Møde i udvalget d. 7. august 2017

12.   Slagelse bymidte - masterplan. Projektbeskrivelse til godkendelse (B)

Sagsnr.: 330-2017-52044               Dok.nr.: 330-2017-476180                                          Åbent
Kompetence: Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget
Beslutningstema
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget skal beslutte, om man ønsker næste fase af en masterplan for Slagelse bymidte igangsat. Hvis udvalget beslutter, at arbejdet skal igangsættes som beskrevet, bedes udvalget beslutte, om der ønskes borgerinvolvering i processen.
Baggrund
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget besluttede på mødet den 6. marts 2017 i forbindelse med behandlingen af en sag om et forskønnelsesprojekt på Nytorv i Slagelse, at administrationen skulle igangsætte arbejdet med en masterplan for Slagelse bymidte.

Administrationen har efterfølgende forholdt sig til opgaven og fremlægger på den baggrund en projektbeskrivelse for arbejdet med masterplanen. Dokumentet vil, når det er politisk godkendt, udgøre grundlaget for masterplanens næste fase, nemlig selve projektkataloget, der – på skitseniveau – giver et bud på udviklingen af bymidten med vægt lagt på forbedringer af byens rum.
Projektbeskrivelsen foreslår en afgrænsning af masterplanens indsatsområde. Der er i den forbindelse udpeget 12 primære byrum og en række ’mellemrum’, der binder byrummene sammen. Tilsammen udgør de 15 såkaldte nedslagspunkter, altså afgrænsede projektområder, der beskrives i projektbeskrivelsen. I den forbindelse foreslår administrationen en prioritering, ligesom den giver et overslagsmæssigt estimat på projekternes anlægsudgifter.
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget kan allerede nu foretage en prioritering blandt projekterne, hvis det ønskes. Og ellers vil prioriteringen kunne finde sted, når projektkataloget er under udarbejdelse eller i forbindelse med den endelige vedtagelse af den samlede masterplan. Administrationen har foreslået en prioritering i forhold til projekternes opstartstidspunkt, ligesom der er angivet, hvor stor betydning det enkelte projekt skønnes at have for bymidtens samlede udvikling – herunder for detailhandel, byoplevelser og infrastruktur.
På den korte og konkrete bane foreslår administrationen, at der i 2018 gennemføres et evalueringsprojekt på Schweizerplads med deraf følgende mindre forbedringsarbejder parallelt med, at processen for renovering af Fisketorvet og gågaden sættes i gang og udføres hen over 2019, hvor tre andre projekter, Stationspladsen (del af campus-planerne), Nytorv (renovering) og Gammel Torv (mindre evalueringsprojekt) startes op.
Masterplanen udarbejdes som udgangspunkt af administrationen selv. Projektet ledes og udføres af Plan, koordineres i hhv. ’Byrumsforum’ og en eventuel styregruppe og fremlægges til drøftelse i Slagelse Bymidtegruppe. Arbejdet kan disponeres inden for nuværende bevilling. Det forventes, at arbejdet kan gennemføres på mellem 6 og 12 måneder, afhængigt af den ønskede grad af borgerinvolvering i projektet.
Da masterplanen omhandler udvikling af de offentlige byrum i bymidten, anser administrationen det for rimeligt, at borgere og interessenter inddrages i udviklingsarbejdet. Det skal tilføjes, at administrationen i efteråret – som følge af igangsættelsen af arbejdet med masterplanen – bidrager til et undervisningsforløb, hvor elever fra Selandia HTX lærer at arbejde med udvikling af byens rum. Det er en interessant måde at få inputs fra en målgruppe, der ofte er svær at få til at deltage aktivt i de kommunale processer.
Retligt grundlag
Det følger af kommunalfuldmagten, at byrådet kan igangsætte initiativer, der er til gavn for almenheden. Vedligeholdelse og udvikling af byens offentlige rum hører herunder.
Handlemuligheder
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget kan beslutte at godkende masterplanens projektbeskrivelse uden bemærkninger eller med bemærkninger om f.eks. prioritering, der ønskes taget højde for i det videre arbejde med masterplanen. Det betyder, at næste fase – udarbejdelsen af projektkataloget – indledes umiddelbart herefter. Udvalget bedes i den forbindelse tage stilling til, om der ønskes en involvering af borgerne i denne del af processen, som det blev gjort for eksempel ifm. byforskønnelsesprojektet, Solens Plads, i Korsør.
Udvalget kan også vælge ikke at godkende projektbeskrivelsen men sende den tilbage til administrationen med ønsket om fornyet behandling. I så fald noteres ændringsforslag eller begrundelse for afvisningen i beslutningen.
Endelig kan udvalget beslutte ikke at godkende masterplanens projektbeskrivelse, uden bemærkninger. I så fald vil der ikke ske yderligere i sagen.
Vurdering
Administrationen vurderer, at projektbeskrivelsen udgør et godt og konstruktivt fundament for det videre arbejde med masterplanen. Administrationen foreslår derfor, at den godkendes – og at Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget samtidig beslutter, at borgere og andre interessenter skal involveres i udviklingsarbejdet.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Udvalgets godkendelse af masterplanens projektbeskrivelse udløser ikke i sig selv krav om, at der afsættes midler. Det vil naturligvis være hensigtsmæssigt af hensyn til bymidteudviklingens fremdrift, at der søges afsat midler i budget 2018.
Det anslås, at en realisering af alle 15 projekter vil koste 235 mio. kr. og – ideelt set – kan udføres over ca. 12 år. Estimatet indeholder dog ikke specifikke forhold for det enkelte projektområde, f.eks. nødvendig omlægning af forsyning, opførelse af bygninger (f.eks. p-huse) eller større omlægninger af infrastrukturen (f.eks. etablering af ny p-søgering).
De 235 mio. kr. er foreslået disponeret på en måde, så der kan startes ’forsigtigt’ op og opnås hurtige resultater. Derefter stiger projekternes intensitet – og de deraf følgende investeringer - over de følgende par år for så at ’hvile’ i et par år, inden man bevæger sig ind i næste mere komprimerede fase. Det giver mulighed for, at byrådet kan disponere midler på forhånd. I projektbeskrivelsens investeringsplan er der lagt op til, at investeringerne fordeles omtrent ligeligt over de tre byrådsperioder – svarende til ca. 80 mio. kr. per byrådsperiode, eller 20 mio. kr. per år i gennemsnit.
Konsekvenser for andre udvalg
Det vurderes, at Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget er det bærende udvalg, der har taget initiativet til masterplanen. Det vurderes dog samtidig, at Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget spiller en rolle både i forhold til infrastruktur/vejanlæg og som grundejere. De orienteres derfor parallelt om Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalgets behandling af dette punkt. Økonomiudvalget og byrådet har kompetencer, når masterplanen som helhed skal behandles politisk i 2018.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget godkender masterplanens projektbeskrivelse, eventuelt med bemærkninger til prioritering,
2.    at udvalget i så fald beslutter, om der skal ske en involvering af borgere og interessenter i forbindelse med masterplanens udarbejdelse.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 7. august 2017:
Fraværende: 
Godkendt.
Der ønskes afholdt et opstartsmøde med involverede interessenter med henblik på at kvalificere projektets grundlag.