guldagergaard (ekskl. ph.d.-stilling)       1.256.709  kr.
Kongegaardsfonden, inkl. Isensteinsaml. 1.079.224  kr.
Administrationens kommentarer til de enkelte regnskaber:
Vikingeborgen Trelleborg
Ud over det kommunale tilskud har museet en næsten tilsvarende indtægt fra rundvisninger, arrangementer, vikingefestival og museumsbutik. Hertil kommer en indtægt på ca. 100.000 kr. fra forpagtningsindtægt og tilskud fra LAG-midler til formidling. I forhold til 2015 er indtægterne steget med ca. 300.000 kr.
Den største udgiftspost er personaleudgifter, da museets hovedaktivitet er formidling.
Regnskabet viser et lille overskud på ca. 20.000 kr., der anvendes til formidling i efterfølgende budgetår.
Regnskabet udgør en del af Nationalmuseets samlede regnskab og giver ikke anledning til særlige bemærkninger fra administrationen.
Museum Vestsjælland
Driften af Museum Vestsjælland finansieres hovedsageligt af kommunale tilskud på i alt ca. 20 mio. kr. samt statstilskud på ca. 9,5 mio. kr. Herudover har institutionen indtægter fra regioner og ikke-offentlige aktører på mere end 3 mio. kr. samt indtægter fra entré og kioskvirksomhed på ca. 2,3 mio. kr.
På udgiftssiden er hovedposten personaleudgifter på 19,7 mio. kr. Herudover fordeler udgifterne sig på lokaleudgifter, formidling og undersøgelser.
Årets resultat inden henlæggelser til projekter, der strækker sig ind i 2018, udgør ca. 900.000 kr.
Fonden har en egenkapital på ca. 6,7 mio. kr.
Som offentlig hovedtilskudsyder og tilsynsførende myndighed skal Slots- og Kulturstyrelsen godkende regnskabet. Regnskabet er godkendt uden kommentarer.
Regnskabet giver tilsvarende ikke anledning til bemærkninger fra administrationen.
Guldagergaard
Ud over driftstilskud fra Slagelse Kommune modtager Guldagergaard tilskud fra Kulturregionen på ca. 1,1 mio. kr. Herudover har institutionen indtægter fra brugerbetalinger: Artist-in-residence, workshops, brændinger m.m. på ca. 760.000 kr. samt sponsorater på ca. 630.000 kr.
Den største udgiftspost er personaleudgifter, herunder udgifter til konferencer, kurser, rejser, befordring/diæter samt administration på i alt ca. 2,4 mio. kr. Herudover fordeler udgifterne sig på drift og vedligehold af bygningerne, projekter og seminarer, hvoraf Keramikfestivalen udgør den største post, samt markedsføring.
Regnskabet viser et overskud på ca. 85.000 kr.
Revisionsprotokollatet indeholder en bekymring i forhold til institutionens egenkapital, der pr. 31. december 2016 er negativ: ca. -450.000 kr.
Institutionen er i 2017 overgået til bogføring via ekstern bogholder. Revisionsprotokollatet for 2016 indeholder en bemærkning om, at ledelsen skal føre udvidet opsyn i forhold til, at der på grund af institutionens størrelse ikke har været funktionsadskillelse mellem bogholder og kasserer, ligesom der er udstedt alenefuldmagter til institutionens bankkonti. Revisoren er dog ikke bekendt med forhold, der indikerer eller vækker mistanke om besvigelser af betydning for årsregnskabet.
Administrationen deler revisorens bekymring i forhold til den negative egenkapital. Institutionen opfordres til at udvise øget sparsommelighed og fastholde indsatsen omkring ekstern finansiering af projekter og aktiviteter for at styrke likviditeten.
Kongegaardsfonden
Kongegaardsfonden modtager udelukkende tilskud fra Slagelse Kommune.
Fondens udgifter fordeler sig på personale, omkostninger til tilknyttede foreninger til aftalte aktiviteter samt til lokaler og administration.
Fondens regnskab inkl. afskrivninger og finansielle omkostninger viser et underskud på ca. 28.000 kr.
Fonden har pr. 31. december 2016 en likvid beholdning på ca. 1,6 mio. kr. Midlerne er reserveret til renovering af Kongegaarden i 2017.
På grund af institutionens størrelse indeholder revisionsprotokollatet for 2016 en bemærkning om, at ledelsen skal føre udvidet opsyn i forhold til, at der ikke er funktionsadskillelse mellem bogholder og kasserer. Revisoren er dog ikke stødt på forhold, der kunne give anledning til nogen mistanke om besvigelser.
Administrationen vurderer, at regnskabet ikke giver anledning til kommentarer. Der pågår dialog med fonden om fremtidssikring og udvikling af Kongegaarden.
Borreby Teater
Ud over driftstilskud fra Slagelse Kommune har Borreby Teater modtaget tilskud for 175.000 kr. fra eksterne fonde. Borreby Teater har haft indtægter ved billetsalg, rundvisninger, cafésalg m.m. på ca. 410.000 kr.
Udgifterne fordeler sig med ca. 220.000 kr. til honorarer, royalty og øvrige udgifter vedr. teaterproduktion inkl. café. Hertil kommer lokaleomkostninger på ca. 500.000 kr. samt administrations- og lønomkostninger på ca. 110.000 kr.
Regnskabet viser et resultat på 58.000 kr. inden afskrivninger og øvrige finansielle omkostninger. Resultatet inkl. disse poster er ca. -165.000 kr.
Tilsvarende var resultatet i 2015 hhv. -630.000 kr. og -840.000 kr. ekskl./inkl. afskrivninger og øvrige finansielle omkostninger.
Fonden har en negativ egenkapital på ca. -600.000 kr.
Borreby Teater har i 2016 haft fokus på organisationen og har ansat ny bogholder samt eventmanager. Teatret gennemførte som egenproduktion, gæstespil eller som konsulent: Store Bededags Aften, Slaget om Trelleborg, Koncert med DRs vokalensemble, Designing Your Life, Kulturel Folkefest, Rædslernes Borg, De Dødes Nat og Julekoncert.
Regnskabet giver ikke anledning til bemærkninger fra administrationen.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Fornyet bevilling af driftstilskud til institutionerne forelægges for udvalget på mødet i december.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at Udvalget tager orienteringen til efterretning.
Kunne ikke indlæse data fra Slagelse Kommunes hjemmeside.