Møde i udvalget d. 6. marts 2017

11.   Genoptaget - Kommuneplan 17 - forslag til retningslinjetemaet BYER (B)

Sagsnr.: 330-2016-39609               Dok.nr.: 330-2017-44308                                            Åbent
Kompetence: Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget
Beslutningstema
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget skal beslutte, om forslag til retningslinjetemaet ”byer” kan godkendes.
Baggrund
Med planstrategiens endelige vedtagelse den 27. juni 2016 blev det besluttet, at der skal gennemføres en delvis revision af kommuneplanen.
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget godkendte på møde den 8. august 2016 proces og tidsplan for Kommuneplan 2017. Kommuneplan 2017 forventes endelig vedtaget i juni 2017.
Den nye planlov giver nye muligheder i forhold til planlægning i bl.a. landdistrikterne, i kystnærhedszonen, inden for detailhandel og nye udlæg til bolig og erhverv. Loven forventes vedtaget mellem april - juni 2017. Med de ændringer, der foretages i Kommuneplan 2017, kan Kommuneplan 2017 kun vedtages endeligt, når den nye planlov er trådt i kraft.
Retningslinjerne for byer er blevet revideret med udgangspunkt i disse nye forhold.
Under temaet ”byer” hører retningslinjer for:
- Byudvikling
- Boliger
- Erhverv
- Detailhandel
Inden for ovenstående retningslinjetema ”byer” vil de nye muligheder i planloven blandt andet betyde:
- at størrelsesbegrænsninger for udvalgsvarebutikker i bymidter, bydelscentre, lokalcentre og aflastningsområder ophæves.
- at størrelsesbegrænsningen for dagligvarebutikker i bymidter og bydelscentre fremover vil være 5.000 m2 mod 3.500 m2 i dag. I aflastningsområder vil grænsen fremover være 3.900 m2.
- at der kan udlægges areal til aflastningsområder i byer, hvor der er tilstrækkeligt kundegrundlag, bl.a. for at give plads til butikker, som ikke uden videre kan placeres i bymidten.
- at der kan udlægges et nyt areal til byzone, uden samtidig at udtage et andet areal med en tilsvarende størrelse udlagt til byzone, hvis der i en 12-årig periode er et dokumenteret behov for udlægning af yderligere areal til byzone.
Ved gennemgang af ovenstående retningslinjer og med udgangspunkt i de nye muligheder i planloven foreslår Center for Teknik og Miljø følgende ændringer i forhold til Kommuneplan 2013:
Byudvikling
Der er tilføjet et redegørelsesafsnit.
Der gives mulighed for at udlægge arealer til aflastningsområder i byer, hvor der er tilstrækkeligt kundegrundlag, bl.a. for at give plads til butikker, som ikke uden videre kan placeres i bymidten – herunder større udvalgsvarebutikker og butikker, der alene forhandler særlig pladskrævende varer.
Der er tilføjet en ny retningslinje, der siger, at der ved byudvikling og ændret anvendelse af allerede kommuneplanlagte arealer skal tages hensyn til drikkevandsinteresser.
Boliger
Der er tilføjet et redegørelsesafsnit, der forholder sig til Slagelse Kommunes bosætningsstrategi.
Erhverv
Der er udpeget et nyt erhvervsområde, Megacenter Vest, på 44 ha ved Korsørvej/Omfartsvejen i Slagelse som en udvidelse af Slagelse Megacenter. I dette område kan der placeres fremstillings- og produktionsvirksomheder samt butikker, der forhandler særlig pladskrævende varegrupper. Der er endvidere udpeget et nyt erhvervsområde på 6,6 ha til butikker, der forhandler særlig pladskrævende varegrupper, ved Stop 39, overfor Hunsballe-grunden.
Indledningen er blevet rettet til, og der er tilføjet et redegørelsesafsnit.
Detailhandel
Overordnet set er ændringerne foretaget ud fra følgende strategi:
Generelt for købstæderne
- Bymidterne er de naturlige omdrejningspunkter for detailhandlen. Størrelsesbegrænsningen for udvalgsvarebutikker på 2.000 m2 og dagligvarebutikker på 3.500 m2 fastholdes.
- I lokalcentre må opføres dagligvarebutikker på 1.200 m2.
Slagelse
- Detailhandlen koncentreres i bymidten og i Slagelse Megacenter.
- For at styrke eksisterende dagligvarebutikker i bydels- og lokalcentre gives udvidelsesmuligheder for eksisterende dagligvarebutikker.
- Slagelse Megacenter udpeges som aflastningsområde til bymidten og udvides helt ud til Omfartsvejen. Her kan placeres større udvalgsvarebutikker. Området kan fremover rumme godt 60.000 m² nyt butiksareal.
- Fokus på opgradering af torvene i forlængelse af ”Slagelse Ny By”-konceptet.
Korsør
- Detailhandlen koncentreres omkring Korsør bymidte.
- Fokus på bedre forbindelse mellem Korsør Lystbådehavn, bymidte, Solens Plads, Havnearkaden og Halsskovbroen.
- Udpegning af nyt centerområde omkring Tårnborgvej – Motalavej.
Skælskør
- Detailhandlen koncentreres omkring Algade i bymidten.
- Fokus på bedre forbindelse mellem Algade og ”dagligvaretorvet”.
I de øvrige bysamfund uden for købstæderne er der mulighed for dagligvarebutikker til lokal forsyning og mindre udvalgsvarebutikker.
Indledningen og redegørelsen er blevet rettet til.
De foreslåede rettelser til ovenstående retningslinjer kan ses i bilag 1.
Retligt grundlag
Planlovens bestemmelser om kommuneplanlægning (kapitel 4) samt oversigt over de statslige interesser i kommuneplanlægningen 2017.
Handlemuligheder
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget kan vælge at godkende forslag til retningslinjetemaet ”byer”.
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget kan vælge at komme med ændringer til forslag til retningslinjetemaet ”byer”.
Vurdering
Byudvikling og Boliger
Der er kun sket mindre tilretninger til temaerne byudvikling og boliger, da Slagelse Kommunes overordnede principper for by- og boligudvikling ikke har ændret sig siden Kommuneplan 2013.
Erhverv
Der er udpeget to nye forslag til erhvervsområder i Slagelse. Det ene, Megacenter Vest, skal ses som en større udvidelse af Slagelse Megacenter, der skal sikre, at fremstillings- og produktionsvirksomheder samt butikker, der forhandler særlig pladskrævende varegrupper, tilbydes attraktive grunde med nem tilgængelighed og god synlighed. Et større udlæg i Megacenter Vest vil sende et klart signal om, at Slagelse Kommune ønsker at sætte fokus på erhvervsfremme.
Det andet udlæg ved Stop 39 foreslås på baggrund af en konkret henvendelse fra en større udbyder af byggematerialer og lignende. Områdets synlighed, gode tilgængelighed, nære afstand til det eksisterende Bilka og sammenhæng med trafik- og transportcentret ved Stop 39 kan ses som optimal til detailhandel med pladskrævende varegrupper. Det kan dog være problematisk at realisere, da området ligger i direkte tilknytning til motorvejen. Udlæg af nye erhvervsarealer langs motorvejene skal begrænses, og udlæg reserveres primært til transporttunge virksomheder. Butikker, der forhandler særlig pladskrævende varegrupper, betragtes ikke som transporttunge virksomheder. Det er muligt, at Erhvervsstyrelsen vil gøre indsigelse mod udlægget i Kommuneplan 2017.
Detailhandel
Retningslinjerne omkring detailhandel er delvist rettet til i forhold til de nye muligheder i planloven samt ud fra tilpasning til nuværende udvikling. Udpegningen af Slagelse Megacenter som aflastningsområde planlagt til større udvalgsvarebutikker, samt udvidelsen af området hen til Omfartsvejen, giver nye muligheder inden for et område, der ellers snart er fuldt udbygget.  
Retningslinjerne er desuden tilrettet, jf. en analyse af detailhandelens udviklingspotentiale udarbejdet i oktober 2016 af Rambøll (bilag 3). Analysen peger på anbefalinger til de tre købstæder, herunder at torvene i Slagelse bør forskønnes, at forbindelsen mellem bymidten og havnen i Korsør bør opgraderes, og at Skælskør bør fokusere på bedre forbindelse mellem Algade og dagligvaretorvet. Anbefalingerne er indarbejdet i strategien for detailhandel i Slagelse Kommune og indgår også i masterplanerne for købstæderne.
Center for Teknik og Miljø vurderer, at revisionen af de enkelte retningslinjer ikke er så væsentlige, at de skal miljøvurderes i forbindelse med miljøvurderingen af Kommuneplan 2017. Miljøvurderingen behandler dog større arealudlæg, herunder nye erhvervsområder.
På baggrund af ovenstående anbefaler Center for Teknik og Miljø, at Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget godkender forslag til retningslinjetemaet ”byer”.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchef for Teknik og Miljø indstiller,
1.    at forslag til retningslinjetemaet ”byer” godkendes.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 7. november 2016:
Fraværende:  Villum Christensen (I)
Sagen genoptages.
Sagen genoptages
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget fik på mødet den 7. november 2016 præsenteret forslag til retningslinjetemaet ”byer”, hvor det blev besluttet at udsætte behandling af sagen, da udvalget ønskede at drøfte mulighederne på et temamøde for Kommuneplan 2017.
Der er afholdt temamøder i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget og Byrådet i januar 2017, hvor forslag til bolig-, erhvervs- og detailhandelsudvikling blev drøftet.
På baggrund af temamøderne foreslås følgende ændringer og tilføjelser til bolig-, erhvervs- og detailhandelsudvikling i forhold til Kommuneplan 2013:
Byudvikling
Der er tilføjet et redegørelsesafsnit.
Der gives mulighed for at udlægge arealer til aflastningsområder i byer, hvor der er tilstrækkeligt kundegrundlag, bl.a. for at give plads til butikker, som ikke uden videre kan placeres i bymidten – herunder større udvalgsvarebutikker og butikker, der alene forhandler særlig pladskrævende varer.
Der er tilføjet en ny retningslinje, der siger, at der ved byudvikling og ændret anvendelse af allerede kommuneplanlagte arealer skal tages hensyn til drikkevandsinteresser.
Boliger
Der er tilføjet et redegørelsesafsnit, der forholder sig til Slagelse Kommunes bosætningsstrategi.
Der udpeges flere, nye boligområder i Korsør. Disse udlæg fremgår af redegørelse af arealudlæg (bilag 10 til dagsordenspunktet, der vedrører forslag til hovedstruktur).
Erhverv
Der er udpeget et nyt erhvervsområde, Megacenter Vest, på 44 ha ved Korsørvej/Omfartsvejen i Slagelse som en udvidelse af Slagelse Megacenter. I det nye erhvervsudlæg, Megacenter Vest, præciseres, at området kun er til særlig pladskrævende varegrupper samt virksomheder, der ikke forurener, herunder fødevarevirksomheder. En nærmere disponering af området som helhed fastsættes efterfølgende ved lokalplanlægning ud fra drøftelser med mulige interessenter.
Der er endvidere udpeget et nyt erhvervsområde på 6,6 ha til butikker, der forhandler særlig pladskrævende varegrupper, ved Stop 39, overfor Hunsballe-grunden.
Indledningen er blevet rettet til, og der er tilføjet et redegørelsesafsnit.
Detailhandel
Overordnet set er ændringerne foretaget ud fra følgende strategi:
Generelt for købstæderne
- Fremadrettet vil størrelsesbegrænsningen for dagligvarebutikker i bymidter og bydelscentre være på 5000 m2, mens der ikke vil være nogen størrelsesbegrænsninger for udvalgsvarebutikker.
Slagelse
- Detailhandlen koncentreres i bymidten og i Slagelse Megacenter.
- For at styrke eksisterende dagligvarebutikker i bydels- og lokalcentre gives udvidelsesmuligheder for eksisterende dagligvarebutikker.
- Slagelse Megacenter udpeges som aflastningsområde til bymidten og udvides helt ud til Omfartsvejen. Her kan placeres større udvalgsvarebutikker. Området kan fremover rumme godt 60.000 m² nyt butiksareal.
- Bydelscenter øst (Holbækvej/Sorøvej) i Slagelse udvides med to nye rammer til centerområde, uden mulighed for opførelse af boliger, for at give mulighed for byomdannelse.
- Fokus på opgradering af torvene i forlængelse af ”Slagelse Ny By”-konceptet.
Korsør
- Detailhandlen koncentreres omkring Korsør bymidte.
- Fokus på bedre forbindelse mellem Korsør Lystbådehavn, bymidte, Solens Plads, Havnearkaden og Halsskovbroen.
- Udpegning af nyt centerområde omkring Tårnborgvej – Motalavej.
Skælskør
- Detailhandlen koncentreres omkring Algade i bymidten.
- Fokus på bedre forbindelse mellem Algade og ”dagligvaretorvet”.
I de øvrige bysamfund uden for købstæderne er der mulighed for dagligvarebutikker til lokal forsyning og udvalgsvarebutikker.
De ovennævnte muligheder er tilpasset og indarbejdet i rammerne for områderne udlagt til detailhandel, som fremgår af tabeloversigten for detailhandel i bilag 2. Den samlede tekst til retningslinjetemaet fremgår af bilag 1.
På baggrund af ovenstående anbefaler administrationen, at Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget godkender forslag til retningslinjetemaet ”byer”.
Kommuneplan 2017 forventes endelig vedtaget i august 2017.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektør indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at forslag til retningslinjetemaet ”byer” godkendes.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 6. marts 2017:
Fraværende:  Villum Christensen (I)
Godkendt.
Udvalgets bemærkninger indarbejdes i retningslinjer.