Møde i udvalget d. 2. marts 2021

7.     DBU Velfærdsalliance - Status 2021 (O)

Sagsnr.: 330-2021-12076                 Dok.nr.: 330-2021-52271            Åbent
Kompetence: Kultur- og Fritidsudvalget
Beslutningstema
Kultur- og Fritidsudvalget orienteres om status på kommunens nuværende Velfærdsallianceaftale med DBU, der løber i perioden 2019-2021 (3-årig aftale). Udvalget får endvidere en status på aktiviteter, som vil være udgangspunktet for de kommende forhandlinger og oplæg om en eventuelt ny Velfærdsallianceaftale fra 2022.
Sagens indhold
Orienteringssagens formål er at give et indblik i den nuværende DBU Velfærdsallianceaftales formål og indhold (se bilag 1) samt en status på aktiviteter, der indgår i aftalen (se bilag 2).
DBU Velfærdsalliancen er en aftale mellem DBU Brøndby (elite), DBU Sjælland (bredde) og Slagelse Kommune.
Baggrunden for aftalen er, at fodbold er en politisk prioriteret idræt i kommunen, og DBU Velfærdsalliancen skal bidrage til at sikre rammer for udviklingen af idrætten i kommunen og medvirke til, at flere borgere bliver fysisk aktive.
Den nuværende aftale er en forlængelse samt udvidelse af den første DBU Velfærdsallianceaftale 2017-2018 (2-årig aftale).
Det overordnede formål med velfærdsalliancen er at sikre udvikling og implementering af fodboldindsatser i kommunen, herunder aktiviteter, der kan være løftestang i forhold til kommunale velfærdsopgaver. På denne måde styrkes fodboldklubberne i tilbud og aktiviteter for en bredere målgruppe. Eksempler på aktiviteter er Klubudviklingsforløb, Bold og Bevægelseshold (motorik, leg og læring 2-4 år) samt Fodbold-fitnesshold (motionsfodbold for voksne).
Endvidere er formålet med aftalen at få flere nationale fodboldevents, herunder eksempelvis U21-landskampe, til kommunen. Derudover er det en del af aftalen at intensivere et potentielt samarbejde om e-sport, herunder tilknytning af e-fodboldlandsholdet i Slagelse.
Der er flere aktiviteter under elite- og breddedelen, som ikke er blevet afviklet endnu på grund af COVID-19 (se bilag 2).
Med henblik på at få info om medlemsudviklingen i kommunens 18 fodboldklubber i løbet af de to nævnte velfærdsallianceaftaler har DBU Sjælland opgjort medlemstal fra 2017 til og med 2019. Medlemstal for 2020 er ikke indberettet endnu.
I den samlede medlemsudvikling fra 2017 (første år for aftalen) og til 2019 er der sket et fald på 19 medlemmer (år 2017; 2.991 medlemmer og år 2019; 2.972 medlemmer). Medlemsudviklingen i kommunens fodboldklubber afspejler medlemsudviklingen på landsplan, hvor man også ser et mindre fald.
I 2019 var andelen af piger og kvinder i kommunens fodboldklubber 16 %. Det er lavere end på landsplan (20%).
Administrationen vil tage udgangspunkt i status på aktiviteter og vurdere aktiviteternes effekt i den kommende forhandling om og oplæg til en evt. ny velfærdsaftale fra 2022. Administrationen og DBU påbegynder forhandlinger om oplægget til en evt. ny aftale i foråret 2021, som skal vedtages politisk i slutningen af 2021.
Retligt grundlag
Kommunalfuldmagten.
Handlemuligheder
Kultur- og Fritidsudvalget kan tage orienteringen til efterretning.
Vurdering
Med henblik på de fremtidige forhandlinger om og oplæg til en evt. ny DBU Velfærdsallianceaftale fra 2022 vurderer administrationen på baggrund af status på aktiviteter og Velfærdsallianceaftalen generelt, at samarbejdet er værdifuldt, da kommunen og DBU i højere grad kan styrke og udvikle kommunens fodboldklubber gennem et tæt samarbejde.
Administrationen vurderer, at der fremadrettet i en evt. ny velfærdsallianceaftale skal mere fokus på at simplificere og kvalificere aktiviteterne inden for breddedelen. Eksempelvis vil en udvidelse af klubrådgivningsforløbene være nærliggende for at genstarte og styrke fodboldklubberne efter COVID-19 og perioder med Corona-nedlukning. Samtidig kan et tættere samarbejde med andre kommunale afdelinger og institutioner også bidrage til at styrke kvaliteten af breddeaktiviteterne i fodboldklubberne. Derudover er et fokus på at styrke pigefodbolden relevant, da andelen af fodboldaktive piger er lavere end på landsplan (tal fra 2019).
Selvom der har været et mindre medlemsfald i kommunens fodboldklubber i perioden 2017-2019, ligesom der har været på landsplan, så kan Velfærdsallianceaftalen og de igangsatte aktiviteter måske have hindret et større medlemsfald blandt kommunens fodboldklubber.
Administrationen vurderer på trods af medlemsfald, at der er et stort potentiale for at udvikle fodbolden i kommunen i tæt samarbejde med DBU Sjælland og Elite og medvirke til medlemsvækst frem for medlemsfald inden for idrætten. I den kommende forhandlingsperiode vil administrationen arbejde for inddragelse af de lokale fodboldklubber samt en dynamisk velfærdsallianceaftale, hvor aktiviteter kan tilføjes efter behov og effekt, således at fodboldklubberne oplever øget værdi og medlemstilgang.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Årlig betaling for aftalen er 76.450 kr., som afholdes af driftsmidler.
Tværgående konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Kultur og Fritid indstiller,
1.    at Kultur- og Fritidsudvalget tager orienteringen til efterretning.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 2. marts 2021:
Fraværende: 
At 1: Orienteringen taget til efterretning.